16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Tuplakosketus

Etusivu Foorumit Yleistä Tuplakosketus

Esillä 23 viestiä, 1 - 23 (kaikkiaan 23)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Zippaillessa on tässä viime aikoina tullut yksi lisämauste lyöntiin. Olen ’onnistunu’ tekemään kaksoiskosketuksia. Kiinnostaisi noin teknisessä mielessä tietää mistä tämä johtuu. En nyt osaa lyöntiäni muuten kuvata kuin että sellainen matala harjaava liike. Varmaan muillakin samanlaisia kokemuksia mutta miten korjata (Ei ole mukava noita lisälyöntejä kirjata korttiin kun niitä kertyy tarpeeksi muutenkin).

    ts

    Yleisimmin johtuupi alemman käden liian aktiivisesta toiminnasta osuma-alueella. Siten sukua myös duffeille ja topeille.

    Elä harjaa. Lyö pikkusen enemmin alaspäin..

    Kun zippaat(alle 20m) niin pitäisi ranteesi olla ’jäykkinä’ ja pallon edellä. Veikkaan että mailanpää nousee osuman jälkeen ylös koska annat ranteista periksi. Zippi ei poikkea paljoa putista. Toinen juttu on se että zippaat luultavasti hyvin nostavalla mailalla (PW?). Maila pitää valita tilanteen mukaan. Minä käytän yleisimmin rauta seiskaa +-1.

    Nimetön

    Itselläni oli sama juttu, kunnes tietoisesti liioittelin oikean olkapään laskemista selvästi alemmas kuin vasen.

    Nimetön

    Chippauksessa ja pitchauksessa pitais muistaa pari asiaa: pallon oikea paikka JA rauhallinen, hidas ja hallittu taaksevienti seka ’accelerate’ eli kiihdyta chippi/pitchi pallon ’lapi’. Ja lopuksi kunnollinen lapivienti. Kun kiihdytat eli ikaan kuin napsaset sen pallon liikkeelle, niin kaksoiskosketuksia ei pitaisi tulla.

    ongelma:

    maila ’harjaa’ liian hitaasti jolloin helposti seurauksena duffaaminen, mikä taas saattaa aiheuttaa sen että pallo ei ehdi alta pois, ilman kaksoiskosketustahan lyönti jäisi todella lyhyeksi joten hyvällä tuurillahan kaksoiskosketus on vain zippi ilmasta 🙂

    ratkaisu:

    lyö palloa napakammin mailanlavan kiihdyttäessä koko ajan, näin pallo pompsahtaa alta pois, parhaiden tälläiseen lyöntiin saat tuntuman siten, että vedät mailan nuppia maahan/kohteeseen päin mahdollisimman pitkään, zippipiduutesta riippuen. Käsien on pysyttävä osuumaan asti pallon etupuolella. Älä yritä zipata ylöspäin vaan alaspäin!

    ei näin:

    joku ehdotti, että pidä ranteet ’jäykkinä’, mutta ei missään nimessä jäykkinä eikä edes ’jäykkinä’. Älä tee ranteilla tietoisesti mitään (lyhyissä zipeissä), mutta älä myöskään rajoita niiden toimintaa. Ranteiden jäykistäminen jos mikä tappaa kiihtyvän mailanpään liikkeen. Eli ’löysin rantein’!

    Ehdottomasti ranteet jäykkinä jos puhutaan zipistä. Onkohan kyseessä väärinkäsitys siitä mikä on zippi. Zippi on mielestäni lyönti missä paino pidetään vasemmalla jalalla ja pallo lakaistaan muutaman metrin päähän kuten putissakin. Zippi ei ole lyönti siinä kuten pitsi tai muut läpilyönnit. Jos puhutaan matkoista yli 30 metriä niin zippi ei varmaan toimi, mutta greenin lähellä toimii – ranteet jäykkinä.

    Nimetön

    Ranteet jaykkina vai ei?

    Tosta on monenlaista tietoa. Jotkut PGA-pelaajat sanovat, etta juu; ja jotkut, etta ei.

    Itse olen chippauksessa ehdottomasti ’ranteet jaykkina’ -tyyppeja, mutta niin kun sanoin niin on noita toisenlaisia mielipiteitakin nakynyt seka telkkarissa etta livena.

    Silla kyllahan pitkissa puteissakin ’pitaisi’ ranteiden antaa periksi taakse vietaessa…

    no enpä ole kuullut että kukaan PGA tour pelaaja neuvoisi zippaamaan ranteet jäykkinä, sellaista neuvoa tosin näkee joissakin golfjulkaisuissa, joissa antajana on joku ammattivalmentaja ja täytyy tietenkin ajatella ketä neuvotaan, mutta itse en lähtisi edes aloittelijaa neuvomaan pitämään ranteet jäykkinä

    kyllä zipistä puhuttaessa puhutaan juuri 3-30 metrisestä lyönnistä, joka suurimman osan matkastaan matkustaa griinillä tai matalina pomppuina

    jos katsotte PGA tourin kisoja niin eipä siellä jäykkiä ranteita näy, en tarkoita että niillä kovasti ’töitäkään’ tehtäisiin, mutta jäykkä-sana ei mielestäni sovi golfiin muuta kuin vartta kuvaamaan, katsokaa Phil Mickelsonia, joka on tämän hetken kuumimpia lähipelivirtuooseja – hän kehoittaa pelaajia ranteiden käyttöön ja itsekin käyttää ranteita, joku voisi sanoa, jopa liiallisesti. No tuo ehkä korostuu enemmän pitchipuolella. Hairy voisi käydä joskus sanomassa Philille, että älä käytä ranteita zippaamisessa..

    en halua korostaa ranteiden käyttöä, vierastaa vain jäykkä-sana tässä yhteydessä koska moni kuvittelee sen niin että ranteet pitää täysin lukita jolloin puristus lisääntyy ja lihasten jännitys lisääntyy, mikä taas tappaa vauhdin

    ts

    Vanhasta kliseestähän tuossa ranteet jäykkinä ajatuksessa on kyse. Aivan matalissa lakaisuissa griinin reunalta se kyllä pitää paikkansa, mutta siitä nyt kukaan tuskin saa tuplakosketusta aikaiseksi.

    Ranteiden tulee taipua chipissä taakseviennissä, mutta aktiivista rannekulmien purkamista ei osumaan tultaessa tule esiintyä, vaan kulmat pyritään säilyttämään. Rannekulman aikainen purkaantuminen johtuen alemman käden aktiivisuudesta on juuri se joka johtaa tuplakosketukseen sekä ei haluttuun lavan radan alimman kohdan muuttumiseen aiheuttaen toppeja ja varsinkin duffeja.

    Ranteet jäykkänä chippaamisen ohje on yksi vahingollisimmista mitä on vastaani tullut

    Nimetön

    Niin kun sanoin, on olemassa kahdenlaista opettajaa chippauksessa (kin). Tosin ensin pitais aina erottaa pitchi ja chippi toisistaan ennen kun puhutaan naista asioista.

    Se, etta Phil chippaa yhdenlaisen chipin ranteita joustaen, ei tarkoita, etta chipin yleensa pitaisi sellainen olla. Varsinkaan klubipelaajalla. Sitahan se Tiikerikin aina sanoo: miksi te aina analysoitte mun swingia Tvssa, kun ette ikina tieda mita itse silla juuri silloin olena hakemassa?

    Jos matka griinille on lyhyt (sanotaan nyt alle 10 metria), niin olen edelleen, kuten aiemmin sanoin, jaykkaranteisen chipin puolestapuhuja, ehdottomasti. Nain mulle se opetettiin ja nain olen myos muita opettanut. Toki ’lie’, chipin etaisyys ja edessa olevat esteet ovat siihen vaikuttavia asioita myos. Chippihan on liikeradaltaan periaatteessa niin kun putti, mutta lofti-mailalla.

    Tassa muuten yksi juuri tallaisen jaykkaranteisen chipin opettajan teksti:

    ’… Keep your hands ahead of the ball, and make a short back stroke and follow through (always keeping your hands ahead of the ball and no wrist break – like a putting motion). Keep your legs and upper body still – only your arms and shoulders should be moving during the stroke. If your wrists break and you try to ’help’ the ball up into the air this will de-loft your club and you will most likely ’skull’ the ball, getting no lift at all.’

    Kinaamaan en kuitenkaan asiasta lahde. Se on aivan turhaa. Kukin toki chipatkoon kuten haluaa.

    Nimetön

    Lisataan tohon edelliseen toki viela se, ettei taa karkaa ihan kasista, etta, niin kun aiemmin sanoin, chipilla ja chipilla on toki eroa. Toki ranteiden taytyy antaa periksi, jos esim noin 15 metrista lahdetaan LWlla lippua hakemaan, kun taas samalta etaisyydelta kaytettavan rauta8n kanssa pitaisin ranteet hyvinkin jaykkina.

    Eli riippuu siis etaisyydesta, mailasta, ’lie’sta ja sinun ja lipun valissa olevasta maastosta.

    Vaikee naita on tekstin kanssa selostella. Paremmin toimii vihreella.

    Suosittelen yksinkertaistamaan chippiä..ota/maila puolivarsi seiska. jäykät ranteet, pallo oikealla jalalla ja kädet menee koko matkan mailan etupuolella..katse palloon loppuun asti..eikä yhtään kaksoiskosketusta..vain matkan arviointia kuinka korkealle..ja pitkästi haluaa pallon menevän ja hyvät rullit suoraan kuppiin…asia on todettu usein..

    on Raimon erikoinen joka toimii

    Taikis kiittää asiantuntevista kommenteista. Kun olen tässä miettinnyt, niin minulla taitaa tulla loppuun sellainen kauhaisu. Yksi hyvä pointti oli se, että jostain syystä olen käyttänyt pelkästään PW:tä chippeihin. No, laajennetaan repertuaaria ja treenataan.

    Kiitos

    Kiitos vaan vinkeistä, itsellä samaa hölmöilyä joskus.

    Silloin paino ei ole riittävästi etujalalla ja pallo tahtoo olla stanssattuna liian edessä. Silloin jonkun kuvaama kauhaisu syntyy helposti. Rannekoulukunnassa äänestä jäykän vasemman ranteen puolesta.

    ’Aivan matalissa lakaisuissa griinin reunalta se kyllä pitää paikkansa, mutta siitä nyt kukaan tuskin saa tuplakosketusta aikaiseksi.’

    Ja höpsistä, kyllä järjestyy =D

    Mitä itse aiheeseen tulee, mä oon diagnosoinut noiden tuplaklikkien esiintymisen johtuvan reikäkammosta – mikä on paltiarallaa samantyyppinen kuin duffattu tai muuten vaan lyhyeksi jätetty putti. Mailanpää matelee erinomaisen hitaasti, mikä voi hyvinkin johtua yliaktiivisesta ranteiden käytöstä… hei nythän mä hokasinkin jotain =D

    Itselläni olen havainnut tuplakosketuksia silloin kun tsippaan lyhyttä lyöntiä nostavalla mailalla (ehkä pitseri). Oman mielikuvani mukaan siihen liittyy aina hienoinen mailan tökkääminen maahan eli duffin tapainen…

    Tsippaan aina ranteet jäykkinä ja niin vähän nostavalla mailalla kuin mahdollista (8-6). Siis samanlainen lyönti kuin puttikin on. Näin olen psytynyt hyvin välttämään kaksoiskosketuksia.

    Ja muuten, en todellakaan käytä ranteita minkään pituisissa puteissa, puttaaminen on muutenkin jo tarpeeksi vaikeaa! 😉

    Bunkkerista kaksoiskosketuksen tekeminen on ajoittain käsittämättömän helppoa!

    Emäntä oli greencard kurssilla ja hän sai sieltä ilmeisesti jotkin golfliiton tai vastaavan suomenkielisen ohjenivaskan. Siellä puhuttiin kahdesta erilaisesta chipistä taisivat olla nimeltään matala ja nostava. Matala oli puttimainen ja nostava pitchimäinen. Matalassa ranteet ei taivu ja nostavassa taipuu. Minusta tämä jako on selkeä ja käytän itse molempia.

    ts

    Tänään taas hyvä esimerkki opetusten ja todellisuuden ristiridasta. Uudessa ProGolf Magasinessa A.Kankkonen analysoi M.Ilosen chippiä ja kertoo tekstissä, että ranteet pidetään jäykkänä.

    Kuvia katsoessa ’sokea reettakin’ näkee, että ei todellakaan pidetä.

    Itse ihmettelin ihan samaa, mutta päädyin sitten siihen, että ehkä mä oon vaan tajunnut väärin, mitä ’ranteet jäykkinä’ tarkottaa… 🙂

    Olisi kyllä kiva tietää, miten se ihan oikeesti kannattaisi tehdä.

    sanoisin niin, että älä tee ranteilla tietoisesti mitään, mutta älä myöskään vastusta niiden luonnollista liikettä

    Nimetön

    Perus-chipissa ranteet jaykkina (eli siis ne eivat breikkaa) ja kadet pallon edessa koko chipin ajan.

    Sen yksinkertaisemmin chippia ei voi selittaa. Toki myos paino 70-30 % vasemmalla jalalla ja katse pallossa 😉

Esillä 23 viestiä, 1 - 23 (kaikkiaan 23)
Vastaa aiheeseen: Tuplakosketus

Etusivu Foorumit Yleistä Tuplakosketus