Pallo on ’sisällä’ vaikka on ’ulkona’ - Golfpiste.com

20.–27.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][25]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitSäännötKoppi risusta vesiesteessäPallo on ’sisällä’ vaikka on ’ulkona’

#276834 Ilmoita asiaton viesti
PG

Voiko pallo olla ’sisällä’ vaikka onkin ’ulkopuolella’?

Riippuu siitä, mitä ’sisällä’ ja ’ulkopuolella’ tarkoittaa. Määritelmä tätä tarkastelua varten:

Pallo on ’sisällä’ jos se täyttää ehdon, jonka mukaan se on in ko. aluetta tai tilaa koskevan määritelmän mukaisesti (in a bunker, in a water hazard, in GUR).

Pallo on ’ulkopuolella’, jos se tarkasteltavana olevan alueen tai tilan määritelmän mukaan on rajojen ulkopuolella.

Näin määritellen vastus kysymykseen on kyllä voi.

Otetaan esimerkki GUR- alueesta. GUR- määritelmässä (Golfin säännöt 2012) sanotaan mm:

All ground and any grass, bush, tree or other growing thing within the ground under repair are part of the ground under repair.

The margin of ground under repair extends vertically downwards but not upwards.
A ball is in ground under repair when it lies in or any part of it touches the ground under repair.

GUR- alueella kasvavan puun oksan päällä oleva pallo on ‘sisällä’ (in GUR), vaikka on GUR -alueen rajojen ulkopuolella.

Nähdäkseni vastaavasti bunkkerin ruohopeitteisen lipan alla oleva pallo voi olla ’sisällä’ (in the buncer), vaikka on rajojen ulkopuolella. Sisällä oleminen tulee pallon suorasta fyysisestä kosketuksesta hiekkaan, ulkopuolella oleminen siitä, että pallo jää määritelmässä mainitun rajan ulkopuolelle. Bunkkerin muotoa ei ole mitenkään määritelty. Itse bunkkerin määritelmässä pitää siis varautua kaikkeen mahdolliseen, jotta määritelmää ei tarvitse ’venyttää’.

Vesiesteessä paikallaan oleva pallo on ’sisällä’, jos sillä on fyysinen kosketus vesiesteeseen (vesiesteen maahan tai veteen) tai jos se on esteen rajojen sisäpuolella kokonaan tai osittain. Aivan rajalla saattaa esiintyä tapaus, jossa fyysistä kosketusta ei vesiesteeseen ole, mutta ’sisällä’ –ehto täyttyy jälkimmäisen ehdon perusteella. Voidaan siis sanoa, että vesiesteessä paikallaan oleva pallo ei voi olla ’sisällä’ ja samanaikaisesti ’ulkopuolella’.

Entä vesiesteen yläpuolella liikkuva pallo? Mielestäni tätä asiaa on turha miettiä, koska vesiesteen määritelmässä ei ole otettu kantaa liikkuvan pallon ’sisällä’ olemiseen (otaksun edelleen, että lies in tarkoittaa pallon paikallaan olemista vesiesteen sisällä). Vaikka ilmassa liikkuva pallo on rajojen sisäpuolella, se on jätettävä määrittelemättömänä tapauksena tarkastelun ulkopuolelle. Siten se tavallaan on ’ulkopuolella’. Näin olen tämän asian nähnyt. Riittävän hyvällä perustelulla muutan kantani. Lähinnä sellainen on asiaa koskeva deccari tai täysin varma tieto siitä, että määritelmässä oleva ’lies in’ voi tarkoittaa loordien mielestä myös pallon lentämistä ilmassa vesiesteen rajojen sisäpuolella.

Tulipa pitkä juttu taas, sori.