Etusivu›Foorumit›Yleistä›Tulevaisuudenvisio?›Re: Tulevaisuudenvisio?
McEwan kirjoitti: (8.3.2010 22:48:27)
Näkyy poistuneen se ketju missä mietittiin, tarvitaanko golfklubeja mihinkään. Heitänpä tähän oman visioni ajassa kymmenen vuotta eteenpäin.Tuolla golfin emämaassa eli Skotlannissa on jo aikojen alusta asti ollut perinne että yhdellä kentällä voi ja usein toimiikin useita klubeja/seuroja/yhdistyksiä. Esimerkiksi Old Coursella toimi ainakin kolme klubia. Klubirakennuksia on R&A:n lisäksi siinä 18. väylän vieressä, esimerkiksi St Andrews Golf Club.
Veikkaukseni onkin, että ennemmin tai myöhemmin Suomessakin siirrytään kuvioon, jossa ainakin joillakin kentillä mahdollistetaan useampien klubien toimiminen. Syntyy myös klubeja, joiden jäsenillä tulee olemaan (sopimusten kautta) mahdollisuus pelata usealla kentällä ilman, että heillä on yhdenkään kentän osakkeita.
Olen joskus aikaisemminkin esittänyt eräänlaista kolmejakoa.
– Kasvattaja- ja syöttökentät mallia Paloheinä, Hattula. Tämä joukko toimii pitkälti p&p-periaatteella tehden ehkä keskenään yhteistyötä. Kentät ja klubit ovat vaatimattomia ja kustannukset alhaiset. Täällä voisi hyvinkin toimia vaikka kuinka monta klubia samalla kentällä. Esimerkiksi Hanna voisi perustaa pari muuta klubia lissä, kukin toimisi vähän eri periaatteella jotta löytyisi kaikille sopiva ratkaisu jäsenyyden hoitamiseksi. Täältä löytyvät myöskin Supergolf-kentät. Ja yhdistys ilman osakkeita pelaaville, nimetään vaikkapa Supergolfarit ry.
– Keskitason kentät joilla on paljonkin keskinäistä yhteistyötä malliin Kultakortti. Myös tänne voisi perustaa klubeja ilman omistusta. Nuo Kultakorttikentät voisivat myydä sopivalla hinnalla (esim. 1500/vuosi) korttia myös jonkun Insinöörigolfarit ry:n jäsenille.
– Kolmas porukka onkin sitten korkeatasoiset, privaattiklubien tapaan toimivat kentät, jotka eivät pahemmin kaipaa vieraspelaajia. Keskenäistä yhteistyötä ja vierailumahdollisuuksia voisi olla ryhmän sisällä mutta ulkopuoliset pidetään etäällä hinnoittelemalla vierailut (muilta) sataseen ja yli. Ehkä tännekin voisi mahtua yksi Diplomi-insinöörit ry joka kovalla hinnalla (esim. 2500/vuosi) hankkii jäsenilleen pelioikeuden näille kentille torstaisin ennen auringonnousua. Aika hyvä pooli voisi syntyä Kytäjästä, Vanajasta, Sarfvikista ja parista muusta kentästä.
Mitä mieltä olette, mahtuuko suomalaisille kentille klubeja, jotka eivät omista/hallitse omaa kenttää?
Varmastikin Suomessa golfkentät ja -klubit eriytyvät nykyistä enemmän. Toisessa ääripäässä ovat ns. jokamieskentät, jollainen vuosia sitten oli Peuramaalla. Helsingin Laajasalossa on kauan ollut pieni golfkenttä, jota kovin moni ei taida tunteakaan. Paloheinä kuulunee jatkossakin tähän kategoriaan, koska laajennus- ja kehitysmahdollisuudet alueella ovat vähäiset. Lisäksi sen kenttäyhtiö on pienen piirin omistuksessa, jolla on intressinä rahastaa samaan tapaan kuin nykyisinkin. Ns. pay&play-kenttiä ei synny yhteisöpohjalta kuten nykyiset osake- ja ry-pohjaiset kentät, vaan suhteellisen pienen omistajajoukon businessvainun kautta. Tällaisia kenttiä saattaisivat rakentaa myös matkailuyritykset, esimerkiksi hotellit lähiympäristöönsä. Samoin kunnat voisivat rakentaa tällaisia kenttiä. Kunnallisia kenttiä meillä on kovin vähän, poikkeuksena Jyväskylä. Sippulaniemi on tosin ihan kelpo kenttä laadullisestikin.
Toinen ääripää ovat tasokkaat täyden palvelun kenttäyhteisöt, joista esimerkkejä tällä hetkellä olkoot Kytäjä ja Vanajalinna, ehkä jatkossa myös Pickala, Sarfvik ja Hirsala. Legendaarisia kenttiä St. Andrewsin tai Valderaman tapaan Suomeen tuskin koskaan saadaan. Golfin lisäksi nämä kenttäyhteisöt tarjoavat hyvätasoisia majoitus- ja ravintolapalveluja.
Ääripäiden väliin jää sitten monenlaisia ja monentasoisia ratkaisuja. Suomen kenttäyhtiöiden omistus on useimmiten hajautunut satojen osakkeenomistajien kesken ja osakkaat ovat yleensä jäseninä kentällä toimivassa golfseurassa. Ainakaan sellaisille kentille on varmasti vaikea toisen golfklubin päästä vakituisesti pelaamaan. Ja etenkään ry-pohjaiset kentät eivät varmaan siedä toista klubia kentälleen ilman isäntäklubille varsin edullisia rahoitusratkaisuja. Ry-pohjaisille kentille tuskin toinen klubi edes mahtuisi (Tali tai EGS). Niin ollen näyttää minusta siltä, että nykyinen tapa eli osakkaiden yms. pelioikeudet täydennettynä greenfeepelaamisella on jatkossakin yleinen toimintaperiaate. Sellaisille kentille, joissa osakaspelaajia on liian vähän, saattaisi olla edullistakin vuokrata tilaa toisellekin klubille.
Sitoutumaton pelaaminen eli ’lokkeilu’ on tullut jäädäkseen. Ehkäpä jotkut muutkin kuin Paloheinän sisäpiiri haistavat businessidean, jolloin ’lokkien’ pyrkimykset päästä pelaamaan laadukkaammille kentille eivät olisi yhtä härskejä kuin nyt.