Vastaa aiheeseen: Säännöt 2019

#1271364 Ilmoita asiaton viesti

Sääntöjen osalta olemme ensi vuonna tekemisissä uusien asioiden kanssa.

KL1:Kohdassa (2) pelilinjaa osoittavia esineitä ei saa asettaa minnekään.
Kohdassa (3) mitään esinettä ei saa laittaa minnekään helpottamaan lyöntiasennon (= stanssin) ottamista.

Lisäksi ja ihan erikseen tulkinnoissa (10.2b(3)/1) kerrotaan, että edelleen saa asettaa mailan lavan pallon taakse osoittamaan lyöntisuuntaa ennen lyöntiasentoon asettumista.

Palloon piirretyistä suuntaviivoista tässä kohdassa ei puhuta mitään.

Kohdan 2 osalta KL1 lienee kääntänyt englannin kielisen sanan ”object” suomeksi, tarkoittaen ”esinettä”. Tämä on ymmärtääkseni hieman suppea tulkinta. Ymmärrän hyvin ettei mitään pelilinjaa osoittavia ”esineitä” saa asettaa greenille. Uusissa säännöissä ei liene tarkoitus sallia pelaajan tekevän greenillä mitään muitakaan pelilinjaa osoittavia tai suuntaamista helpottavia merkintöjä. Niitäkin, siis kaikenlaisia merkintöjä voidaan kutsua sanalla ”object”. (tällaisia voisivat ainakin teoriassa olla esim. aamukasteisella greenillä kasteen päälle vedetty puttilinjaa osoittava suuntaviiva. Mahdollinen muukin greenin pintaan putterin kulmalla painettu tai vedetty suuntamerkintä jne.)

Kun tiedämme että nykyisiin sääntöihin liittyy paljon erilaisia käytännön tilanteita selventäviä dekkareita (decisions) niin todennäköisesti sellaisia tullaan tekemään myös uusien sääntöjen pohjalta.

Tuskinpa ketään haittaisi jos pelaajan palloonsa tekemien, lyönnin linjausta ja lyöntisuuntaa(=putin suuntaa) osoittavista viivoista sekä/tai muistakin vastaavista merkinnöistä mainittaisiin tällaisella selvennyksellä.

Se että säännön 2 kohdalla ei mainita mitään pelaajan palloonsa tekemistä suuntaviivoista ja niiden käyttämistä osoittamaan lyönnin suuntaa/linjaa, ei välttämättä tarkoita sitä että ne olisivat sallittuja. Fiksuinta olisi jos tässä kohtaa mainittaisiin esim. seuraavaa:

”Säännöissä mainitun kohdan 2 mukaisella kiellolla ei tarkoiteta pelaajan palloonsa tekemiä, pallon suuntaamista ja puttilinjaa osoittamaan tarkoitettuja viivoja tai muitakaan vastaavia merkintöjä.”

Alkuperäinen sääntö (engl. 10.2(b2))

The player or caddie must not set an object down anywhere on or off the putting green to show the line of play. This is not allowed even if that object is removed before the stroke is made.

– tulkitsen tätä nimenomaista sääntökohtaa siten että sana ”object” tarkoittaa sekä esinettä että pelilinjaa osoittavaa merkkausta.
– lisäksi siinä tarkoitetaan sekä griinille että sen ulkopuolelle (=on or off the putting green) sijaitsevaa esinettä tai merkintää.
– pelipallossa oleva linjausmerkintä olisi tuon mukaan sääntötekstin mainitsema ”off the putting green” vaihtoehto.

Tässä tapauksessa on kuitenkin kysymys varsin yleisestä ja monen pelaajan käyttämästä apukeinosta, joten rohkenisin olettaa että tähän tullaan saamaan vielä ennen kauden alkua yksityiskohtainen selvitys/ määrittely(=decision).
– toistaiseksi tästä on saatu aikaan vain keskustelua nettifoorumilla.