Etusivu›Foorumit›Yleistä›Osakkaana vai vuokralleantajana – esimerkkinä Lohja›Entä jos en voikaan itse pelata?
Driving Force kirjoitti: (4.3.2010 9:45:28)
Näin ollen hallitus voi sitten säätää, että pelioikeus osakkaan itsensä käyttämänä tarkoittaa rajoittamatonta pelikertojen määrää kauden aikana ja pelioikeus ulosvuokrattuna tarkoittaa rajoitettua pelikertojen määrää, esimerkiksi 30 krt/kausi (yhtälailla hallitus voi säätää erilaisia sääntöjä ajanvaraukseen yms). Tällainen hallituksen määräys ei riko em. OYL:n pykälän alkuosaa, sillä tällöinkin kaikki osakkeet tuottavat yhtiössä lähtökohtaisesti yhtäläiset oikeudet.Entä sitten tuo OLY:n pykälän jälkiosa, tuottaako tällainen hallituksen päätös epäoikeutettua etua jollekin? Selvää lienee, että etua ei synny ainakaan laissa mainitulle ’muulle’ taholle eli tässä vuokralaiselle. Syntyykö tässä epäoikeutettua etua sitten joillekin osakkeenomistajille? Tässä keskusteluketjussa on väitetty, että itse pelioikeutensa käyttävä osakas A saisi etua. Mitä tämä etu siis olisi? Sekö, että saa pelata omalla golfkentällään rajoittamattoman määrän pelikauden aikana? Siis se, mikä alunperin kai on ollut koko yhtiön perustamisen idea ja tarkoitus eli että yhtiön osakkaat saavat pelata omalla kentällään? Sekö on siis joku epäoikeutettu etu osakkaalle A? Minusta se ei todellakaan ole mikään epäoikeutettu etu, vaan koko homman perustarkoitus eli nk. normijuttu. Jos joku osakas B sitten omalla vapaaehtoisella valinnallaan luopuu tästä normitasosta ja vuokraa pelioikeutensa ulkopuoliselle, niin ei todellakaan voida väittää, että osakas A saa epäoikeutettua etua yhtiön tai osakkaan B kustannuksella. Näin ollen myöskään tuo OYL:n pykälän jälkimmäistä osaa ei rikota, jos vuokralaiselle (ei-osakkaalle) annetaan vähemmän pelikertoja kuin itse osakkaille.
Hyvin perusteltu kirjoitus Driving Forcelta, joka auttoi ainakin minua ymmärtämään tätä kinaamista. Jos näkökulma on vain yhden osakkeen omistajan, jonka pelaamista tulevaisuudessakaan ei rajoita tapaturma, sairaus, perhe- tai työeste, niin ’valinnanvapaus’ kuulostaa hyvältä. Tai lapset eivät kaasva ja muuta pois kotoa.
Osakeyhtiölain mukaan samasarjaiset osakkeet tuottavet samanlaiset oikeudet. Jos A:lla on kaksi osaketta, niin niihin sisältyy samanlaiset yhtiöjärjestyksen määrittämät oikeudet – esimerkiksi ylimääräisiin pelilippuihin. Mahdollisen vuokralleottajan oikeudet ja velvollisuudet eivät tähän liity.
Osakeyhtiöissä on kautta aikojen rajoitettu uusien vieraiden pääsemistä mukaan yhtiöön lunastuslausekkeilla, mutta silloin määräyksen täytyy sisältyä yhtiöjärjestykseen.
Ehkäpä voisit yrittää teoretisoida golfosakeyhtiölle yhtiöjärjestyksen (muutoksen), jossa osakkeen luouvuttaminen toisen käyttöön, sen myyminen tai perinnöksi jättäminen kielletään? Miten tällainen muutos saataisiin aikaan?
Lohjalla hyvää on pyrkimys osakkaiden aseman parantamiseen, mutta huonoa on ei-tällä kaudella-itse-pelaavien sortaminen.