Re: Merkkausnastan jättäminen paikoilleen / R&A - Golfpiste.com

27.9.–4.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][18]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitSäännötPallon nostamiseen liittyenRe: Merkkausnastan jättäminen paikoilleen / R&A

#282048 Ilmoita asiaton viesti
KL

vieraspelaaja kirjoitti: (20.9.2011 16:19:42)

KL kirjoitti: (20.9.2011 15:33:48)

vieraspelaaja kirjoitti: (20.9.2011 10:35:54)

KL kirjoitti: (20.9.2011 8:28:49)

hall kirjoitti: (19.9.2011 23:25:52)
Saako pallon putata kun pallo on merkattu ja merkki on vielä greenillä? Tällaista näkee joskus mutta onko siihen jokin syy tai seuraako tuosta jotain penaltia pelaajalle?

Tästä taannoin keskusteltiin tälläkin palstalla ja asiaan otti kantaa omalla Expertti-palstallaan myös A. Teittinen.

Vastaus on, ettei saa. Merkin paikalleen jättäminen on säännön 8-2 rikkomus aivan samalla tavoin kuin minkä tahansa muunkin täktäämistä auttavan merkin tai esineen jättäminen viheriön pintaan. Tuloksena 2 penttiä, reikäpelissä reiän menetys.

Mitenkähän tuo on, kun sääntö 8-2b kieltää a) nimenomaan puttilinjan osoittamisen, ei greenin pinnan koskettamista ylipäätään tai esim. mailojen tai muiden esineiden asettamista greenille b) sekä greeniä koskettamalla että greenille laitettavalla merkillä, vaikka kosketus tapahtuisi tai merkki otettaisiin pois ennen puttia. Mikäli Teittisen tulkinta olisi oikea, kaksi pelalttia tulisi jo siinä vaiheessa, kun pallon paikka merkataan. Kysyä voi sitäkin, millä tavoin pallon taakse tai suorastaan osittain sen alle näkymättömiin asetettu pieni merkkausnasta, jonka sijainti ei välttämättä mitenkään korreloi puttilinjaan, edes osoittaa putti- tai pelilinjaa.

Tästä käytiin keskustelua pari vuotta sitten ja silloin kimmokkeena oli Scotty Cameronin lanseeraama merkkaushärpäke, jossa on suuntaviivat. Jokainen varmaankin hyväksyy sen, ettei pitkänomaista suuntaviivoilla varustettua linjainta saa jättää paikoilleen lyönnin ajaksi. Viiden sentin kolikko tuskin hyödyttää ketään, mutta ymmärtääkseni tässä on jälleen kyse säännöstä, joka on pyritty tekemään aukottomaksi poistamalla spekulointien mahdollisuus siitä onko merkkausvälineestä tai muusta pallon taakse jätettävästä esineestä pelaajalle hyötyä vai ei. Merkkejä ei pallon taakse saa jättää ja piste, niin se on kaikkein yksinkertaisinta.

Sääntö 20-1 edellyttää pallon paikan merkitsemistä, kun se nostetaan. Tämä sääntö menee (tietenkin) säännön 8-2b edelle, senhän sanoo järkikin.

Kaiken lisäksi pallon paikan saa merkitä vaikkapa tiitikulla. Tämä tietenkin jättää viheriöön pienen reiän, jonka joku voisi katsoa auttavan puttaamisessa, mutta loordit ovat varmaankin tässä vaiheessa ottaneet järjen käteensä ja ohittaneet tuon seikan tyystin merkityksettömänä, muutoinhan kaikki sellainen merkitseminen olisi kiellettyä, joka jättää viheriöön jäljen.

Toisaalta, pallon merkkaamista koskevat säännöt eivät ole muuttuneet mihinkään em. härpäkkeen markkinoille tulosta huolimatta. Loordit ovat varsin tarkkoja myös siitä, että se mikä ei ole kiellettyä, on ainakin yleensä sallittua. Greenin kosteutta saa kokeilla kädellä, kunhan ei paina kämmentään puttilinjalle, tai bägissä saa olla luutaputteri, jota ei käytetä kuin droppien mittaamiseen, kunhan mailoja on enintään 14.

Jos on tarvetta kieltää nuolen mallinen merkkausnasta ja sen jättäminen greenille lyönnin ajaksi, vain se kielletään, ei kaikkia mahdollisia nastoja. Pelaajat ovat maailman sivu unohdelleet greeneille milloin mitäkin, aivan varmasti joku on unohtanut merkkausnastankin pallon taakse putatessaan jo kymmeniä vuosia sitten.

Se, mitä loordit mahdollisesti ajattelevat asiasta, josta eivät ole antaneet deddaria, ei ole kovin vakuuttava perustelu, koska se yleensä on vain huonosti naamioitu oma mielipide, joka niin ilmaistuna vain kuulostaa paremmalta.

Laitoin kysymyksen tuonne R&A:lle ja sieltä vastattiin siten, että suuntaamista tahi tähtäämistä auttavan merkkausvälineen paikoilleen jättäminen voi olla säännön 8-2b rikkomus. Siksi minkäänlaisen merkin jättäminen paikoilleen ei ole suositeltavaa.

Pikkaisen tulkintoja suosiva vastaus, mutta sen mukaan mennään. Kielto ei siis ole absoluuttinen (ikävä kyllä, se helpottaisi kaikkien elämää).