Re: Montako lyöntiä? - Golfpiste.com

27.9.–4.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][18]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitSäännötMontako lyöntiä?Re: Montako lyöntiä?

#285940 Ilmoita asiaton viesti
KL

Kun tässä on jo väännetty kättä likimain ihan kaikesta, niin palataanpa vielä sinne ihan tarinan alkulähteille. Vaikka joku kummasteleekin näitä kaikkia rangaistuksia sääntöjen 14-5 ja 18 perusteella, niin edelleenkin se suurin kysymys on siinä, pitääkö pallo palauttaa takaisin paikoilleen vai ei.

Varsin hyvän kommentin sain eräältä vanhemmalta kollegaltani (Suomen rajojen ulkopuolelta) koskien säännön 18 yleistä rangaistusta, joka on siis 2 lyöntiä ja tuomitaan, jos pelaaja ei palauta sääntöjen vastaisesti liikuttamaansa palloa paikoilleen. Tuo yleinen rangaistus on yhdistelmä säännön 18-2 (pallon liikuttaminen) ja säännön 20-7 (pelaaminen väärästä paikasta) rangaistuksista. Koska tuo säännön 18 yleinen rangaistus voidaan tuomita vain silloin, kun pelaaja faktisesti on pelannut väärästä paikasta, eli rikkonut sääntöä 20-7, niin käsillä olevassa tapauksessa sitä ei voida tuomita, koskapa pallo meni reikään. Siispä pelaajalle ei säännön 18 perusteella voitaisi tuomita kuin 1 rangaistuslyönti, ei kahta.

Tätä ajatusmallia kun nyt lähtee soveltamaan vaikkapa siihen merkittävään etuun, niin aika vaikea on väittää, ettei pelaaja saa merkittävää etua (ja siten syyllisty vakavaan rikkeeseen) siitä, että hän sääntöjen vastaisesti liikuttaa palloaan ja se menee reikään. Jos pelaaja ei joutuisi palauttamaan palloaan takaisin paikoilleen, hän voittaisi yhden lyönnin, siis sen, jolla hän oikeasti löisi pallonsa reikään.

Edelleen voidaan tietenkin spekuloida sillä, että pelaajahan oikeasti löi palloaan, joskin se oli liikkeessä eikä pelaaja edes osunut siihen. Tässä tapauksessa pelaaja on kuitenkin ENSIN liikuttanut palloaan sääntöjen vastaisesti ja vasta sitten yrittänyt lyödä palloaan. Näkisin tällä tapahtumien järjestyksellä olevan ratkaiseva merkitys lopputulokseen.

Lisätään tähän vielä se, että jos pelaaja OLISIKIN osunut palloonsa ja se olisi mennyt reiän ohi, hänen olisi silti pitänyt palauttaa pallo takaisin paikoilleen. Jos hän tuossa tapauksessa olisi kuitenkin jatkanut pallonsa reikään siitä mihin se pysähtyi, hän olisi saanut tuon säännön 18 yleisen rangaistuksen (koska hän siis oikeasti pelasi väärästä paikasta) ynnä sen viimeisen varsinaisen lyönnin. Vakavaan rikkeeseen hän ei olisi siinä tapauksessa syyllistynyt, koskapa pallo alunperinkin oli niin lähellä reikää, että hän olisi tarvinnut vain yhden lyönnin sen lyömiseksi reikään. Lopputulema olisi siis täsmälleen sama, tuo 7 lyöntiä.