Re: Ranteet svingatessa - Golfpiste.com

2.–9.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
#248417 Ilmoita asiaton viesti
Nimetön

Spurs81 kirjoitti: (12.9.2006 15:34:11)
Moro

Olen tänä kesänä aloittanut golfin ja ongelma on nyt ranteet. Mikä on oikeaoppisessa svingissä ranteiden tehtävä? Onko jäykät ranteet vai rennot ranteet? Olen nyt kokeillut lyöntejä mahdollisimman rennoin rantein/käsin mutta epäonnistumisen prosentti on suuri, mutta onnistuessa lyöminen tuntunut helpolta ja ’oikealta’. Pitääkö ranteiden kuitenkin olla jäykät ja käsien oltava suoraan maata kohden, kun lapa osuu palloon? Myös vasemman käden toiminta on ollut hankala ymmärtää onko vasenkäsi periaatteessa koko ajan oltava suorassa, eli ei lainkaan saa sitä missään svingin vaiheessa taivuttaa? Vaikeaa tekstiä, mutta vaikea on mielestäni asiakin…

Terveisin,
Tiger

Tärkeitä kysymyksiä. Katso kuitenkin vielä muutamankymmentä kertaa ’grippiremontti’ketjussa annetut linkit gripin rakentamisesta. tai tsekkauta se proolla samalla kuin muutama muukin asia, mm stanssi ja tähtäys 🙂
No, niin. Käden toiminta (erotetaan käsi, käsivarsi, jossa olkavarsi ja kyynärvarsi sekä olkapää/hartia :-)?
Yleistä: Rentous!!!!! Ote mailasta tulee olla tukeva/jämäkkä, mutta ei puristavan tiukka. Liika puristus aiheuttaa kiristyksiä kyynärvarsiin ja sitten myös olkavarsiin estäen oikeita liikeratoja . Yritäpä tanssia wienervalssia puristamalla daamia hauikset pullistellen silmät tapin päässä ja olkapäät korvissa! Rentous valitettavasti tuppaa tuleman vasta suoritusvarmuuden lisääntyessä
Kädet? Vasen: ojenna perusasennossa seisten vasen käsivarsi suoraksi eteesi kämmen avoinna peukalon osoittaessa kohtisuoraan ylöspäin. Käännä nyt kämmen vaakasuoraan alaspäin, jolloin peukalo osoittaa oikealle ja sitten käännä peukalo taas ylös. Siinä vasemman käden liike svingissä. ranne ei tee mitään, kyynärvasi vain kiertyy. Oikeassa svingissä tosin vasen kädenselkä ei tietenkään mene takana vaakasuoraan vaan ’svingitason’ kanssa yhdensuuntaiseksi. Sitäkin proosi voi selvittää sinulle tarkemmin.
Oikea käsi. Tee sama valmistelu kuin edellä. Nyt taivuta oikea kätesi ranteesta oikealle eli (dorsiflexioon) ja palauta se takaisin suoraan eteen. Siinä oikean ranteen toiminta. Hyvä grippi yhdistää nämä liikkeeksi, jonka lopputuloksena maila saadaan liikkumaan alueella, jota sanotaan svingplaneksi joka on tärkeä käsite hyvän toistettavan peruslyönnin aikaansaamiseksi.
Downsvingissä tuon oikean ranteen rannekulman säilyminen lähelle kohtaa, jossa maila on palannut vaakatasoon on edullista paitsi hyvän kiihtyvyyden aikaansaamiseksi, myös osumahetken saamiseksi siten, että nyrkit ovat lähellä etummaista eli tukijalkaa. proosi voi helposti demonstroida sinulle oikean impact asennon ja tunteen:-)
vasemman käsivarren rento suoristuminen osumassa, jossa siis kuten aiemmin sovittiin, käsivarsi ja mailanvarsi muodostavat nyt yhteisen pitkän varren, minkä vuoksi mailanpäässä kiidetään n. 90-140 mailin tuntivauhdilla kun taas hurrikaanin keskiössä nautiskellaan lopputuloksesta.
osuman jälkeen rennossa suorituksessa käsivarret jatkavat liikettään. käsivarret kiertyvät lantion kierron tahdissa ja lopulta mailan lapa osoittaa kohtisuoraan ylös varren ollessa yhdensuuntainen lyöntilinjan kanssa. siitä sitten voidaan kiertyä tasapainoiseen loppuasentoon.
Vasen käsivarsi. Täysin rento. Kaikissa vaiheissa. Aivan naru! Tämä on mielestäni aivan keskeistä mielikuvaa. Ota pelkkä vasemman käden grippi ja svingaile rennosti pelkällä vasemmalla heinää, käpyjä, mitä tahansa. Aina täysin rennosti. Taakseviennissä pidä tuo naru oikean käden työnnön avulla kevyesti suorana. Jos se lopussa hiukan taipuu, se on ok. Vasemman käsivarren pakottaminen suoraksi takana vasenta olkavartta jännittämällä väkisin tuhoaa svingin. Kyllä se rennossa suorituksessa ojentuu downsvingissä sitten itsestään.
Proosi voi opettaa sinulle tämän kaiken ja paljon muuta, mutta vain jos näitä itse jatkuvasti mietit ja yrität ymmärtää.
Oppiminen on yhteistyötä. Samat asiat voi oppia muutamassa vuodessa tai neljännesvuosisadassa, miten kukin tykkää. Ja se on ihan OK.