5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista

Putterin gripin oikea kulma?

Etusivu Foorumit Yleistä Putterin gripin oikea kulma?

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • Nimetön

  Eli nyt puhutaan putterin kumisesta gripistä ja sen tasaisen puolen oikeasta kulmasta lapaan nähden. Ostin käytetyt (olen 100% aloittelija) mailat ja huomasin, että tuon gripin tasainen puoli ei ole täysin suorassa kulmassa lapaan nähden? Kuuluuko näin olla? Aluksi ajattelin, että mailassa on vikaa. Tarkemmin ajatellen näin ei välttämättä ole. Putatessahan taakseviennissä lapa aukeaa hieman (kääntyy myötäpäivään) ja lyönnissä puolestaan sulkeutuu (kääntyy vastapäivään). Ja koska monet puttaavat niin, että pallo on selvästi lähempänä vasenta jalkaa, pitää tämä lavan sulkeutuminen kompensoida gripin oikealla asennolla. Eli kun lapa on keskellä stanssia, on lapa hieman auki. Tosipelaajat tietenkin asentavat sellaisen gripin, joka on juuri omalle stanssille sopiva. Olenko hakoteillä, vai kenties oivalsin jonkin perusasian?

  Ohessa huispausprinsiippejä. (kts. ’Putting Principles’)

  Lue lisää: Harry Putter

  Siis ’Coaching Principles’. Tai Kanada.

  juu yleensä tehtaalla asentavat gripin siten että lapa on hieman auki.

  veikkan että tässä on ihan laadunvalvontakysymyskin,koska nyt ne ovat hieman auki tai vähän enemmän auki.

  jos pyrkisivät laittamaan suoraan,voisi olla että osa on hieman kiinni ja osa hieman auki.

  itse tietenkin pistän omat grippini (ja muutkin) suoraan,kun se sattuneesta syystä on mahdollista…

  Nimetön

  ’itse tietenkin pistän omat grippini (ja muutkin) suoraan,kun se sattuneesta syystä on mahdollista…’

  Kysymys kuuluu: onko tuo tarkoituksenmukaista?

  Jos kerran pallo suurimmalla osalla pelaajista on putatessa selvästi stanssin vasemmassa reunassa, niin täysin suora grippihän aiheuttaa sen, että lapa sulkeutuu hieman osumahetkellä. Ajattelin, että tästä syystä lavat asetetaan tehtaalla hieman auki sulkeutumista kompensoidakseen.

  Vai myydäänkö puttereita, joissa lapa olisi valmiiksi hieman suljettu?

  (Tilanne on toinen, jos puttaa niin, että pallo on aivan keskellä stanssia – silloin gripin pitääkin olla suorassa kulmassa – siis teoriassa 🙂

  Alla kuva, josta käy ilmi tämä asia. Jos kuvan putterin lapa olisi suorassa, olisi se suorassa stanssin keskellä ja palloon osuessaan jo hieman sulkeutunut. Kö?

  Lue lisää: Havainnollistava kuva

  Lyhyissä puteissa parhaaksi tavaksi putata on tietellisesti todettu puhdas heilurisvingi.(Peltz)

  Jos puttaaja käyttää heilurisvingiä eli olkapään keskipiste ja kämmenen keskipiste ovat samalla pystysuoralla viivalla, niin puttiliike on suora, jolloin mailan grippi on tietenkin myös suorassa.

  Pallon paikka on vasemmalla siksi, että pallo lähtisi maanpinnasta hieman ylöspäin, jolloin sen vierintä on vakaampaa.

  Pistä grippi suoraan ja opettele puttamaan oikein!!

  Älä käytä (oviputti= auki-kiinni)

  (David Peltz Putting Bible n.500 s vankka asiaa)

  (Joskin vähän tylsää)

  Nimetön

  Kiitos kommentista, Svingari! (Voi olla, etten ymmärtänyt tarkasti, mitä tarkoitit) Olisiko jotain kuvaa tuosta ’heilurisvingistä’? Vai onko kyse ihan tavallisesta puttisvingistä, mitä monissa kirjoissa opetetaan?

  Onnistuuko tuollainen heilurisvingi aivan ’tavallisella’ putterilla, jonka lie on jotain muuta kuin 90 astetta (siis lapa olisi suorassa kulmassa varteen nähden)?

  Normaaleilla mailoillahan pakosti tapahtuu tuota lavan kääntymistä, vaikka kämmenet kuinka olisivat olkapäitten kanssa samalla pystysuoralla.

  Kokeilin tätä: putterini lapa siis osoittaa pari astetta oikealle, kun lapa on täysin keskellä stanssiani. Kun siirrän lapaa vasemmalle, se samalla suoristuu kääntymällä hieman vasemmalla. (Käytin maton samansuuntaisia raitoja apuna tämän havaitsemisessa). Ainoa keino estää tätä, olisi kääntää ranteita tai hartioita putin aikana, mutta eikö se olisi väärin? Tämän perusteella voisi olettaa, että tuo gripin epäsuoruus on toivottua, koska pallo ei ole stanssin keskellä. Tai sitten puttaan perziilleen, mutta millä tavalla?

  Puttaaminen on se pakkopulla ennen seuraavaa raivia… juu en vaan osaa. ilon kautta 🙂

  Putti o persiistä miunkin mielestä. Mutta kupin kautta kumminkin =)

  No joo, onkohan tämä vedätystä tai ei, mutta vastataan nyt..

  Grippi kannattaa asentaa aina suoraan. Jos kaupasta ostetussa putterissa on grippi vinossa vie se takaisin liikkeeseen korjattavaksi.

  Ei ole järkeä ryhtyä säätämään putin suuntaa (tai pahimmassa tapauksessa stanssia) gripin vinouden pohjalta.

  Sitten vaan pron juttusille saamaan oppia oikeasta asennosta ja tekniikasta. Sen jälkeen greenille tökkimään palloja kuppiin. Siitä se lähtee.

  Eiköhän tuo kausaliteetti oli hieman toisin päin. Eli kukin pelaaja asettaa pallon siihen kohtaan, jossa pallo ja lapa kohtaavat toisensa kutakuinkin kohtisuorassa kulmassa kunkin yksilöllisen puttiswingin mukaisesti (myös silmädominanssi vaikuttaa). Preferenssit ovat niin erilaisia. Jotkut stanssaavat kohdenlinjasta vasemmalle tai oikealle; joidenkin pallo on vasemalla, joidenkin oikealla; jotkut työntävät palloa; jotkut ’avaavat ovea’; jotkut deloftaavat; jne. Mailanpään kontrollista tulee kuitenkin arvauspeliä, jos ei grippi ole sen kanssa yhdenmukainen. Kompensaatio tulee muualta, ei gripin asennosta. Ainakaan oletusarvoisesti…

  Nimetön

  Juu ei ole missään nimessä vedästystä, anteeksi jos siltä vaikutti. Kunhan yritän ymmärtää tätä asiaa. Olisi vain ollut kiva, jos joku olisi osoittanut päättelyssäni virheen tai todennut oikeaksi. Hankalaa selittää, kun ei ole digikameraa käytössä.

  Olen samaa mieltä, ettei gripin takia kannata pelityyliään muuttaa, mutta tuntuu, ettei gripin suoruus ole kaikissa tapuksissa toivottavaa – palaajasta riippuen.

  Olisi hauska kuulla, monellako palstan lukijoista on lapa grippiin nähden asteen, pari auki? (Siis ne, jotka eivät ole asialle mitään tehneet)

  Miten muuten grippi suoristetaan (liikkeessä)? Ja paljonko sellainen maksaa?

  (Tuskin tätä teen sillä ainakin omalla kohdallani tämä taitaisi kääntää putit liikaa vasemmalle.)

  Nimetön

  Analyyttisestä suhtautumisestasi päätellen olet vaarassa joutua pimeälle puolelle. Pidä varasi, että autotallisi ei tuoksu vuoden päästä tärpätille ja kumille, eikä makuuhuonettasi täytä driverin varret 🙂

  Nimetön

  ’Pidä varasi, että autotallisi ei tuoksu vuoden päästä tärpätille ja kumille, eikä makuuhuonettasi täytä driverin varret :-)’

  Onnekseni luontainen piheyteni ei anna analyyttiselle puolelleni liian paljon valtuuksia 😉

  Testasin puttaamista maton reunaa pitkin noin kahden metrin päässä olevaan mukiin. Tulos:

  Pallon kohta stanssissa määräsi putin suunnan, jos muut asiat pysyivät täysin samana. Eli kuta vasemmalla pallo stanssissa on, sitä enemmän vasemmalle pallo lähtee. Eli omalla kohdallani putterin grippi on oiva ja putit uppoavat lähes aina (>90%) mukiin, kunhan vaan pallo on stanssissa vasemmalla puoliskolla (ja aina samassa paikassa).

  Suosittelen kokeilemaan asiaa!

  grippi suoraan->pallo keskelle stanssia (1-2* loft)->putti kuppiin

  Nimetön

  Saattaako tuota selvemmin sanoa. Vielä kun pitää alkuasennossa kädet vähän pallon edellä, saa rullaavan alakierteen, jolloin kaikki pikkuroskat eivät pomputa palloa.

  alakierteen?

  itse ainakin pidän pallon edessä, jotta saa ’reikään hyökkäävän’ yläkierteen.

  Grippi suoraan, kiitos.

  Nimetön

  Yläkierre sitten, kaikin mokomin, vaatii vaan tuplamäärän harjoittelua koska pallo lentää alkumatkan ilmassa. Putissahan tunnetusti ainoa absoluuttinen totuus on se, ettei sitä ole.

  … lyödään bilissalilla. Tätätään siihen equaattorin pohjoispuolelle… noh, austraaliassa tosin kenties… ööö, takaisin kandaan: mä ainaski lähtisin siitä ettei pallia tarttis topata puterilla. Sen sijaan lienee järkevää opetella tekniikkaa jolla pallo lähtee mahtollisimman aikaisin rullaamaan. Mikä ei ole sama kuin yläkierre.

  Näin tällä kertaa kuten silloinkin. Ja siihen.

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
Vastaa aiheeseen: Putterin gripin oikea kulma?

Etusivu Foorumit Yleistä Putterin gripin oikea kulma?