23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

’oikea’ handicap

Etusivu Foorumit Yleistä ’oikea’ handicap

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 64)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Mikä on mielestänne oikea handicap? Pitääkö jokainen 9 reiän tai 12 reiän tulos (pimeys tulee ennen kuin ehtii 13. reiälle) rekisteröidä, jos tulee 37pb? Eli 9:llä reiällä 19pb. Tasoitusryhmässä 18 astihan saa korjata tasoitustaan myös 9 reiän tuloksella, pitääkö se joka kerta tehdä? Mielestäni 18 reiän tulos heijastaa paremmin oikeata händäriä, eikä haluaisi joka 29 pisteen tai 37 pisteen tuloksesta vaivata kotiseuraa lähettämällä kortin. Itse olen sitä mieltä, että golffari on ite vastuussa händärin oikeellisuudesta. Elikkä +/- 1,0 sisällä ei välttämättä tarvitse händäriä koko ajan ylösalas korjailla. Olenko händärihuijari :) nimim. hcp 21,8

    Kaikkia kierroksia, vaikka menee ali tasurin ei merkata, sillä hcp:n ei tarvitse osoittaa pelaajan ennätystä. Hcp kuvaakin hyvin onnistuneen kierroksen tulosta, ei once-in-a-lifetime tasoa. Virallisestihan et edes saa jättää korttia, ellet ole etukäteen kierrosta ilmoittanut cm:lle tasoituskierrokseksi.

    Täten siis kaikki kilpailukierrokset ja ’etukäteen’ ilmoitetut kierokset ainoastaan vaikutta tasuriin, meni ne rundit sitten yli talle hcp:n. Todllisuudessahan en usko, että kovin moni seura vaatii tuota etukäteen ilmoitusta.

    Lisää händäreistä ja niiden periaatteista löydät, kun katot vanhoja ketjuja. Kuuluu suosikkiaiheisiin… 🙂

    Nykyään laitan tasoitukseen vaikuttavia kortteja seuralleni silloin, kun olen useampaan kertaan pelannut suht.samaan tulokseen eli laskevan kortin laitan jos 3-5 kertaa tulee pelissä suht lähekkäin pisteitä yli 36.

    Puolestaan jos pitempään pisteet jää alle 30:n laitan muutaman nostavan kortin. Tätä olen nyt harrastanut kaksi kautta ja lopputulema on tällä hetkellä se, että tasoitukseni on noussut ’huippulukemistaan’ noin 2:lla. Tällä hetkellä pelaan suhteellisen mukavasti bufferissa (ei nyt ihan joka kierros mutta valtaosa) ja tuntuu että händäri on oikea.

    Pelasin tätä korttirumbaa ennen yhden huippukierroksen, pinnoja taisi olla 47 ja idiootti laitoin sen seuralle. Yksi tällainen kierros ei kyllä oikeaa tasoa vielä kerro vaan johti mut hirvittävään kurimukseen…..händäri meni liian alas omaan oikeaan tasoon nähden ja pinnat jäi pitkään 25-28 nurkille säännöllisesti. Eli ei enää koskaan vain yhden huippukierroksen korttia kehiin!

    Mielestäni en minä etkä sinäkään ole händärihuijari.

    t: nimim. hcp 24.9

    ’Oikea’ hcp on se, jonka saat valitun järjestelmän mukaan toimimalla, kaikki muut ovat ’vääriä’, liian korkeita tai matalia.

    Tilanne on ihan sama kuin pankkitilin saldon kanssa; saldo on oikea vasta sitten, kun kaikki panot ja otot on laskettu mukaan. Aika monen mielestä oma saldo saisi olla enemmän plussan puolella, mutta se ei taas ole saldon vika.

    Mielenkiintoisia vastauksia. Näköjään tässä on eroa suomalaisten ja ruotsalaisten välillä. Tuolla Ruotsin keskustelufoorumissa (www.golf.se) tuli samantyyppiseen kysymykseen hyvin vihaisia vastauksia, joiden pointti oli että joka kerta kun pelaa yli 36pb, tai yli 18pb 9-reiällä (olet. et händäri on 18,5->) on PAKKO rekisteröidä kierros, jotta ei olisi händärihuijari.

    Ja näinhän se oikeasti on. Tuntuu vaan turhalta korjailla händäriä ylösalas koko aika, kun ei noita puskurituloksia kuitenkaan koko aikaa tulee.

    esim.

    ’Alla rundor som du spelar enligt golfreglerna, och där du sänker dig skall def. reggas, oavsett om det är kompisrundor, efterjobbetrundor(18hål). För att få ett så rättvisst hcp som möjligt, bör man ju regga alla sina rundor.’

    Asiahan on juuri niin, miten vp sanoo – ainakin teknisesti. Minusta on vähintään yhtä tärkeää, että pelaaja ei tietoisesti pelaa liian korkealla (siis suurella) händärillä. Siinä tulee pelaajan moraalinen vastuu muita kohtaan ja huolehtia händärinsä oikeellisuudesta.

    Asiasta väännetty pitkiä ketjuja aikaisemmin, eikun niitä hakemaan.

    Muistelen jonkun asiantuntijan(?!) todenneen, että händäri on jotakuinkin oikealla tasolla kun kierroksista 15-20% menee bufferiin.

    Itse olisin pikku huolestunut, jos lähes joka harjoituskierros menee bufferiin. Jossain kisassa saattaisi sitten yllättäen rävähtää se 45 pointsia.

    Mikä teitä riivaa, onko teidän ainoa kriteeri omasta pelistä se kuinka paljon bg pisteitä saatte.

    Pelatkaa ja nauttikaa jokaisesta kierroksesta ja onnistumisista, älkaa aina miettikö kuinka monta pistettä tuli. Jos tulee nostava tai alentava kortti so what. Tasoitus laskee ja nousee aina silloin tällöin. Tuo pelin vaihtelu tahtoo vain olla suurempaa mitä suurempi tasoitus on.

    Ja kuten vieraspelaaja totesikin jos tarkoituksella ei palauta pelaamiaan tasoituskierroksia oli tulos mikä tahansa pelaa väärällä tasoituksella.

    Mielestäni tuonne kympin pintaan saakka tulisi jättää jokainen alentava kortti, siitä alemmas voisi hyvin noudattaa virallista linjaa tasoitussäännösten kanssa. Kisoissa tulee vastaan liikaa aivan selviä händärihuijareita.

    Toi Mulligan & Birdie Tour on ainakin hyva handarin mittari. Koska siina joutuu joka tapauksessa jattamaan 3 parasta korttiaan. Handari tippuu tai muuttuu tulosten mukaan.

    Toivottavasti voittaja on ns oikean handarin omaava.

    Jo päästiin asiaan. Tunnen syvää syyllisyyttä, kun en ole kahta laskevaa korttia jättänyt. Toinen oli alkukesästä 37 ja toinen keskikesällä 39. 39 puolustukseksi voin sanoa, että tuntematon pelikaveri kysyi kakkosteellä pelaako kukaan ryhmässä korttia ja vastaus oli ei. 20 pisteen ysejä on tullut useita, mutta aina on jompi kumpi puolisko mennyt 12-16 pisteen paikkeille. Kisoissa on tullut yksi 39, puolet mennyt bufferiin ja loput alle bufferin, joten eiköhän se händäri kohtuudella ole suunilleen oikealla tasolla.

    Pelkään vaan, että joku kerta kaikki natsaa kohdalleen ja tosissaan hcp-kisat ottavat tunkevat pallot sieraimiin. Voisihan sitä hcp:tä yrittää tosissaan laskea, mutta golffista nauttii ihan tarpeeksi suuremmallakin tasoituksella ja leppoisalla asenteella.

    Viimeiset 8 viikkoa olen pelannut joka kierroksen kisakierroksena EQ onlinen kisaan. Ei ainakaan händärihuijariksi voi moittia 🙂 Kesän alussa oli 7.1 ja pahimmillaan hcp kävi 8.0:ssa (parikin kertaa). Nyt 7.6 tämän päivän 18p kierroksen jälkeen 🙂

    Mielessä on käynyt, että pitäs vähän taukoa noissa korttikierroksissa ja tuuppais vaan. MUTTA tässä on vähän sama kuin lotossa. Jos on samalla numerolla pelannut jonkin aikaa niin ei voi jättää välistä yhtään kierrosta. Jos se vaikka nasahtaa just sillon 🙂 Eli jos jatkas korttien kirjoittelua ensi viikollakin vaikka EQ kisa loppuukin. Tai sitten ei………………..tai………….händärihuijari en ainakaan ole 😀 …. kele

    Nimetön

    Ei tämän nyt pitäisi niin vakavaa olla. Itse käyn kohtuu ahkerasti kisoissa ja se riittää itselleni tasoituskierroksiksi aivan hyvin. Minulle on aivan sama voittaako joku nenäni edestä laatikon palloja tms. Kun pelataan oikeasti kilpaa niin ei käytetä tasoituksia.

    Itselläni on tapana pelata kaikki kotikentällä pelatut kierokset tasoituskieroksina. Eli aina jos tulos ei ole bufferissa niin palautan kortin. Ainakin minulla tuolla tavalla händäri tuntuu olevan aika kohdallaan. Useimmiten pelaan bufferiin ja nostavia ja laskevia tulee silloin tällöin. En tiedä onko tämä nyt sitten fiksuin tapa mutta ainakin selkeä.

    KL

    Tämä todellakin tuntuu olevan suosikkiaihe, eikä aiheetta.

    Pelaajan tasoituksen on tarkoitus kuvata sitä pelitasoa, johon pelaaja hyvänä päivänä parhaimmillaan pystyy. Monilla pelaajilla tämä pitääkin paikkansa, koska he jättävät vain alentavat kortit ja satunnaiset kilpailukortit. Jotkut tunnolliset, kuten jamyz ja allekirjoittanut, laskevat kaikki kierrokset, kuten itse asiassa pitäisi. Itse jätän kasan kortteja muutaman kerran vuodessa ja pidän tarkkaa lukua omasta tasoituksestani, josta siis pelaajana olen itse vastuussa.

    Tässäkin ketjussa tuli jo esiin kanta, että ’ei kiinnosta, kuka sen pallolaatikon saa, oikeat kisat pelataan ilman tasoituksia’. Onhan se niinkin, mutta siinä vaiheessa , kun tasoituksellisten kisojen ’pääpalkintona’ on viiden päivän matka Eurooppaan tai sen ulkopuolelle (esim. Business Golf Open, Diners Club Golf-kisa), ei voida enää puhua aivan pyyteettömästä kilpailemisesta. Näissä tapauksissa samojen nimien esiintyminen tulosluettelossa antaa kieltämättä aiheen miettiä nykyisen tasoitusjärjestelmän järkevyyttä, tai pitäisikö sanoa, rehellisyyttä sen noudattamisessa.

    Valitettavasti mikään tasoitusjärjestelmä ei estä huijaamista, rehellisyyden pitäisi lähteä meistä pelaajista itsestämme. Ikävää todeta, että tässä lajissa rehellisyys perii vain maan, epärehellisyys ne palkinnot.

    Asiasta aikaisemmin käydyissä keskusteluissa olen kertonut mielipiteeni koko tasoitusjärjestelmän tarpeellisuudesta harrastelijapelaajille (=ei kilpapelaajat) sekä oman ehdotukseni uudesta sellaisesta. Joten ei siitä enempää.

    Nykyinen järjestelmä, jota ei varmaan tulla romuttamaan tai muuttamaan minun elinaikanani, ei käsittääkseni pyri määrittämään tasoitusta, joka vastaisi pelaajan keskiarvo- tai ’normaali’tulosta. Jos näin haluttaisiin, käytettäisiin varmaan jonkinlaista viimeisen x kierroksen keskiarvotulosta tai esim. jenkkisysteemiä. Näin ollen olen samaa mieltä vieraspelaajan, ritarin ja muiden kanssa siitä, että nykyistä tasoitusjärjestelmää tulisi käyttää oikein, jotta se saavuttaisi tavoitteensa.

    Itse jätän kesän aikana kaikki tasoitusta parantavat kortit sekä tarpeellisen määrän muita, että saan 4 kasaan. Viime kesänä jätin 1 nostavan, 1 bufferin sekä 2 laskevaa nettovaikutukseltaan -3,1. Tänä kesänä toistaiseksi 1 laskevan (-1,2; uusi 20,9). Joka kierroksen pelaan ikäänkuin tasoituskierroksena. Kotikentälläni (TGK) ei käytetä ennakkoilmoituksia eikä kotiseurani (PGH) sitä edellytä.

    Tälläisellä tuupparilla kierrostulokset vaihtelevat erittäin paljon. Tämän kesän 15 kierroksesta paras on ollut 89 (39 bp) ja huonoin n. 125 (12 bp), yleensä välille 98 – 108 (25 – 30 bp). Tuon 39 bp:n lisäksi olen pelannut 2 kertaa bufferiin eli 80 % kierroksista menee alle bufferin. Mutta se ei kyllä stressaa pätkääkään. Jos tasoitus määräytyisi ’normaalien’ tulosteni tasolle (n. 25), tulisi aika ’stressi’, jos se 89 pamahtaisi toiseen niistä vuosittaisesta suffelikisasta, joihin saan kutsun.

    No onneksi ykköstasotusryhmässä ei ole näitä kortin jättö tai jättämättömyysongelmia…

    Taas älämölöä tasoituksista. Jotta pysytään edes hieman aiheessa, niin miten suomalaiset slopet suhtautuvat ulkomaalaisiin kenttiin. Erään seuran sivuilla oli kentän CR/SR määrittämisestä juttua. Eli, jos kentät ovat naapurimaata helpommat ja pelaajien taso ei niin korkea, niin onko kenttämme slopattu vaikeammaksi kuin mitä ne oikeasti ovat?

    ——

    Slope Rating

    Slope Rating kuvaa bogeypelaajan tarvitsemia lisälyöntejä suhteessa scratch-pelaajaan….. …Keskiarvokentän Slope on USA:ssa 113. Tämä luku toimii myös Suomessa Slope-laskennan peruslukuna.

    Ykkösryhmässä ei ole noita ongelmia 🙂 Minun puolesta tuo raja jopa passaisi vallan mainiosti.

    Palstaa lukemalla ja muutamia kommentteja kuunnelleena kuitenkin päätin jo kakkosryhmässä pari vuotta sitten noudattaa tylyä tapaa –> kortit jää vain kisoista. Ei tule sitten jupinoita mistään suunnasta.

    Tänä kesänä sitten kisoja on tullut pelattua aika paljon, kun noita EQ kisakierroksia on esim tullut jopa 5 viikossa 🙂 Siinä se tasoitus seilaa ja caddiemastereilla on hommaa 🙂

    Eikös se tasoituksen tärkein merkitys meille klubipelaajille ole, että caddiet pystyvät kokoamaan järkeviä ryhmiä, jotta kenttä rullaisi ainakin teoriassa.

    Onhan se hauskaa, jos huomaa kehittyvänsä, mutta ei se itseisarvo ole. Tasoitusta nostavia kortteja en jätä, koska en keksi mitä todellista merkitystä sillä on, onko tasoitukseni 22,5 vai 22,9 tai 23,8? Lähtötasostaan tasoitus voi vuoden aikana nousta vain 2 pykälää eli tapauksessani max. ->24,5, missä se olisi nyt jos olisin jättänyt kaikki nostavat kortit. Toisaalta sitten bufferiin tai tasoitukseen pelatut kierrokset muuttuisivatkin tasoitusta laskeviksi.

    No, jättämällä kaikki nostavat kortit saisi kisoissa lyönnin tai kaksi lisää eteen. Ei ole sen arvoista.

    Nimetön

    Ykkösryhmässähän ei tarvitse tuoda kuin alentavat kisakortit rekisteröitäväksi?

    Näin säilyy kaikki mahdolliset seuran edustusoikeudet ja voi käydä kesän aikana pelaamassa muutaman MC:n vaikka FGT:llä ja seura maksaa viulut.

    Sitten jos erehtyy osallistumaan kotikentällä kilpailuihin ja hcp sattuu nousemaan, kelpo ykkösryhmäläinen menee sopivan lyhyille kentille pelaamaan keltaisilta muutaman huipputuloksen ja taas on ’ilmaisia lounaita’ tiedossa.

    Onneksi tälläiset ykköstasoitusryhmän pelurit eivät toivottavasti kuitenkaan edusta enemmistöä, mutta tiedän tällaisia olevan monia.

    Nimetön

    Ihan turhaa stressata itseään händäriasioilla. Ne huijaa ketkä haluavat niin tehdä, vaikka jokainen kierros laskettaisiin. Oho, kun meni outtiin tai tulihan vähän väärä maila yms. Pelataan sopivasti bufferiin tai sen alle. Jätetään 10 nostavaa korttia ja sitten niihin suuriin kisoihin, jossa pääpalkintona on se etelänmatka. Minua ainakin lämmittää huomattavasti enemmän oma onnistunut suoritus kun jonkin pb-kisan voitto. Meitä on tietty joka junaan ja sellasta se elämä on….

    Kateellisen kommentti, vai?

    Kyllä ykkösryhmässä kaikki kisakortit jää väkisinkin, ei siinä ole mahdollisuus valita, että jättää vain laskevat.

    Ja toiseksi, ykkösryhmässä et voi tosta vaan lähteä ’lyhyelle ja helpolle kentälle’ keltasilta pelaamaan ja tasuria laskemaan, koska ko. ryhmässä tasoitus muuttuu VAIN kilpailukierroksilla!

    Joten qwerty, treenaapa mieluummin hieman omaa svingiäs äläkä kateellisena mussuta muiden peleistä.

    En yhtään ihmettele, jos qwertyn esittämä malli toteutuu jossain mittakaavassa. Taannoin taisi olla keskustelua junnu tourien hcp -rajoista ja pohdintaa, miksi niin pieni osa pelaa omaan händäriinsä. Ihan hyvin tourin paikkaa kärkkyvien joukossa voi olla pelaajia, jotka muokkaavat tasoitusta osallistumalla kisoihin ’helpoilla’ kentillä ja härskimmässä tapauksessa palauttavat kotiseuraan vain laskevat kortit. Tourien kärkipäässä nämä ’händärihuijarit’ tuskin ovat.

    Nimetön

    Olen tietoinen, että ykkösryhmässä vain kilpailukierrokset vaikuttavat tasoitukseen, mutta kilpailukierroksiahan voi pelata valikoidusti ’sopivilla’ kentillä avoimissa kilpailuissa.

    Jack, miten ne vieraskentillä pelatut kisakierrostulokset mahtavat väkisinkin rekisteröityä kotiseuran tasoitustietoihin??? Ensi vuonna ehkä on näin, jos ’keskusrekisteri’ tulee, mutta vielä tänä vuonna on täysin itse päätettävissä tuoko sen tasoitukseen laskevasti tai nostavasti vaikuttavan tuloskortin kotiseuraansa. Sinäkin Jack Demon varmaan kuitenkin tiedät tämän??? Tietenkin eri seuroissa voi olla erilaisia käytäntöjä?

    Voin vielä Sinulle Jack kertoa, että minulla ei ole mitään kateellisuutta ykköstasoitusryhmän pelaajia kohtaan ja olen jo viitisentoista vuotta sitten golfuraani aloittaessani sisäistänyt omat mahdollisuuteni golfissa, joten en myöskään pyri tuohon ryhmään.

    Sen sijaan oikeustajuni ei hyväksy sitä, että manipuloidulla ’muropakettitasoituksella’ kuitataan ilmeenkään värähtämättä muutaman satasen kulukorvaukset (tai jopa enemmän) kotiseuralta vuosittain. Sinäkin Jack varmaan tiedät mistä kotiseurasi nuo rahat suurelta osin kerää. Kutsun tällaista tasoituksen manipulointia jonkin sortin petokseksi ja pidän sitä pahempana kuin jonkun klubituupparin pb-tuloksella 46 kuittaamaa pallotusinaa tms.

    Kannattaa muuten Sinunkin Jack katsoa seurojen mestaruuskilpailujen tuloksia ja ihmetellä kuinka monelle ykköstasoitusryhmän pelajalle sattuikaan kehno viikonloppu, kun kierroskeskiarvo karkasi reippaasti yli kahdeksankymmenen.

    Mietipä Sinä Jack – ilmeisesti ykköstasoitusryhmän pelaajana? – kuinka kohdallaan Sinun ja pelikavereittesi tasoitus on ja millaisia tuloksia teette valkoisilta tiiltä… Pystyisittekö vastaavaan tasoitukseen, jos Suomessa käytettäsiin täällä keskustelupalstallakin käsiteltyä USA:n tasoitusjärjestelmää, jossa 10/20 viimeistä kierrosta määrittävät hcp:n? Vastaan sinulle Jack, että mitä todennäköisemmin Sinun ja pelikavereittesi tasoitus olisi tällä menetelmällä jonkun verran ylempänä kuin nyt.

    Jack, jos sohaisin Sinulle henkilökohtaisesti arkaan paikkaan, olen pahoillani. Oikein menestyksekkäitä loppukauden pelejä Sinulle Jack…

    Itse olen viimeiset pari vuotta, sen jälkeen kun tänne vanhalle mantereelle palasin ja händäritouilu tuli ajankohtaiseksi, pitänyt kahta händäriä, sitä virallista jossa lähettelen kortteja kotiseuraan aina kun laskeva kortti tulee. Toista, epävirallista, olen räknänny joka kierroksen jälkeen itse. On ollut melkoisen hämmästyttävää kuinka lähellä nuo kaksi ovat kokoajan olleet, korkeimmillaan ero on ollut ehkä 1 lyönti, tällä hetkellä 0.3, epävirallinen tietenkin korkeampi.

    Ensimmäisellä tasoituskierroksellani pelasin muuten yhden iltakisan, toki varoitin etukäteen että tämä ei nyt mene ihan oikein koska olen aiemmin pelannut mutta mitään virallista händäriä ei minulla ole ollut. Sanottiin, hieman hymyillen )vissiin ennekin ollut ihmisä joiden pelaaminen on tasoitusta parempaa 🙂 ), että mukaan vaan. No pisteitä tuli 68.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 64)
Vastaa aiheeseen: ’oikea’ handicap

Etusivu Foorumit Yleistä ’oikea’ handicap