23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäSe jännä ketju… -SpinniRe: Se jännä ketju… -Data

#397715 Ilmoita asiaton viesti
Nimetön

Scoop kirjoitti: (5.3.2009 15:55:19)

data kirjoitti: (5.3.2009 13:14:27)
No ehkä tuo esikuva sanavalinta oli huono. Ehkä hän sitä on ja on ollut, mutta kyllä
monet nykyhuiput menevät tässä rotaation määrässä ohi. Eli jos, ollaan sitä mieltä, että hoganin swingi on parempi kuin nykyhuipuilla, niin silloinhan pitäisi olla johdonmukaisesti myös sitä mieltä, että rotaatiota tulisi vähentää tai ainakin alkaa etsiä syitä muualta. Nythän Hoganin paremmuutta perustellaan usein tällä suurella rotaation määrällä, joka ei enää nykymittareiden mukaan pidä paikkaansa.

Sääli, että käytät referenssinä argumentoinnillesi Hogania, kun samalla osoitat, ettet ole perehtynyt ao. herran tekemisiin ja hänen swinginsä tutkimuksiin pätkääkään. Ei tässä ole ollut kyse rotaation määrästä. Tai siinä mielessä kyllä, että vartalon kierron ei pidä ’pysähtyä’ osumahetkeen ajatuksella, että se jotenkin sinkoaisi mailan vauhdikkaammin palloon. Kierto pitää saattaa kiihtyvästi loppuun (kunnes hidastuminen on välttämätöntä), jolloin avoin osumahetki on luonnollinen seuraus. Muussa merkityksessä itse määrällä ei ole ollut mitään erityistä roolia rotaatiokeskustelussa, eikä tuo ajatus liity Hoganiinkaan mitenkään. Hogan itse mm. sanoi näin vuonna -57: ’Some prominent golfers advocate taking a big turn with the hips [puhe on bäkäristä]. I don’t go along with this. If the hips are turned too far around, then you can create no tension in the muscles between the hips and the shoulders.’ Jne. Hogan siis puhui X-factorista ja X-strechistä 40 vuotta ennen McLeania…

Rotaation korostamisessa on kyse kaiken kaikkiaan kyse siitä, millä tavalla mailaan voidaan tuottaa vauhtia siten, että samalla maksimoidaan myös toistettavuus, ja millä ehdoilla kaiken tuon voi yrittää optimoida. Maksimoidaan isojen lihasten työ (jalat, lantio ja hartiat) ja minimoidaan ajoitusherkempi, distaalisten osien työ (käsivarret ja ranteet). Optimointiin liittyy silloin myös ihan biomekaniikan määrittämät perusasiat (geometria) kuten minkälaisissa kulmissa liike luontevimmillaan ja tehokkaimmillaan tapahtuu (tähän liittyy esim. flatimpi swingitaso). Määrä ei ole ratkaiseva, vaan jatkuvuus (kiihdytys vs. hidastuvuus) ja eri kehon osien sekvensiaalisuus, ja juuri näiden tekijöiden osalta Hogan oli ilmiömäinen. Suuresta osasta näistä löytyy paljon tutkittua tietoa, joten pelkästään mielikuvien varassa rotaation korostamista ei harrasteta.

Tuota..mites sä olet mitannut noi Hoganin kiihtyvyydet? Eihän nykyhuiputkaan pääosaltaan mitenkään pysähdy tuohon osumaan. Hidastusta tapahtuu, mutta niin tapahtui Hoganillakin tai ainakin pitäisi tapahtua. Hidastuvuus on vaikea määrittää tarkasti videoista, mutta katsopa niitä mun pistämiä videoita, niin ei se liike Tigerilla sen enempää hidastu. Toisaalta hyvin pelataan myös swingeillä, joilla hidastuvuus on suurempi. (esim. Singh)
Hogan ei ole maksimoinut isojen lihasten työtä kuten aiemmin lantioanalyysissäni esitin.
Olen samaa mieltä Hoganin vartalon osien ajoituksen sulavuudesta. Valitettavasti on
pitkälti lahjakkuustekijä (ilmiömäinen, kuten asian ilmaisit). Eiköhän nuo mainitsemasi
biomekaaniset ym. tekijät ole nykyisen golf tutkimuksen tiedossa maailmalla
aika mukavasti. Niitä sitten on optimoitu hieman toisellakin tavalla.