23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista

Svingi

Etusivu Foorumit Yleistä Svingi

Esillä 18 viestiä, 1 - 18 (kaikkiaan 18)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Arvoisat alan tietajat. Oli videokamera eilen rangella. Valitettavasti.. Onko olemassa jotain hyvaa kikkaa, ettei svingi kaantyisi liikaa huipussaan? Siis maila ei mene yli vaakatason mutta kaantyy kohteesta oikealle takaa katsottuna. Syyksi epailen, etta lantio kiertyy liikaa. Saattaa myos olla liikaa vauhtia backsvingissa. Ja saattaa myos nousta kadet vahan liikaa paan paalle. Loytyyko vinkkeja tai drilleja milla pitaa backsvingi tasossaan?

    Just samaa asiaa pohdin eilen videoitani katsellessa. Ainaki mulla näkyis hartialinja olevan liian suljettu alkuasennossa. Tämä aiheutta (kaiketi) sen, että backswingin pysähdyshetkellä maila osoittaa hiukan kohteesta oikealle.

    Tämä vain yks teoria. Onhan niitä muitakin…

    Siis EI mene yli vaakatason? Tulee mieleen pari muutakin vaihtoehtoista syytä, esim. käsivarsien rotaation puuttuminen tai taipunut (ei-flat) ranne (ovatko virheet enemmän slaisseja kuin hukkeja?). Toisaalta, jos bäkärisi kulkee sisältä ylös (planen alapuolelta), on sen taipumus päätyä vähän across. Tässä tapauksessa juuri tuo aktiivinen ranteiden rotaatio on tärkeä. Tsekkaapa tuo linkin päässä oleva swingipari ja arvio missä määrin omasi on sen kaltainen. Se voi helpottaa syyn määrittelemisessä, ja sitten sopivan ratkaisun etsimisessä.

    Just my 2 cents… 😉

    Lue lisää: ’Jacobson & Pernice takeaway and backswing’

    itsellä sellainen tulee kun yrittää lyödä drawta…..siis jollei muu paketti toimi kuten pitäisi ja yrittää pakottaa kroppaa tulemaan sisältä ulos. Tällöin maila osoittaa kohteesta oikealle. Kun paketti on kasassa ei ongelmaa esiinny kun ei tarvitse ’pakottaa ’ käsien lähtöä ns. ’selän taakse’

    Eli veikkaan ettei maila käänny teilläkään jos ketatte lyödä fadea mikä taas kertoo siitä että svingin muissa osissa on vikaa kuin yläkuolokohdassa, nimittäin alastuontirytmissä ja ksopan vapautumis rotaatiossa…. (ehkä?)

    Näkemättä voisin kehottaa kokeilemaan seuraavaa:

    seiso lähempänä palloa ja vähän pystymmässä. Huolehdi siitä, että alkuasennossa kädet roikkuvat vapaasti. Pidä myös huolta siitä, että oikean polven kulma säilyy eikä jalka oikene valu oikealle backsvingissä.

    Älä piittaa lantiosta, sen kuuluukin kiertyä, jos asento vaan on stabiili etkä liiku oikealle backsvingissä.

    Voi olla ihan vääriäkin neuvoja. Testaile ja katso videolta tuliko muutosta.

    Tee Diili.

    Kiitoksia vinkeistä.

    Scoop, uskoisin (videoita näkemättä, eivät toimineet mulla?), että olet oikeilla jäljillä. Aktiivinen ranteiden rotaatio (tai siis sen puute) on takuulla yksi syy tähän. Lisäksi, kuten mainitset, menen vähän tason sisälle backsvingin puolivälissä ja taas hiukan ulos huipussa. Eli kädet jotenkin nousevat liikaa ylös huipussa.

    J.J., myös mainitsemasi oikean polven suoristuminen näyttäisi vaivaavan pikkusen.

    No nyt kun syyt ovat selvillä, olisko hyviä harjoitteita? Ymmärrän kyllä, että ’käännä ranteita’ ja ’pidä oikean polven kulma’ ovat ne jutut mutta miten saisi sen sisäistettyä?

    Ja Ritari: kenen kanssa?

    En oikein usko drilleihin, vaan olen sitä mieltä, että swingiä täytyy pyrkiä treenaamaan aika kokonaisvaltaisesti, osana koko pakettia. Pääosin siksi, että swingissä kaikki vaikuttavat kaikkeen, jolloin yksi swingin anatomiasta irrallinen drilli voi sotkea kaiken muun…

    Näkemättä swingiäsi on tietenkin aika tyhmää ehdottaa mitään harjoitteita, mutta so what 😉 Eli: JOS swingisi kulkee huippuun sisäkautta, kokeilisin taaksevientiä hieman enemmän ulos ja ylös. Eli tämän…

    …sijaan enemmän näin:

    (…kun varren kulma alkuasennossa kuvastaa planea – huom! nämä ovat vain karrikoituja esimerkkejä)

    Samalla yrittäisin saada tuntumaa käsivarsien kiertoon varmistamalla, että vasen ranne on flättinä taakseviennin lopussa, ja vasen käsivarsi kutakuinkin samansuuntainen alkuperäiseen planeen nähden (tässä tosin tarvitaan jo peiliä tai videotakin)

    Yksi ’drilli’, joka voisi auttaa havainnollistamaan liikerataa, on seuraava: teippaa taskulamppu grippiin valo peräpäähän osoittaen (tai pidä fikkaria gripatessa vasemmassa kädessäsi ’väärinpän’), ja yritä pitää valo kohdelinjan suuntaisena taakseviennissa…

    Ps. Älä huoli – Tigerin swingi 90-luvun lopulla oli ihan samanlainen taakseviennin huipun osalta… 😉

    Jos kaikki osat pysähtyvät silloin kun hartiat pysähtyvät, on aika vaikeaa saada maila krossaamaan.

    Jos vie mailaa käsillään niin liike jatkuu vielä senkin jälkeen kun hartiat ovat pysähtyneet. Silloin on ainoana vaihtoehtona antaa periksi kyynärpäästä ja ranteesta –> maila karkaa slotista ja menee ’korvan taakse’.

    Rauhallisuutta backsvingiin, pysähdy huipulla hallitusti, tunne missä maila on ja vasta sitten apinan raivolla alas 😉

    Scoop, en ala kyllä teippaamaan fikkaria varteen..:-) Mutta tuo ulkoa lähtö voisi olla kokeilemisen arvoista. Ennekaikkea uskon kuitenkin aktiiviseen ranteen kääntöön ja oikean polven kulmaan.

    Parti, pysähdy huipulla hallitusti?? Se on kyllä sama meikäläiselle kuin ennenaikaisen siem.. niinno, tiedät mitä tarkoitan? Ei onnistu millään. Kun nalli palaa niin nalli palaa. Hullunkiilto silmissä.

    Kokeile tuohon polven notkuiluun laittaa oikean ulkosyrjän alle sopivaan kohtaan pallo. Ajatuksena saada samanlaista tuntua kuin laskettelurinteessä kanttaisi/kääntäisi vasemmalle.

    Nämä swingikliniikat on aika hupaisia täällä netissä. En millään malttanut olla kommentoimatta 🙂

    Kiinnitä huomio taakseviennissä oikeaan kyynärpäähän. Lähteekö se heti taakseviennin alussa koukistumaan ja liikkumaan selän taakse?

    ps. Käsien rotaation pitäisi tulla automaattisesti, jos nyt ei tee kovasti väkivaltaa tai esim tilttaa pahasti hartioista.

    Scoopin ohje on mielestäni juuri oikea tuohon sinun kuvaamaasi ongelmaan. Mikäli mailanpää lähtee backsvingin alussa liian alhaalla seläntaakse, ajautuu backsvingi huipulla tilaan, jossa maila osoittaa kohteesta oikealle.

    Mielestäni yksi hyvä drilli mailan saamiseksi oikealle paikalle backsvingin huipulla on Faldon harjoite, jossa alkuasennon jälkeen maila käännetään ranteilla niin, että varsi on maan suuntainen, kahva osoittaa kohteeseen ja lapa suoraan ylöspäin. Kädet roikkuvat edelleen rentoina samassa paikassa kuin alkuasennossa. Tästä asennosta maila viedään backsvingin huipulle, niin että kahvasta ajateltu jatke osoittaa koko ajan jalkojen ja pallon väliselle alueelle. Peilistä voi tarkistaa, että maila on oikeassa asennossa huipulla. Toistamalla tätä liikettä backsvingin oikea yläasento alkaa juurtua muistiin. Rauta ysillä voit lyödä vaikka palloja tästä ’alkuasennosta’ ja kaveri tai video valvoa, että yläasento on se mitä tavoittelit.

    Toinen asia mihin tämä harjoite sopii hyvin on löytää oikea tai uusi paikka käsille backsvingin huipulla. Lähde tästä alkuasennosta ja tee backvingi niin, että viet kädet selvästi oikean olkapään taakse, sitten uusi liikesarja niin, että backsvingi päättyy oikean olkapään kohdalle ja sitten vielä yksi, jossa kädet on alkuasennossa kevyesti työnnetty ulospäin ja tee backsvingi niin, että kädet ovat oikean korvan kohdalla svingin huipulla. Tämä viimeinen liike on huomattavasti helpompi suoritaa, vartalossa ei tunnu turhaa jäykkyyttä, hartiat kääntyvät helpommin 90 astetta ja kädet pysyvät koko ajan vartalon edessä. Tästä asennosta kädet on mukava pudottaa downsvingiin, kun vartalo on rento eikä kaikkia lihaksia ole venytetty äärimmilleen. Käsien paikka backsvingin huipulla määrää kuin pysty tai flätti svingaplane on. Hae sellainen oma paikka käsille backsvingin huipulla, josta svingi tuntuu mukavalta ja vartalo pysyy rentona.

    Juu ei toi mullakaan kentällä toimi noin. Teepä kuitenkin huviksesi ilman palloa, vielä parempi jos on peili käytössä. On niin helppoa saada maila oikeaan paikkaan ja asentoon…

    Antaa uskoa siihen että kyllä se oikea svingi asuu jossain syvällä kropassa ja näytteen siitä miltä se tuntuu.

    Sitten voitkin taas ottaa pallon esiin ja palata LYÖMÄÄN sitä 😉

    ts

    Juu, Jarkon kommenttiin vielä lisäten:

    – hartiakierron riittävyys

    – hartiaplane ja sen säilyminen

    – käsivarsien sivuttaisliike vartaloon nähden

    – lantion ja oikean jalan vuotaminen bsw yläasennossa

    – vasemman käsivarren irtoaminen vartalosta liiaksi > connection häipyy

    – reverse pivot ja vartalon taipuminen väärään suuntaan

    – ranteiden vääränsuuntainen toiminta

    Nuo kun aluksi tarkistat ja pistät kuntoon niin annetaan sitten lisää eväitä. Nuohan tosin on siitä hauskoja juttuja, että niistä monet vaikuttavat toisiinsa. Eli jos korjaat väärässä järjestyksessä, saattaa olla enemmän harmia kuin hyötyä, mutta ainakin kokemus karttuu 🙂

    ts: Eli jos korjaat väärässä järjestyksessä, saattaa olla enemmän harmia kuin hyötyä, mutta ainakin kokemus karttuu 🙂

    LMAO!!

    Käsivarsien rotaatio (riippuen tietysti mitä sillä tarkkaan ottaen tarkoitetaan) ei mielestäni ole ollenkaan automaattista, vaan osin riippuvaista taakseviennin ’reitistä’. Tsekkaa esim. linkin päässä oleva ’versio’ (tässä tuo saitti vielä kerran linkkinä; latautuminen kestää hetken, joten malttia…).

    Sieltä löytyvät muuten muunkinlaiset vaihtoehdot (vrt. Turzin kommentti), joten eikun valitsemaan itselle sopiva ja sitten treenaamaan 😉

    Lue lisää: Sisään ja ylös

    Kyllä se mullakin toimii peilin edessä (parvekkeen lasi-ikkuna pimeällä, kun kyllästyn oopperatalon katseluun). Mutta avot! Kun on palli hollilla ja liikkuvat takana, siinä ei jarrutella!

Esillä 18 viestiä, 1 - 18 (kaikkiaan 18)
Vastaa aiheeseen: Svingi

Etusivu Foorumit Yleistä Svingi