Re: Anaerobinen suorituskyky ja golf? - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitKilpagolf & harjoitteluKuntosali harjoitteluRe: Anaerobinen suorituskyky ja golf?

#227116 Ilmoita asiaton viesti

Oli ihan pakko vastata tähän mielenkiintoiseen viestiketjuun. Mulla on takana vajaa 20 vuotta kestävyysharjoittelua ja kilpailua hiihtourheilun parista. En väitä olevani ammattivalmentaja (varsinkaan golf-valmentaja), mutta olen ollut mukana ’oikeassa’ valmennuksessa aina maajoukkuetasolla. Ja nyt sitten viime vuosina olen harrastellut golfia ja vähän muitakin lajeja.

Tällä kokemuksella en näe mitään tarvetta anaerobiseen harjoitteluun. Ainakin hiihtopuolella kyseisellä harjoittelulla haetaan nimenomaan suorituskykyä (hapenottoa ja maitohaponsietoa), jonka tarkoituksena on palvella lyhyiden, normaalimatkojen kilpailusuoritusta ja esim. sitä että palautuu nousujen rasituksista. Mutta golfissa ei liikuta lähelläkään näitä rasitustasoja.

Kyllä golfissakin hyvästä peruskunnosta on hyötyä, mutta väitän että lähes kaikille golfareille riittää kestävyysharjoitteluksi kevyellä tasolla tapahtuva kestävyysliikunta (joka muuten myös kehittää hapenottoa), eli pitäisi jaksaa kävellä ja pelata kierros kunnialla läpi, eikä juosta kymmentä kilometriä puoleen tuntiin. Tietysti aerobisen ja anaerobisen kynnyksen matalat tasot haittaavat peruskestävyyden kehittymistä, mutta siitäkin huolimatta:-). Voimapuolella ainakin itse suosin perus-, maksimi- ja nopeusvoimaa. Mun mielestä nopeus- ja räjähtävää voimaa voi harjoitella sitten kun perusvoimatasot on kunnossa, enkä usko että se vaatii mitään anaerobisen kynnyksen kehittämistä.

Voimaharjoittelussakin kannattaa suosia rytmittämistä ja vaihdella harjoitusärsykkeitä, siis vaihdetaan ohjelmaa noin 6 viikon välein. Muistaakseni viimeistään 8 viikon jälkeen pitäisi vaihtaa harjoitusohjelmaa, jotta voiman kehittyminen jatkuisi. Ja harjoitusohjelmalla tarkoitan, että ei vaihdeta liikkeitä vaan esim. perusvoimasta maksimivoimaan.

Liikkeistä golfiin mielestäni sopii parhaiten kaikki kyykkyliikkeet (taka, etu ja askel), maastaveto, rinnalleveto, punnerrukset yms. perusliikkeet. Nämähän ovat tietysti tekniikkaa vaativia liikkeitä, joka tulisi opetella pienillä painoilla ennen voiman hakemista.

Asia josta täällä ei ole puhuttu, mutta jonka uskon olevan golfarille hyväksi, on keskivartalon hallinta ja nimenomaan keskivartalon syvät, pienet lihakset sekä tasapainoharjoitukset. Esim yhdellä jalalla tehtävät erilaiset kyykkyliikkeet ilman lisäpainoa ja vatsaliikkeet (sekä kevyt kestävyysliikunta) saattavat riittää suurimmalle osalle golfareista takaamaan pelissä kehittymisen. Ehkä myös tekniikkaa ja taktiikkaa kannattaa kehittää…

Mutta nämä olivat minun hajatelmia tähän ketjuun..