23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

Osakkeiden hinnat romahtavat

Etusivu Foorumit Yleistä Osakkeiden hinnat romahtavat

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 515)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • No nyt se on sitten alkanut. Useammalla kentällä hinnat suorastaan romahtaneet: – Nurmijärvi 3900e – St.Laurence 5900e …vain muutamina esimerkkeinä. Ja toteutuneet kaupat kuulemma vielä halvempia. Eli ei onnistu enää puhumalla osakkeiden hintojen ylläpitäminen, suunta on selvä ja vauhti vaan kiihtyvä!

    Tosi romahdus: satasen halvempi ku ennen… 2,5%:n alennus.

    Kun ennen, suhteellinen käsite? Sovitaan, että tuo sinun sana ’ennen’ tarkoittaa kahta vuotta, niin mikäs on prosentti silloin?

    Suunta on todella hälyyttävä. Samaan aikaan optimistisia rakentajia on uudenmaan alueella todella runsaasti. Olen ymmärtänyt, että vain muutama kohde on onnistunut hyvin osakkeiden myynnissä.

    Vaikka harrastajamäärät kasvavat koko ajan ja myös liiton jäsenmäärä kasvaa, potentiaalisia osakkeiden ostajia ei tunnu löytyvän kuitenkaan tarjontaan nähden riittävästi.

    Jos rakentaminen kaikesta huolimatta jatkuu hulvattomana, mikä on tilanne 10-15 vuoden kuluttua kun 1985-90 aloittaneet osakkeenomistajat siityvät autuaammille greeneille?

    Uusia vuokrapelioikeuksia alkaa ilmestyä markkinoille kuin sieniä sateella…

    Näillä sivuilla silloin tällöin surffaillessa on helppo havaita, että samalla kun osakkeen hinta laskee sen vuokraaminen on tappiollista toimintaa. Kentälle suoritettava hoitomaksu ylittää vuokraamisesta saatavan rahasumman.

    Kyllä markkinat hoitavat hinnat sille tasolle mille ne kuuluvatkin. Mutta varmasti on vaikea markkinoida uusia kenttiä 7000-10000 euron/osake hintaan, kun halvemmalla saa osakkeen valmiilta ja velattomalta kentältä.

    ’Kun ennen, suhteellinen käsite? Sovitaan, että tuo sinun sana ’ennen’ tarkoittaa kahta vuotta, niin mikäs on prosentti silloin?’

    Niin no seitsemän vuotta sitten hinnat oli paljon halvempia…

    Mut siis mikä se hinta oli vaikka alkuvuodesta? En edes muista niitä hintoja kahden vuoden saatikka viiden vuoden taakse…

    Onhan siellä hintapyyntöjä kalliimmillakin hinnoilla, mut onko kukaan sellaisella hinnalla saanu myytyä… Yleensä sekin on vain lähtöhinta.

    Sori on pakko takertua tähän:’Jos rakentaminen kaikesta huolimatta jatkuu hulvattomana, mikä on tilanne 10-15 vuoden kuluttua kun 1985-90 aloittaneet osakkeenomistajat siityvät autuaammille greeneille’.

    Itse aloitin golfin peluun -87 ja uskon vakaasti pelaavani vielä 2040-luvulla. Jos jaksan pelata yhtä pitkään kuin vaarini, niin taidan pelata alle ikäni vielä 2050-luvulla. Vai onko sinulla jotain tarkempaa tietoa terveydentilastani 😉

    Ehkäpä näiden autuaammille greeneille siirtyneiden tilalle nousee perikuntien joukosta nuoria lupauksia, jotka pääsevät osakkeisiin kiinni ’halvalla’.

    Järjestään uusien kenttien (kohtuuetäisyydellä pääkaupunkiseudulla) osakkeiden hinnat ovat älyttömän kalliita. Olisi hauskaa, jos joku yrittäisi kohtuuhintaisella keskitasoisella kentällä. Veikkaanpa, että hanke ylimerkittäiisiin kuin konsanaan aikoinaan IT-osakeannit. Nyt mielikuva on, että rakennetaan luxusta.

    Mankkaan kenttähanke nytkähti eteenpäin ja saa nähdä millainen konsepti siellä on.

    Olen aikoinani ostanut SHG:n osakkeen hintaan 10.000 mk (eli n. 1680 eur).

    Viime vuoden alin ostotarjous oli 5200 ja tänä vuonna 5100. Välillä hinnat kävivät korkeammallakin mutta joka tapauksessa tälläkin hetkellä saisin sijoitukseni vielä yli kolminkertaisena takaisin.

    Ei, en ole myymässä !

    Nimetön

    Pitää muistaa että Suomen golfosakkeet eivät ole homogeeninen massa joka käyttäytyy samalla tavalla.

    Ei Eiran neliöhinta laske vaikka Lohjalla myytäisiin yksiöitä alehinnalla. Ei myöskään Masterin osake halpene jos maalla golfosakkeiden hinnat laskevat.

    Näyttää siltä, että hintaero kasvaa hesan kenttien ja maalaiskenttien välillä. Tarkoittaa sitä että jotkut osakkeet kallistuvat ja toiset halpenevat samaan aikaan. Joillekin tämä saattaa olla hieman vaikea konsepti ymmärtää.

    Onpahan golfpisteen bannereissa tänä(kin) kesänä kaupiteltu muutaman vuoden toimineiden pääkaupunkiseutulaisten kenttien osakkeita.

    Maallikon mielestä markkinat toimivat ja ihmiset eivät osta ylihinnoiteltuja osakkeita kun esim. pelioikeuksia on tarjolla pilvin pimein.

    Kyllä täytyy golfosakkeiden hinbtoihin sisältyä aika paljon muutakin goodwill-arvoa kuin kenttien pelattavuus ja mielenkiintoisuus. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Sarfvik ja Espoon Master. Kummankaan kentät eivät sijoitu kenttärankingien kärkisijojen lähellekään, mutta osakkeista maksetaan maltaita. Yksi vähäinen syy on tietysti pääkaupunkiseudun läheisyys, mutta ei sen arvo voi olla niin suuri kuin hintaero 10-15 ajominuuttia kauempana sijaitseviin tasokkaisiin osakekenttiin (esim. Peuramaa, Kurk, Pickala, Talma), puhumattakaan Ringsidesta tai Vuosaaresta, jotka ovat aivan yhtä lähellä Helsingin keskustaa. Se on se ’imago’ vai pitäisikö sanoa ’kultapossukerhon jäsenyys’ joka painaa hinnassa enemmän kuin kentän pelikelpoisuus.

    Yleisesti ottaen meillä pelaaminen on erittäin halpaa, moneen muuhun maahan verrattuna.

    Silti tarvitaan entistä edullisempia vaihtoehtoja, jotta kaikille olisi mahdollista pelata golf’ia. Jossain tulee tietenkin vastaan raja, koska jonkun pitää maksaa kenttien rakentaminen ja ylläpito. Tähän pitää saada katetta pelaajilta. Voi nimittäin olla ettei kaikki veronmaksajat halua kustantaa yhteisillä varoilla golfharrastusta.

    Toisaalta on ihmisiä jotka ovat valmiit sijoittamaan enemmänkin kiireettömään ja laadukkaaseen golfin pelaamiseen. Tämä lienee syynä uusiin osakekenttähankkeisiin.

    Markkinatalous toimii kilpailun, kysynnän ja tarjonnan periaatteella. On luonnollista että erilaisia hankkeita vertaillaan ja loppuviimeksi hinnat määräytyvät sen mukaan mitä asiakkaat kokevat sopiviksi. Kenties jossain tapahtuu romahduksiakin ja ne kannattaa tietenkin hyödyntää.

    Kun katsotaan hieman pidemmällä aikajaksolla, osakkeiden hintataso on nousussa. Itse uskon että hinnat tulevat edelleen nousemaan seuraavan kymmenen vuoden aikana, varsinkin siellä missä harrastajien määrä kasvaa.

    Halutaan parempaa laatua ja osa pelaajista on siitä valmis myös maksamaan.

    Nimetön

    Toivottavasti kestät tappiot. Ehdotan kuitenkin, että älä myy, ellei aivan pakkoa ole, varsinkaan tuolta etäisyydeltä Helsingistä.

    Ehkäpä syynä todellakin on se, että kohtuullisen matkan päässä pääkaupunkiseudulta on tarjolla huomattavasti edullisempia osakkeita (Hartola, Kangasniemi/PuulaGolf, Hankasalmi/RevontuliGolf etc). Käykäähän selaamassa nettisivuja.

    Henkilöt A ja B pelaavat kumpikin 50 kierrosta vuodessa kotikentällään. Henkilön B kotikenttä on 100 km kauempana kuin A:n.

    Henkilön B vuosittaiset autokulut ovat 3900 EUR suremmat kuin A:n. (100 km x 2 suuntaa x 50 kierrosta x 0,39 EUR / km). Tässä 0,39 on otettu Autoliiton laskelmista.

    Lisäksi kentän ollessa kauempana todennäköisyys ylimääräisen ulkoruokinnan tarpeeseen kasvaa ja näin myös ylimääräiset kustannukset kasvavat.

    Jos siis aikoo pelata esim. 10 vuotta, voi hyvinkin maksaa lähempänä olevasta osakkeesta 40.000 EUR enemmän ja jäädä silti voitolle.

    Tämä oli vain yksi laskelma, joka varmaan pian kumotaan jollain perusteella.

    Yksi kumoamisperuste on tietysti, ettei käy niin usein kauempana olevalla kotikentällään vaan pelaa greenfeellä lähikentällä. Tällöin voi maksaa greenfeestä maksimissaan 100x2x0,39 eli 78 EUR, jotta kustannukset olisivat pienemmät kuin kotikentällä. Tai oikeastaan vähemmän, koska kotikentän vuosimaksu on varmaankin maksettava, vaikkei siellä pelaakaan.

    ’Lisäksi kentän ollessa kauempana todennäköisyys ylimääräisen ulkoruokinnan tarpeeseen kasvaa ja näin myös ylimääräiset kustannukset kasvavat.’

    Ai kun ajaa autolla enemmän ni pitää syödä enemmän tai useammin? Entäs jos matkustaa lentokoneella tuhansia kilometrejä? Ei se ainakaan mulla energiaa sen enempää kuluta… Ja golfravintoloiden ruoathan on melkein kotihinnoissa…

    Eli sanoisin jopa päin vastoin! Lähikentällä jää enemmän aikaa harjoitella rangella ja muutenkin, joten energiaa kuluu enemmän = täytyy syödä enemmän!

    Lisäksi sitä vapaa-aikaa jää ryyppäämiseen tai muuhun rahaa vievään enemmän lähikentän tapauksessa…

    Tietysti ajattelin näilläkin palstoilla esiintyviä juttuja klubiravinnon kalleudesta. Jos golfpäivä on runsaat kaksi tuntia pidempi matkojen vuoksi, niin onhan luonnollista, että todennäköisyys ravinnon tarpeeseen klubilla kasvaa. Mutta ainahan voi ottaa evästä mukaan ja siksi en tuota ulkoruokailua huomioinutkaan laskelmissani. Jos sen huomioisin, niin hinta ero kasvaisi noin 5.000 Eurolla (10 vuotta x 50 kierrosta x 10 EUR/kierros).

    Toki laskelmani voi kumota monella tavalla, myös niin, että Autoliiton laskelma on 25.000 euron uudelle autolle 20.000 kilometrin vuosikäytöllä. Myös tämä on keskiarvo kuten ruoan tarve.

    Totta turiset. Ja ajattele, jos pelaa 100 vuotta niin aina vaan laskelma paranee! Ja ruokakulutkin on minimaalisia, koska 110 vuotiaaksi elää vain syömällä Bulgarian jugurttia.

    Mutta jos pannaan hinta/kenttien laatu/tunnelma/ympäristö/etäisyyskriteerit samaan pussiin ja ravistellaan ja ynnätään, niin kyllä se Lohja on vaan ihmeen ylivoimainen. Eikä ajoaikaa Helsingin länsiosista ole 40 minuuttia enempää. Ihmeen halvalla sitä saa…

    So what, en ole ostamassa enkä myymässä.

    Matkakustannukset ovat vain yksi kriteeri kenttää valittaessa. Minun järjestys olisi:

    vastike, osakkeen hinta, kentällä olevat kaverit, peliajat ja itse kenttä.

    Ja toisin päin, ajattelepa jos pelaa vain yhden kierroksen kesässä. Kuinka paljon kannattaa sijoittaa osakkeeseen.

    OG

    Sohaisenpa murkkupesää… Se, etteivät uudet osakkeet mene kaupaksi samalla tavalla kuin ’ennen’ johtuu suurelta osin siitä, että golfista on tullut koko kansan huvi. Ei ole halua (tai varaa) laittaa sellaisia summia harrastukseen.Ongelma onkin siinä, että kuka maksaa. Halvalla ja hyvää kun pitäisi saada. Ja samalla kertaa.

    Kuten täällä jo todettiin, toiset ovat valmiita maksamaan tasosta, miten se kukin sitten omien mieltymysten mukaan määritteleekään.

    Voi hyvänen aika. Joko ne taas ovat romahtaneet ?

    Ai että romahtavat:

    Lohja viime keväänä 5330€. Eikö ole paremminkin nousua?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 515)
Vastaa aiheeseen: Osakkeiden hinnat romahtavat

Etusivu Foorumit Yleistä Osakkeiden hinnat romahtavat