26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

O tempora, o mores

Etusivu Foorumit Yleistä O tempora, o mores

Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Aikanaan kun tuli harrastus aloitettua niin etiketti oli tärkeä osa peliä. Eilisellä kierroksella havahduin mihin on tultu.

    Samaan flightiin liittyi ennalta tuntematon pariskunta. Heti ensimmäisellä reiällä tuli etiäisiä siitä mitä voi olla tulossa. Voimasanoja viljeltiin heti alusta alkaen estottomasti. Toisen lyöntivuorolla ei osattu olla hiljaa vaan juteltiin keskenään.

    Muutaman reiän jälkeen kävi tilanne johon en ole ikinä aiemmin 20 vuoden aikana törmännyt kierroksella: olin lyömässä avauslyöntiä ja back swingin huipulla, havahduin siihen kun äijä kävelee pari metriä minun takaa. Pelästyin, osunko mailalla häneen. Lopputuloksena maila vahvasti turpeessa ja pallo hävyksissä.

    Matka jatkui voimasanojen värittämänä (ei minun toimesta). Useamman kerran jompi kumpi näistä käveli toisen lyöntilinjalle ja toinen saattoi lyödä vaikka noilla pelitaidoilla olisi pallo voinut lähteä mihin sattuu.

    Tämä oli räikein esimerkki, mutta myös muu asiaton käytös kuten mailojen heittely, on yleistynyt.

    Onko muilla vastaavia kokemuksia? Mitä asialle voisi tehdä?

    Jälkikäteen mietittynä olisi pitänyt antaa tilanteessa korjaavaa palautetta, mutta sen hetken mielentilassa en siihen pystynyt.

    KL1

    Mitä asialle voisi tehdä?

    Asian esille ottaminen on yleensä se paras tie. Kenties nuo ihmiset eivät ymmärtäneet häiritsevänsä jonkun lyöntisuoritusta, koska ilmiselvästi olivat keskenään tottuneet pelaamaan kuvailemallasi tavalla.

    Perin ikävää, ettet ottanut asiaa esille. Ensi kerralla sama pariskunta pilaa jonkun toisen henkilön pelin, ja valitettavasti sinä saatat olla siihen osasyyllinen.

    Golfautojen käytön yleistyessä suomalaisillakin golfkentillä huomiota herättää se, että meillä ei ole asianmukaista golfautokulttuuria. Autoilla ajellaan vähän missä sattuu.

    Ulkomaisilla kentillä on yleistä, että golfautolla ei saa ajaa noin 20 metriä lähemmäs griiniä missään olosuhteissa. Kentillä on tuolla etäisyydellä kevyt aita tai vähintäänkin selkeät merkinnät, jotka estävät ajon rauhoitetulle alueelle. Meillä sellaisia ei juurikaan näe, joten autolla ajetaan suruttomasti jopa foregriinien tuntumaan.

    USA:ssa yleinen ’90 degree rule’ on täällä niinikään täysin tuntematon. Tuon ohjeen mukaan väylille saa autolla ajaa vain siten, että pallon kohdalle ajetaan polkua tai raffia pitkin, ja vasta pallon tasalle saavuttua ohjataan auto väylälle 90 asteen kulmassa. Nuo kentän herkkien osien kuntoa säästävät ohjeet olisivat meidän ilmastossamme korostetun aiheelliset.

    P.S. Myös kaikki parkolmoset ovat golfautoilta kokonaan rauhoitettua aluetta. Griinien tuntumaan ajetaan aina ainoastaan polkua pitkin.

    Perin ikävää, ettet ottanut asiaa esille. Ensi kerralla sama pariskunta pilaa jonkun toisen henkilön pelin, ja valitettavasti sinä saatat olla siihen osasyyllinen.

    Tämän taakan kanssa minun pitää nyt yrittää elää.

    Jälkikäteen tosiaan mietin kumpi olisi ollut parempi ratkaisu: a) antaa epäkorrektisti suoraa palautetta ensimmäisillä väylillä ja nauttia loppukierroksen ajan jäätävästä tunnelmasta vai b) purra hammasta ja yrittää itse toimia esimerkillisesti.

    Nyt kun jälkikäteen näin miten homma meni kokonaisuudessaan niin vaihtoehto a) olisi ehdottomasti ollut kohdallaan. Olisihan sitä voinut sitten sopia että pelataan loppukierros omissa ryhmissään.

    Selkeisiin virheisiin tulisi aina puuttua..On helppo pyytää esimerkiksi:”voisitteko ystävällisesti hieman välttää kiroilemista. Se häiritsee ikävästi, eikä sellainen ole tapana golfkentillä.” Vastaavalla tavalla voi huomauttaa muustakin häiriköinnistä.

    Onhan aina mahdollista ettei vasta harrastuksen aloittanut edes tiedä aiheuttavansa häiriötä tai mielipahaa kanssapelaajille. Tällainen ystävällinen huomautus saattaa olla pelkästään tervetullut opetus tietämättömille harrastajille. Jokainen meistä on joutunut opettelemaan yleiset hyvät tavat sekä golf-etikentin aikoinaan.

    Jos ystävällinen huomautus ei auta, niin helppo keino on pyytää kyseisiltä henkilöiltä vaikkapa:”Anteeksi, mutta sopisiko teille että jakaisimme flight’in siten ja me (siis itse ja kaveri) pelaisimme Teidän jälkeenne omassa ryhmässämme.”

    Tuskin pelaaminen ryhmän jakaantumisesta huolimatta paljoakaan hidastuisi, jos lainkaan. Asiasta voisi tietenkin informoida korrektisti esim. cädärille, kierroksen jälkeen.

    Asioista voi sanoa niin monella tavalla. Tai sitten jättää sanomatta. Sopivasti ja kaikella ystävyydellä kerrottuna neuvo/ohje on kuitenkin ihan normaalia kanssakäymistä. Eikä sillekään voi mitään jos toinen osapuoli ei edes halua ymmärtää asiaa.

    Tuo autoilla ajelu on hieman toinen juttu. Se harvemmin häiritsee muita pelaajia. Mutta kenttäyhtiön kannattaisi ylläpitää asiallista käytäntöä ja ohjeistusta. Aivan kuten nimim. Calex kertoi. Toisekseen golf-autoiluun on olemassa GPS-seurantaohjelmistoja jotka estävät ajamisen väärillä alueilla. Esimerkiksi Kytäjällä pääsee tutustumaan tällaiseen.

    Tähän asiaan liittyen on harmittavaa se, että Gofliiton mukaan Suomessa ei ole enää golfetikettiä, vaan golfkäyttäytyminen. Oli aiemmin niin helppoa kertoa uusille golfaajille mikä kuuluu etikettiin, nyt jäykkistellään puhumalla paljon kankeamman ja snobistisemman kuuloiselta golfkäyttäytymiseltä.
    Etikettivirhe on sana jonka ymmärtävät muutkin kuin golfarit, onhan se yleisesti käytössä oleva sana, itsestään selvä. Etiketti-sana sisältää tietoa, taitoa ja opittua asiaa.
    Jos sanot jollekin että tuo oli oikeastaan käyttäytymisvirhe, tulee mieleen ensimmäiseksi huomautus törkeästä käytöksestä, vaikka kyseessä olisi epähuomiossa tehty muiden häiritseminen.
    Muistelen lukeneeni, että etiketti-sanan poistamisella Golfliitto kuvitteli samalla poistavansa golfiin liittyviä elitistisiä tai vääriä mielikuvia. Todellisuudessa kävi ihan päinvastoin, tiukkapipoisuus tiivistyi huonolla ja erittäin epämääräisellä käsitteellä.

    Minullakin on ikävä kokemus muutaman vuoden takaa. Muutamia vuosia sitten olimme Suurestan golfkentällä vaimoni kanssa. Olimme saapuneet aamulaivalla ja lähteneet pelaamaan noin puolelta päivän.

    Ilmeisesti samalla laivalla oli saapunut muitakin suomalaisia, satamasta taksilla kentälle ja mukana runsaasti virkistäviä matkaeväitä. Ryhmät ( 2 – 3 ) pelasivat autoista ja meteli kohosi reikä reiältä. Iltapäivällä golfautoilla surffailu vain paheni ja pallot alkoivat lennellä mihin sattui.

    Viimeiset reiät pelasimme melkein henkemme kaupalla. Tuli vaan mieleemme, että missä tahansa sivistysvaltiossa moiset häiriköt olisi poistettu kiireesti kentältä.

    Muistelen lukeneeni, että etiketti-sanan poistamisella Golfliitto kuvitteli samalla poistavansa golfiin liittyviä elitistisiä tai vääriä mielikuvia. Todellisuudessa kävi ihan päinvastoin, tiukkapipoisuus tiivistyi huonolla ja erittäin epämääräisellä käsitteellä.

    Onko tiukkapipoisuuden lisääntymisestä ja varsinkin yhteydestä tähän etiketti-sanan häivyttämiseen todisteita?

    Tämän hetken maailman tunnetuin golfari näyttää mallia eli huijaa, fuskaa ja venyttää sääntöjä sekä ajelee holtittomasti golfautolla vastoin kaikkea hyvää golfkäyttäytymistä/etikettiä.

    Meitä on niin monenlaisia ja tilastollisesti joskus ihan pakosta tulee eteen, että pelaa samassa lähdössä ei niin hyvin käyttäytyvien kanssa.

    Tiukkapipoisuuden lisääntymisellä tarkoitin mielikuvaa golfin tiukkapipoisuudesta, en kentällä käyttäytymistä. Golfkäyttäytyminen on yhtä kuin käyttäytymissäännöt, etiketti on sääntöjen lisäksi mm. molemminpuolista toisen huomioonottoa, positiivisuutta, jonka sisäistäminen ainakin junnuille on mieluisampaa kuin ’oikea käyttäytyminen’.

    Tämän hetken maailman tunnetuin golfari näyttää mallia eli huijaa, fuskaa ja venyttää sääntöjä sekä ajelee holtittomasti golfautolla vastoin kaikkea hyvää golfkäyttäytymistä/etikettiä.

    Olisi hyvä jos huijaamisesta, fuskaamisesta ja sääntöjen venyttämisestä olisi näyttöä. Oletan tässä puhuttavan Jordan Spiethistä.

    Eiöhän tässä ole kyseessä herra Amerikan presidentti, Donald Trump.

    Kyllä minullekin tuli ensimmäisenä mieleen tuo Ameriikan maan niin ”fiksu” presidentti.

    Tuli tosi hyvä mieli kierroksella kun opastin pelaajaa lipun huoltamiseen käytännössä siis lähes joka tapauksessa alapuolelta. Kaveri kiitti ja ihmetteli kun kukaan ei ollut tästä hänelle aiemmin maininnut.
    Sain myös vähän lokaa kanssa pelaajalta kun kärryni kolisteli mennessään tiipaikalle kaukosäätöinen siis. Tätä vähän ihmettelin, olin haravoinut kahden pelaajan bunkkerilyönnit.

    Minä en osannut Trumpia edes golfariksi lukea…

    Ei Etiketti ole mihinkään hävinnyt. Etiketistä on monta sivua tarinaa Golfin säännöt – kirjassa. Mainio kirja. Kannattaa tutustua!

    Täysin samaa mieltä nimimerkki gloffaren kanssa. Asioista voi sanoa niin monella tavalla.

Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)
Vastaa aiheeseen: O tempora, o mores

Etusivu Foorumit Yleistä O tempora, o mores