26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

TALVISÄÄNTÖ SUOMESSA

Etusivu Foorumit Säännöt TALVISÄÄNTÖ SUOMESSA

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 27)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • E.K

    Mitä mieltä valta väestö on ? Omasta mielestäni talvisääntöä pitäisi jatkaa pitkälle kesään, kunnes nurmi on valmis. Mielestäni Suomessa on kenttiä joissa sääntöä pitäisi soveltaa läpi kauden vain harvat kentät ovat niin hyvässä pelattavassa kunnossa ettei talvisääntöä tarvita.

    Olen täysin samaa mieltä. Jos lyön keskelle väylää, niin oletan yleisestiottaen päätyväni nurmikolle. Ei paljoakaan hymyilytä huomata olevansa neliömetrin kokoisella hiekka-alueella.

    Samoin on vaikea käsittää, miten monet pelaajat eivät jaksa korjata lyöntijälkiään väyliltä. Onhan se kivaa kun esim. onnistuneen draivin jälkeen par 5:lla joutuukin jatkamaan ’kuopasta’ jollain lyhyellä raudalla tms.

    Talvisääntö vaikka koko kesäksi käyttöön niille kentille jotka eivat saa nurmea tasasesti kasvamaan väylillä. Golfia on tarkoitus pelata nurtsilta.

    AP kanssa samaa mieltä siitä että ihmiset ei korjaa divotteja eikä myöskään greenilla alastulojälkiä. Onko puute green card kurssijen opetuksessa vai onko ihmisillä sama ajatustapa kuin omassa klubissa että viimeisen ryhmän jälkeen kenttätyöntekijät korjaa jäljet….

    Olen jäsen Kurk Golfissa ja sielä ei tiedetä mikä greenihaarukka on. Sääli koska kenttä on upea greenit ovat hemmetin hyvässä kunnossa alastulojälkiä lukuunottamatta lukuunottamatta.

    Viikonloppuja ja hyviä pelejä

    Talvisääntö pitäisi keväisin poistaa niin pian kuin suinkin mahdollista. Talvisääntö hidastaa peliä, ja aikuiset miehet kykkimässä pienen pallon kanssa ja etsimässä kortin mitan sisältä parempaa makausta on sitä paitsi naurettavan näköistä.

    Golfia pelataan ulkoilmassa luonnonruoholla, ei keinonumella sisätiloissa. Joskus nurmi on tiheämpää, joskus harvempaa, joillain kentillä kuulemma myös esiintyy vastatuulta ja sadetta.

    Missään ei ole sanottu, että hyvän lyönnin pitäisi aina päätyä hyviin makauksiin. Heviheinästä topattuja chippejä päätyy kuppiin tämän tästä, pitäisikö pallo nostaa kupista ja heittää takabunkkeriin, sehän olisi vain oikeudenmukaista?

    Kymmenestä pallosta ehkä 2-3 makaa väylällä huonosti, raffin puolella 2-3 palloa makaa hyvin. Pitäisikö raffissa olla käänteinen talvisääntö, eli hyviä makauksia ei siellä sallittaisi?

    Vieraspelaaja sanoi sen parhaiten. Pelataan golfia eikä pelleillä millään talvisäännöillä. Jatkuva ’tupsuttelu’ totuttaa vain liian hyviin paikkoihin niin, ettei enää ollakaan tyytyväisiä muihin kuin tiin päällä oleviin paikkoihin. Toki joskus se on tarpeen, mutta ei ainakaan etelä-Suomen kentillä muuten kuin keväällä ja poikkeusolosuhteissa. Play the ball as it lies.

    TP ja Vieraspelaaja selvitti asian juuri niinkuin se on. Pallo pelataan sieltä minne se on suvainnut mennä.

    Mitäpä siitä, jos se makaa vaikkapa korjaamattomassa divotissa. Se pitää vain huomioida, lyönti on toki erilainen kuin tasaiselta väylältä. Sama koskee yleensäkin huonosti kasvanutta ruohoa tai jotain turpeen sivua. Pallon huono paikka on vain haaste, jonka voittaminen on osa peliä.

    Pitkässä juoksussa kaikki kuitenkin tasaantuu, joskus pallo pomppii myös epätavallisen hyvin. Miksi pelaajalle kelpaisi vain hyvät ’pomput’.

    Klubeille tuntuu olevan merkillinen kunnia-asia poistaa talvisääntö liian aikaisin. Pelin kannalta talvisääntö kuuluu suurimmassa osassa suomalaisia klubeja vielä kesäkuussa asiaan.

    Talvisäännön käyttö ei hidasta peliä – päinvastoin. Talvisääntöä käyttämällähän voit asettaa pallon makaamaan siten, kun se väylällä kuuluisikin – näin ollen myös tuleva lyönti todennäköisesti on parempi ja selviät kentällä vähemmillä lyönneillä ja siis nopeammin. Ja myös pelivälineesi pysyvät paremmassa kunnossa. Jatkuva esim. väylähiekalta lyöminen (ilman pallon puhdistusta) rikkoo pallosi ja kuluttaa mailaasi. Ei kovasti huvita montaa 6 euron palloa rikkoa kierroksella.

    Jatkuva ’bunkkereista’ pelaaminen ei siis nopeuta peliä ! Lyöntijäljet ovat asia erikseen – ne kuuluvat ikävä kyllä väylille ja niitä varten ei talvisääntöä tarvita.

    Järki käteen !

    Jos aletaan odottamaan että joka ikinen väylä on loistokunnossa ei talvisääntöä voisi poistaa milloinkaan.

    Talvisääntö on muutoinkin vastaan golfin pääperiaatetta. Pallo pelataan pysähtymispaikalta makaa se missä makaakin

    talvisäännöllä pelaaminen on neitigolfia.
    Kun joutuu ’korjaamattomaan’ lyöntijälkeen, kannattaa ensin katsella ympärilleen, missä puuttuva file on, ennen kuin alkaa sättiä vieraspelaajia tai aloittelijoita kentän hoidon laiminlyönnistä.
    Useimmiten filettä ei löydy mistään, ja syynä on joko se, että file on hajonnut jo lyönnin yhteydessä tai viimeistään väyläleikkuri on imaissut kiltisti paikalleen asetellun fileen teriinsä ja silpunnut päreiksi. Kunnon fileitä lyö vain kentillä, joilla väyliä leikataan harvoin eikä hiekoiteta koskaan.

    Piti ottaa oikein asiaksi vastata tähän, koska (päivastoin kuin pukeutumisessa !) olen Vieraspelaajan kanssa täsmälleen samaa mieltä ;-).

    Kyllä valtaosa kentistä on Suomessa vielä pitkälle kesäkuun puolelle niin huonossa kunnossa (väylien osalta), että pidän talvisäännön käyttöä täysin perusteltuna. Ihmettelen myös niitä kenttiä, jotka tavoittelevat talvisäännön poistoa ennen aikojaan.

    Kyllä golf on tarkoitettu ruoholta pelattavaksi, kuten joku aikaisemmin sanoikin, ja talvisääntö

    ’perunapelloilla’ tekee olot kaikille lähes tasapuolisiksi.

    Tähän voisi sanoa, että mitä kovempi kisa sitä herkemmin talvisääntöä sovelletaan, maailmallakin.

    Tämä neideistä puhuneelle.

    Kyllä klubigolfin pitää olla hauskaa. Eiköhän tällöin ole parempi, että ei tehdä tätä vaikeata lajia vielä vaikeammaksi huonoilla kenttäolosuhteilla eli talvisääntö käyttöön.

    Ei se ole oikein, että lyöt pitkän draivin keskelle väylää todetaksesi, että pallo istuu käytännössä väylähiekoituksen seassa, ruohoa ei näy missään. Tämä tilanne on tietenkin verrattavissa divotteihin, mutta niihin lyö kuitenkin melko harvoin.

    Miksi tyytyä kortin mitan siirtoon? miksi ei sitten saman tien anneta lupaa tiiata pallo väylällä, tai saman tien koko kentällä, sehän se vasta tasapuolista olisi? ja bunkkereista sitten tietysti vapaa droppi.

    Eikä kukaan ole tarjoutunut vielä polkemaan hyvin makaavaa palloa raffissa syvemmälle tasapuolisuuden nimissä.

    Ei mitään talvisääntöä tarvita, ainakaan enää kesäkuussa. Jos kenttä on huonokuntoinen, niin sitten vaan pelataan huonokuntoisella kentällä.

    Kannattaa opetella lyömään oikein, ettei tarvitse aina nostella palloaan parempaan asemaan. Pallonlyöntitaito karttuu kun ei sovitella ja lyödä palloa ruohotupsun päältä.

    Jo nykyisellään nostellaan palloja ihan liikaa. Monilla on tapana raffissakin nostaa palloaan, ikään kuin tunnistusta varten, ja kuinka ollakaan pallo lasketaan hellävaroin takaisin huomattavasti alkuperäistä parempaan asemaan.

    Samoin greeneillä merkkaillaan ja ’puhdistellaan’ palloja ihan joutavan takia. Muutamat jopa asettelevat pallojaan jonkin tekstilinjan mukaan jne.

    Suorastaa naurettavaa ja peliä hidastavaa touhua.

    Eihän palloa tarvitse greenilläkään merkata, muuta kuin silloin jos se on jonkun toisen tiellä. Samoin kuivalla greenillä ei ole mitään järkeä joka putin jälkeen merkata, nostaa, puhdistella ja tupsutella palloaan.

    No, tuli vähän asian vierestä, mutta lopettakaa turha narina talvisäännöstä.

    Talvisääntöä pitäisi soveltaa, eli nykyisin tulee tapa tupsuttaa pallo ’tiille’ joka paikassa, vaikka nurmee olisikin pallon alla. Se on eri asia, jos todella pallo on ihan hiekoitetulla hiekalla tai paljaalla savella.

    kilpailuissa olisikin hyvä, jotta merkkari hyväsyy sen missä voi ’tupsuttaa’. Itse pelaan sieltä missä pallo makaa. Se opettaa lyömään myös heikoimmista paikoista ja pakottaa myös jatkuvaan harkintaan liiallisista riskinotosta.

    Mitähän siitä seuraisi, jos kilpailuissa merkkari joutuisi ratkaisemaan, missä talvisääntöä saa soveltaa ja missä ei? Kilpailussa pärjäisivät ne, jotka röyhkeimmin kehtaisivat vaatia siirto-oikeutta tai vapautusta ’korjauksenalaisesta maasta’.
    Tunnet varmasti tyypin, jonka mielestä tulitikkuaskin kokoinen lievästi kellertävä ruoholaikku jossain pallon lähellä oikeuttaa vapaaseen droppiin.
    Merkkareilla on omakin peli pelattavana, suurin osa mieluummin hyväksyy merkattavansa kyseenalaiset tulkinnat kuin alkaa väittää vastaan. On näet paljon helpompi antaa kaksi rankkaria kaikille muille kilpailijoille (jotka eivät edes saa asiasta koskaan tietää) kuin sille kakaralle, joka huutaa vieressä pää punaisena äitiä pyyhkimään, jos huono onni on osunut kohdalle.

    Minusta talvisäännön pitää aina olla poikkeus normaaleista säännöistä, eikä mikään yleinen tapa. Sitäkin ihmettelen, että joillain kentillä on talvisääntö voimassa, vaikka vain pari väylää on huonokuntoista. Jos on aivan pakko talvisääntöä käyttää, miksei sitä voisi käyttää vain niillä huonokuntoisilla väylillä.

    Talvisääntöhän on aina merkki siitä, että väylät ovat vielä kevätterässä. Eikö tällöin vieraspelaajien pitäisi saada alennusta green-feestä, koska kenttä ei vielä ole täysin pelattavassa kunnossa? Vertaan tilannetta talviviheriöiden käyttöön.

    Pitää kyllä paikkansa, että väylälle pelattu pallo pitäisi saada normaalisti pelata nurmelta, mutta siitä huolimatta talvisääntöä pitäisi käyttää säästeliäästi.

    Silmiini ei osunut, että kukaan olisi maininnut perussyytä miksi talvisääntöä käytetään keväisissä oloissa.

    Talvisäännön perustarkoitus on säästää kenttää, ettei kuokittaisi jo valmiiksi huonoa aluetta siihen kuntoon, ettei se toivu siitä koko kesänä.

    Suomen kentät ovat hyvin harvoin hyvässä kunnossa. Olemme sen verran pohjoisessa.

    Talvisäännön perustelu on varmasti se, että jos lyöt keskelle väylää, lyöjän tulee saada olettaa ja

    golfiin kuuluu, että hän saa lyödä hyvän ruohon päältä seuraavan lyönnin.

    Ei ole mitään ideaa siinä, että pallo on välillä paljaalla maalla, välillä hiekassa yms. keskellä väylää.

    Talvisääntöä käytetään silloin kun jos kunnostettavaksi alueeksi jouduttaisiin merkkaamaan suuri osa kentästä sinisellä spraymaalilla isoja kilpailuja varten.

    Kunnostettavalta alueelta saa lyödä. Samoin talvisäännön sallimaa pallon siirtoa ei ole pakko käyttää. Tämä huonoja kenttiä varten harjoitteleville tiedoksi.

    Eräs kenttämestari perusteli minulle miksi hän ei käytä koskaan talvisääntöä: Jos minä olen saanut muutaman ruohotöppään kasvamaan ja talvisääntö on käytössä, niin ne golfarit tuhoavat nämä muutamat töppäätkin siirto-oikeudella. Perustelu tämäkin.

    Missä niin on sanottu, että ’jos lyöt keskelle väylää, lyöjän tulee saada olettaa ja golfiin kuuluu, että hän saa lyödä hyvän ruohon päältä seuraavan lyönnin.’? Siellä ’keskellä väylää’ voi olla korjaamaton lyöntijälki, puita, lampia ja bunkkereita, eikä säännöt anna minkäänlaista vapautusta, eikä hyväkuntoisella kentällä varsinkaan.

    Jos hyvä lyönti pitäisi aina palkita, miksi korjauksenalaisesta maasta tms. vapautuessaan saattaa joutua droppaamaan keskelle pensasta, väylältä raffiin tai täysin mahdottomaan paikkaan, vaikka edellinen lyönti olisi miten hyvä? Miksi haravasta bunkkeriin kimmonnutta lyöntiä ei saa uusia?

    Sanotaanko siellä jossain myös, että huonon lyönnin jälkeen ei pitäisi saada lyödä hyvästä paikasta? Tiiltä topatut pallot päätyy usein väylälle.

    Ei tuollainen viisastelu ole paikallaan.

    Lähes jokainen ymmärtää mitä tarkoitan: golf on peli, jota pelataan ruoholta. Jos pääsääntöisesti

    väylät ovat jotain muuta kun ruohoa, talvisääntö on paikallaan. Tällöin peli saadaan taas muistuttamaan golfia.

    Minä olen nyt osittain samaa mieltä vieraspelaajan kanssa. Talvisääntö sotii golfin perusajatusta vastaan: Pelaa pallo paikaltaan. Suomessa alkukesästä kentät ovat monesti siinä kunnossa, että palloa tekisi mieli nostella ruohotupsujen päälle. Kuitenkin, kuten vieraspelaaja on todennut, väylälle lyötäessä on joskus huono tuuri ja raffiin lyötäessä hyvä tuuri. Jos kenttä taas on siinä kunnossa, että on todennäköistä, että väylälle lyöty pallo on kivikovalla maalla, herää kysymys, kannattaako vielä sillä kentällä pelata. Eikö kannattaisi antaa kentän parantua hetken aikaa?

    Vuodenajat muutenkin vaikuttavat peliin. Myöhään syksyllä maa on lehtien peitossa. Peltokentällä pelaamista helpottaa, jos raffista on kerätty heinä talteen tai pelto on puitu. Joskus jopa umpimetsässä on jostain syystä paljas paikka, johon pallo on onnekkaasti päätynyt. Tällöin pelaaja hyödyntää hyvää tuuriaan. Tai kuinka moni pitää epäoikeudenmukaisena ja golfiin kuulumattomana sitä, että hänen pallonsa kimpoaa metsästä väylälle, kun tuuria on mukana?

    Jos taas talvisääntö on perusteltavissa kentänhoidollisilla syillä, sillä on paikkansa. Ja muutenkin kannatan tietyissä tilanteissa talvisääntöä, mutta joissain paikoissa sitä käytetään ehdottomasti liikaa. Enkä pidä haittana sitä, että paikalliset olosuhteet näkyvät kentässä.

    Joopa joo, aletaanko nyt oikein määrittelmään mitä golf on.

    Golf on mailoilla pelattava pallopeli. Alunperin pelattiin luonnonnurmella ja hyvin todennäköistä on ettei mistään talvisäännöistä ole ollut tietoakaan. Vai onko jossain määritelty talvisäännön käytöstä?

    Pallon lyömistä jatkettiin aina siitä mihin se kulloinkin sattui putoamaan. Itse asiassa tämä on eräs golfin perussäännöistä. Pallon nostamisesta ja siirtämisestä onkin erityisen tarkat määräykset, johtuen siitä ettei nostamisesta ja uudelleen asettamisesta koidu ansiotonta etua pelaajalle.

    En ymmärrä miksi kenelläkään pitäisi olla oikeutta vaatia että pallo makaa aina hienosti tarjolla lyötäväksi, vaikka se olisikin lyöty väylälle. On tietenkin todennäköisempää että se makaa paremmin kuin ruffissa, muttei siitä mitään vaatimuksia voi esittää.

    Kentät ovat erilaisia. Niitä on sekä hyviä että huonoja, monellakin tavalla arvioiden. Kaikilla niillä kuitenkin pelataan ja pitää, kunnosta huolimatta pelata samoilla säännöillä. Se on sitten toinen juttu kannataako kovin huonoilla kentillä ollenkaan kiertää, ainakaan vieraspelaajana ja maksaa täyttä greenfeetä.

    Kaikenlaisia kirjoituksia täälläkin. Kuten joku sanoi, talvisääntöä ei ole pakko käyttää, jos ei halua. Joku selvitti aikaisemmin ihan, että mitä golf on… Tähän voisin piruuttani vastata, että Suomessa ei vielä näin alkukesästä golfia ole pelattu monellakaan kentällä…

    Se siitä. Turha enempää vääntää kättä täällä. Jokaisella on oikeus mielipiteeseen ja itse suosin talvisääntöä SILLOIN kun se on perusteltua.

    Golf EI ole reilu peli,joten ei sitä talvisääntöä käyttämään ellei kentällä sanota talvisäännön olevan voimassa. Vaikka talvisääntö olisikin voimassa on PALJON hyödyllisempää lyödä huonommalta alustalta kuin tupsun päältä.Kilpailuun mentäessä ei sitten osaa lyödä jos pallo makaa vähän huonosti,kun on tullut tupsuteltua sitä palloa…

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 27)
Vastaa aiheeseen: Vastaus #300463 kohteessaTALVISÄÄNTÖ SUOMESSA

Etusivu Foorumit Säännöt TALVISÄÄNTÖ SUOMESSA