Re: PK-seudun ulkopuolinen näkökanta - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäPäivän kyssäri: millaisella pelioikeudella pelaatRe: PK-seudun ulkopuolinen näkökanta

#420067 Ilmoita asiaton viesti
PG

Ulkomaille kirjoitti: (24.3.2013 13:07:23)

Ballmarker kirjoitti: (24.3.2013 6:16:47)

FDSD kirjoitti: (23.3.2013 19:44:16)
Ihmiset ovat pelanneet, pelaavat ja tulevat pelaamaan sillä menetelmällä mikä heille parhaiten vallitsevaan elämäntilanteensa sopii.

Sen rajoittaminen olisi typerää niin kentän osakeyhtiön, ry:n kuin jäsentenkin kannalta.

Näin on, ja näin tulee yhä enenevässä määrin olemaan.

Ajatusmallin on virheellinen, koska osakkeen omistajat määrääväät pelaamisen ehdoista. Koska näin on, ei voida väittää että ihmiset yleisesti ottaen pelaavat niin kuin heille itse sopii.

Pelaajat pelaavat niillä ehdoilla jotka osakkeen omistajat määrittelevät.

Pitää paikkansa. Sitä paitsi rajoittaminen saattaa usein olla järkevä ratkaisu. Esim. jos kentällä on 800 pelioikeutta ja jokainen pelioikeutettu haluaisi pelata joka toinen päivä, tulisi kierrosmäärää rajoittaa (45000 kierrosta/kausi/18reikää, ei onnistu), mikäli yhtiöjärjestys sen sallii. Onneksi yhtiöjärjestykset sen yleensä sallivat. Valta pelioikeuksien käytöstä on normaalisti yhtiöiden hallituksilla. Tätä valtaa ei tiettävästi ole vielä käytetty, mutta mielestäni rajoittamaton pelioikeus ei suinkaan ole mikään ikimuistoinen nautintaoikeus, johon ei voisi puuttua.

’Päivän kyssäriin’ vastanneista omalla pelioikeudella pelaa 40%, vuokrapelioikeudella 34%, kausimaksulla seurapohjaisella kentällä 11%, greenfeellä 7% ja loput 8% jollakin muulla tavalla. Tässä jakautumassa ei sinänsä ole mitään vikaa. Vika on siinä, että golfosakekauppa on pysähtynyt, koska monilla kentillä vuokrapelaaminen on tullut omistuspelaamista halvemmaksi vaihtoehdoksi pelioikeuksien runsaan tarjonnan takia. Näiden yhtiöiden osakkaat haluaisivat mieluummin myydä, kuin vuokrata pois tappiolla. Tilanne ei ole terve. Voidaanko tervehdyttäminen käynnistää vaikuttamalla pelaamisen kustannuksiin siten, että jatkossa useammassa klubissa kuin nyt omistuspelaaminen olisi vuokrapelaamista edullisempi vaihtoehto? Onko se mahdollista?

Tuossa toisessa ketjussa Ulkomaille ehdotti erästä ratkaisua. Mielestäni se on hyvä, mutta vaatisi yhtiöjärjestysten muuttamisen. Se voi olla ylitsepääsemätön este. Omat vaikeutensa on myös allekirjoittaneen ehdotuksella. Mielestäni muutaman pääkaupunkiseudulla tai sen tuntumassa olevan antiböndeklubin kannattaisi kuitenkin kokeilla yhdessä jotain tämäntapaista (muunneltu versio aiemmin esittämääni ratkaisuun golfkaupan piristämiseksi):

Pelioikeuteen kuuluu kolmekymmentä toimiston aukioloaikoina 15.5. – 14.9. tehtyä pelikierrosta ynnä kaikki näiden aikojen ulkopuolella tehdyt kierrokset. Lisäkierros toimiston aukioloaikoina 15.5. – 14.9. maksaa kympin (tai lounaan hinnan) sekä osakas- että vuokrapelaajalle. Osakaspelaajan lisämaksut hyvitetään kokonaan tai osittain ilmaisina lounaina klubin ravintolassa ja/tai lahjakortilla. Lahjakortti kelpaa klubin ravintolaan, proshoppiin tai proon opetukseen. Vuokrapelaajalle lisämaksuja ei hyvitetä.

Uskon, että tällä järjestelyllä osa paljon pelaavista vuokralaisista hankkisi oman osakkeen. Normaalimäärän pelaaville vuokralaisille päätöksellä ei olisi merkitystä. Myös oheistoiminnot hyötyisivät (ravintola, proshop, pro). Osa hevipelaajista siirtäisi osan peleistään maksuttomaan hiljaiseen aikaan, mikä myös on hyvä asia. Osa vuokraheveistä vaihtaisi klubiin, jossa kierrosrajoitusta ei ole voitu toteuttaa (tai se ei olisi yhtiön intressein mukaista). Sekin olisi hyvä asia: siellä vuokrat nousisivat kysynnän kasvaessa. Lähtöklubissa taas saattaisi kentällä olla vähän väljempää, mikä sekin olisi nautinnollisen pelaamisen kannalta hyvä asia. En kuitenkaan usko vuokrien siellä laskevan, koska osakkeiden myynti vähentäisi vuokratarjontaa.