Re: Mailanpään hidastuminen - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäMailanpään hidastuminenRe: Mailanpään hidastuminen

#446996 Ilmoita asiaton viesti

B kirjoitti: (18.1.2011 18:24:29)
Tulikin mieleen, että muistaakseni 4par avasi joskus taannoin viestiketjun, joka sisälsi fysikaalista lähestymistapaa, mutta aihe tukehtui oudosti juuri kalkkiviivoilla kun tuo mailanpään vauhdittamisen ongelma oli jokseenkin valmiiksi ratkaistu. Ettei vaan jäänyt silloin jumiin tähän tukidilemmaan?

No siihen se jäi, mutta laskelmiin kannattaa mennä vasta sitten kun osuman luonne on ymmärretty. Siitä kaksi esimerkkiä.

Laita kaksi biljardipalloa peräjälkeen sen verran kauaksi toisistaan, että eka pallo osuu tokaan vasta sen jälkeen, kun keppi on irronnut ekasta pallosta (keppi ei siis tue ekaa palloa). Sitten laitat nämä kaksi palloa lähes kiinni toisiinsa ja lyöt samalla temmolla, niin että pallojen osuessa yhteen keppi vielä tukee ekaa palloa. Mikä mahtaa olla ero?

Tee sama potkaisemalla samalla voimalla ensin kahta toisissaan kiinni olevaa futispalloa ja sitten kahta sen verran toisistaan etäällä olevaa palloa,että jalka ehtii irrota ekasta pallosta sen törmätessä toiseen.

Molemmissa esimerkeissä ekan pallon nopeus osumaan tultaessa on jotakuinkin sama, mutta jos ekaa palloa (lapaa) tuetaan osuman läpi, tokan pallon (golfpallon) irtautumisnopeus osumasta on aivan toista luokkaa.

Jos varren lägi (taipuma taaksepäin) on alkanut vähentyä ennen osumaa, varsi ei enää tue (paitsi voi ehkä vähentää hidastumista, jos vähentyminen on pientä) osumaa eikä käsien, hartioiden, lantion, jalkojen toiminnalla ole enää mitään apua osumaan.

Ihanteellisinta pitkän lyönnin kannalta (pituuslyönnin kannalta) on se, että varren, ranteiden, vasemman hartiaseudun ja vyötärön lägi saavuttaa maksimin osumaan tultaessa ja purkautuu osuman aikana. Tämän nelinkertainen ajoitus on aikamoinen temppu ja siksi pituuslyäjät yleensä vetää 80% lyönneistä OB.

Ihanteellisinta golfin kannalta on se, että varren (XXS jos suinkin mahdollista), ranteiden (cupped left wrist) ja vasemman hartiasedun (reverese release) lägi pysyy yllä läpi osuman, jolloin ainoa osumahetken muuttuja on vyötärön seudun lägin purkautuminen (lantio tehnyt työnsä). Silloin lavan alakuolokohta on vasemman jalan kohteen puolella ja AoA lähes mitätön, jolloin pallo lähtee matalana, nousee lopussa plaaniin ja putoaa feidahtavasti alas.

Näissä keskusteluissa kannattaa muistaa, että laskemilla saadaan tuloksia, mutta ainakaan minä en tiedä, mihin niitä voidaan käyttää.