26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitRe: kultakortti

#398425 Ilmoita asiaton viesti

Jylan kirjoitti: (2.2.2009 1:04:53)

Hörhö kirjoitti:
Tuo poolimalli juuri tosiasiassa saattaa osakkeet eriarvoiseen asemaan. Se, että jollain järjestelyllä (tässä poolimalli) yritetään muodollisesti kiertää osakeyhtiölain yhdenvertaisuutta, ei tee menettelystä sallittua. Lain kannalta ratkaisevaa on tosiasiallinen tilanne. Ei se, miten se muodollisesti on järjestetty. Jos tosiasiassa toisilla osakkeilla ei ole samoja etuja kuin toisilla, ei yhdenvertaisuus toteudu.

Ratkaisevaa tässä koko hommassa on se, että tuo etu on liitetty osakkeen omistamiseen. Silloin pitää olla tarkka siitä, että tosiasiassa kaikki osakkeet saavat saman kohtelun.

Myös pelioikeuden ja green feen ostatus ei täällä kirjoittajilla taida olla ihan mietitty. Green fee ja pelioikeus ovat itseasiassa lähes samoja asioita. Green fee-nimitys on vaan annettu kierroksen tai päivän mittaiselle pelioikeudelle. Vuoden pelioikeutta ei kyllä millään ilveellä voida rinnastaa tavalliseen kierros- tai päivä green feehen. Vuoden mittaisista pelioikeuksista on määräykset yhtiöjärjestyksessä. Ja ne tosiaan ovat vuodenmittaisia pelioikeuksia, koska ne ovat riippuvaisia vuosittain maksettavasta vastikkeesta.

En itseasiassa ihmettelisi, että joku verotarkastaja voisi asiaan perehdyttyään tehdä sellaisen päätöksen, että tämä poolimalli olisi tosiasiassa osakeyhtiön laitonta varojenjakoa.

Eihän kultakortti-mallissa osakkeenomistajia aseteta mitenkään eriarvoiseen asemaan.
Siinä itseasiassa annetaan osakkeenomistajalle yksi uusi mahdollisuus hyödyntää osakettaan.

1. Osakas voi hyödyntää osakettaan pelaamalla itse osakkeeseen liitettyvällä pelioikeudella.
2. Hän voi siirtää pelioikeuden jollekin muulle. Joko vastikkeellisesti tai ilman korvausta.
3. Eräissä yhtiöissä hän voi vuokrata osakkeensa yhtiölle tai seuralle, edelleen vuokrattavaksi.
4. Ja, nyt viimeisenä osakkaalle tarjoutuu mahdollisuus, pienellä lisämaksulla ja tietyillä sopimusehdoilla rajattuna, päästä pelaamaan naapuriyhtiön kentälle.

On hienoa että osakkeenomistajalla on käytössään kaikenlaisia mahdollisuuksia. Ja nämä mahdollisuudet ovat tasan tarkkaan samanlaisia kaikille osakkeenomistajille.
Se on ikävää ettei kaikkea voi saada yhtäaikaa. Osakas voi kuitenkin valita tarjollaolevista vaihtoehdoista sen mikä on hänelle tarkoituksenmukaisinta.

Jos vuokraat osakkeesi pelioikeuden pois, et voi saada kultakorttia. Toisalta jos pelaat itse osakkeellasi et saa siitä vuokratuottoa, mutta saat halutessasi, pienellä lisämaksulla, kultakortin.

Näin se osakkaiden elämä kulkee eteenpäin, tasapuolisesti ja samanarvoisesti. Osakkeenomistajalla on aina mahdollisuus olla päättämässä ja valitsemassa kuinka hän hyödyntää osakettaan.

Kaikille tuo valitseminen ei ole kuitenkaan yhtä helppoa – Siinä on pientä erilaisuutta havaittavissa osakkaiden kesken. Mutta tuskin siitä kannattaa ryhyä kenenkään kanssa riitelemään. Verotukseenkaan en ota kantaa. Pelaaminen on niin hauskaa että siitä saattaa joutua maksamaan huviveroa.

Jylan hyvä,

Haluat näköjään kokoajan ilmeisesti tahallaan sekoittaa asioita. En millään jaksa ymmärtää, ettet sinä olisi asiaa pystynyt jo hahmottamaan perusteiden osalta.

Älä sotke käsitettä osakkaanomistaja ja osake, sekä näihin kuuluvia käsitteita osakkeeniomistajan etu ja osakkeeseen kuuluva etu.

Asiassa ei välittömästi ole kysymys osakkeenomistajan eduista, vaan osakkeeseen kuuluvista eduista. Niillä on vissi ero. Osakeyhtiölain yhdenvertaisuusperiaatekin on määritelty siten, että kaikki osakkeet tuottavat yhtiössä yhtäläiset oikeudet, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Sitä ei ole määritelty niin, että kaikilla osakkeenomistajilla tulee olla samat oikeudet, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.

Keskeisin kysymys siis on se, voiko kaikilla samanlajisilla osakkeilla hankkia kultakortin? Jos ei, niin mikä on se oikeutusperuste osakkeiden erilaiselle kohtelulle? Mikä on se lakipykälä, joka oikeuttaa kohtelemaan samanlajisia osakkeita eri tavalla?

Koko tässä asiassa ei ole kysymys siitä, mikä lainkohta kieltää kultakorttijärjestelmän, vaan kysymys on nimenomaan siitä, mikä normi sallii osakkeiden erilaisen kohtelun? Voisiko joku kertoa minulle tämän lainkohdan.