Re: Pallo katoaa mutaan? Mitä on muta? - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitSäännötSäännöt joita rikotaan enitenRe: Pallo katoaa mutaan? Mitä on muta?

#291000 Ilmoita asiaton viesti
KL

piispanen kirjoitti: (19.4.2009 11:03:50)

KL kirjoitti: (19.4.2009 8:54:15)

Rauski kirjoitti: (18.4.2009 19:44:53)
– otetaan vapautus pallon upottua omaan alastulojälkeensä muualla kuin lyhyeksileikatulla alueella (25-2)

Jos pallo uppoaa esim raffissa oman alastulojälkeensä, niin veikkaisin 90% tapauksista on kyse tilapäisestä vedestä ja silloin tulee kyseeseen epänormaalit kenttäolosuhteet ja sääntö 25-1a. Kyse on sitten pelialueesta, johon ei kuulu viheriö, tiiauspaikka ja esteet. Kuivassa raffissa harvoin pallo uppoaa alastulojälkeensä

Usein voi olla myös niin, että maa raffissa on pehmeää, jopa suoranaista mutaa, mutta vettä ei ole näkyvissä. Silloin siitä ei saa vapautua säännön 25-1 perusteella.

Mutta mitäs jos pallo katoaa siihen mutaan? Mitä sitten tehdään?

Mikäli tähän KL:n mainitsemaan ’mutaan’ kävelee,niin melko varmuudella siinä kävellessään vettä löytyy.
Yleensä on niin,että vesi ja pehmeys kuuluu erottamasti yhteen.
Tällaista tilannetta on hyvin vaikea ratkaista pöydän ääressä,kun ei tiedä todellista olosuhdetta.

Mikäli tämä ’muta’ on niin kovettunut,ettei siitä vettä löydy,niin tuskin se pallokaan siihen uppoaa.

Mikäli pallo tähän vedettömään mutaan uppoaa ja’ hukkuu’,niin sitten mennään lyömään rankulla uusi pallo edelliseltä lyöntipaikalta.

Toisaalta tällaista vedetöntä pehmeää mutaa en ole ikuna nähnyt,joten spekuloimalla sitä voidaan myös pitää hyvinkin epänormaalina olosuhteena.

Tämä seuraava on semmoista keskustelun jatkamiseen tähtäävää pohdiskelua.

Sen enempää tuskin kannattaa eri maalajeihin paneutua, mutta kentällä voi hyvinkin tulla tulkintaa siitä, onko muta tilapäistä vettä vai ei. Vesiesteen vesikin voi olla hyvin mutaista, mutta missä kulkee veden ja ei-veden raja? Milloin vesiesteen ulkopuolella oleva muta (siis saven, mullan, hiekan yms. ja veden seos) muuttuu vedeksi? Onko sellainen muta vettä, joka tursuaa kenkien reunojen päälle siihen astuttaessa? Vai pitääkö ihan oikeasti näkyä vettä? Mutta kun se vesi on likaista, miten sen erottaa mudasta? Onko muta tilapäistä vettä silloin, kun se valuu ja muodostaa vaakasuoran pinnan? Entä kuinka nopeasti se sen tekee? Riittääkö tilapäiseksi vedeksi se, että maassa on vesipitoista mutaa? Eikös mullassakin ole aina vettä? Multa ei kuitenkaan liene tilapäistä vettä?

Olen monasti lyönyt palloni sellaiseen mutaan, johon se uppoaa (tosin ei ole kadonnut), mutta jossa ei näy mitään veden kaltaista, vain pelkkää mutaa. Onko se tilapäistä vettä? Missä kulkee raja?

Dec. 25/1 Soft, Mushy Earth

Q. Is soft, mushy earth casual water?

A. No. Soft, mushy earth is not casual water unless water is visible on the surface before or after the player takes his stance — see Definition of “Casual Water.”

Entäs se pallon katoaminen siihen mutaan? Sovitaan vaikka että keskellä väylää on semmoinen kosteikko, johon astuttaessa vettä ei näy, mutta siinä on paljon liukasta mutaa (sanotaan nyt vaikka ’soft, mushy earth’). Avauslyönti putoaa korkealta tuohon kosteikkoon ja kaikki näkevät sen. Paikalle saavuttua todetaan ko. parin neliön alueen olevan täynnä kengänjälkiä ja kuoppia, ilmeisesti joku muukin on etsiyt sieltä palloaan. Joukolla kuopsutellaan tuota paikkaa, johon pallo kiistatta putosi, mutta sitä ei vain löydy. Määritelmän mukaan se on kadonnut, jos sitä ei pystytä tunnistmaan 5 min, kuluessa, mutta mitä jos paikalla olisikin ollut ketun kaivama kolo, johon pallo katosi? Varmasti tiedetään, että se on siellä kolossa, mutta käsi ei ylety sitä saamaan sieltä pois. Onko pallo nytkin kadonnut?