23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista

Klubien paikallisäännöt ja niihin tehdyt lisäykset

Etusivu Foorumit Yleistä Klubien paikallisäännöt ja niihin tehdyt lisäykset

Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Hei, tulin tässä menneellä viikolla törmänneeksi erään klubin paikallisääntöjen lisäyksiin, mitkä saivat minut ajattelemaan, että onko ne tehty ihan huumorimielessä vai tosissaan. Asiaa hieman lisää selviteltyäni huomasin, että kyseessä ei ole yksittäinen klubi vaan vastaavia on muillakin. Onko tosiaan niin, että tällaisia laajennuksia/helpotuksia pitää klubien laatia pelaajille ja varsinkin kun gaddiemasterilta asiaa olen kysellyt hekään eivät aina tietäneet miksi ja kenen toimesta ao. lisäykset on laaditty ja mitä varten. Saattaa olla, että tulen nyt sohaisseeksi ampiaispesään, mutta avoinkeskutelu aiheesta lienee paikallaan? Oheisena siis ote erään (nimeltä mainitsemattoman klubin) paikallis- sääntölisäyksistä. Osahan on jo perus golfsääntöjä, mutta osa todella ”mielenkiintoisia” lisäyksiä ;o)).

    Lisäys paikallissääntöihin:
    Rangaistusta ei seuraa, jos pelaaja
    – tulee viheriöllä lyöntiin valmistautuessaan vahingossa liikuttaneeksi palloaan
    – aiheuttaa vahingossa kädestään pudonneella pallolla merkkausnastan liikkumisen
    – aiheuttaa vahingossa kädestään pudonneella merkkausnastallaan pallon liikkumisen
    – tulee vahingossa potkaisseeksi palloaan viheriöllä

    Rakentavasti

    Bogeyton

    KL1

    Eihän noissa mitään virheellistä ole, ne ovat vain selvennyksiä yhteen ainoaan paikallissääntöön, joka koskee pallon liikuttamista viheriöllä vahingossa.

    Olisivatko nuo suoraan jostain Golflehden artikkelista, kun vaikuttavat siinä määrin tutuilta?

    P.S. En löydä noista yhtään ainutta ’golfin perussääntöä’, vaan jokainen liittyy nimenomaan yhteen ainoaan paikallissääntöön, jonka käyttöönotto on vapaaehtoista. Varsinaisiin golfsääntöihin tuo tulee vasta ensi vuoden alusta.

    PG

    Eikö nykysääntöjen mukaan jokainen noista vahingoista aiheuta yhden lyönnin rangaustuksen, paitsi siinä tapauksessa, että pallon tai merkkausnastan liikkuminen on suoranaista seurausta sääntöjen mukaisesta pallon nostamisesta tai pallon paikan merkisemisestä? Onko em. paikallissäännöissä ’kaikki kunnossa’?

    ”tulee viheriöllä lyöntiin valmistautuessaan vahingossa liikuttaneeksi palloaan.” Tämänhän voi pelaaja tulkita esimerkiksi siten, että mailallaan liikuttaa palloa vaikkapa reiän suuntaan ja jos ei mene sisään, niin toteaa että vasta valmistatui lyöntiin ja palauttaa pallon takaisin. Olisi hyvä laittaa tarkennus ao. lisäykseen, että mitä ovat ajatelleet ja millaisessa tilanteessa vapautuminen rangastuksetta on sallittua. Normaalistihan harjoituslyönnit tulisi tehdä riittävän etäällä pelipallostaan.

    ”tulee viheriöllä lyöntiin valmistautuessaan vahingossa liikuttaneeksi palloaan.” Tämänhän voi pelaaja tulkita esimerkiksi siten, että mailallaan liikuttaa palloa vaikkapa reiän suuntaan ja jos ei mene sisään, niin toteaa että vasta valmistatui lyöntiin ja palauttaa pallon takaisin.

    No tuskin tuossa tulee epäselvyyttä. Jos matka on yli 10 senttiä, niin kyllä lyönti on sen verran luja, ettei sitä lyönnin mallailuksi voi väittää, ja jos alle, niin kyllä se sisään menee. On sitä helpompiakin paikkoja golfissa huijata jos huijata haluaa, kaikkein helpointa täytellä vain mieleisensä tulos nexgolfiin kotisohvalla röhnöttäen.

    KL1

    Juuri kuten Jiiär kirjoitti. Golf perustuu rehellisyyteen, joten rehellisten ihmisten keskuudessa ei epäselvyyksiä tule tämän asian tiimoilta syntymään.

    Määritelmä sanoo jotenkin tähän tyyliin: ’Lyönti on mailan liike eteenpäin, kun pelaajan on tarkoitus osua palloon.’

    Ei siis mitään epäselvää. Kyllä pelaaja tietää milloin hän on yrittänyt osua palloon.

    PG

    Sääntökirjasta kopioitua:

    33-8 Paikallissäännöt

    a. Toimintaperiaate
    Toimikunta voi laatia ja julkistaa paikallissääntöjä poikkeuksellisia olosuhteita varten edellyttäen, että ne ovat kansallisen liiton asettamien periaatteiden mukaisia golfsääntöjen liitteessä I mainitulla tavalla.

    b. Sääntöjen muuttaminen tai noudattamatta jättäminen
    Paikallissäännöllä ei voida kumota golfsääntöjä. Jos toimikunta kuitenkin katsoo paikallisten erityisolosuhteiden olevan sellaisia, että ne haittaavat kunnollista golfpeliä siinä määrin, että on välttämätöntä laatia sellainen paikallissääntö, joka poikkeaa säännöistä, paikallissäännön pitää olla R&A:n hyväksymä.”

    Ovatko nämä asiat kunnossa?

    KL1

    Nyt täytyy myöntää ettei minulla ole hajuakaan mistä PG kirjoittaa…

    Siis nuo ketjun alustuksessa esitetyt ’paikallissäännöt’ ovat yhden paikallissäännön selvennyksiä, siinä kaikki, ja tuo kyseinen paikallissääntö koskee pallon liikuttamista viheriöllä tahattomasti.

    Haluatko PG selventää ajatuksiasi?

    PG

    Pysyn edelleen kyselylinjalla, koska laiskuuttani en viitsi penkoa sääntöjä tarpeeksi perusteellisesti. Siis:

    1. Eikö esim. viheriöllä pelissä olevan pallonsa potkaisemisesta vahingossa seuraa voimassaolevien sääntöjen mukaan yksi rangaistuslyönti? Jos näin on, niin eikö aloitusviestissä mainittu lisäys paikallissääntöön ole silloin golfin sääntöjen vastainen?

    2. Eikö paikallissääntöön, joka poikkeaa säännöistä, tarvita R&A:n hyväksyntä?

    KL1

    PG, kyseessä on R&A:n hyväksymä ja peräti suosittelema paikallissääntö, joka löytyy sinunkin kotiseurasi paikallissäännöistä.

    Tässä vielä suora lainaus tuosta R&A:n suosituksesta:
    “Rules 18-2, 18-3 and 20-1 are modified as follows:
    When a player’s ball lies on the putting green, there is no penalty if the ball or ball-marker is accidentally moved by the player, his partner, his opponent, or any of their caddies or equipment.
    The moved ball or ball-marker must be replaced as provided in Rules 18-2, 18-3 and 20-1.
    This Local Rule applies only when the player’s ball or ball-marker lies on the putting green and any movement is accidental.
    Note: If it is determined that a player’s ball on the putting green was moved as a result of wind, water or some other natural cause such as the effects of gravity, the ball must be played as it lies from its new location. A ball-marker moved in such circumstances is replaced.”

    Eli voitte nukkua yönne rauhassa, toimikunta on kerrankin ollut tehtäviensä tasalla paikallissääntöjä laatiessaan. 😀

    JP Salakari

    Eräällä kentällä haettiin ja saatiin R&A:n hyväksyntä paikallissäännölle mikä mahdollisti Sääntö 7 Harjoittelu b.lyöntipeli, kumoamisen määrättynä päivänä. Kyseinen päivä oli Juhannusaaton aatto. Sinä päivänä illalla pelattiin Keskiyön kilpailu. Säännön kumoamisen syynä oli se, että haluttiin ”miellyttää” mökkiläisiä jotta he saivat pelata aamulla. Tämä paikallissääntö aikanaan kumottiin, koska se ei ollut kaikille tasapuolinen.

    KL1

    Maunon tarinassa minua kummastuttavat kaksi erillistä asiaa ja yksi toiseen niistä liittyvä.

    1. Miksi tuolle paikallissäännölle haluttiin hakea R&A:n hyväksyntä? Kysehän on klubikisasta, johon toimikunta voi laatia ihan millaisia paikallissääntöjä tahansa, koska kyse on silkasta hupipelaamisesta. Toki tasoituskelpoisuus poistuu, jos pelataan leikkisäännöillä, mutta kyllä kotiseurassanikin on takavuosina poistettu eräidenkin kisojen tasoituskelpoisuus ihan vain siksi, että ihmiset uskaltavat tulla kisaan mukaan (mitä argumenttia en ole koskaan ymmärtänyt…).

    2. Kuka tuon hyväksynnän haki ja sai? Tietääkseni vain ja ainoastaan kansallinen liitto voi tällaista hyväksyntää hakea.

    3. Miksi tuo paikallissääntö ei ollut kaikille tasapuolinen? Jos ja kun se salli harjoittelun kisakentällä ennen kisaa, niin eikö kaikilla ollut mahdollisuus halutessaan harjoitella?

    Nimimerkki: Vastauksista Kiitollinen

    P.S. Eniten minua tässä kummastuttaa se, että säännön 7-1 Huomautuksen perusteella kilpailun toimikunta voi halutessaan sallia harjoittelun kaikkina lyöntipelikilpailun päivinä…

    EDIT: Ollakseni tarkka, niin tällaista asiaa ei laiteta paikallissääntöihin, vaan kilpailumääräyksiin. Edellisethän ovat voimassa aina kentällä pelattaessa, mutta jälkimmäiset ainoastaan ao. kilpailussa, ja tästä jälkimmäisestähän on Maunon tarinassa käsittääkseni kysymys.

    Tässä voidaan aiheellisesti kysyä, onko toimikunta ollut tehtäviensä tasalla..?

    PG

    PG: Onko em. paikallissäännöissä ’kaikki kunnossa’?

    KL1: PG, kyseessä on R&A:n hyväksymä ja peräti suosittelema paikallissääntö, joka löytyy sinunkin kotiseurasi paikallissäännöistä.

    Kiitos KL1. Kaikki on siis kunnossa. Ja todellakin se löytyy myös kotiseurani paikallissäännöistä!

    J-PS: Eli voitte nukkua yönne rauhassa,

    Päinvastoin! Mökkkipaikkakuntani kentällä ei tätä paikallissääntöä ole otettu käyttöön, eikä muuten Masterissakaan!😢 Pitää siis aina muistaa, millä kentällä pelaa. Se rasittaa ja valvottaa… Mutta kiitos tuosta R&A:n suositustekstistä. Sen avulla löytyi myös tämä Golfliiton hyvä asiaa valaiseva tiedote
    https://golf.fi/wp-content/uploads/sites/52/2017/02/paikallissaantolisays-2017-1.pdf

    Kyseinen asia tapahtui yli 20 vuotta sitten ja kaikkea sen historiaa en tunne saati muista. Silloinen seuran pj oli erittäin tarkka säännöistä ja haki kyseisen muutoksen. Ilmeisesti golfliiton kautta. Ja kyseessä ei ollut leikkimielinen kisa vaan aivan normaali sääntöjä noudattava tapahtuma.
    Tasapuolisuus ei voinut toteutua koska osa pelaajista oli päivän töissä ja kilpailuun osallistuvat mökkiläiset pääsivät pelaamaan silloin kentälle.

    KL1

    Tasapuolisuus ei voinut toteutua koska osa pelaajista oli päivän töissä ja kilpailuun osallistuvat mökkiläiset pääsivät pelaamaan silloin kentälle.

    Tuo ei voi mitenkään olla minkäänlainen peruste yhtään millekään eikä etenkään sille, että jokin paikallissääntö voi olla jollakin kentällä voimassa tai ei. Yhtä hyvin voisi kieltää ProV1-pallon käyttämisen klubikisassa, koska kaikilla pelaajilla ei ole niihin varaa!!

    Kaikenlaisia tarinoita sitä kuuleekin…

Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)
Vastaa aiheeseen: Klubien paikallisäännöt ja niihin tehdyt lisäykset

Etusivu Foorumit Yleistä Klubien paikallisäännöt ja niihin tehdyt lisäykset