Re: Mailanpään hidastuminen - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäMailanpään hidastuminenRe: Mailanpään hidastuminen

#447979 Ilmoita asiaton viesti

Jake2 kirjoitti: (11.5.2011 9:46:58)
1) Mikä merkitys on pelaajan vedosta aiheutuvalla tuella osumassa? Vaikuttaako vain ennen osumaa vai vaikuttaako vielä merkittävästi osuman aikana?

Omasta mielestäni osumatapahtuma on niin lyhytkestoinen ettei pelaajalla ole mahdollista niitä oikeasti erotella, eli jos tuki on mukana juuri ennen osumaa, niin se on osumassakin ja tuntuu hyvältä – ’painetta palloon’. Eli edelleenkin kannattaa lyödä ’läpi’ vaikka fysikaaliset laskelmat väittävät että vain mailanpään nopeudella on vaikutusta.

Vedosta ja sen tuesta en osaa sanoa, mutta tuosta ’vain mailanpään nopeudella on vaikutusta’ kannattaa ehkä muistaa että tehtyjen laskelmien perusteella pallon lähtönopeuteen suurin vaikutus oli mailanpään nopeudella ja tietty lavan kulmalla. Mutta, tämä oli siis muistaakseni käyttäen oletusta että smash factor on enempi vähempi vakio (’aina osutaan svetariin’). Todellisuudessahan tuo smash factor ei välttämättä ole niinkään vakio, vaan voi vaihdella aika paljonkin lyönnistä toiseen. Eli, mailanpään vauhti ei yksinään vaikuta pallon lähtönopeuteen.

Ainakin itse olen mielessäni liittänyt tuon ’painetta palloon’ siihen minkälainen ’palaute’ osumasta tulee itselle (esim osuminen svetariin tai ei tuottaa eri tuloksen), ei niinkään se mikä oli käytetty ’voima’. Panin sanan ’voima’ lisäksi hipsuihin, koska lyöjän käyttämä ja tuntema ’(lihas)voima’ ei ole ihan sama asia kuin fyysikon käyttämä ja laskema voima, joka on siis fysiikan suure, ja sillä on omat selkeät määritelmänsä. Eli, näitä ei ehkä kannattaisi käyttää samassa yhteydessä, ainakaan niin että ne sotketaan toisiinsa.

Tämä siis pallon lähtönopeuteen liittyen. Se mihin pallo taas päätyy, siihen liittyy paljon muitakin asioita, mm. osumakeskeisyys, lyönnin suunta, lavan asento, AoA, ala- ja sivukierre jne.