Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Svingi vs Skoori
-
JulkaisijaArtikkelit
-
Mulla on vähän sellainen hytinä että oon tästä samasta asiasta kirjoitellut joskus aikaisemminkin mutta kertaus on tietty opintojen äiti. Eli: Nyt kun täällä ihan monen ketjun voimin haetaan sitä täydellistä suoritetta, jolla pallo kerta toisensa jälkeen lyödään maksimitehoilla älyttömän pitkälle ja naurettavan tarkasti, niin mihin enää tarvitaan ns. Pelisilmää? Luulisi että kun lukija yhdistelee omaan suoritteeseensa kaikki täällä mainitut hyvän lyönnin palaset, on hänellä käytössään ylivertainen svingi pallon lyömiseen. Mutta missä sitten kusahtaa? Ilmeisesti palstalaiset ei kuitenkaan ole sankoin joukoin ET:n karsintoihin pyrkimässä, vaikka nyt on kaikki salaisuudet ollut julki jo hyvän aikaa… Okei, mä näen yhä edelleen asian näin: Svingi on työkalu. Jollain on mielettömän laadukas väline pallon lyömiseen, mutta hän ei osaa hyödyntää sitä tuloksen tekoon. Toisella on vähän sellainen kotona taottu pajavasara –tyyppinen työkalu, jolla kuitenkin painetaan kovaa skooria kerta toisensa jälkeen… Ja sitten on ne kaverit jotka tienaa leipänsä tällä touhulla. Näillähän yleensä on vähintään kohtuullinen svingi, mutta ennen kaikkea taito tehdä tulosta. Mistä moinen? Onko henkisissä ominaisuuksissa niin paljon eroja? Esim. itse olen vahvasti joukkuepelaaja –henkinen tyyppi, eikä mulla ole oikeastaan vaistoa tehdä skooria golfissa. Tiedän jengiä jotka ihan oikeasti haluaa sen pallon siihen lipun juureen, mutta viime vuosina mulle on ihan hyvin riittänyt joku nätti painettu pitchi kolmeen – neljään metriin ja pari puttia… ”Ei ei, pojat! Eihän tällä tavalla tulosta tehdä!!!” (Tuntemattomasta sotilaasta…) Olisiko syytä keskustella välillä siitä, mistä se tulos tulee? Tai oikeammin: Mihin se menee?
Tää ny on taas enemmänkin näitä pelimiesten ongelmia ku niillä nyt kuitenkin on jonkinlainen työkalu kentän ruuvaamiseen. Tumpulan taidoilla ristipääkannat menee lähes poikkeuksetta ruvelle.
Tokihan tätätä jotenkin voisi koettaa skaalata ja työkalun toimivuutta voisi mitata vaikkapa öklötikillä. Mulla alkuviikon 3 rundin bestball antoi tulokseksi 80, mutta miksi sitten swingi kuitenkin parhaimmilla rundilla tuotti vaan 93?
Voiko nämä syyt skooraamattomuuteen olla joiltain osin samoja huonoilla ja taitavilla pelaajilla?
Mielenkiintoinen ja mulle hyvin ajankohtainen avaus. Mulla neljäs golfkausi menossa ja olen saanut tasoituksen 19,8:aan, eli kehitys ei ole ollut mitenkään huimaa. Aiemmin tuli aikalailla keskityttyä noihin välineisiin, mutta niistähän mun tuloksenteko ei ole kiinni.
Kävin kaverin kanssa pron tunnilla ja kun pro katseli mun lyöntejä hän sanoi, että jos mulla jotain säätämistä on niin se on ihan marginaalista ja mun ongelmat jos sellaisia on – niin ovat korvien välissä. Ja yksi toinenkin pro viime vuonna sanoi, että tietää paljon kavereita joiden svingi ei ole läheskään samanlainen kuin minulla ja pelaavat huomattavasti alhaisemmalla tasoituksella.
Nyt kun olen alkanut miettimään tuota tuloksentekoa – niin mielestäni suurin osa kierroksista joita olen pelannut, on ollut sellaisia kavereiden tai muiden kanssa pelailua. Niistä on ehkä puuttunut sellainen keskittyminen, tahto ja halu laittaa se pallo sinne reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä. Ne pari kisaa jotka olen pelannut ja saanut pelata itseäni huomattavasti parempien pelimiesten kanssa, ovat olleet parhaita kierroksiani tuloksen suhteen – niissä on ollut ihan eri fiilis ja keskittyminen ja rutiinit pelin aikana. Svingini / lyöntini on sen verran hyvä, ettei parin tekeminen väylällä kuin väylällä pitäisi olla mikään mahdottomuus, saatikka sitten bogin – joka nyt on tavoitteenani – siis pelata kenttä 90 tai alle lyönnillä.
Mutta, että saisi sellaisen keskittymisen ja rutiinin päälle, niin varmaankin pitää pelata paljon ja joka kierros tiukka tahtotila päällä.
Mielenkiinnolla odotan minkälaista keskustelua tähän ketjuun saadaan.
Minä ainakin otan tän homman vähän erillailla kuin ammattilaiset. En harjoittele hirveästi eikä silmissä siinnä rahakentät eikä edes suuret suomalaiset kilpailut. Huvin vuoksi kehitetään svingiä. Ja on sitä nyt ainakin 4 kertaa kierretty alle parin 18 reikää tällä kaudella.
Hieno avaus! Mulla on jo pidempään ollut ajatuksena kehitellä keskustelunavausta otsikolla pelistrategia (tai jotain vähemmän laajaa). Olen nimittäin viimeaikoina pohdiskellut asiaa ja pohdintojen ja empiirian perusteella uskallan väittää, että swingi juuri nimenomaan on vain työkalu. Joillain se on huonompi ja toisilla parempi, tuloksenteon kannalta on kuitenkin swingin laatua oleellisesti tärkeämpi tekijä se, miten osaat tätä työkalua käyttää (jotkut tekee hyvää tulosta helvetinmoisella slaissilla/hookilla, koska tuntevat lyöntinsä). Samalla työkalulla pystyy toteuttamaan hyvin erilaisia lyöntejä (korkeita, matalia, pitkiä, lyhyitä) erilaisista paikoista (väylältä, raffista, hiekasta, suopursumättäältä – vettä, metsää, raffia, bunkkeria, avointa väylää välissä). Jos tunnet työkalusi riittävän hyvin, osaat arvioida todennäköisyydet toteuttaa onnistunut lyönti vallitsevissa olosuhteissa sekä myös todennököisyydet sille, millaiset seuraukset epäonnistumisilla on. Sama koskee myös muita työkaluja (flop, punch, pitch, chip, put). Loppu onkin sitten riskienhallintaa, eikö?
Mä treenasin viime vuonna melkeimpä pelkkää lähipeliä, löin isoilla mailoilla miten sattuu ja kierroskeskiarvot oli keltaisilta karvan alle 78 ja valkoisilta about 80.
Tänä vuonna (koko kausi hyvin pitkälti pelkkää ison svingin rakennusta) k.a:t on varmaan 3-4 lyöntiä korkeammat per tii, lähipeli ja putti tökkii aivan helvetisti ja välillä tuntuu että itku meinaa tulla kun hyppii oivalluksesta toiseen ja säätää koko ajan..
Svingin pitäisi olla semmonen joka ei satu kierroksella eikä kierroksen jälkeen ja johon luottaa ja sitten scoori = pitchi, chippi ja putti.
Kun tässä svingi, alkaa pikkuhiljaa toimia niin usko siihen, että skore tehdään todellakin sielä reiän ympärillä. Griiniosumista ei ainakaan saisi enää töpeksiä. Viimeviikolla pelasin ilman yhtään griiniosumaa parhaan ysini +4, eilen illalla sama ysi +7, seitsämällä osumalla, kädetöntä.
Lavantauti kirjoitti: (29.8.2008 16:40:21)
scoori = pitchi, chippi ja putti.
Mä kyllä sanoisin että,
hcp > 5: skoori=peliäly, oikea mielentila, pitchi, chippi ja putti.
hcp 3-5: skoori=pitchi, chippi ja putti.
hcp < 3: Jos et osaa lyödä, niin tuskin tähän ryhmään ainakaan pitkäksi aikaa pääsetVasen pakki kirjoitti: (30.8.2008 11:25:44)
Lavantauti kirjoitti: (29.8.2008 16:40:21)
scoori = pitchi, chippi ja putti.
Mä kyllä sanoisin että,
hcp > 5: skoori=peliäly, oikea mielentila, pitchi, chippi ja putti.
hcp 3-5: skoori=pitchi, chippi ja putti.
hcp < 3: Jos et osaa lyödä, niin tuskin tähän ryhmään ainakaan pitkäksi aikaa pääset
D.I.E. = distance is everything!
ts kirjoitti: (30.8.2008 12:22:55)
D.I.E. = distance is everything!
Distance without control is nothing…?
Tetsa kirjoitti: (30.8.2008 21:43:01)
ts kirjoitti: (30.8.2008 12:22:55)
D.I.E. = distance is everything!
Distance without control is nothing…?
Hmm.. niin siis tuota ööh… Mä oikeesti varastin ton Hoganilta… Chuck Hoganilta, kun se oli nii hieno juttu.
Tarkottaa sitä, että rupeet oleen hajulla touhusta, kun kaikessa tekemisessä miettii vain matkaa, siis oikeaa matkaa. Putit, chipi, wedget ja tietty myös varsinkin raudat. En ole hirveesti pelimiehiä nähnyt, jotka miettisivät lyöntiin valmistuessaan, lähteekö oikeeseen suuntaan.
Mielenkiintoinen keskustelunavaus Tetsa. Tulee paljon ajatuksia mieleen.
Pelaan itse golfia neljättä kesää. Pari ekaa vuotta oli sellasta tunnustelua ja golf-kärpänen puri tosissaan vuonna 2006.Hyvästä scoresta (joka mulle on n. 90 lyöntiä tai hieman ali) oon havainnut seuraavaa. Ikinä ei oikein tiedä etukäteen milloin sellainen rundi tulee. Voi olla että menee hyvin, voi olla että menee aivan poskelleen.
Sellaisen havainnon oon kuitenkin tehnyt että parhailla rundeilla on pystynyt jollain lailla tasottamaan yksittäiset epäonnistumiset tai onnistumiset ja jättään ne nopeasti taakse. Siis sillä tavalla, että jos avaus karkaa raffiin, niin en lähde pelastaan sitä ’sankari-teoilla’ par’iksi vaan esim. uusin tavoitteen reiälle niin, että lähden rakentaan bogia. Ja sen verran pitää damage-controlia olla, että karsii ne isoimmat riski-lyönnit veke jo mailanvalintavaiheessa. Tää toimii mulla yllättävän hyvin.
Tän kesän yksi miellyttävimpiä ylläreitä oli että tällä filosofialla pelas Salo golfin etu-ysillä 37 lyöntiä ( 2 yli parin ). Ja tää oli ihan peruspeliä. (ja varmaan hyvää säkää).
Sain vaan yksittäisistä huonoista lyönneistä huolimatta pelattua reiällä vähintään bogin.Mut mä ajattelen että mulla aikaisempi matalan scoren este oli just se, että löin aina ’maksimi-lyöntejä’, joissa oli myös maksimi-riski. Sit kortissa oli triplaa ja tuplaa sen verran paljon ettei satunnaiset par’it niitä pelastanut.
Tää ’löydös’ oli mulle vaan yksinkertaisesti sitä, että pelasin niillä lyönneillä joita mulla tällä hetkellä on. Ja nollasin lyönnin mielessäni sen lyötyäni ja mietin että mitä seuraavaksi.
Kuullostaako tutulta ?
jnikola kirjoitti: (1.9.2008 18:22:48)
Kuullostaako tutulta ?Tuntuu, ihan helkatin tutulta 🙂
Jooei.
Kyllä minä sudiskelen aina niin pitkälle kuin pääsen, no tosin se ei kovin pitkälle ole se.
No jokatapauksessa pienimmät numerot korttiin ovat tulleet puhtaalla säkällä.
Pelkällä säkällä ei näimmä alle 90 pelata.Ja svingi vs. score-keskusteluun liittyen mulla on yks kokeilu mielessä, jonka ajattelin vielä tällä kaudella tehdä. Tai oikeastaan kaksi.
1) Kierrän rundin niin, että pisimmälle kantava maila bagissa on r7. Katon millanen tulos tulee. Kaikki pitkillä raudoilla ja puumailoilla tehdyt ’riski-lyönnit’ jää veke. Sit näkee että miten se näkyy kierroksen scoressa.
2) Kierrän rundin niin, että bagissa on hybridi-4, sw ja putteri. Ja tsekkaan tuloksen. Tässä pitäs mun mielestä nähdä sen vaikutus, mikä on vähien maila-vaihtoehtojen aiheuttama suurempi toistojen määrä yksittäisellä mailalla. Ja erityisesti yksittäisen lyönnin lyöntivarmuus paranee. Veikkaan että vaikka kierrostulos on ( /voisi olla ) huonompi, mutta oppii lyömään monipuolisemmin ja varmemmin h4:lla ja sw:llä.
Tai ehkä teillä on jo kokemusta tästä ? Onko muilla intoa kokeilla ja vaihtaa kokemusta tästä ? Mä jotenkin ( ehkä naiivisti) kuvittelen että (2) vaihtoehdolla vois saada 95 rikki.
kebax kirjoitti: (29.8.2008 11:30:24)
Tää ny on taas enemmänkin näitä pelimiesten ongelmia ku niillä nyt kuitenkin on jonkinlainen työkalu kentän ruuvaamiseen. Tumpulan taidoilla ristipääkannat menee lähes poikkeuksetta ruvelle.
Aika hyvä vertaus. Voisi ajatella että golf on vähän kuin hienon huonekalun valmistus.
Ei riitä että lyöt naulaa kovaa ja tarkasti (swingi). Täytyy osata myös vääntää ruuvia (chipata). Välillä pitää ehkä käyttää talttaa (tuntea sääntöjen tuomat mahdollisuudet), hioa (putata), suunnitella huonekalu (suunnitella peliä), valita oikea ruuvi oikeaan paikkaan (osata valita maila), tuntea puun kieroutuminen (osata lukea greeniä)Aika monta osa-aluetta pitää olla kunnossa että alkaa tulla mestarin jälkeä on kyse mistä tahansa.
Jostain luin kerran että ’golf ja seksi ovat siitä hyviä harrastuksia että niistä molemmista voi nauttia olematta kummassakaan erityisen hyvä’ 🙂
-
JulkaisijaArtikkelit
Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Svingi vs Skoori