23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

Oikea tapa alastulojäljen korjaamiseen?

Etusivu Foorumit Yleistä Oikea tapa alastulojäljen korjaamiseen?

Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Nimetön

    Viimeksi, kun aiheesta keskusteltiin täällä, esitettiin luotettavalta taholta, että suositeltava korjaustapa on sellainen, jossa haarukalla työnnetään uutta nurmea reiän reunoilta, tarvittaessa vaikka neljältä puolelta, alastulojäljen päälle ja lopuksi tasoitetaan putterilla. Näin menettelee ainakin suuri enemmistö golfareista oman kokemukseni mukaan. Ja syy tällaiseen jäljen korjaamiseen oli muistaakseni se, että jos painunut maa nostetaan alta päin muun greenin tasolle greeniharukkaa taivuttamalla, katkevat ruohon juuret ja jäljelle jää hetken päästä vain kuivunut ruskea läikkä. Nyt Leppävuori vastaa kysymykseen alastulojäljen korjaamiseen liiton sivuilla 9.7. kuitenkin seuraavasti: Oikeaoppinen tapa on sellainen, joka nostaa kuopalle painuneen ruohoalustan ylös ja jossa jälki edelleen tasoitetaan putterin lavalla muun viheriön pinnan tasoon. Kätevintä on työntää griinihaarukka painauman viereen siten, että haarukkaa sopivasti vääntämällä maa kohoaa. Mikä on siis oikea tapa korjata jäljet? Itseäni ärsyttää eniten juuri nuo ruohottomat läikät greeneillä, jotka käsittääkseni johtuvat em. tavasta korjata jäljet…Ja, kun greenien kunto ei muutoinkaan täällä Suomessa ole kummoinen, niin olisi syytä selkeästi ohjeistaa ja yhdenmukaistaa korjauskäytäntö…

    Harmillista kun ei edes Leppävuori osaa oikeaa korjaamistapaa. Pallon jäljen koloa ei saa missään tapauksessa nostella ylös greenihaarukalla.

    Ainoa oikea tapa on kääntää jäljen sivuista ruohoa kolon päälle ja sitten taputellaan tasaiseksi.

    Nimetön

    Kytäjägolfin sivuilla on ohje oikein kuvien kanssa,miten jälki korjataan.

    Nimetön

    Opettaako siis golfliiton ylin sääntöguru Leppävuori turmelemaan greenit väärällä korjausohjeella? Mielestäni kysymys on vakava ja perusteltu. Kuten kaikki tiedämme, putteja kierroksella kertyy yleensä n. kolmannes kaikista lyönneistä, joten greenien hyvä kunto on ensiarvoista tuloksen teolle ja myös koko kentän imagolle. Kytäjän jämäkkä suhtautuminen oikeaan korjaustapaan on ilahduttava ja investointeihin nähden ymmärrettävä. Kytäjän nettisivuilla kehoitetaan pelaajia huomauttamaan asiasta välittömästi, kun havaitsevat väärin alastulojälkeä korjaavan pelaajan.

    Kävin viimeviikolla Kytäjällä pelaamassa. Verrattuna viime syksyyn kehitystä on tapahtunut.

    Kaikki greenit ovat nyt huippukunnossa, parhaat millä olen aikoihin pelannut. Mitään laikkuja ei ole enää näkyvissä. Ilmeisesti oppi on mennut perille.

    Niin ja myös sekin auttaa että Kytäjän CM:lta saa mukaansa greenihaarukan ilmaiseksi ja ystävälliset ohjeet ko. välineen käytöstä.

    Leppävuoren tavan ja oikean tavan (kuten Jylan kertoi) on selvä ja näkyvä ero. Leppävuoren tavassa griinin pintaan jää selvä ruohoton laikku, joka ei ole hyvän näköinen, vaikka sen tasottaisi. Oikealla tavalla huolellisesti tehtynä pallon putoamisjälkeä ei korjauksen jälkeen enää edes erita muusta griinistä. Kokeilkaa vaikka! HYI ERKKI!

    Eihän tuossa Leppävuoren ohjeessa sanota että sitä pitäisi nostaa altapäin. Käytettäessä greenihaarukkaa, painetaan se maahan alastulojäljen reunalla ja työnnetään se viistosti kuopan alapuolelle ja työnnetään eteenpäin, samalla haarukkaa voi hiukan kääntää. Näin minä tulkitsisin tuon mainitun ohjeen, joka on siis ainakin minun käsitykseni mukaan oikea tapa. Ehkä sanamuotoa voisi hiukan uudestaan, koska ilmeisesti jotkut ovat sen väärin ymmärtäneet…

    Nimetön

    Kirjoitat:

    ’Käytettäessä greenihaarukkaa, painetaan se maahan alastulojäljen reunalla ja työnnetään se viistosti kuopan alapuolelle ja työnnetään eteenpäin, samalla haarukkaa voi hiukan kääntää’.

    Olennaista on juuri se, että greenihaarukkaa työnnetään painaumaa kohti, eikä paineta alaspäin jolloin haarukan piikit nostavat painauman ylös ja katkaisevat juuret.

    Miten voit tulkita Leppävuoren ohjeen noin, onkin mielenkiintoisempi juttu. Leppävuori kirjoittaa ’kuopalle painuneen ruohoalustan ylösnostamisesta’ ja ’haarukan vääntämisestä siten, että maa kohoaa’.

    Laitan nyt vielä kerran tähän..

    Kuopalle painunutta ruohoalustaa ei saa missään tapauksessa nostaa greenihaarukalla. Maata ja ruohoa ei saa kohottaa ollenkaan. Ilmeisesti juuret saavat ilmaa ja kuivuvat näin tehdyllä paikkauksella. Ehkä joku kenttämestari osaa selvittää ruohon kuolemisen syyn paremmin?

    Jokatapauksessa virheellisen korjauksen johdosta ruoho kuolee ja pallon iskemän kohdalle syntyy pyöreä ruohoton laikku. Kestää ainakin kuukauden ennekuin se on taas kasvanut umpeen. Eikä greenit ole ikinä hyviä ja tasaisia.

    Oikea tapa on kääntää greenihaarukan avulla kolon reunoilta ehjää greeniruohoa pallon iskemän montun päälle. Näin tehdään reiän joka puolelta ja sitten kevyesti putterin pohjalla taputetaan tasaiseksi. Hyvin korjattua pallonjälkeä ei edes erota muusta greenistä tämän jälkeen.

    Niin… Tästä näköjään jaksetaan jauhaa, vaikka asian pitäisi olla aika yksiselitteinen. Itse ajattelisin, ettei pallo griiniin osuessaan itse asiassa paina maata alaspäin, vaan sivuille, joten korjauskin on loogista tehdä sivuilta keskelle eikä alhaalta ylös.

    Nimetön

    Loogisuudesta en tiedä, mutta kyllä se ruoho ja kasvusto tosiasiassa painuu kuopalle ja alaspäin, vaikka toki maa-aines leviää myös sivuille.

    Olisipa asia tosiaan kaikille noin selvä, perusteluiden loogisuudesta en niinkään ole kiinnostunut.

    Tärkeintä on mielestäni ylläpitää ja edistää ehjien ja tasalaatuisten greenien olemassaoloa. Tämä missio saa osaltani jäädä tähän, enkä enää sotkeudu aiheessa ainakaan väärien threadien alle.

    Kunhan vain olen julkisesti ihmetellyt kummallisen ristiriitaista menettelyä kentän kuntoa ajatellen mielestäni kohtuullisen merkittävässä asiassa.

    PS. Ilmeisesti siksi aihe on mulla näin pinnalla, koska tänään pelaan aikuisten oikeasti kotikentälläni erään ’johtajan’ kanssa, joka viimeksi pelatessamme korjasi ’väärin’. Uskaltaisikohan näiden viestin perusteella asiasta huomauttaa:-)

    Tottakai kannattaa mainita.=) Kunhan esittää asiansa tarpeeksi diplomaattisesti, ettei tarvitse ryhtyä kokopäiväiseksi golfariksi, vaikka se ei kieltämättä kovin pahalta kuulosta. Rahoituksen kanssa voi tulla vain jossain vaiheessa ongelmia.=)

    …Ja toivottavasti huomenna on yksi pelaaja enemmän joka korjaa jälkensä oikein. Sitten kun saataisin nekin pelaajat korjaamaan jotka jättävät sen kokonaan tekemättä… Mutta se taitaa olla toisen threadin paikka jo.=)

    kuopan pohjan kohottaminen tavalla tai toisella ei auta yhtään, jos pallon on repinyt ruohon irti, jäljelle jää ruohoton kohta.

    Nimetön

    Kiitos kannustuksesta…se on vain niin vaikeaa sanoa asiasta tuollaisille ’auktoriteettigolfareille’, jotka kokemuksellaan ja itsevarmuudellaan saavat tavallisen tuupparin vähintään hiljaiseksi.

    Ja kun vielä habitukseen lisätään tämän ’johtajan’ esimerkillinen into korjata useampia jälkiä per greeni ja tietysti ’väärin’ ja samalla päivitellä isällisesti, miten niin monet eivät ymmärrä kuinka tärkeää jäljet on korjata… Ja minä poloinen katselen ja toivon, että lopettaisi tuon kotikenttäni greenien tuhoamisen….hyviä pelejä:)

    Nimetön

    Kun pallo on tullut hyvän pitchin jälkeen korkealta griinille on montun vieressä vielä usein sellainen peukalonpään kokoinen irtosuikale ruohoa tai sitten montun reunalla roikkuu em. suikale. Mitä teette sille? Heitättekö sen pois greeniltä vai laitatteko kuopan pohjalle täytteeksi?

    Itse heitän sen pois greeniltä. Mikä on oikea tapa? Saako pintakerrosta laittaa monttuun?

    – Täytyy sanoa että itsekin on tullut tehtyä ’väärällä’ tavalla korjauksia, juuri kuten EL opettaa…näin aikanaan siirsi Pro tiedon itselleni (ymmärtääkseni…;-)

    Haulla ’Repairing pitch marks’ löytyy vino pino ohjeita, en lähtenyt vertailemaan, mutta tässä linkissä ainakin havainnollinen ja vastaa useimpiin kysymyksiin…

    Lue lisää: Miten korjaan alastulojäljen griinillä:

Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)
Vastaa aiheeseen: Oikea tapa alastulojäljen korjaamiseen?

Etusivu Foorumit Yleistä Oikea tapa alastulojäljen korjaamiseen?