Onnea, herra Eversti - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Onnea, herra Eversti

Aulanko Golfin Eversti-kenttä valmistui kreivin aikaan kymmenen vuotta sitten. Se täydentää osuvasti Hämeenlinnan monipuolista kenttätarjontaa.

Aulanko Golfin 18-reikäisen kentän rakentaminen 2000-luvun alussa ei ollut Hämeenlinnassa itsestäänselvyys. Kysynnästä ei ollut puutetta. mutta samaan aikaan Vanajanlinnassa vireillä ollut kenttähanke aiheutti pohdintaa. Kun selvisi, että Vanajanlinnan intressit olivat perinteisen ”jäsengolfin” ulkopuolella, Aulangon kenttäsuunnitelmia päätettiin jatkaa.

”Everstillä – kuten useimmilla kentillä Suomessa – on ollut vuosien varrella omat haasteensa, mutta hyvin kenttä on tähän asettunut”, Aulanko Golf Oy:n toimitusjohtaja KariKuivasaari sanoo.

Haasteilla hän tarkoittaa kentän kuntoa, joka ei viime vuonna mairitellut pelaajia huonon talvehtimisen vuoksi. Nyt tilanne on päinvastainen, ja entisen Luhtialan kylän maastossa sijaitsevan Everstin väylät ja viheriöt ovat monen mielestä lyhyen historiansa parhaassa kunnossa.

Hieman yli 68 000 asukkaan Hämeenlinna tarjoaa kolmella 18-reikäisellä ja yhdellä yhdeksänreikäisellä kentällään poikkeuksellisen paljon pelimahdollisuuksia sikäläisille laijn harrastajille. Vielä 80-luvun lopussa Aulangon pieni, sittemmin Hugoksi ristitty puistokenttä oli koko Kanta-Hämeen ainoa golfrata.

Aulankolaisilla oli jo noin 30 vuotta sitten ensimmäiset luonnokset laajennuksista, mutta silloin asiat kaatuivat kiinnostuksen puutteeseen osakkeiden hankkimista kohtaan. Kun Suomen ensimmäinen golfbuumi alkoi tehdä tuloaan 80–90-lukujen taitteessa, ehti kaupungin itäpuolella, Katumajärven rantamaisemaan sijoittuva Tawast Golf toteuttaa oman hankkeensa.

Aulanko sai tämän jälkeen odottaa omaa tilaisuuttaan yli 15 vuotta.

On myönnettävä, että Eversti valmistui kreivin aikaan. Saatamme olla maan viimeisin kenttä, joka myi kaikki osakeannissa tarjolla olleet osakkeet ennen rakennustöiden aloitusta. Pari vuotta myöhemmin iski talouskriisi, joka ei vieläkään ole helpottanut. – Kari Kuivasaari

Aulanko Golf Oy hankki omistukseensa 100 hehtaarin maa-alueet, joista sille jäi 20 hehtaaria käyttämätöntä maata kentän valmistumisen jälkeen. Kun Hämeenlinnan kaupunki osti kenttäyhtiölle tarpeettomaksi jääneen 20 hehtaarin maakaistaleen, se pystyi maksamaan lopun rakennusprojektia varten hankkimansa lainarahan pois.

”Meillä ei Everstin alkuaikojen jälkeen ole ollut lainkaan pankkilainaa. Hyvä taloudenpito on muutenkin ollut avainasemassa, ja kenttäyhtiömme on elinvoimainen.”

Reikä 18 antaa vielä pitkälyöntisille hyvän mahdollisuuden birdien tekoon. Kuva: Aulanko Golf

18. reikä antaa pitkälyöntisille vielä hyvän mahdollisuuden birdien tekoon. Kuva: Aulanko Golf

Kun Everstiä ryhdyttiin rakentamaan, vuonna 1959 perustetun Aulangon Golfklubin jäsenmäärä oli 800, ja uuden kentän auetessa jäseniä oli kolmisensataa enemmän. Tällä hetkellä seurassa on noin 1800 jäsentä, mikä merkitsee yli 100 prosentin kasvua 10 vuoden ajanjaksossa.

”Nykyinen jäsenkanta on määrältään sopiva, eikä Aulangolla ole tarvetta suurempiin jäsenrekrytointeihin. Uusia jäseniä toki otetaan vuosittain, mutta tärkeintä olisi aktivoida vähemmän pelaavia ahkerampaan kentän käyttöön, ja sitä kautta hankkimaan pelioikeuksia.”

”Sekä Everstille että Hugolle varataan vuosittain 25–27 000 peliaikaa, mikä merkitsee sitä, että meidän pelaajamäärillämme aikoja on mukavasti tarjolla. Yli 30 000:ssa alkaisi jo olla tiukempaa.”

Lassi Pekka Tilanderin suunnittelema Eversti on monivivahteinen, joidenkin mielestä kenties liian kaksijakoinenkin kenttä. Ensimmäiset seitsemän reikää kulkevat korkeuseroiltaan vaihtelevassa maastossa, minkä jälkeen pysytellään tasaisessa ja paikoin ”sisämaan links-tyyppisessä” miljöössä.

Kenttää on huoliteltu vuosien varrella sieltä täältä, mutta jotkut metsäsaarekkeet ja lähelle väyliä tulevat metsiköt kaipaisivat tehokkaampaa perkuuta. Myöskään harjoitusalueet eivät kohoa ison golfkeskuksen edellyttämälle tasolle. Klubitalon viihtyvyyteen on panostettu mukavasti seinien molemmin puolin.

Laajahkot lyöntipaikat tarjoavat riittävästi variaatioita, ja varsin leveillä väylillä ei tule ahtaanpaikankammoa. Myös etuyhdeksikön pitkähköt par-kolmoset tarjoavat mukavasti käyttöä vähintään rautasetin pieninumeroiselle osastolle. Reikien 3,4 ja 6 viheriöille lähestytään tai avataan sokkona, jolloin lopullinen onnistuminen selviää vasta aivan viheriön lähituntumassa.

Isossa kuvassa Eversti täyttää mainiosti kaikentasoisten golfin harrastajien tarpeet, ja esteettisyydestä nauttivat voivat bonuksena ihailla takaysillä avautuvasta jylhästä hämäläismaisemasta. Kenttä soveltuu hyvin ympäristöönsä, ja maalaismaisesta näkymästä päätellen on vaikea uskoa, että matka kauppatorille taittuu jopa 15 minuutissa.

Everstin väylien varsille on kasvatettu ”lajin perinteitä kunnioittavaa” brittiläistyylistä heinää. Kuivasaaren mukaan kyseinen heiluva heinätyyppi sopii hyvin etenkin takaysin väylien reunamille. Paikka paikoin heinäalueita on parin viimeisen kauden aikana harvennettu, niiden tultua liian tuuheiksi.

”Emme ole kasvattaneet heiluvan heinän tilalle pinaattia, mistä varsinkin kentän ydinkäyttäjäkunta on ollut hyvillään. Britit ovat tottuneet paksuun links-heinään jo usean sadan vuoden ajan – meillä golfkulttuuri on kuitenkin hieman erilaista, emmekä halua rankaista pelaajiamme liikaa sivuun menneistä lyönneistä.”

Everstin klubirakennus on saanut alkunsa arkkitehti Asko Kaipaisen piirustuspöydältä. Kuva: Golfpiste

Everstin klubirakennus on saanut alkunsa arkkitehti Asko Kaipaisen piirustuspöydältä. Kuva: Golfpiste

Everstillä on pelattu tällä vuosikymmenellä kahdet merkittävät kilpailut. Lyöntipelin SM-turnaus palasi Aulangolle vuonna 2012 ensimmäisen kerran sitten 60-luvun. Tuosta kilpailusta on peruja miesten mestaruuden voittaneen Tapio Pulkkasen tekemä kenttäennätys, 62 lyöntiä. Viime vuonna Everstillä pelattiin alle 18- ja 21-vuotiaiden suomenmestaruuksista.

Aulangon seuraava arvoturnaus pelataan vuonna 2018, jolloin sille on myönnetty seniorimiesten EM-joukkuemestaruuskilpailut.

Eversti sai viime vuonna Golflehden Kenttärankingissa parhaat pisteensä ravintolapalveluistaan.

”Ravintolamme on klubille tärkeä käyntikortti, ja olen siihen hyvin tyytyväinen. Jos pelaajat puntaroivat pelimatkaa kahden tasavertaisen kentän välillä, valinta kallistuu helpommin sen suuntaan, kummalla on parempi ravintola.”

”Golfkenttien ravintolat eivät voi nykyään keskittyä vain golfin pelaajien palvelemiseen. Täälläkin käy lounasaikaan paljon asiakkaita kaupungin keskustasta saakka. Tämän vuoksi ravintoloitsijallamme on mahdollisuus ylläpitää kattavaa menu-tarjontaa koko kauden ajan. Se on luonnollisesti kaikkien etu.”

Hämeenlinnan golfkenttien vahvuus piilee siinä, että ne ovat kaikki luonteeltaan erilaisia. Aulangon Hugoa ja Everstiäkään ei voi kutsua veljeksiksi.

”Vähemmän pelanneet ja etenkin vanhempi väki viihtyy paremmin Hugolla, koska se on lyhyt ja maastoltaan kevyempi kävellä. Vaikka peliaikavarausten määrä on molemmilla kentillä varsin tasoissa, kaikesta pelaamisesta 2/3 toteutuu Everstillä ja 1/3 Hugolla, jolla käy parhaimpaan kesäloma-aikaan paljon asiakkaita myös viereisestä kylpylähotellista. Minusta on hienoa, että meillä on kaksi niin erilaista kenttää.”

Aulanko Golfin osakkaat ja Aulangon Golfklubin jäsenet viettävät lauantaina 2.7. Eversti-kentän 10-vuotisjuhlia kilpailun, ansiomerkkien jaon sekä illanvieton merkeissä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje