Ähtäri kasvoi täyteen mittaan - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Ähtäri kasvoi täyteen mittaan

Toimintansa jo lopettaneen Mini-Suomen vanhat pienoiskokoiset rakennukset tuovat mielenkiintoisen lisän takalenkin väylille.

Pohjanmaan ja Keski-Suomen rajamailla sijatsevassa Ähtärissä siirryttiin uuteen aikakauteen, kun vuonna 2002 yhdeksänreikäisenä avattu kenttä paisui tänä keväänä 18 reiän mittaan. Kentän rakennustyöt olivat valmiina jo viime suvena, mutta poikkeuksellisen sateisen kesän johdosta Ähtärissä päätettiin olla kiirehtimättä kentän avaamisen kanssa.

Päätöstä on helppo tukea jälkikäteen, sillä jo kauden alkumetreillä kentän uusi osa oli hämmästyttävän hyvässä kunnossa. Kentän laajentamisen yhteydessä Ähtärissä uusittiin myös kentän nettisivut eikä jatkossakaan ole tarkoitus levätä laakereilla.

”Jatkossa kiinnitämme huomiota väylien väli- ja reuna-alueiden siistimiseen, jotta niistä saadaan mukavan näköisiä ja pallojen löytyminen nopeutuu”, Ähtärin golfin puheenjohtaja Jorma Nykänen sanoo.

Puheenjohtaja Jorma Nykänen.

Puheenjohtaja Jorma Nykänen.

Ähtärissä on talkoohenki on edelleen voimissaan. Kentällä on tehty paljon pohjalaisittain ’kökkänä’. Kentän yhteisö onkin tiivis ja ilmapiiri lupsakka ja mutkaton. Jäseniä on tuhatkunta ja osakkaita 330.

Täysimittaisellakin kentällä golf on edelleen edullista niin osakkaille kuin vieraspelaajillekin. Vuotuinen hoitovastike on 395 euroa ja rajoittamaton päivä-greenfee kustantaa 40 euroa viikolla ja 45 euroa viikonloppuisin.

Osakkaat pelaavat avajaiskisan toukokuun lopussa ja kutsuvieraat omansa 12.6. Seuran kuuluisin jäsen lienee golfiin kunnolla hurahtanut ex-formulakuski Heikki Kovalainen.

Kesän kisakalenterissa on 35 kilpailua, joista 11 on seuran viikkokisoja. Kokemus kisajärjestelyistä tulee tarpeeseen, sillä ensi kesänä Ähtäri isännöi senioreiden SM-kisoja. Kurssi- ja opetustoiminta on aktiivista ja siitä vastaa Marko Viitanen.

Uuden ysin suunnittelu on Jalo Teerikankaan käsialaa. Rakentaminen maksoi kenttäyhtiölle 1,1, miljoonaa euroa. Vanhan osan on piirtänyt Reijo Louhimo. Tulevina vuosina vanhan osan viheriöt vaativat kohennusta ja myös bunkkereiden kuntoon aiotaan kiinnittää enemmän huomiota.

Rento lomakenttä

Par 71 -kenttä on melko lyhyt. Keltaisilta löytävää kertyy 5249 metriä ja punaisilta 4634 metriä. Bunkkereita kentällä on maltillisesti ja uudella osalla niistä on todenteolla kiusaa vain muutamalla reiällä.

Vettä on kenttäalueella runsaasti, mutta pelillisenä elementtinä se tulee takaysillä mukaan harvemmin kuin etulenkillä. Valtaosa viheriöistä on pieniä, joten tarkat lähestymiset ovat arvossaan.

Kentän vanha osa myötäilee järven rantaa, mutta uusi osa kiemurtelee enimmäkseen mäntykankaalla. Hiekkapohjainen maa kuivuu nopeasti ja on mukava lyöntialusta.

Jo edesmenneen Mini-Suomen vanhat pienoiskokoiset rakennukset reunustavat loppupään väyliä ja luovat kentälle ilmettä.

Mäntymetsän reunustamilla väylillä on yleensä hyvin tilaa. Kuvassa väylä 11.

Mäntymetsän reunustamilla väylillä on yleensä hyvin tilaa. Kuvassa väylä 11.

Vaikka Ähtäristä on turha hakea huippukenttien loistetta, kiertää kesäillan hämyssä kenttää mielellään ja kokonaisuus toimii. Kenttä sopii hyvin vähemmän pelanneille, mutta pienet viheriöt haastavat kokeneemmatkin golfarit.

Pienen miinuksen kenttä saa sen väylien sijoittelusta, joka ei pelattavuuden näkökulmasta ole aina aivan looginen. Suurin ongelma on sinänsä toimivan 18. väylän kohdalla, joka pelataan poispäin klubilta. Kenttä kierretään vuoroviikon 1. tiiltä ja 10. tiiltä startaten.

Range ja harjoitusalueet ovat toimivia ja erityismaininnan arvoinen on kentän naapurissa sijaitseva kuusireikäinen par 3 -kenttä. Mailoja ja golfautoja voi vuokrata kentältä.

Museoviraston suojelema vanha rälssitila saattaa jatkossa palvella kentän klubirakennuksena.

Museoviraston suojelema vanha rälssitila saattaa jatkossa palvella kentän klubirakennuksena.

Klubirakennuksena toimii tällä hetkellä vanha omakotitalo, jossa palvelee kahvila ja pro shop. Pysyvämmän luonteiseksi klubirakennukseksi saattaa tulevaisuudessa muodostua Mini-Suomen entinen päärakennus tai lähellä sijaitsevan Museoviraston suojeleman 1500-luvulta peräisin olevan rälssitilan päärakennus.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  • Hana says:

    Kiitos hyvästä jutusta, jonka paikallinenkin allekirjoittaa täysin. Takaysin griinit on toki vielä hieman vaiheessa, mutta hyvin etenee. Samoin itse odotan metsätöiden jälkien tasoittumista, joka entisestään siistii väylien reunoja ja kulkuväyliä. Kanervat ja katajat pääsevät sitten oikeuksiinsa. Yhteistyö tuottaa tulosta.