Re: Projekti: Piraatti Päreiksi - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][16]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäProjekti: Piraatti PäreiksiRe: Projekti: Piraatti Päreiksi

#365332 Ilmoita asiaton viesti

Nyt en ehdi penkoa artikkeleita ja vetäisen ulkomuistista ja viittaan em. proffan kirjoitukseen:

Gear Effect on riippuvainen lavan painopisteestä ja mitä kauempana painopiste sijaitsee lyöntipinnasta, niin sitä enemmän tulee esim. kärkiosumassa Gear Effectiä eli pallo kaartaa voimakkaasti vasemmalle. Painopisteen johdosta tämä esiintyy lähinnä puumailoissa. Puumailoissa Gear Effect ’voittaa’ normaalin sivukierteen nimienomaan siksi, että painopiste on kauempana lavasta. Mitä suurempi etäisyys painopisteellä on lyöntipintaan, níin sitä suurempi Gear Effect ja sitä suurempi bulge tarvitaan kompensoimaan Gear Effectin vaikutusta. Tämän johdosta isoissa draivereissa on pääsääntöisesti suurempi bulge kuin esim. spooneissa, puhumattakaan raudoista.

Jos bulgella saataisiin aikaan Gear Effect, niin kaikissa raudoissa olisi bulgea. Raudoilla kärkkäri tuppaa yleensä kaartamaan oikealle, koska lapa aukeaa osumassa. Jos ko. lyöntiin saataisiin Gear Effectiä, niin silloinhan syntyisi kierre, joka kaartaa palloa vasemmalle ja voilá, pallo palaisikin keskilinjalle.

Proffa kirjoitti: ’For a hit towards the toe the club would open up causing a slice but the gear effect would result in a hook. Which effect dominates depends on how far back the center of mass is from the clubface and the specific impact point.’ Kumpi kierre voittaa, riippuu siis massakeskipisteestä, eikä lavan muodosta.

Gear Effectin synnyssä on siis kysymys massakeskipisteen etäisyydestä lyöntipintaan. Gear Effect ei synny lyöntipinnan muodolla, vaan muodolla Gear Effectin vaikutusta pyritään vähentämään, kuten professori asian mainitsi: ’In the case of the woods the center of the club head is far from the clubface and the gear effect dominates. The clubface is curved to compensate. The closer the center of the club head is to the clubface the less the gear effect and therefore the less the curvature is needed. That is why irons are typically flat. ’ Eli jos massakeskipiste on niin kaukana, että Gear Effect dominoi, niin lyöntipintaan laitetaan curvea (bulge), jotta Gear Effectin vaikutusta kompensoidaan. Mitä lähempänä massakeskipiste on lyöntipintaa, niin sitä vähemmän tarvitaan bulgea kompensoimaan Gear Effectin vaikutusta

Oletteko kokeilleet lyödä puumailalla, jossa ei ole lainkaan bulgea eli se on sivuttaissunassa suora? Kun lyö kärkkärin, niin Gear Effect on niin voimakas, että lyönnistä tulee sikahukki. Jos bulge olisi negatiivinen eli lapa olisi lyöntipimnnaltaan kovera, niin hukki olisi järjetön. Osuisikohan pallolla omaan selkään :))