Re: Neuvon kysyminen? - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitSäännötNeuvoa kysyminen?Re: Neuvon kysyminen?

#287874 Ilmoita asiaton viesti

KL kirjoitti: (23.4.2010 9:51:18)

Bogikone kirjoitti: (23.4.2010 9:08:31)
Mutta mikä on neuvo ja mikä ei, ei todellakaan ole aina helppoa päätellä. Onko mielestänne ’sinun kannattaisi lyödä varapallo’ neuvo? Jos ei niin olisiko ’sinun kannattaisi lyödä uusi pallo’ sitten neuvo? Näissä on selkeä ero. (ensimmäinen sääntö 27-2 ja jälkimmäinen 27-1)

Erittäin hyvä kysymys.

Jälkimmäinen on selvästi neuvo, mutta jos se on neuvo, niin miksei ensimmäinenkin ole? Uskon valtaosan ellei peräti jokaisen meistä joskus päästäneen tuon suustaan pelikaverilleen. Jos tuon muotoilee kysymykseksi ’Aiotko lyödä varapallon?’, niin onko sekin neuvo? Entäpä ’Jatkatko tuolla vai lyötkö varapallon?’ tai ’Lyötko varapallon vai lähdetäänkö eteenpäin?’

Määritelmän mukaan ’Neuvo on ohje tai ehdotus, joka saattaa vaikuttaa ….’

Voiko kysymys olla ohje tai ehdotus? Vaikkapa ’Aiotko lyödä rautakasilla?’ Vai onko sisältö kuitenkin se tärkein, eli se, että ko. lausahduksen perusteella pelaajalle tarjotaan sellaista tietoa, joka voi vaikuttaa hänen pelisuunnitelmaansa?

Tästä saa väännettyä melko villejäkin skenaarioita:
– A: Kyllä minun tässä paikassa kannattaa noudattaa pelaamattoman paikan sääntöä.
– B: Niin kannattaakin. (Onko tämä neuvo?)

– A: Kannattaisikohan minun tässä paikassa noudattaa pelaamattoman paikan sääntöä? (Onko neuvon kysymistä?)
– B: Mielestäni kyllä / Ei, mitä turhia! (Tuleeko rangaistus nyt molemmille, vain toiselle vai ei kummallekaan?)

Siinäpä pohdittavaa itsekullekin.

P.S. Minun mielestäni kaikki sellaiset lausahdukset, joissa esiintyy ’sinun kannattaa/kannattaisi’ ovat sääntöjen tarkoittamia neuvoja. Niillä selvästi pyritään vaikuttamaan pelikaverin/vastustajan pelisuunnitelmaan, tahallaan tai tahattomasti.

Kaveri vetasee tiiltä driven johonkin pöpelikköön, ei lyö mitään toista palloa ja lähtee etenemään kohti arvioitua sijaintia, niin pitääkö vaan olla hiljaa ja kävellä perässä, vaikka tietää, että palloa ei suurella todennäköisyydellä löydy? Samalla joutuu hyväksymään senkin, että palloa ensin haetaan 5 minuuttia ja uuden lyöntiin kävelyineen menee toiset viisi minuuttia. Tämä aiheuttaa vakavan häiriön kentän toimintaan ja toistuessaan muutaman kerran, vie pelinautinnon lukuisilta perässätulijoilta.