Aihe: ’Moderni svingi’ - Golfpiste.com

5.11.–12.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][7]
KilpailuaSuomalaista

’Moderni svingi’

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu ’Moderni svingi’

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 85)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #173374 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    Nimetön

    Svingeissä on ollut kautta aikojen yksilöllisiä eroja. Tämän päivän pelaajien svingeissä noita eroja myös löytyy keskinäisessä vertailussa. Usein puhutaan ns modernista svingistä, joka itsestään selvästi on parempi kuin vanhanaikainen. Ongelma on nyt sellainen, että en ole löytänyt avainta, jolla erottaisin modernin svingin vanhanaikaisesta. Mikä ja miten svingissä siis on muuttunut sanotaan vaikkapa 60-70 vuoden aikana? Grip, aiming, alignment, stance, backsvingin aloitus, plane, asento huipulla, downsvingin aloitus, rannekulma, release, impact, painonsiirto, tempo, timing, follow-through, balance, loppuasento vai joku muu? Jätetään opetusmetodit pohdinnan ulkopuolelle, jos sopii. Välinekehitys tässä kiinnostaa vain suhteessa mahdolliseen uuteen svingitekniikkaan, ei keskimääräisiin lyöntipituuksiin. Kuka nykyisistä huipuista on modernein svingaaja. Mikä heidän svingistään tekee modernin?

    #247614 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    en mäkään noista sen enempää tiedä mutta jossain lähetyksessä kuulin, oisko ollut edforssin kohalla juteltua, et lyö nykytyylin mukaisesti enemmän yläkroppaa hyväksi käyttäen. Jalat tukee yläkropan liikettä ja silleen. Siitä miettien jos nyt ottaa Edforsin rinnalle vaiks Monty tai Niklauksen niin onhan tossa jalkojen liikkeessä ja tyylissä aikamoinen ero. Vaikee sanoo kuitenkin. Mielenkiintoinen aihe enivei…

    #247615 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    ts

    Tähän ei enää uskalla sanoa mitään… sen verran veny tuo edellinen keskustelu.

    Ja Fukkekin suuttu ni ei täällä mitään mielenkiintosta kumminkaan olis 🙁 Näkemystä sanon mää.

    Taidan lähtee lämpimään…

    Niijjuu… -50 luvulla jo oli jollain aika moderni swingi. Sit on tullu uusia modernimpia. Sit on palattu taas vähemmän moderneihin. Sit on taas tullu joku moderni swingi.

    Ja sit kun kahtellaan noita tärkeitä pisteitä läpi vuosikymmenten, nin juuri mikään ei oo muuttunu. Jänskää..

    #247616 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    Nimetön

    Ei varmaan paljoa ole muuttunut. Nykyisin tekniikan yksityiskohtia hiotaan
    tieteellisin perustein selvästi enemmän.

    Seuraavia eroja olen havainnut:

    1. Lantiolinjan ja hartialinjan välinen kulma suurempi
    modernissa swingssä. Vasen kantapää ei nouse.

    Syy: lihaksista saatava suurempi teho

    2. Modernissa swingissä suositaan enemmän myöhäisempää
    ajoitusta sekä suurempaa käsien hidastumista osumakohdalla.

    Syy: energiataloudellisuus sekä sen seurauksena *oletettu
    suurempi mp nopeus.

    (*ei vättämättä päde aina)

    #247617 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    ts kirjoitti: (17.10.2006 12:38:24)
    Ja sit kun kahtellaan noita tärkeitä pisteitä läpi vuosikymmenten, nin juuri mikään ei oo muuttunu. Jänskää..

    Muistaakseni jo 1800 luvulla jku veijari skotlannissa pamautteli 350 yardin leiskoja..hickory mailoilla..’ Tää ei voi olla niin vaikeeta ! ’.

    #247618 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    ts kirjoitti: (17.10.2006 12:38:24)
    Ja sit kun kahtellaan noita tärkeitä pisteitä läpi vuosikymmenten, nin juuri mikään ei oo muuttunu. Jänskää..

    Mutta kun kattoo paljon pelaajat on muuttuneet tuona aikana niin on vieläkin jänskempää. Jos verrataan jotain Camilo Villegasia ja vaikka Byron Nelsonia niin on aika erilaiset lähtökohdat fyysisellä puolella lyödä palloa.

    Vaikka minä nyt mikään asiantuntija olekaan, niin ainakin noilla nykyisillä bighittereillä on aika monilla samoja elementtejä, eli maksimaalinen hartiakierto ja melko vähäinen lantion kierto jolla luodaan jännitys ja jonkin verran lyhennetty (jollain enemmän jollain vähemmän) käsivarsiswingi. (Villegas, J.B. Holmes, Edfors)

    http://www.golfdigest.com/instruction/index.ssf?/instruction/gd200606bombers.html

    #247619 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Mielestäni modernin svingin tunnistaa loppuasennosta. Siinä lyöjä jäsähtää tuijottamaan tuimana, melkein vihaisen näköisenä pallon lentoa hartialinja ja maila osoittaen kohteen suuntaan. Tätä edeltää sporttisen näköinen sulava suoritus, jossa leimaa antavaa on keveys ja helppous, jonka mahdollistaa suorittajan fleksibiliteetti.

    Olen joskus miettinyt, notta päästäkseni vastaavaan loppuasentoon, siihen tarvittaisi parhaitten vuosiensa voimissa oleva Aleksander Karelin, joka vääntäisi, kenkieni ollessa pultattuna lattiaan, hartioitani tuon puuttuvan 20 -30 astetta. Todennäköisesti saisin surmani tuossa suorituksessa tai halvaantuisin.

    Niinpä jätän modernin svingin nuorille ja notkeille, kuten Tiger Woods, Adam Scott ja Michelle Wie sekä Minea Blomqvist syvästi tietoisena siitä, että ainoastaan putatessa pystyn melko modernin näköiseen suoritukseen. Ja sekin lähinnä housujeni sivusaumassa olevan tiitelineen ansiosta…

    #247620 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Jäsen XXL kirjoitti: (17.10.2006 14:48:08)
    Niinpä jätän modernin svingin nuorille ja notkeille, kuten Tiger Woods, Adam Scott ja Michelle Wie sekä Minea Blomqvist syvästi tietoisena siitä…

    Blomqvistilla en nyt sanoisi olevan ’moderni swingi’. Ainakin loppuasento on niin ’Reverse C’ että Montykin olisi kateellinen. Tuo on myös yksi niistä jutuista mitä on swingissä muuttunut, eli loppuasento enemmänin pysty, kuten tuossa Villegasin swingikuvassa näkyy.

    #247621 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Ihmisrotu on ilmeisesti kehittynyt luuston ja nivelien osalta viimeisen parin vuosikymmenen aikana selvästi. Muutos on niin tuore, että vielä ei ole käytettävissä yhtään mallia selkärangasta, joka kiertyisi lantion suhteessa sen 90 astetta, johon kaikki clubihouselaiset väittävät Tiger Woodsin pystyvän, ja jota useimammat kertovat itsekin tavoittelevansa.
    Voi olla, että se joltakulta joskus onnistuu, mutta sen jälkeen pitää opetella vielä puhelinkoppi-svingiäkin rajoitetumpi ns. arkkusvingi.

    #247622 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    vieraspelaaja kirjoitti: (17.10.2006 15:04:01)
    Muutos on niin tuore, että vielä ei ole käytettävissä yhtään mallia selkärangasta, joka kiertyisi lantion suhteessa sen 90 astetta, johon kaikki clubihouselaiset väittävät Tiger Woodsin pystyvän

    Näinkö kaikki väittävät? Hassua, itse en muista kenenkään näin väittäneen…

    #247623 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    ts

    No nyt ollaan kyllä Vieraspelaajan kanssa hymyilty samaa asiaa. Mistä IHmeestä on tullut käsitys, että lantion ei pitäisi kiertyä backswingissä? Eri asia on, jos se kiertyy niin paljon, että jännite purkaantuu, mutta sillon liikkuu jo yleensä oikea polvikin tai paketti vuotaa jostain muualta. Älkää vaan yrittäkö pitää sitä lantiota paikallaan.

    Yhden peinen vinkin voisi antaa noihin swingimietteisiin:

    Kun joku asia askarruttaa ja tipsejä tai neuvoja kuulette, ottakaa jostain pallo käteen ja heittäkää se kauas alakautta. Sen jälkeen voi maistella miten lantio käyttäytyi, pysyikö pää paikallaan, otinko tuen vasemmalta jalalta jne…

    Notta semmottia

    #247624 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    ts kirjoitti: (17.10.2006 15:22:04)
    Älkää vaan yrittäkö pitää sitä lantiota paikallaan.

    Alkukaudesta keskityin pelkästään tähän kun lantio tuppasi kääntymään liikaa. (Tosin se mielikuva että pitää lantiota paikallaan ei tarkoita sitä että se ei käänny ollenkaan =)

    Mutta onko joku oikeasti sanonut täällä että lantion ei tulisi kääntyä ollenkaan?

    #247625 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    ts

    Pitääkö se sanoa täällä? Niijjuu.. ja on sanonu pitävänsä lanitoo paikallaan. Täälläkin joku. Arvapa piruuttas montako kertaa oon kuullu sen muualla, joten aika yleinen on käsitys juu. Ja sitten lyyvvään niillä isoilla lihaksilla 🙂 Pelkällä ylävartalolla.

    #247626 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    ts kirjoitti: (17.10.2006 16:10:42)
    Pitääkö se sanoa täällä? Niijjuu.. ja on sanonu pitävänsä lanitoo paikallaan. Täälläkin joku. Arvapa piruuttas montako kertaa oon kuullu sen muualla, joten aika yleinen on käsitys juu. Ja sitten lyyvvään niillä isoilla lihaksilla 🙂 Pelkällä ylävartalolla.

    No siihenhän se januzin kommentti liittyi. Januzin sanatarkka esitysmuoto oli ’maksimaalinen hartiakierto ja melko vähäinen lantion kierto’. Sen vp oli onnistunut vääntämään muotoon ’ joka kiertyisi lantion suhteessa sen 90 astetta’. Okei – vp:n tarkoituskin oli liioitella, mutta turha laittaa sellaisia sanoja Januzin suuhun, mitä se ei ole väittänyt – vai?. Tosin ts:n pointti taisi ennen kaikkea olla antaa pikku tippi niille, jotka yrittävät estää lantion kiertymistä.

    Ja sitten itse asiaan:-). Olisko modernissa draivissa lentorata muuttunut aika totaalisesti? Persimmons ja balata aikaan launch angle oli pienempi ja spinni isompi. Taitaisi teräsvartisella persikalla olla vähän vaikeampikin saada sama määrä happea pallon alle (lavan CG lähempänä lyöntipintaa), mutta arvelisin myös lyöntitekniikan muuttuneen. Koska mä olen henkistynyt teknisten asioiden yläpuolelle ja leijailen omassa mentaalimaailmassani, annan teknikoiden kertoa mikä on muuttunut;-).

    #247627 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    ts

    Eikun sitähän mun vaan piti sanomani, jotta en ollu varmaan ees Januzin tekstiä lukenu, enkä oikeestaan ymmärrä, miten toi heitto sinne meni. Tuon Vieraspelaajan innoittamana vaan äidyin aiheesta kirjoittamaan, mitä ei pitäny tehdä olenkaan juu.

    Siis aivan sellaiseen yleisesti liikkeellä olevaan käsitykseen kohdistin varsin hyvin ja auttavaisin tarkoituksin.

    Perskales muuten… nyt kun kattoo tuota kuvasarjaa, nin siinähän näkyy mun silmään lantio kiertyneen aivan ääriasentoonsa backswingissä… jänskää. Sitten toi kaveri on potkassu vasemman jalan täysin suoraks osumaan tultaessa… melekonen pönkä sanos joku.. Vähän se vuotaa tuolta nilkasta. Auttas varmaan jos hieman kiertäs vasenta jalkaterää auki nin sais vielä paremman tuen… Ja stanssikin on samaa leveyttä kun ..hmm… mikä joskus oli kulemma sikalevee.

    Ainiin toi Pakin kysymys meinas unehtua. Siis paljon laakeempana ja enemmän ympyrää kulkee lapa nykyään kuin ennen. Tai siis mikä ennen oli valtavirta. Sillon kauan sitten tosin esim John Jacobs koitti turhaan kertoa monille, että se liike on kaari ja swingin rata kulkee sisältä sisään. (Siihen päästäkseen täytyy kuitenkin mielikuvan olla sisältä ulos suom.huom) Yks kaveri, etunimeltään Jack taisi valmentajaansa uskoa. Siitä tuli meinaan aika hyvä pelaaja. Oiskohan se Hogankin ymmärtäny ton saman asian ennen monia muita. Ja myös sen, mistä asemasta voi lantiolla tulittaa…

    #247628 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    ts kirjoitti: (17.10.2006 17:14:24)

    Perskales muuten… nyt kun kattoo tuota kuvasarjaa, nin siinähän näkyy mun silmään lantio kiertyneen aivan ääriasentoonsa backswingissä… jänskää. Sitten toi kaveri on potkassu vasemman jalan täysin suoraks osumaan tultaessa… melekonen pönkä sanos joku.. Vähän se vuotaa tuolta nilkasta. Auttas varmaan jos hieman kiertäs vasenta jalkaterää auki nin sais vielä paremman tuen… Ja stanssikin on samaa leveyttä kun ..hmm… mikä joskus oli kulemma sikalevee.

    Niin VILLEGASin swingissä on potkukelkkaa..viisi driveä yli 375 yardia ( 340 meetriä ).

    http://www.golfdigest.com/instruction/index.ssf?/instruction/gd200606bombervillagas.html

    #247629 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Niin ja se unohtu sanoa että tuossa Villegasin swingissähän syntyy aikamoinen venytys myös sen takia että se ei paljoa backswingissä anna tuolla vasemmalla polvella periksi.

    Jos vaikka vertaa johonkin Bubba Watsonin swingiin, joka taas tuottaa voiman lyöntiin aivan eri tavalla ja paljon sitä tuottaakin.

    Toinen luottaa mahdollisimman pitkään swingiin ja toinen maksimaaliseen jännitykseen alakropassa. Korjatkaa jos tämä käsitys on väärä kun eksperttejä kuitenkin löytyy.=)

    #247630 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    ts kirjoitti: (17.10.2006 17:14:24)
    Perskales muuten… nyt kun kattoo tuota kuvasarjaa, nin siinähän näkyy mun silmään lantio kiertyneen aivan ääriasentoonsa backswingissä… jänskää.

    No niinpäs muuten onkin. Siis jos tuosta stanssista – joka on lähempänä spagaatia kun mitä mun liikkuvuudella saavutetaan – koittaa vääntää lantionkiertoa, niin kyllä kuvassa näkyvä on aika maksimi.

    #247631 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    ts

    Vasen pakki kirjoitti: (17.10.2006 20:07:39)

    ts kirjoitti: (17.10.2006 17:14:24)
    Perskales muuten… nyt kun kattoo tuota kuvasarjaa, nin siinähän näkyy mun silmään lantio kiertyneen aivan ääriasentoonsa backswingissä… jänskää.

    No niinpäs muuten onkin. Siis jos tuosta stanssista – joka on lähempänä spagaatia kun mitä mun liikkuvuudella saavutetaan – koittaa vääntää lantionkiertoa, niin kyllä kuvassa näkyvä on aika maksimi.

    Nose.. ja tarkkaan kun katselee tuota lonkan seutua, niin mun ymmärryksen mukaan ton pidemmälle ei siellä palikat vois muutenkaan liikkua… siis avain onkin tuossa vasemmassa polvessa. Niin ja sitten tietty lantion asennossa, joka on kytketty siten, että ylävartalo voi kiertyä ilman, että polvi lähtee mukaan >> Back to basics >> alkuasento.

    Duoda .. tuosta leveydestä.. kukahan mahtoi lanseerata tuon käsitteen ’shoulder wide stance’ ja miten hän sen määritteli? Kaikkihan tuota kuitenkin opettaa ja hokee..

    #247632 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    data kirjoitti: (17.10.2006 14:21:43)
    Modernissa swingissä suositaan enemmän myöhäisempää
    ajoitusta

    Eiköhän sitä ole joka aikakaudella suosittu kohdallaan olevaa ajoitusta…

    Mitä nyt on kattonut videoita 70-80-luvun huipuista niin minulle on jäänyt sellainen käsitys/kuva, että jalkatyöskentely olisi tuolloin ollut suurempaa, ainakin näkyvämpää. Lisäksi persoonalliset svingit ovat vähentyneet noiltakin ajoilta nykypäivään.

    #247633 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    Nimetön

    clap kirjoitti: (17.10.2006 20:37:28)

    data kirjoitti: (17.10.2006 14:21:43)
    Modernissa swingissä suositaan enemmän myöhäisempää
    ajoitusta

    Eiköhän sitä ole joka aikakaudella suosittu kohdallaan olevaa ajoitusta…

    .

    Niin… käytin sanaa myöhäisempää en myöhäistä. Nykyään uskotaan, että entisiin verrattuna myöhäisempi ajoitus nimen omaan on paremmin kohdallaan.

    #247634 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    ts

    data kirjoitti: (17.10.2006 21:00:57)

    clap kirjoitti: (17.10.2006 20:37:28)

    data kirjoitti: (17.10.2006 14:21:43)
    Modernissa swingissä suositaan enemmän myöhäisempää
    ajoitusta

    Eiköhän sitä ole joka aikakaudella suosittu kohdallaan olevaa ajoitusta…

    .

    Niin… käytin sanaa myöhäisempää en myöhäistä. Nykyään uskotaan, että entisiin verrattuna myöhäisempi ajoitus nimen omaan on paremmin kohdallaan.

    Ai… mä oon luullu just päinvastasta. Kuinkahan tu Jacobs sen sanoikaan…
    25 ensimmäistä vuotta piti leivässä semmonen ajatus kuin ’late hit’ (siis kun muut sitä opettivat ja hän sitten siitä pois) Sitten väki oppi, että se ei toimikaan ja meinas leipä loppua. Onneks tuli DL ja pelasti leivän taas pöytään seuraavaks 20 vuodeks

    Nii.. totes vielä perään, että eihän siinä DL:n opissa niin kovasti vikaa, mutta kun ihmiset ymmärsi sen täysin väärin ja lähti lyömään hartioilla.

    Tosta on nyt 10 vuotta ja Letukan esiintulosta 15… siihen lisää 25.. hmm.. taitaapi tehdä semmotteen 50v.

    #247635 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    David Leadbetter’s swing analysis
    Pure athleticism is what I see when I look at this flashy dresser who packed on the muscle in college and continues to tone his powerful body. His swing screams strength and flexibility. Camilo makes a huge turn around a steady head but keeps his arm swing short and maintains a big gap between his knees at the top. His restricted hip turn allows a tight coiling action, which he sustains well into the downswing. These moves set up a last-second burst of speed on the approach. His left leg straightens as he fully releases the club through the ball. Camilo has great width throughout his swing, which is exhibited through impact and into the finish. Full arm extension and a slight reverse-C body position display his suppleness.

    Nouskaapa ylös, ottakaa yhtä leveä haara-asento kuin Camilo ja koittakaa kiertää lantiota. Mä taidan olla jotenkin liikuntarajoitteinen, mutta mun lantio ei kierry tuolla stanssilla paljon mitään.

    #247636 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Vasen pakki kirjoitti: (17.10.2006 21:47:48)
    Nouskaapa ylös, ottakaa yhtä leveä haara-asento kuin Camilo

    Joka on…?

    Vasen pakki kirjoitti: (17.10.2006 21:47:48)
    Mä taidan olla jotenkin liikuntarajoitteinen, mutta mun lantio ei kierry tuolla stanssilla paljon mitään.

    Minun lantioni ainakin kääntyy n. 45 astetta stanssin leveydestä riippumatta.

    #247637 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    clap kirjoitti: (17.10.2006 22:02:15)
    Minun lantioni ainakin kääntyy n. 45 astetta stanssin leveydestä riippumatta.

    Minun, tukevan kuuskymppisen lantio kiertyy helposti stanssista huolimatta 90 astetta ja hartiat vähintään 145 astetta, mutta ei niillä ole mitään tekekemistä golfin voiman tuoton kanssa. Pitäisi varmaan kehittää kokonaan uusi piruettisvingi.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 85)
Vastaa aiheeseen: ’Moderni svingi’

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu ’Moderni svingi’