26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Hyviä uutisia golftoimialalta: Oulussa investoidaan uuteen par 3 -kenttään

Jari Rasinkankaan suunnittelmassa par 3 -kentässä tulee olemaan links-tyyppisiä vivahteita. Kuvakaappaus kentän master planista.

Yli kolmasosa kentän rakennuskustannuksista katetaan seudullisella yritystuella.

Oulun Sankivaaraan tullaan rakentamaan tänä vuonna kaikille avoin kuusireikäinen par 3 -kenttä, jonka viime syksynä esitelty master plan on kenttäsuunnittelija Jari Rasinkankaan käsialaa.

Töiden on määrä käynnistyä toukokuussa jatkuen aina syyskuun loppuun, jolloin ryhdytään ruohokerroksen kasvatukseen. Par-kolmoselle pitäisi päästä pelaamaan tämän aikataulun toteutuessa kauden 2021 puolella.

Oulun Golfin par 3 -kentän rakentaminen on Kytäjä Golfin griiniremontin ohella yksi tämän vuoden huomattavimmista golfkenttäinvestoinneista Suomessa. Kytäjän projekti siirtyi koronakriisin myötä muutamalla kuukaudella eteenpäin, ja myös Oulussa töiden aloitusajankohta on toistaiseksi hitusen hämärän peitossa.

”Vallitseva tilanne saattaa aiheuttaa viivästyksen rakennustöiden käynnistämiseen. Lisäksi on seurattava, millainen yhteys pandemialla on liikevaihtoon ja mihin suuntaan tässä lähdetään. Mikäli kauden alku venyy useamman kuukauden, on mahdollista, että joudumme tekemään kenttäprojektin osalta uudelleenarvioita. Toivottavasti siihen ei ole tarvetta”, kenttäyhtiön toimitusjohtaja Jaakko Latvala sanoo.

Kiirettä ei ole

Latvala muistuttaa, että sen mukaan toimitaan mitä terveysviranomaiset ja valtiovalta edellyttävät − asioissa edetään tärkeysjärjestyksessä. Par 3 -kentän rakentaminen voidaan aloittaa yhtä hyvin ensi vuonna, mitään kiirettä projektin suhteen ei ole.

”Rakennuspäätös on hyväksytty ja lyöty lukkoon yhtiökokouksessa. Kenttä tehdään sitten kun se on turvallisesti mahdollista.”

Sanginjoen mutkan ympärille rakennettava par 3 -kenttä tulee sijoittumaan aivan Oulun Golfin klubitalon ja pysäköintialueen tuntumaan. Luonteeltaan links-tyyppisen kentän suunnittelussa on tähdätty helppohoitoisuuteen. Viheriöt rakennetaan Latvalan mukaan lähes luonnonviheriöitä vastaavasta keinonurmesta, joka mahdollistaa pidemmän pelikauden.

Kun hankkeen yritystukipäätös saa lainvoiman, pystymme toivottavasti jo tekemään tarkemman aikataulun rakennustöiden kulusta.

”Olemme jo kaataneet ja poistaneet puustoa kentän laidalta. Lisäksi harjoitusalueen nykyisen tekniikan poisto, kuten putkiston siirto alkaa huhtikuun lopulla.”

Kunnollinen satsaus

Par 3 -kenttiä vaivaa usein mielikuvituksettomuus, kun väyliä on saatettu ilman isompaa suunnitelmaa vain muodostaa sinne tänne peltomaiselle alueelle. Oulussa tähän on haluttu satsata kunnolla asiansa osaavan suunnittelijan johdolla. Väylistä viisi tulee olemaan vähintään 100-metrisiä. Lyhin väylä on mitaltaan 86 metriä ja pisin 137 metriä. Kentän suunnittelussa on myös huomioitu käytettävä alue siten, että viheriöiden varoalueet ovat standardin mukaiset. Sanginjoelle avautuvat maisemat tulevat sitten kaupan päälle.

”Uskon, että kentästä tulee todella suosittu kaikentasoisesten pelaajien keskuudessa. Par 3 -kentällä varmasti viihtyvät myös kilpapelaajat, sillä viheriöt ovat juuri sellaisella etäisyydellä, joilla tulos yleensä rakennetaan. Lisäksi normaalia kenttää pienemmät viheriöt vaativat lähestymisissä entistä enemmän tarkkuutta”, Latvala sanoo.

Jaakko Latvala kertoo, että par 3 -kentän yhdysvaltalaisen muotoilijan kesäksi kaavailtu työmatka Ouluun jää tällä erää toteutumatta.

Viime vuonna noin 1,3 miljoonan euron liikevaihtoon yltänyt kenttäyhtiö on saamassa maa- ja metsätalousministeriön ja kuntien rahoittamalta maaseudun kehittämisyhdistykseltä Oulun Seudun Leaderilta rahoitusta, joka vastaa 35 prosenttia kentän rakentamisen kokonaiskustannuksista. Loput rahoitetaan kassasta ja yhtiölainalla, joten hankkeella ei ole vaikutusta osakkaiden vastikkeisiin.

”Kun hankkeen yritystukipäätös saa lainvoiman, pystymme toivottavasti jo tekemään tarkemman aikataulun rakennustöiden kulusta.”

Hankkeen kokonaiskustannus on 330 000 euroa.

Aurinkopaneelit klubitalon katolle

Uutta alkavalla kaudella lähes 2000 jäsenen Oulun Golfissa on aurinkoenergian käyttöönotto. Klubitalon katolle ilmestyi toissa viikolla 100 Oulun Energian toimittamaa aurinkopaneelia, joiden avulla tuotetaan noin 25 000 kWh klubin tarvitsemasta energiasta hiilineutraalisti.

”Tuollainen energiamäärä vastaa ison sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Tämän päivän energiahinnoilla takaisinmaksuaika on noin yhdeksän vuotta”, Latvala sanoo.

Aurinkoenergian rakentamiseen Oulun Golf sai 25 prosentin tuen Business Finlandilta.

Jäinen talvi tehnyt kiusaa

Jäinen talvi on teettänyt Sankivaarassa paljon työtä. Ahkeruus on kantanut kuitenkin hedelmää, sillä suurin osa viheriöistä näyttäisi säästyneen pahimmalta jääpoltteelta.

”Osa viheriöistä on todennäköisesti huonommassa kunnossa, mutta tämä selviää tulevien viikkojen aikana”, Latvala toteaa.

”Varhainen kevät aiheuttaa hieman huolta, kun paljaana olevat viheriöt kuivuvat aurinkoisina ja tuulisina päivinä. Maa on vielä tuhdisti jäässä ja kastelemaan päästänee vasta ensi kuun puolella. Peitämme viheriöitä hiekalla kuivumisen estämiseksi kevään aikana.”

Oulussa seurataan huhtikuussa tarkasti mihin suuntaan pandemia lähtee etenemään. Kentän avaamisen osalta ei oteta minkäänlaisia riskejä.

”Golfliitto on antanut suosituksia ja ohjeita golfkentille ja -pelaajille. Teemme kuitenkin itsenäiset, asiakasturvalliset päätökset Oulun Golfissa. Kenttä varmasti avataan sitten, kun se on turvallista”, Latvala korostaa.

Sankivaaran kentillä pelattiin viime kaudella 73 000 kierrosta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje