23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista

Kytäjän griiniremppa

Etusivu Foorumit Yleistä Kytäjän griiniremppa

Esillä 21 viestiä, 1 - 21 (kaikkiaan 21)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Oliko Kytäjän NW:n griineillä jokin rakenteellinen ongelma, kun osa pantiin uusiks? Johtuiko tämä suunnittelijan vai rakentajien ammattitaidottomuudesta? No, ainakin uudisttettujen griinien suunnittelijan ammattitaidon voi kyseenalaistaa. Liekö sama sälli joka pilas EGS:n griinit muotoilullaan? Ei kai tää tauti leviä? No, eipä tarvitse käydä kummankaan minigolfgriineillä, kun vaihtoehtoja löytyy. Vielä

    Ei niissä mitään rakenteellisia ongelmia ollut, tai oli kun maa oli painunut ja alkuperäiset muodot oli menetetty.

    Nämä alkuperäiset muodot palautettiin sittemmin ihan alkuperäisten muotoilijoiden (shapers) taholta, joten tuskinpa on mitään yhtäläisyyksiä EGS:n kanssa. Ammattitaito lienee kavereilla kyllä kohdillaan. Haastavathan ne ovat, mutta ei mitenkään mahdottomia kun muutaman kerran pelannut 🙂

    Käsittääkseni NW:n griinit olivat painuneet ja tämän takia menettäneet alkuperäiset muotonsa. Jostain syystä yhtiö teki (mielestäni huonon) päätöksen uusia griinit useamman vuoden aikana. Tämä aiheuttaa sen, että tällä hetkellä NW:llä taitaa olla kolmea erilaista pintaa, ja ensivuonna neljää… Olisivat uusineet kaikki kerralla.

    Tarkoitus siis on, että griinit olisivat alkuperäisen suunnitelman mukaiset, ei siis mitään uusia muotoiluja. Näin on kerrottu.

    Mikä griineistä erityisesti jäi hampaankoloon?

    Ymmärtääkseni Kytäjän griineissä oli ongelmana, että vesi ei valunut pois, jos griinillä on keskellä notko (vaikka pienikin) siinä seisoo vesi sateen jäljiltä pitkään ja talviaikaan aiheuttaa helposti jääpoltetta, kun lammikot jäätyvät. Tämä saattoi johtua osin alkuperäisestä muotoilusta, mutta pääosin vuosien varrella painumista.

    Tässä on verrattu EGS:n griineihin ja minun täytyy omana mielipiteenäni todeta, että griiniremppa EGS:ssä oli enemmän kuin paikallaan. Nykyiset griinit muistuttavat golfia, edelliset eivät. Lyhytlyöntiselle kenttä kyllä hieman vaikeutui, kun griinit on korotettu ja se olisi pitänyt ehkä slopessa ottaa paremmin huomioon.

    Nuo N-W:n uudet griinit ovat tosi hyviä muotoilultaan.
    Pelkkä sinne päin tökkiminen ei riitä, vaan on osattava lukea kallistuksia.
    Lisää tällaisia..

    Alkuperäisten muotojen palautus ei tainnut oikein onnistua sekään. Esim. kasi ei ollut kaksitasogriini, yhdellätoista ei ole juurikaan järkevää lipun paikkaa, ym. päättömyyksiä.
    Jos vesi ei valu pois ja alkuperäiset muodot on menetetty muutamassa vuodessa, niin minä omistajana peräisin vastuunkantajaa.

    Mutta kiva että tykkääjiäkin on.

    Tuota niitä alkuperäisiä muotoja ei kukaan ole oikeastaan nähnyt kuin paperilla eli virhe tapahtui jo rakentamisvaiheessa. Nämä uudet muodot ovat sitä mitä oli alunperin suunniteltu arkkitehdin toimesta.
    Näin se asia taitaapi olla juteltuani kenttämestarin kanssa. Jotkut tykkää jotkut eivät, mutta pääasia on ettei viheriöille jää enää vettä kerääviä painanteita. Muuten Suomen talvi tuppaa aiheuttamaan turhaa tuhoa joka vuosi.

    PG

    Olen pelannut NW:tä elokuusta 2004 lähtien. Mielestäni suurimman muodonmuutoksen s. 2011 ja s.2013 tehdyissä rempoissa ovat kokeneet viheriöt 1 ja 8. Itse pidin niiden alkuperäisistä hillityimmistä muodoista, jotka aivan varmasti olivat sellaiset, kuin McBroom oli ne suunnitellut. Nykyinen muotoilu rumine ”sianselkineen” ei voi olla McBroomin käsialaa. Kasiviheriön sianselkä on eräässä kohdassa niin kapea ja jyrkkä, että sitä on mahdoton leikata vaurioittamatta samalla viheriön pintaa.

    Ne NW:n kahdeksan griiniä, jotka eivät vielä ole kokeneet uudelleen muotoilua, ovat hyvässä, erinomaisessa tai loistavassa kunnossa.

    Kokonaisuutena NW on edelleen upea kenttä, vaikka terveiden ikikuusien ja muun puuston tarpeeton kaatamien on osan sen kauneusarvoista tuhonnut.

    KL

    PennG6 kirjoitti: (12.8.2014 17:48:04)
    Tuota niitä alkuperäisiä muotoja ei kukaan ole oikeastaan nähnyt kuin paperilla eli virhe tapahtui jo rakentamisvaiheessa.

    Ilmankos rakennusvaiheen kenttämestarilla meni sukset omistajan kanssa niin pahasti ristiin, että kenttämestari vaihdettiin. Kumpi mahtoi haluta niitä ’alkuperäisiä’ muotoja ja kuinka monta muuta muutosta McBroomin alkuperäisiin suunnitelmiin tehtiin rakentamisvaiheessa? Ja miksi viheriöille vasiten rakennettiin vettä kerääviä painanteita?

    Ehkä olisi sittenkin kannattanut uskoa sitä kenttämestaria…

    KL kirjoitti: (13.8.2014 11:48:53)
    Kumpi mahtoi haluta niitä ’alkuperäisiä’ muotoja ja kuinka monta muuta muutosta McBroomin alkuperäisiin suunnitelmiin tehtiin rakentamisvaiheessa?

    Ehkä olisi sittenkin kannattanut uskoa sitä kenttämestaria…

    Kysyt ja vastaat samassa postauksessa? Ja miksi ’alkuperäisiä’ on hipsukoissa?

    KL:lle
    En tiennytkään, että Yrjökin harrastaa hiihtämistä

    KL kirjoitti: (13.8.2014 11:48:53)

    PennG6 kirjoitti: (12.8.2014 17:48:04)
    Tuota niitä alkuperäisiä muotoja ei kukaan ole oikeastaan nähnyt kuin paperilla eli virhe tapahtui jo rakentamisvaiheessa.

    Ilmankos rakennusvaiheen kenttämestarilla meni sukset omistajan kanssa niin pahasti ristiin, että kenttämestari vaihdettiin. Kumpi mahtoi haluta niitä ’alkuperäisiä’ muotoja ja kuinka monta muuta muutosta McBroomin alkuperäisiin suunnitelmiin tehtiin rakentamisvaiheessa? Ja miksi viheriöille vasiten rakennettiin vettä kerääviä painanteita?

    Ehkä olisi sittenkin kannattanut uskoa sitä kenttämestaria…

    Tuo tummennettu kohta kertonee tyhmästä suhtautumisestasi asiaan ja ymmärtämättömyydestäsi lajiin ja etikettiin. Noin ei kirjoiteta.
    Alusta saakka NW:llä pelanneena voin todeta, että kenttä on rakennettu loistavasti Suomen yleiseen tasoon nähden. Suomessa kuitenkin on ilmasto tehnyt temppuja. Päivittäiset, viikottaiset ja kuukausittaiset sademäärät ovat yllättäneet Kkytäjän kentän rakentajat ja maan imukyky ei ole riittänyt nykymenoon. Näin kenttä ja griinit varsinkin ovat vajonneet paikoin hieman ja on tullut virtausongelmia. Nyt niitä ratkotaan korjaus- ja uusimistöin.
    Tahkolla yksi griini on uppoamassa maahan sateiden ollessa nykyään yli kaksikertaiset ajateltuun nähden. Viereen on tehty uusi griini ja sillä ratkaistu ongelma.
    Kiitos kl, en tarvitse pelastautumiskommenttiasi.

    NW:n griinit vaativat lukutaitoa. Jos sitä ei ole, niin sitä voi opetella
    Jos on tottunut fläteillä griineillä pelaamaan NW voi olla uusi kokemus

    PG

    Irvileuka kirjoitti: (13.8.2014 22:11:25)
    NW:n griinit vaativat lukutaitoa. Jos sitä ei ole, niin sitä voi opetella
    Jos on tottunut fläteillä griineillä pelaamaan NW voi olla uusi kokemus

    Viime vuoden Challenge Tourin voittaja oli opetellut – tulos NW:llä -21.

    PG

    Kytäjän projektissa kenttien pintamateriaalin levityksestä, viheriöiden rakenteista, pintatöistä ja kylvöistä vastasi Petri Vainio Greenform –yhtiöineen. Ei siis kenttämestari tai –mestarit.

    Petri Vainio Kytäjä Golf 2005 –lehdessä:

    ”Ykkösluokan nurmikolla on omat kriteerinsä, mutta kanadalaisten kriteerit olivat vielä paljon tiukempia kuin meidän suomalaisten. Kaikki lähtee siitä, että kasvukerros on ehdottoman tasapaksu. Toiseksi se pitää tiivistää tasaisesti ja sitä varten hankittiin Kanadasta erikoislaitteet..

    Kolmanneksi pinnoissa ei saa olla pienimpiäkään painautumia, vaan veden pitää päästä kulkemaan vapaasti joka paikassa. Neljänneksi kylvön tulee tapahtua ristikylvönä, jolloin varmistetaan riittävän tasainen kasvusto.

    Viheriön rakenteen on oltava oikeanlainen tai muuten tiedossa on tulevaisuudessa vaikeuksia. Jos viheriön pinnalle jää rankkasateella vesilammikoita, on perustustyö mennyt pahasti pieleen. Toisaalta jos vesi hulahtaa liian nopeasti kasvukerroksen läpi, ei homma toimi silloinkaan.

    Viheriön rakentamisessa on monta työvaihetta. Ensiksi kaikki multa kuoritaan pohjasta pois ja seuraavaksi asennetaan harva salaojitus. Tämän jälkeen tarvitaan täytesoraa. Sorakerrokset tiivistetään kuudenkymmenen sentin välein ja sorakerroksen paksuus vaihtelee 50 sentin ja kolmen metrin välillä paikasta riippuen.

    Kun sorakerros on paikoillaan, shaperit (ne tulivat Kytäjälle Kanadasta) tekevät pinnan muotoilun vastaamaan griinin lopullisia muotoja. Tämän jälkeen asennetaan kalanruotokuvioinen tiheä salaojitus ja kahdenkymmenen sentin paksuinen salaojasorakerros. Sitten tämäkin kerros muotoillaan vastaamaan griinin muotoja.

    Seuraavana on ohjelmassa hiekkaturvekerroksen (30 cm) levittäminen, jyrääminen, tiivistäminen ja lopullinen pinnan muotoilu sekä hienotasaus. Sitten griini kylvetään sekä jyrätään ja nämä työvaiheet tehdään käsityönä. Sitten vain odottamaan, että griinit alkavat vihertää.”

    TeeTurbo kirjoitti: (13.8.2014 21:17:33)
    Alusta saakka NW:llä pelanneena voin todeta, että kenttä on rakennettu loistavasti Suomen yleiseen tasoon nähden.

    Jari Hakkarainen, tj, Kytäjä Golf 2005 –lehdessä:

    ”Kytäjän kentät on tehty laadusta ja työn jäljestä tinkimättä ja suunnitelmissa on pysytty ilman kompromisseja. Jopa sää on otettu huomioon, eikä huonoissa sääolosuhteissa tehty töitä, sillä halusimme mahdollisimman tasaista työn laatua”.

    Kytäjän kentillä alusta asti pelanneena on TeeTurboa ja Jaria helppo uskoa eli työt on tehty juuri niin kuin Petri Vainio kertoo. Sen sijaan minun on hyvin vaikea uskoa viheriöille syntyneisiin lätäköihin, koska rankankaan sateen jälkeen en ole sellaisia NW:n griineillä koskaan nähnyt.

    KL

    TeeTurbo kirjoitti: (13.8.2014 21:17:33)

    KL kirjoitti: (13.8.2014 11:48:53)

    Ilmankos rakennusvaiheen kenttämestarilla meni sukset omistajan kanssa niin pahasti ristiin, että kenttämestari vaihdettiin. Kumpi mahtoi haluta niitä ’alkuperäisiä’ muotoja ja kuinka monta muuta muutosta McBroomin alkuperäisiin suunnitelmiin tehtiin rakentamisvaiheessa? Ja miksi viheriöille vasiten rakennettiin vettä kerääviä painanteita?

    Ehkä olisi sittenkin kannattanut uskoa sitä kenttämestaria…

    Tuo tummennettu kohta kertonee tyhmästä suhtautumisestasi asiaan ja ymmärtämättömyydestäsi lajiin ja etikettiin. Noin ei kirjoiteta.
    Alusta saakka NW:llä pelanneena voin todeta, että kenttä on rakennettu loistavasti Suomen yleiseen tasoon nähden. Suomessa kuitenkin on ilmasto tehnyt temppuja. Päivittäiset, viikottaiset ja kuukausittaiset sademäärät ovat yllättäneet Kkytäjän kentän rakentajat ja maan imukyky ei ole riittänyt nykymenoon. Näin kenttä ja griinit varsinkin ovat vajonneet paikoin hieman ja on tullut virtausongelmia. Nyt niitä ratkotaan korjaus- ja uusimistöin.
    Tahkolla yksi griini on uppoamassa maahan sateiden ollessa nykyään yli kaksikertaiset ajateltuun nähden. Viereen on tehty uusi griini ja sillä ratkaistu ongelma.
    Kiitos kl, en tarvitse pelastautumiskommenttiasi.

    Ymmärrän kyllä, että totuus sattuu, kun täydellisenä luomuksena pitämäsi kenttä ei sitä olekaan. Mutta fakta vain on se, että rakennusvaiheessa tehtiin virheitä, joita nyt on korjattu. Kaikkein ikävintä on se, että kesken projektin pois laitettu kenttämestari yritti kertoa virheistä rakennuttajalle, mutta neuvot menivät kuuroille korville.

    Vetoaminen yllättäviin sademääriin kuulostaa perin kummalliselta. Suomessa on satanut ennen 2000-lukuakin ja kaikki tilastot olivat rakennuttajilla saatavilla. Haiskahtaa virhearviolta.

    KL kirjoitti: (14.8.2014 6:57:09)Mutta fakta vain on se, että rakennusvaiheessa tehtiin virheitä, joita nyt on korjattu. Kaikkein ikävintä on se, että kesken projektin pois laitettu kenttämestari yritti kertoa virheistä rakennuttajalle, mutta neuvot menivät kuuroille korville.

    Nyt tulee hieman ristiriitaista tietoa PG:n ja KL:n suunnilta.

    TeeTurbo kirjoitti: (13.8.2014 21:17:33)

    KL kirjoitti: (13.8.2014 11:48:53)

    PennG6 kirjoitti: (12.8.2014 17:48:04)
    Tuota niitä alkuperäisiä muotoja ei kukaan ole oikeastaan nähnyt kuin paperilla eli virhe tapahtui jo rakentamisvaiheessa.

    Ilmankos rakennusvaiheen kenttämestarilla meni sukset omistajan kanssa niin pahasti ristiin, että kenttämestari vaihdettiin. Kumpi mahtoi haluta niitä ’alkuperäisiä’ muotoja ja kuinka monta muuta muutosta McBroomin alkuperäisiin suunnitelmiin tehtiin rakentamisvaiheessa? Ja miksi viheriöille vasiten rakennettiin vettä kerääviä painanteita?

    Ehkä olisi sittenkin kannattanut uskoa sitä kenttämestaria…

    Tuo tummennettu kohta kertonee tyhmästä suhtautumisestasi asiaan ja ymmärtämättömyydestäsi lajiin ja etikettiin. Noin ei kirjoiteta.
    Alusta saakka NW:llä pelanneena voin todeta, että kenttä on rakennettu loistavasti Suomen yleiseen tasoon nähden. Suomessa kuitenkin on ilmasto tehnyt temppuja. Päivittäiset, viikottaiset ja kuukausittaiset sademäärät ovat yllättäneet Kkytäjän kentän rakentajat ja maan imukyky ei ole riittänyt nykymenoon. Näin kenttä ja griinit varsinkin ovat vajonneet paikoin hieman ja on tullut virtausongelmia. Nyt niitä ratkotaan korjaus- ja uusimistöin.
    Tahkolla yksi griini on uppoamassa maahan sateiden ollessa nykyään yli kaksikertaiset ajateltuun nähden. Viereen on tehty uusi griini ja sillä ratkaistu ongelma.
    Kiitos kl, en tarvitse pelastautumiskommenttiasi.

    Aivanko aikuisten oikeasti… Nyt kannattaisi ehkä vähän miettiä mitä sanoo. Mihin sitä vettä imetään? Golfkentien materiaaleina pyritään käyttämään läpäiseviä ei imeviä materiaaleja.

    Kytäjän tapauksessa voidaan sanoa, että Kytäjä täyttää laadultaan kaikki kansainväliset kilpakentän kriteerit lähes jokaisena pelipäivänä kauden aikana. CT:n tuomareiden mukaan European Touria varten hoitoa ei tarvitse muuttaa millään tavalla.

    Kytäjällä ei kenttämestaria vaihdettu, kenttämestareita oli rakennusaikaan kolme joista yksi lähti ja tilalle palkattiin uusi. Nykyään kenttämestareira on kaksi. Rakennus vaiheessa NW:llä kävi virhe, jossa menetettiin kaikki McBroomin piirtämät muodot, nämä uusitut viheriö muodot ovat tasan McBroomin piirtämiä. Kaikki viheriöt NW:n tekemättä olevat viheriöt on tarkoitus tehdä loppuun. Näin Nw erotetaan Se:stä. Uusimisen syynä on liian pitkät ja loivat kaadot, sekä kasvualustan väärät paksuudet.

    Hieman hstoriamuisteloa.
    Oliko niin että sen uudemman kentän rakennusvaiheessa/heti valmistumisen jälkeen oli paljon rankkoja sateita tms huonoa keliä? Mulla on muistikuva että vesi huuhtoi pois maa-ainesta koska se ei ollut vielä ehtinyt ”asettua” ja joitain hommia jouduttiin tekemään uudestaan.

    Jos näin oli niin tuo saattaa aiheuttaa komplikaatioita myös pidemmällä ajanjaksolla.

    PG

    CobraNova kirjoitti: (14.8.2014 8:14:18)
    Rakennus vaiheessa NW:llä kävi virhe, jossa menetettiin kaikki McBroomin piirtämät muodot, nämä uusitut viheriö muodot ovat tasan McBroomin piirtämiä. Kaikki viheriöt NW:n tekemättä olevat viheriöt on tarkoitus tehdä loppuun. Näin Nw erotetaan Se:stä. Uusimisen syynä on liian pitkät ja loivat kaadot, sekä kasvualustan väärät paksuudet.

    Olen ymmärtänyt niin, että McBroomin työ ja maine huippuluokan kenttien suunnittelijana perustuu ammattimaisten shpereiden käyttöön. Shaperit tuntevat tarkasti suunnittelijan ajatukset ja tietävät hänen mieltymyksensä. Piirustuksia ei tarvitse (eikä saakaan?) orjallisesti noudattaa, mikäli jokin toinen ratkaisu sopii maisemaan paremmin.

    Onko siis oikein, että viheriöt uudistetaan sen takia, että rakennusvaiheessa tehtiin ”virhe” poikkeamalla piirustuksista. Onhan McBroom shaperien muotoilun hyväksynyt omia piirustuksiaan parempana ratkaisuna.

    McBroom itse luonnehtii shapereita seuraavasti: ”Heitä kutsutaan usein suuriksi taitelijoiksi puskutraktoreiden selässä, he ovat kuin kuvataileilijoiden siveltimiä. Parhailla muotoilijoilla on huippuunsa viety tekninen taituruus, taiteellista silmää ja ilmiömäinen kyky kommunikoida arkkitehdin kanssa, jotta suunnittelijan visio muotoutuu todellisuudessa maastoon.” (Kytäjä Golf 2005).

    Kasvualustan vääristä paksuuksista en osaa sanoa mitään. Sen kuitenkin tiedän, että niistä sekä pitkistä ja loivista kaadoista huolimatta NW:n uudistamattomat viheriöt ovat hyvässä kunnossa, osa jopa loistokunnossa eikä vesi niitäkään vaivaa (salaisuutena salaojitus?). Koska niiden muodotkin sopivat maisemaan täydellisesti, miksi uusiminen on tarpeen?

    Bulls Hit kirjoitti: (12.8.2014 7:37:44)
    Oliko Kytäjän NW:n griineillä jokin rakenteellinen ongelma, kun osa pantiin uusiks?

    Ne on väärin korjattu..!!

Esillä 21 viestiä, 1 - 21 (kaikkiaan 21)
Vastaa aiheeseen: Kytäjän griiniremppa

Etusivu Foorumit Yleistä Kytäjän griiniremppa