Re: Pettersonin lehtirankut majorissa - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitSäännötPettersonin lehtirankut majorissaRe: Pettersonin lehtirankut majorissa

#278721 Ilmoita asiaton viesti

KL kirjoitti: (14.8.2012 21:14:19)

Pappa Tykki kirjoitti: (14.8.2012 19:05:44)
Esitetään nyt sellainenkin tyhmä kysymys, että kun pallo merkitään griinillä ja sitten laitetaan takaisin, millä tarkkuudella tuo asettaminen pitää tehdä. Onko tästä jotain deccaria? Epäilenpä, että ainakaan alle yhden dimppelin tarkkuuteen siinä ei päästä. Tämän huomaaminen tv-kuvasta on kyllä vaikeaa, mutta stereokuvasta sen kyllä huomaa. odotan mielenkiinnolla 3D -lähetyksiä golfkisoista…

Pallon asettaminen takaisin paikoilleen tehdään sillä tarkkuudella kuin pelaaja pystyy sen silmämääräisesti tekemään, mitään muuta ei vaadita. En muista ensimmäistäkään tapausta, jossa olisi ryhdytty taittamaan peistä siitä onko pallo asetettu millilleen oikealle paikalleen eikö siitä ollut Harringtoninkaan tapauksessa lainkaan kyse.

Vähän kyllä tähän väittäisin vastaan. Jos tuota ’silmämääräistä tarkkuutta’ ei ole erityisesti sanottu säännössä, se on vain käytännön konventio KOSKA EI OLE ULKOPUOLISTA HAVAINTOVÄLINETTÄ todentamaan eroa. Lueskelin sääntöjä – tosin pintapuolisesti – ja siellä sanotaan ’replace’ ilman mitään muuta määrettä.Varmaan kaksikymmentä vuotta sitten olisimme sanoneet, että Harringtonin casessakin pallon pitää pysyä paikallaan ’silmämääräisellä tarkkuudella’ eikä ymmärtääkseni Harringtonin silmämääräisellä tarkkuudellla pallo liikkunutkaan (käsittääkseni ei tilanteessa itse havainnut liikettä).

Minun oikeustajuni mukaan yhden dimpplen verran väärin asetettu pallo ja yhden dimpplen verran liikkunut pallo ovat samanarvoisia rikkeitä ja ainakin tarjoavat saman edun pelaajalle. Ainoa ero on siinä, että televisiokamera 2d-projektiona ei anna riittävää tarkkuutta väärän asettamisen todentamiseen mutta on riittävän tarkka havaitsemaan ko liikkeen. Eli siis televisiokameran ominaisuudet määräävät sääntöjen tulkinnan. Tietysti voidaan päätää että näin toimitaan, mutta silloin on mielestäni hurskastelua muuta väittää (tai sanoa, että rike ei ole rike, jos sitä kukaan ei huomaa).

Tuo Pettersonin tapaus on hieman toinen, koska siinä tuomari ymmärtääkseni arveli rikkeen tapahtuneen jo ennen kuin näki tilanteen televisiokuvasta.

Jotenkin tulee mieleen sellainen vanhakantainen ajatus, että tuomarin täytyy tehdä päätös näkemättä kuvaa, koska ihan kaikkia lyöntejä ei taideta kuvata edes majoreissa. Silloin olisi siis kyse, havaitseeko tuomari (tai pelaaja itse) ’silmämääräisesti’ rikkeen tapahtuneen. Jokaisella pelaajalla siis mukana oma tuomari… ja kaikkien silmämääräisyys yhtä tarkkaa… HÖH