Re: Velkavankeus golfosakkeesta tahtomatta - Golfpiste.com

2.–9.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäVelkavankeus golfosakkeesta tahtomattaRe: Velkavankeus golfosakkeesta tahtomatta

#435840 Ilmoita asiaton viesti

KL kirjoitti: (19.12.2011 0:14:33)

Mr. Fairway kirjoitti: (18.12.2011 21:11:15)
laki24.fi sivuilta leikattua..

Osakkeenomistajat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa yhtiön sitoumuksista. Heidän vastuunsa rajoittuu vain siihen panokseen, jonka he ovat sijoittaneet yhtiöön. Yhtiö vastaa velvoitteistaan omalla varallisuudellaan.

Osakkeenomistajaa ei voida yhtiökokouksen päätöksellä tai edes yhtiöjärjestyksen määräyksillä saattaa henkilökohtaiseen vastuuseen yhtiön veloista. Jopa täysin yksimielinen tätä koskeva yhtiökokouksen päätös on mitätön.

Voiko Golf- osakeyhtiö olla poikkeus edellämainitusta?

Tässä puhutaan AIVAN eri asiasta. Kuvatussa tapauksessa osakkeenomistajilla ei ole vastikkeenmaksuvelvollisuutta ko. yhtiöön, vaan ainoastaan sijoituksia.

Miten kummassa tämä voi olla niin vaikeaa ymmärtää?

Syynä ymmärtämättömyyteen on pitkälti se, että edes perustietoutta ei monellakaan tunnu olevan osakeyhtiöiden hallinnoinnista ja/tai liiketalouden perusteista eikä osakeyhtiölainsäädännöstäkään. Tämä on ymmärrettävää sillä uskoisin, että useimmat palstalaiset tai golfosakkeen omistajat yleensäkään eivät ole em. asioiden asiantuntijjoita.

Mutta jo osakeyhtiölain 1 osan 1 luvun 1§ ja 2§ luettuaan (yhteensä ainoastaan pari lausetta) täysin maallikkokin ymmärtää että osakkeenomistajalle voidaan määrätä yhtiöjärjestyksessä yhtiölle suoritettavia maksuvelvoitteita. Ts. osakeyhtiölaki suoraan antaa täysin laillisen mahdollisuuden tavallaan kiertää yhtiöjärjestyksen maininnan kautta osakeyhtiölain perusperiaatetta, eli osakkeenomistajan riskin rajoittumista pelkästään osakkeeseen sijoitettuun pääomaan. Tämä koskee kaikkia osakeyhtiöitä eivätkä golftoimintaan liittyvät osakeyhtiöt ole millään lailla poikkeuksia.

Voidaankin tietysti miettiä onko osakeyhtiö ylipäätään järkevä toimintakehys golfyhteisöille, ja onhan tästäkin palstalla muistaakseni keskusteltu. Golfoy:n tavoitteenahan useimmiten ei ole voiton tuottaminen, useissa golfyhtiöissä voiton jakaminen osinkoina on jopa suoraan kielletty yhtiöjärjestyksessä. Ja vastaavasti useimmiten golfyhtiön yhtiöjärjestyksessä on käytetty hyväksi mainittua oy-lain sallimaa osakkeenomistaja vastikemaksun ’poikkeusmahdollisuutta’. Koska koko osakayhtiölainsäädännön lähtökohtana käsittääkseni on ollut nimenomaan luoda kehys toiminnalle jossa voiton tuottaminen osakkaille sekä osakkaan vastuun rajoittuminen sijjoittamaansa osakepääomaan ovat olleet perustavoitteita, voi tosiaan tuntuakin hieman keinotekoiselta yrittää käyttää osakeyhtiötä golfyhtiön toimintakehyksenä.

Toisaalta koska nämä Suomen noin 100? golfosakeyhtiiötä ovat pääosin kuitenkin toimineet varsin ongelmitta osakeyhtiöinä ja parempaakaan toimintakehysmallia ei tunnu löytyvän, eikä toisaalta mitään järkeä ole lähteä laatimaan erillislainsäädäntöäkään näin pienelle määrälle yhtiöitä, itse en näe suurta ongelmaa tilanteessa. Varsinkin rahoituksen hankinnan ja turvaamisen kannalta osakeyhtiömalli on erittäin kä’yttökelpoinen golfyhtiöissä, niin yhtiön/kentän aloitus- ja kentän rakennusvaiheeessa kuin suurten jatkoinvestointienkin kohdalla. Itse osakeyhtiölakia toki kehitetään joka tapauksessa joten jos joku näkee ongelmallisena esim. tämän osakeenomistajan maksuvelvoitemahdollisuuden ko. laissa, niin toki voi yrittää vaikutta siihen miten se paremmin tulisi muotoilla tai jopa poistaa kokonaan.

Takaisin ketjun aloitukseen, ainoana vaihtoehtona on siis myydä/luovuttaa osake pois juridisesti pätevän transaktion kautta, neuvoja tähän on ketjussa lienee tullut jo tarpeeksi.