Eikö golfosaketta voi verrata vaikkapa loma-asuntoon - Golfpiste.com

17.6.–24.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][16]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäOma osake vs. vuokrausEikö golfosaketta voi verrata vaikkapa loma-asuntoon

#467222 Ilmoita asiaton viesti

Jos esimerkiksi olet hankkinut loma-asunnon espanjasta sillä ajatuksella, että käytät sitä loma-aikoina tällä hetkellä, voit vuokrata sukulasille tai tutttavillesi niinä aikoina, kun et itse käytä osaketta ja tarvittaessa vaikka vuokrata ulkopuoliselle, jos ei tuttavistasi löydy käyttäjää. Tämä lienee aika normaali käytäntö loma-asuntojen kohdalla.

Jos sitten Espanjalainen asuntoyhtiö tekee päätöksen, että asuntoa voi käyttää normaalisti vain sen rekisteröity omistaja ja muut käyttäjät eivät ole tervetulleita eikä muut käyttäjät voi käyttää lainkaan esimerkiksi taloyhtiön uima-allasta. Lisäksi muiden käyttäjien pitää maksaa jokin ylimääräinen maksu, jotta voi asua asunnossa.
Perusteena käytetään sitä, että kaikilla osakkeenomistajilla on samat oikeudet asua asunnossa kesät-talvet. Jokainen tietenkin ymmärtää, että tällainen päätös suosii vakituisia asukkaita tai niitä, joilla on mahdollisuus vietää asunnolla monta kuukautta. Samalla se tietenkin syrjii niitä käyttäjiä, joilla ei tätä mahdollisuutta ole tai joka on ostanut asunnon ajatuksella, että voi vuokrata tuttavilleen.

Voi vain kuvitella, miten tällaisen asunnon omistaminen muuttuu ongelmalliseksi ja vaikeuttaa asunnon myyntiä ainakaan Espanjan ulkopuolella. Loma-osakkeeseen sijoittanut tuntisi itsensä petetyksi eikä kovin helpolla hyväksyisi näitä uusia sääntöjä.

Sääntöjä ei voi rakentaa sillä perusteella, että kaikilla on teoriassa yhtäläiset oikeudet. Jos esimerkiksi teeajan varaaminen olisi pakko tehdä itse toimistossa saman päivän aamuna, se suosii niitä pelaajia, jotka asuvat lähellä. Tätä ei tee tasapuoliseksi toteamus, että kaikillahan on mahdollisuus ostaa asunto läheltä.

Golfosake ja loma-asunto-osake eivät ole tietenkään sama asia ja varmaan moni ryhtyykin keksimään hyviä eroavaisuuksia. Kuitenkin moni asia on analooginen ja osakkaiden kohtelu pitäisi noudattaa samaa tasapuolisuutta, mitä yleensäkin edellytetään osakeyhtiöissä. Osakkeenomisjan tasapuolista kohtelua ei voi sivuuttaa sillä, että kaikilla on samat oikeudet, jos olosuhteista johtuen heidän tilanteensa on erilainen.