Re: Rangeko julkinen paikka? - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][16]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäPRON OIKEUS OPETTAARe: Rangeko julkinen paikka?

#443761 Ilmoita asiaton viesti

ts kirjoitti: (27.2.2012 20:51:21)

Ulkomaille kirjoitti: (27.2.2012 20:33:23)
[
Järjestyslaki koskee paikkoja, jotka on tarkoitettu yleisesti käytettäviksi tai joita tosiasiallisesti yleisesti käytetään riippumatta
siitä, kuka paikat omistaa. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi tiet,
kadut, jalkakäytävät, torit, puistot, uimarannat, urheilukentät,
hautausmaat, yleisön käytössä olevat rakennukset, kulkuneuvot,
virastot, toimistot ja ravintolat.

Voidaan varmaan todeta, että esimerkiksi Perunamaan rangea tosiasiallisesti yleisesti käytetään, jolloin se urheilukenttänä kuuluu Järjestyslain piiriin. Järjestyslaissa on lausuttu, millä ehdoin alueelle voidaan asettaa järjestyksen valvojia jne. Alueelle pääsy voidaan järjestyksenvalvojan toimesta estää päihtyneeltä tai muista ihmisiä vaarantavalta henkilöltä.

Sulla on kyllä nyt edelleen termien tulkinta kovin hukassa. Urheilukentät ovat urheilukenttiä, ranget ovat rangeja ja ne voivat olla avoimia tai suljettuja, ja siitä päättää niiden omistaja. Ne voivat olla myös jotain tuolta väliltä, ja silloinkin niiden käytöstä päättää omistaja. Yksityistä urheilukenttää en ole vielä nähnyt, golfkenttiä lukuisia.

Koitahan ajatella asia niin päin, että minä rakennan rangen ja asetan sinne pelisäännöt. Niihin kuuluu esim se, että siellä saavat ulkopuolisetkin käydä lyömässä, kunhan noudattavat asettamiani ehtoja. Tila on täysin yksityinen, kuten vaikkapa omistamani harjoitushallikin. Silloin on syntynyt sopimus niistä ehdoista, joilla saat käyttää tuota tilaani. Jos et noudat sopimusta, ei sinulla ole myöskään oikeutta tuon tilan käyttöön. Tämä on varsin yksinkertaista juridiikkaa taas kerran.

Jos minä vuokraan tuon rakentamani rangen jollekin vaikkapa golfakatemialle, he voivat aivan samoin laatia ehdot alueen käyttöön. Ne ehdot voivat olla suunnilleen mitä vaan, kuten että vain korillisen palloja saa lyödä päivässä tai mitä tahansa muuta älytöntä. Tai että yli 15 hcp pelaajat eivät saa käyttää R8 pidempää mailaa tuolla harjoitellessaan. Kummassakaan ehdossa ei ole mitään järkeä, mutta niiden mukaan sinun on elettävä tai pysyttävä pois tuolta. Tämä kai on helppo ymmärtää.

Sen alueen käyttöön ei ole mitään yleistä oikeutta, vaan se oikeus muodostuu tilan haltijan kanssa syntyvästä sopimuksesta. Sitä kautta sinulla on vain ja ainoastaan ne oikeudet siellä toimimiseen, mitkä tuon tilan haltija sinulle myöntää. Ei yhtään enempää.

Jos joku tulee kimppuusi sen vuoksi, että opetat/ neuvot tuolla vaimoasi, se on minusta aivan älytöntä, mutta se ei poista heiltä oikeutta siihen ja juuri tästä on nyt kysymys.Tila on heidän ja he saavat päättää niistä älyttömistä ehdoistakin joita siellä on noudatettava, aivan kuten golfkenttä voi vaatia, että shortsien kanssa on käytettävä valkoisia sukkia. Vaihtoehdot ovat silloin valkoisten sukkien käyttö tai siirtyminen sellaiseen paikkaan, jossa kyseistä (mielstäsi) älytöntä sääntöä ei ole.

Minä ainakin ja varmaan useat muutkin käyvät ihan normaaleilla osakaspohjaisilla ketillä tai yhdistyspohjaisilla kentillä pelaamassa erilaisilla pelimaksutavoilla.
Toiset pelaa omilla osakkeilla,vuokrapelioikeuksilla tai greenfeemaksuilla.
Tiettävästi kaikkien näitten somalaisten kenttien ranget ovat näitten golfyhtiöitten omistuksessa ja niillä lyömisestä päättää ko.yhtiöitten hallitus.

Ulkomailla olevia kenttiä,rangeja tai tapoja ja systeemejä ei kannata vetää mukaan tähän keskusteluun.
Sieltä löytyy mitä erilaisimpia systeemejä.

Myöskään tällaisia erillisiä rangeviritelmiä tai joitain lyöntikoppeja ei kannata tässä yhteydessä käsitellä.
Sehän päivän selvää,jos joku autotalliinsa lyöntiverkon asentaa,etttei sinne kellään ole mitään asiaa.lyömään.