Re: Pallon lento syksyllä - Golfpiste.com

20.–27.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][25]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäPallon lento syksylläRe: Pallon lento syksyllä

#457874 Ilmoita asiaton viesti

KL kirjoitti: (17.9.2010 20:43:08)

Rauski kirjoitti: (17.9.2010 18:24:26)
Tuossa jotain asiasta

Juu, ja on kirjoitettu suorastaan loistavalla englanninkielellä…. :

’Hot and humid results in the ball travelling further.’

Siis täh???

Luovalla mielikuvituksella varustettu kieltämättä ymmärtää kirjoittajan ajatuksen (eli pallo lentää kuumassa ja kosteassa pidemmälle), mutta surkea kielen hallinta väkisinkin panee epäilemään kaiken muunkin tasoa…

Joo tuossa linkissä ei mainita mikä kosteus on kyseessä.

Tämä jostain:
Ilman suhteellinen kosteus kertoo, kuinka monta prosenttia ilmassa olevan vesihöyryn määrä on siitä määrästä, jonka ilma kykenee ko. lämpötilassa sisältämään vesihöyryä (maksimikosteus). Ilman suhteellinen kosteus prosentteina saadaan siis jakamalla ilman absoluuttinen kosteus (ilmassa oleva vesihöyryn määrä) maksimikosteudella ja kertomalla se sadalla. Ilman kyky sisältää vesihöyryä kasvaa lämpötilan kohotessa, eli siten myös Ilman maksimikosteus kasvaa lämpötilan noustessa. Maksimikosteus on esimerkiksi 20 °C ilmassa 17,3 g/m3 ja 25 °C ilmassa jo 23,0 g/m3. Yksi kuutio ilmaa painaa 20 asteessa noin 1,2 kg/m3, joten tuosta voi päätellä mikä on kosteuden vaikutus.

Kosteuden vaikutus on hyvin pieni verrattuna siihen mikä on lämpötilan vaikutus, koska kylmä ilma on aina tiheämpää kuin lämmin ilma. Esimerkiksi ilman tiheys on NTP-tilassa (lämpötila 0 °C, paine 1013 hPa) 1,293 kg/m3 ja 15 °C:ssa samassa paineessa 1,225 kg/m3.

Lämpötilan vaikutus on pallon lentoon siis merkitsevä. Jos lisäksi huomioidaan että kylmä pallo ei ole enää niin elastinen niin siitä tulee lisävaikutusta. Joten pallo taskuun lämpimään hyvissä ajoin ennen lyöntiä, bägistä jos sen ottaa niin on taatusti kylmä.