Etusivu›Foorumit›Kilpagolf & harjoittelu›Suomen kilpagolf›Re: Suomen kilpagolf
TeesHot kirjoitti: (28.3.2012 23:20:15)
ts kirjoitti: (28.3.2012 12:24:14)
ruupe kirjoitti: (28.3.2012 12:03:22)
Jo joitakin kertoja olen törmännyt ts:n käsitteeseen ’pelin opettaminen’. Varmaan olet sen jossakin kertonut, mitä se tarkalleen tarkoittaa, mutta minulta se on mennyt ohi. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä sinä ’pelin opettamisella’ tarkoitat. Sen olen kyllä tajunnut, että se on laajempi käsite kuin pelkkä tekniikka. Mutta mitä se on muuta?
Ei peliä oikeestaan voi opettaa paljonkaan, vaan pitää järjestää tilaisuuksia oppia pelistä. Se taas vaatii tietynlaisen ajatusmaalilman, ei muuta. Lue tuo blogini loppuosa, niin ajatus alkaa rakentumaan. Tänään saattaa ilmestyä aiheesta lisääkin tarinaa.
Sorry ts! Nyt ei saa suuttua.
Sun näytöt on kansainvälisesti vielä melko ohuet. Sitähän mää kysyin… Kansallisella tasolla ihan ok tuloksia, mutta mikä niistä on sun ansiota ja mikä pelaajien lahjakkuutta? Varmasti molempia, koska ilman tuota yhtälöä homma ei toimi. En halua vähätellä yhtään, mutta vasta kansainvälinen menestys vahvistaa sun taidot koutsina.Mä oon oppinut täällä foorumilla sen, että sä et anna oikeasti vastausta sellaiseen asiaan, johon et vastausta tiedä, vaikka kovin annat ymmärtää että tiedät. Sä heität vaan ilmaan vihjeitä, jotka lukijan pitäisi arvailla ja ymmärtää. Minkälaisen ajatusmaailman? Miten järjestetään tilaisuuksia oppia? Olen kuullut saman, että peliä ei voi opettaa, muiltakin. Sulla joko on se tai sitten ei. Voi kyllä opettaa oivaltamaan, mutta miten.
Oikeesti mä uskon, ettet sä voi antaa pelaajalle kovinkaan paljoa, mitä tulee pelin pelaamiseen. Svinginkäsityksesi on varmasti ihan hyvä, mutta harva pro hallitsee kaikkia osa-alueita. Toi blogi oli oikeastaan melko bs:a. Lainattua psykologiaa ym. Ei kai ammattiurheilija nosta selkää pystyyn tappionkaan hetkellä. Aina on yritettävä. Ei yritysjohtajakaan ammu välittömästi ohimoonsa, jos joku vuosineljännes menee penkin alle.
Sä oot tuonut tähänkin ketjuun esille omaa erinomaisuuttasi. On blogia, videota ja valokuvia sun toimintaan liittyen. Lauot mielipiteitäsi absoluuttisina totuuksina ja välittömästi teilaat jonkun, joka esittää omia, poikkeavia mielipiteitään. Ainoa jota kunnioitat on fds. Läähätät kuin puudeli aina kun hän osallistuu keskusteluun.
Toi svingi on varmasti oleellinen osa menestystä, mutta tässä ketjussa ei kai ollut tarkoitus väitellä siitä, mikä on oikea tapa, mikä väärä ja missä kulmassa ne ranteet on jne..
No hard feelings!
Vähän särähti tuo juttu. Yksi hyvinkin läheinen kaveri on ollut ts:n valmennuksessa alusta saakka, nyt siis viisi vuotta. Neljäntenä vuotena golfin aloittamisesta tämä kaveri pelasi itselleen kategorian FT:lle 16-vuotiaana sijoitumalla haastajakiertueella kokonaisrankingissä yhdeksänneksi. Milllainen valmentaja tämän sai sitten aikaan? Valmentaja joka aidosti haluaa oppia tuntemaan valmennettavansa luonteen, kyvyt, taidot, lahjakuuden, vahvuudet ja heikkoudet. Ei aina opeta vaan suuri osa on sillä, että opettaa valmennettavaa oppimaan itse ja johdattaa valmennetavansa oikealle tielle siten kuin sen on parhaiten hänen kohdalla havainnut. Jokainen on yksilö siinä suhteessa ja edellyttää valmentajalta todella antaumuksellista osaa sen ymmärtämisessä. Se että onko valmentajalla näyttöjä riippuu hyvin paljon siitä onko hänellä ollut sellaiisia valmennettavia jossa kaikki asiat loksahtaa kohdalleen kummankin suhteen. Eivät valmentajat sentään mitään ihmeidentekijöitä ole, mutta onnistumistodennäköisyys sille kasvaa kun em asiat on hoidossa.
Maailman huipulla on ehkö tuollaiset 700 pelaajaa jotka tienaavta elantonsa golfista ja heillä lienee noin 600-700 valmentajaa, jollain saattaa olla useampia. Golfkenttiä maailmalla on noin 38000 näissä työskentelee arviolta noin 80.000 prota, jos riittäkään. Voidaankin herättää kysymys ovatko nuo noin 79300 valmentajaa huonompia kuin nuo huippujen valmentajat. Ei varmasti ole, siellä varmasti on tuhansia aivan yhtä hyviä. Ei vain ole vain sattunut kohdalle joissa valmentaja osaa/pystyy/voi käyttää valmennus tietämyksensä täysimääräisesti hyväksi johtuen taas siitä, että valmennettavalla ei ole kapasiteetia ottaa sitä vastaan eikä niitä muita ominaisuuksia joita valmentaja pystyisi hyödyntämään. Kun tämän ymmärtää niin on aivan yksi ja sama onko valmentajalla kansainvälistä näyttöä, varsinkaan Suomessa. Se ei ole mikään kriteeri onko valmentaja hyvä vai ei, se on niin hemmetin monesta asiasta kiinni ja sanoisin jopa sekä valmentajan ja valmennettavan välillä kohtalosta-sattumasta.
Jokaisen on lopulta itse arvioitava onko hänellä sellainen valmentaja joka pystyy häntä viemään eteenpäin niin pitkälle kuin pelaajan tahto ja tavoitteet on. Maailmalla on varmaankin aika paljon esimerkkejä, kuinka valmentajan vaihdos on vienyt asioita huonompaan suuntaan, toki niitäkin joissa se on parantunut. Kaikki varmasti huippuvalmentajia, millä mittarilla sitä sitten edes pystyykään mittamaan. Luulen ettei oikein millään.
Nämä eivät ole mitenkään yksinkertaisia asioita, kuten ehkä tuosta pintaraapaisusta jonka kirjoitin voi päätellä. No hard feelings teeshot.
PS Mistä tuntee hyvän valmentajan? Kaverilla lyönti täysin hukassa, valmentaja tulee paikalle ja sanoo kolme sanaa, aikaa kului noin yksi sekuntti. Lyönti korjattu. Joku toinen olisi kenties saattanut alkaa tekemään swingiremontia täysin vääristä lähtökohdista ja golfura olisi loppunut siihen. Tuosta hyvän valmentajan tuntee.