Re: Mailanpään hidastuminen - Golfpiste.com

4.–11.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][19]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäMailanpään hidastuminenRe: Mailanpään hidastuminen

#448724 Ilmoita asiaton viesti

Olen taipuvainen olemaan samaa mieltä PG:n kanssa siitä, että osuma palloon ei aiheuta väitetyn suuruista varren taipumaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että taipumaa ei olisi olemassa, vaan sitä, että sen aiheuttaa jokin muu tekijä.

Kaivoin esille tämän high speed videon HS, joka on varsin hyvä, joskin hieman huonovaloinen.

Kuvittelen näkeväni videossa seuraavaa:
1) Kun maila on klo 7.ssä varren taipuma on negatiivinen eli varren keskipiste jätättää käsi-mailanpäälinjalta.
2) Freimi tai pari myöhemmin varsi näyttäisi olevan jopa S-mutkalla ja mailapää jätättää käsilinjasta.
3) Juuri osumaan tullessa varsin on täysin suorana.
4) Osuman jälkeen varressa on merkittävä positiivinen taipuma.

Minulle tämä kertoisi seuraavaa. Kohdan 4) taipuma ei ole syntynyt osuman aiheuttamasta voimasta (mikä on PG:n laskujen mukaista), vaan siitä, että käsien jarrutuksella ja ranteiden releasella (anteeksi, jos joku ei tykkää termistä), varteen on eksitoitu värähtelymoodi (alinta moodia korkeampi moodi tuon S-käyrän perustella ja sen takia että jatkoselitys toimisi). Tiger ajoittaa liikkeensä niin, että värähtelymoodin eksitaation aiheuttama mailanpään lisäkiihtyvyys on maksimissaan juuri osumahetkellä (varsi suorana). osuman jälkeinen varren positiivinen taipuma on pääosin tuon eksitaatiomoodin ’luonnollinen liikejatkumo’. Tämä on kai sitten se ’varren potkaisu’ josta taannoin täällä kiisteltiin. Silloinkin arvioitiin sen vaikutus mailanpäänopeuteen fysikaalisesti perustellulla laskulla noin 4% luokkaan, mutta olettaen varren värähtely alimmaksi moodiksi.

Voin olla metsässäkin, koska en ole laskenut enkä laske noita korkemapi moodeja.

Joka tapauksessa toistan noin n+1 vietiä sitten esittämäni kokeellisen ohjelman, jossa määritetään mailan 3D liike, lasketaan siitä mailaan kohdistuvat voimat ja sitten siitä mailanpäänopeus. Fysiikkauskoisena on hieman vaikea nähdä, mikä tässä menisi pieleen, sillä kyllä tämä on newtonilaista perusmekaniikkaa. Keskustelun ongelmana on se, että toisaalta yritetään laskea tämän systeemin osasysteemiä ja toisaalta että uskotaan pelaajan tekevän jotain muuta kuin tuottavan voimia mailaan.

Siis: 1) mitataan high speed videosta mailaan kohdistuvat kiihtyvyydet=voimat, 2) unohdetaan ihminen pois kuviosta; 3) lasketaan mailaan kohdistuvista voimista palloon välittyvät voimat. Sitten voi vaikka lähteä varioimaan mailaan välittyviä voimia ja laskea, miten ne muuttavat pallon lentorataa ja miten ihminen voisi nämä muutuneet voimat tuottaa.