26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Mitä demokratia on?

Etusivu Foorumit Yleistä Mitä demokratia on?

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Mikä on suomen ’demokratian’ tilanne? Kummalla on enemmän sananvaltaa/vaikutusvaltaa? Enemmistö Vs. vähemmistö Vähemmistö jyrää…

    Nimetön

    Ihanan syvällistä…

    Ootko sä eksynyt, tää on Golffareiden foorumi (huomaa iso G). Golf ei ole reilu peli.

    Nimetön

    Kyllä olennaista on, miten ryhmä rajataan ja sitten äänestetään. Osa yleensä jää vähemmistöön, joskus tosin tulee yksimielisiä päätöksiä, Suomessakin.

    Olisihan ikävää jos venäläiset yli 100 miljoonan ihmisen enemmistöllä katsottaisiin voivan päättää Suomen ja suomalaisten asioista, kuten aiemmin osin tapahtui.

    Jos esim. golfyhtiön 1000 omistajaa on erimieltä 10000 Kaukon kanssa, ei mielestäni voi sanoa, että vähemmistö jyrää.

    Molemmissa tapauksissa voidaan valita politiikka, joka katsotaan edulliseksi, huomioiden eri osapuolien intressit ja näin mahdollisesti saatava yhteinen etu.

    Demokratia on käsitteenä hieman laajempi kuin äänestäminen. Käsitteen taustat löytyvät antiikin Ateenasta ja kreikkalaisesta valtio-opista.

    Ateenassa vapaat miehet kokoontuivat torille keskustelemaan ja päättämään asioista sekä evästämään toimeenpanosta vastannutta joukkoa. Valmisteluun tuossa demokratian kehdossa eivät missään nimessä saaneet ottaa osaa naiset tai orjat. Valta oli vapailla miehillä.

    Demokratia on vain yksi valtio-opin tunnistamista hallintamuodoista (mm. diktatuuri/tyrannia tai aristokratia/oligarkia).

    Demokratialle on siis tyypillistä, että vapaavaltaiset kokoontuvat keskustelemaan, pohtimaan ja päättämään asioista yhdessä. Tämän toimiakseen demokratia tarvitsee foorumeita, joissa em. prosessi voidaan käydä.

    Äänestäminen on vain yksi päätöksentekoon johtava prosessi. Äänestyksessä voidaan sitten selkeimmin erotella enemmistö ja vähemmistä, mikäli tällaista karsinointia halutaan harrastaa.

    Demokratiaan kuuluu olennaisena, että jokainen joka haluaa nostaa oman asiansa esille, saa siihen mahdollisuuden. Viime kädessä demokratiassa on tuomioistuinlaitos, joka käsittelee sellaisia asioita, joihin aiempi demokrattiseen järjestelmään kuuluva prosessi ole pystynyt tyydyttävästi ratkaisemaan. Oikeuslaitoksen tehdessä ns. enemmistön mielipiteen vastaisen päätöksen, helposti tuntuu että vähemistö jyrää.

    Vähemmistö ei jyrää, vaan se käyttää demokraattisen prosessin pelisääntöjä ajaakseen omaa asiaansa.

    Meniköhän pikkuisen liian teoreettiseksi, muttai summasummarum demokratiassa argumentit ratkaisevat eivät instrumentit…

    Niin ja jos suomalaisilta kysyttäisiin golfin peluusta, saisikohan enemmistön mielestä Suomessa kyseistä lajia harrastaa? Ja mitä mieltä olisi vähemmistö?

    Lue lisää: Define: Democracy

    Nimetön

    Eikös tässä demokratiassa, jota myös Suomen tasavallaksi kutsutaan, ole se yksi ja ainoa lakiasäätävä elin äänestämällä valittu eduskunta. Eli jos ja kun eduskunta säätää jonkun lain, voidaan mutkan kautta olettaa, että laki on kansan enemmistön hyväksymä. Tuomioistuinten tehtävä on käsittääkseni vain ja ainoastaan tulkita näitä eduskunnan säätämiä lakeja. Ja kuten tiedetään, niin se paljon puhuttu ’yleinen oikeustaju’ tai kansan enemmistön mielipide ei aina ole sama kuin lain lainopillinen tulkinta.

    Jaa että mitäköhän tekemistä tällä on golfin kanssa. Ehkä sen verran, että jos ei Suomesta sellaista lakia löydy, joka varsinaisesti kieltäisi golfin peluun ylipäänsä, niin ei kai sitä mikään tuomioistuinkaan voi tehdä. Eikä minkään iltalehden gallupkyselykään, onneksi. Kaikenlaisiin muihin lainkohtiin voi tietysti vedota yksittäistapauksissa, jos haluaa vaikka torpedoida jonkun kenttähankkeen (vrt. tapaus Suomenoja).

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
Vastaa aiheeseen: Mitä demokratia on?

Etusivu Foorumit Yleistä Mitä demokratia on?