Re: Ben Hoganin salaisuus - Golfpiste.com

4.–11.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][19]
KilpailuaSuomalaista
#228964 Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun vuoden parhaat golfkelit ovat edessä, niin innostun kommentoimaan tätä aina kiinnostavaa aihetta.

(Mikä kaveri tämä sevam muuten on?)

Asiaan: Niin vaatimattomasta mielestäni näissä ketjuissa on liian vähän puhuttu setupista. kun katsoo sevamia tai Hogania on koko setup niin erilainen kuin yleensä pelimiehillä näkee, että olisiko kuitenkin aluksi, siis ennen, kuin pohditaan pyörimisiä, syytä miettiä syvällisemmin tätä tärkeintäm perusasiaa.

Jo ihan nuo sevamin hermostuneena heiluttelemat pienet ruohonkatkaisuliikkeet puheen lomassa paljastavat paljon koko jutusta. Grippi on erittäin heikko (epämukava alkuun) ja siten myös on selvää, että tuo lähtökohta vaikuttaa ratkaisevasti vaadittavaan liikkeeseen. Liike on siis paljolti seurausta asetelmasta.

No kaikki ketjua lukeneet ovat varmasti asiaan reagoineet, mutta moniko oikeasti on harjoituksissaan keskittynyt riitävästi setuppiin ja moniko yrittänyt vääntää vahvalla gripillä.

Toinen mielenkiintoinen sevamin jossakin mainitsema asia on se, että swingissä on itse asiassa kaksi kohtaa, joiden ympäri pyöritään. Backswingissä oikea jalka ja downswingissä vasen (tai toisin päin). Tämä on mielestäni erittäin tärkeä havainto jos sen oikein tulkitsee. Voidaan ajatella, ettei swingissä ole vain yhtä ympyrää tai kaarta (enkä nyt puhu planeista) vaan siis kaksi. Bs ja ds pallolle asti on yksi ’ympyrä’ ja saatto toinen (ylhäältä katsottuna ja osittain mielikuvanakin). Tämä vaikuttaa vahvasti myös rytmiin ja koko swingiin.

Tehdään siis ympyrä oikean jalan ympäri ja takaisin palloon ( 1. ympyrä valmis), liike jatkuu vasemman jalan PÄÄLLE ja tehdään toinen ympyrä. Liike ei siis suinkaan mene saattona vain jonnekin vapaasti 1. ympyrän jälkeen vaan 2. ympyrä olkoonkin osuman jälkeen on swingin suunnan ja siis kokonaisuuden kannalta jopa tärkeämpi kuin 1..

Ensimmäisen ympyrän lihastyön ja rytmin tulee olla sellaista joka mahdollistaa toisen ympyrän synnyn. Eli ikään kuin haetaan vauhtia, jotta päästään ylös vasemman jalan päälle ja mailakin jaksaa vapaana kivuta aina toisen ympyrän lopppuun asti.

Yleinen Bäkärikeskeisyys kumotaan ja nähdäänkin homma pitkälti lyhyimpänä mahdollisena liikkeenä, jolla voidaan tuottaa lapaan sellainen vauhti, joka mahdollistaa nousun vasemman jalan ympäri 2. ympyrän loppuun ja samalla swingin loppuun asti.

Tavoite on siis korkealle jämäkän vasemman jalan päälle mahdollisimman lyhyellä liikkeellä. Mailan pidentyessä on bs:nkin pidennyttävä. Harjoituksena voi miettä omaa ja oppikirjojen pysähtyneitä backswingin huippuja ja siis suunan vaihtoa. Ovatko ne energisiä ja sellaisia, joista päästään hallitusti ja parhaalla tavalla loppuun.

Kun sevam sanoo mailan ollessa bs:ssä noin vaakatasossa, että hänestä tuntuu kuin olisi jo valmis ja siitä sitten lähdetään jo hakemaan vauhtia eteenpäin, niin siinä tiivistyy iso osa juttua, jota yritän epätoivoisesti omilla mielikuvilla tyrkyttää.