Re: Lähtö ennen lähtöaikaa - Golfpiste.com

4.–11.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][19]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitSäännötLähtö ennen lähtöaikaaRe: Lähtö ennen lähtöaikaa

#285662 Ilmoita asiaton viesti

KL kirjoitti: (27.8.2010 23:26:26)

Kuntogolfari kirjoitti: (27.8.2010 22:53:35)

KL kirjoitti: (27.8.2010 15:53:47)

Kuntogolfari kirjoitti: (27.8.2010 11:36:36)
Mitä tarkoittaa ’toimikunnan määräämänä lähtöaikana’? Jos lähtöaika on esimerkiksi 10.00, pitääkö ensimmäisen lähtijän mailan lavan osua palloon miljonasosasekunnilleen annettuna aikana? Kyllä startterin täytyy voida hieman joustaa tilanteen mukaan. Lähteminen 5 minuuttia ennen ilman toimikunnan tai startterin lupaa on ihan toinen asia.

Säännöt eivät ota kantaa siihen millä kellonlyömällä ensimmäinen lyönti ryhmästä lähtee, se ottaa vain kantaa siihen milloin pelaajien tulee viimeistään olla tiipaikalla valmiina lyömään palloaan.

Mutta kerropas nyt meille esimerkki missä tilanteessa startterin tulisi lähettää kilpailijat kentälle ennen heille määrättyä lähtöaikaa? Siis mihin sitä ’joustoa’ tarvitaan?

Luepa sääntö 6-3a tarkemmin. Se ei kerro siitä, milloin pelaajan on oltava valmis lyömään palloaan, vaan siitä, milloin pelaajan on aloitettava peli. Enkä minä kertonut siitä, että startterin tulisi lähettää kilpailijat kentälle ennen heille määrättyä lähtöaikaa, vaan siitä, että startteri voi antaa pelaajan lyödä hieman ennen määrättyä kellonlyömää. Syy on puhdas käytännöllisen järjen käyttäminen. Miksi startterin pitäisi seisottaa tiiauspaikalla tyhjän panttina pelaajia, jotka ovat valmiita lähtöön kentälle ja kenttä on auki, vain siksi, että on sääntöjen mukaan pakko odotella? Joustoa tarvitaan siihen, etteivät pelaajat pidä startteria aivottoman tyhmänä byrokraattina.

Tuo on sitä, mistä ts käyttää termiä ’sääntöjen tulkitseminen ohuesti’.

’Time of starting’ tarkoittaa sitä kellonlyömää, jona pelaajan on oltava valmiina aloittamaan peli toimikunnan hänellä määräämältä tiiltä. Asiaa selventää dec 6-3a/2 Time of Starting; All Competitors Must Be Present (tässä lainauksena vain toinen kolmesta kappaleesta):

***All competitors in a group must be present and ready to play at the time established by the Committee, in this case 9 a.m. The order of play is not relevant.***

Jos sinun tulkintasi säännöstä 6-3a olisi oikea, niin kaikkien pelaajien tulisi lyödä pallonsa tiiltä yhtäaikaa ja sekunnilleen lähtöaikana. Näinhän ei tietenkään ole.

Mitä taasen tulee lähtöajan aikaistamiseen, niin lähtövälit on laadittu kentän sujuvaa etenemistä silmällä pitäen. Tämä periaate koskee niin kilpailuja kuin kaikkea muutakin pelaamista. Liian aikaisin lähtevä ryhmä ottaa oman pelinsä sujuessa väkisinkin kiinni edellä kulkevan ryhmän ja joutuu sitten odottelemaan lyöntivuoroaan jokaisessa mutkassa. Tuossahan ei ole mitään järkeä ja siksi lähtöväleistä tulee pitää kiinni niin kilpailuissa kuin aina muulloinkin.

Eikö tämä jo KL kuulosta Victor Hugon Javerilta?
Jos ryhmä lähtee 2 minuuttia tiiaikaansa etuajassa, niin ei kait tuon kaks minuuttisen takia joudu jokaisessa mutkassa odottamaan lyöntivuoroaan – tai siis maksimissaan joutuu 2 minuuttia enemmän.

Helpompi kait tuo on perustella niinkuin armeijassa. Totellaan lähtöaikoja, piste. Jos startteri antoi luvan 2 minuuttia aikaisemmin niin pelaajaa ei pidä rankaista.