26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

iPhone golfsovellukset

Etusivu Foorumit Välineet iPhone golfsovellukset

Esillä 22 viestiä, 1 - 22 (kaikkiaan 22)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Onko kellään kokemuksia iPhone sovelluksista, joissa olisi GPS ja paljon suomalaisia kenttiä, joiden avulla siis näkisi etäisyyden griinille eteen ja taakse?

    on
    lyhyesti niillä ei tee yhtään mitään.

    iphonen gps-vastaanotin herjaa parhaimmillaankin sijaintipisteen mittatarkuudeksi 17m

    ainakibn oobgolf tíetokantaa hyödyntäville softille löytyy kohtuullinen määrä suomalaisten kenttien tietoja

    Oman käsitykseni mukaan USA:ssa nuo applikaatiot ja GPS-laitteet ovat kovassa suosiossa, pitääkö paikkansa vai onko molemmat täysiä susia? Suomalainen Gamebook vaikuttaa aika lupaavalta ja erillaiselta kuin nuo muut?
    Mikä näissä on viimevuosina ollut trendinä? käyttääkö jengi näitä golf aplikaatioita/laitteita tosissaan, erot euroopan ja usa:n välillä? esim onko usa:ssa jotenkin tarkemmat nuo gepsin antamat etäisyydet?
    Mikäli nämä aplikaatiot on huonoja olisi mukava kuulla perusteluja.

    Kiitos jo etukäteen vastauksista.

    aplikaatiot ovat täysiä susia…
    meinaan paraskaan softa ei kykene muuttamaan puhelimen paikannusmielessä kevottoman heikoa ”kelloa” paremmaksi kuin mitä se on, kun kumminkin noissa gps mittauksissa mitataan aikaa ja kun radiosignaali liikkuu aika vlkkaasti….

    vartavasten tuohon käyttöön tehdyt laitteet omaavat pikkuisen paremmat kellot ja niiden tarkuus on selvästi parempi.. mutta edelleen mm seuraavat virhelähteet

    satelliittien ratavirhe,
    ilmakehän häiriöt, (esim troposfärin vesihöyryn määrä juuri sinun ja satelliitin välillä, tai ilmakehän inonisoitumisen määrä)
    jne….

    kivoja leluja, jotka hyvissä olosuhteissa kukenevät mittaamaan paikkaa melkein i7 ja i8 carryjen erotuksen verran 😉
    huonoissa olosuhteissa.. no joo

    jenkeissä tuota tarkuutta parantaa mm WAAS-maa-asema judanssit jotka oikeasti parantavat niiden kanssa yhteensopivien laitteiden tarkuutta jonnekin 10 jalan luokaan

    tietysti jos härpäke on sellainen että se kykenee hyödyntämään Suomessa Digita Oy:n Fokus-palvelua, silloin puhutaankin jo riittävästä tarkkuudesta tarkkuudesta 🙂

    Kiitos vielä noinkin perusteellisesta vastauksesta!

    Mites nuo tuloskortti apit, onko suosiossa? tuntuu helpottavan pelaamista hieman tosin jaksaako kukaan täyttää muutakun tulokset, noissahan on mahdollisuuksina mm. laittaa fairway hitit ja puttausten lukumäärä.

    Itse laitan väyläosumat sekä putit kyseiseen ohjelmaan aina. On hyvä väline, ainakin itselle, nähdä mitkä osa-alueet sujuu ja mitkä ei. Ja on nopea käyttää kyllä. Juuri eilen katselin viime kesän kierroksia miten oli sujunut. Gamebookista puhun.

    superviljo kirjoitti: (5.5.2011 16:26:01)
    Mites nuo tuloskortti apit, onko suosiossa? tuntuu helpottavan pelaamista hieman tosin jaksaako kukaan täyttää muutakun tulokset, noissahan on mahdollisuuksina mm. laittaa fairway hitit ja puttausten lukumäärä.

    Jopa näin laiska ihminen jaksaa käyttää sen vajaan sekunnin per väylä minkä GameBook vaatii noiden tilastojen ylläpitoon.

    Mutta kyllä tuon GameBookin pihvi on ainakin meikäläiselle muualla kuin omien tilastojen seuraamisessa. Kivempaa on nähdä reaaliajassa miten kenttä kohtelee kavereita. Nyt esim. Mikko Ilonen näyttää tehneen juuri eaglen par-4:lla 🙂

    Mulla on käytössä tuo GolfshotGPS täysiversio, missä mukana on GPS. Melkein kaikki suomalaiset kentät löytyy ja ulkomaiset myöskin. Ostin keväällä Malagan reissua varten. Pirun kätevä varsinkin tuntemattomilla kentillä. Siinä on useimmilta kentiltä väyläkohtaiset ilmakuvat, missä sun sijainti näkyy. Gepsissä mukana pirusti eri mittapisteitä mukaan lukien nuo etäisyydet greenin eteen, keskelle ja taakse. Muita siinä on esim Water, Bunker carryt ja 200m, 150m, 100m layupit. Tähän mennessä tarkkuus on ainakin ollut ihan riittävä omaan käyttöön. +/- 2 metriä.

    Lisäksi siinä on pirun helppo tilastointijärjestelmä ja pystyy jakamaan rundin statseineen Facebookiin automaattisesti kiekan jälkeen. 🙂

    Hinta oli jotain 20-25€ appstoressa ja on ollut ehkä paras investointi vuokrapelioikeuden jälkeen 🙂

    John_83 kirjoitti: (7.5.2011 10:41:30)
    Tähän mennessä tarkkuus on ainakin ollut ihan riittävä omaan käyttöön. +/- 2 metriä.

    katos poikaa, jos tuo tarkkuus pitää paikkansa, niin kannattaa kaupata se teikäläisen puhelin isosta rahasta jonnekkin 😀

    meinaan jos vaikka verrataan sen tarkuutta laitteistoon jota on käytetty erään DI-työn tekemiseen (juurikin GPS laitteistojen tarkuudesta Suomessa) olet päässyt oleellisesti pienempään virheeseen joka tuossa arvioinnissa saavutettiin, 😀

    teempä tähän kohden tekijänoikes rikkomuksen ja lainaan tuon DI-työn loppuyhteevetoa muutaman rivin:

    [The two local DGPS systems were found to be the most accurate, with 95% errors
    being approximately 2 meters. The EGNOS service performed only slightly better
    than stand-alone GPS, with 95% errors in the ranges 2.7-3.3 m and 2.7-3.9 m,
    respectively. It should be noted that the tests were conducted in very favorable
    conditions shortly after the solar minimum, reducing the effects of atmospheric
    signal disturbance/I]

    eikä noita mittauksia tehty puhelimen gps ratkaisuilla vaan ihan vartavasten maanmittaukseen suunniteltuja aivan toisen herkkyyden laitteita kuin mitä puhelimista löytyy 😀

    on mahdollista että yksittäinen mittaus puhelimen sisään rakennetulla tai BT-gps mokkulalla antaa oikean mittauksen, mutta jos lähdetään tarkastelemaan joukkoa mittauksia hajonta on 10 metrin luokassa.

    kokeile vaikka seuraavalla kerralla puhelimellasi.. onko paikkamerkkisi oikeasti google mapsissa siellä missä sinäkin ja kuinka monella mittauskerralla / kierros

    itse parhaillani tätä taputellessani pihallani ja samalla Iphone+ googlemaps/ golfcardgps / golfshot apuna käyttäen katselen missä minä mahdan olla…. kaikki antavat paikka sijainnikseni naapurin pihan tien toisella puolella 😀 … tosin en ole varma onko Iphonessa oikeaa gps vastaanotinta vai tehdäänkö ”gps” mittaus kännykkä tukiasemista ”kolmiomittauksella”

    itse lopetin noiden lelujen käytön muuhun kuin tuloksen kirjaamiseen, kun keimolassa erään väylän 150 lätkän kohdalla nokialainen +mtk-piirin gps väittivät matkaa viheriön eteen olevan 180m ja pari väylää myöhemmin 120m

    Kannykan kayttoa kentalla katsotaan karsaasti. Kun seuraa tata keskustelua tulee mieleen se tarkein sovellutus. Sellainen, joka estaa kannykan soimisen kesken pelin.

    Juu no en mä tiedä näyttääkö se oikein vai väärin, mutta omassa käytössä on siitä ollut paljon apua. Jos menen teeboksiin ton vehkeen kanssa ja katon paljon se näyttää keskelle, niin kyllä se aina linjassa on ollut väylän mittojen kanssa. Samalla tavalla olen sitä verrannut aina noihin muihin mittapisteisiin kentällä ja ihan tarpeeksi tarkka se on ollut ja mailan valinnassa jeesannut. Tuohon omaan kokemukseen perustuen olen valmis suosittelemaan ohjelmaa kaikille. Ei sillä kiikareita varmasti korvaa, mutta ne maksaa taas ihan eri summan.

    Mua ei oikeastaan tippaakaan kiinnosta, jos jotain hiertää kännykän räplääminen harjotuskierroksella. Olkoon se sitten tekstiviesti tai GolfshotGPS. Jokainen tervejärkinen tietää, minkälainen puhelimen käyttö häiritsee ja mikä ei.

    Kisakierrokset sitten taas erikseen. Siellä ei tuota voi käyttää.

    RVO

    Kuinka nuo putit saadaan GameBookiin? Kerran jostakin pulpahti esiin puttien laittamismahdollisuus, mutta nyt ei enää löydy.

    joku voi korjata, mutta muistaakseni: mene oma profiili ja siellä kohta collect statistic, siitä valitse yes. Sen jälkeen syöttäessäsi tulosta reiällä, tulee lyöntimäärän jälkeen automaattisesti näyttöön.
    T: Hannu

    RVO kirjoitti: (11.5.2011 18:53:36)
    Kuinka nuo putit saadaan GameBookiin? Kerran jostakin pulpahti esiin puttien laittamismahdollisuus, mutta nyt ei enää löydy.

    Tämä tilastojen ylläpito on laitettu ”hieman” piiloon.

    Sun pitää kirjautua kotikoneella Gamebookin Clubhouseen sisään.
    Sen jälkeen valitset ”Profile” välilehden.
    Klikkaa ”Edit Information”
    Valitse välilehti ”Additional Info”
    Ja siellä alhaalla on pieni Checkbox ”Collect statistics”.

    Siihen täppä päälle ja seuraavalla kierroksella iPhone alkaa kyselemään putteja joka reiän jälkeen. Samoin kun väyläosumia.

    Helppoa, eikö totta 😉
    Oikeesti pieni kauneusvirhe muuten niin jouhevassa softassa.

    Juurikin näin mutta saman asetuksen voi tehdä ihan iPhonessa, ei tarvi kotikonetta.

    Valitsee Gamebookissa ’Gamebook clubhouse’, sieltä ’my profile’ ja ’collect statistics’ kohtaan YES

    Olen hieman eri mieltä noiden varta vasten golfiin suunniteltujen laitteiden ja kännykän tarkkuuseroista. Kun puhut kellosta, tarkoitat selkeesti laitteen GPS moottoria, jonka suorituskyky määrää kuinka tiheästi laite voi päivittää sijaintiaan. Kun puhutaan ammattilaitteista, siis GPS pohjaisista mittalaitteista, kellotaajuus on yleensä vähintään 10Hz tai enemmän (20,50.100). Tällainen 10Hz laite on radikaalisti tarkempi kuin mikään kaupallinen autonavigaattori tai golf paikanninlaite. Siis puhutaan radikaalista erosta. 10Hz laite päivittää sijaintiaan siis 10 kertaa sekunnissa kun taas autoissa käytettävät laitteet perustuvat usein 2 tai korkeintaan 5 Hz laitteisiin.

    Sijainti todellakin mitataan GPS systeemissä kellottamalla jatkuvasti sijannin muutosta satellliiteistä, mutta siihen voidaan käyttää myös ns. Dopplerin käyrää, jolloin tarkkuus paranee huomattavasti. Mutta, en oikein ymmärrä mitä merkitystä on kirjoittajan mainitsemalla ’kellolla’ lajissa jossa etenemisvauhti on 3-4 kmh = kävely. Kun etenemisvauhti on tällainen, sijainti voidaan mitata heikollakin ’kellolla’ kävellessä tai lyöntiin valmistautuessa sekunnin aikana jo 2 hertsin laitteella kahdesti paikallaan ollessa ja huomattavasti heikommalla laitteella (puhutaan nyt sitten golfpaikantamisesta) useaan kertaan sinä aikana kun katsotaan sitä etäisyyttä lipulle.

    Paikannukseen ’kellon’ toiminta ei vaikuta käytännössä millään tavalla golf käytössä. Käytännössä jos millä tahansa perus GPS laitteella jättää GPS signaalin piirtämään vuorokauden ympäri pisteillä paikkaansa, niin pistekuvan hajonta on 3-5 metrin sisällä – aina.

    Moni ei kuitenkaan ymmärrä tähän asiaan merkittävästi vaikuttavaa tekijää eli sitä, että noissa sovelluksissa kartta on stabiili ja GPS signaali dynaaminen, jolloin vuorokauden ajasta riippuen paikannusvirhe ennalta tallennettuun paikkaan (siis sovelluksen karttakuva) voi olla 3-5 metriä ja sen hetkisen GPS signaalin virheen kanssa 6-10 metriä. Näin syntyy yleensä kaikkein suurin poikkeama, mutta ei se kymmeniä metrejä ole.

    Tämän jälkeen tuleekin sitten ympäristötekijät mukaan, joista edelleen kirjoittajan mainitsemat ilmakehän häirlöt ovat kyllä pienin ongelma. Suurimmat virheet syntyvät ympäristön ’mekaanisista’ heijastumisista, joihin vaikuttaa läheiset rakennukset, puut, kallio, ja pinnan yleismuodot. Jos vastaanottimen signaalin maadotus on lisäksi huono (niin kuin yleensä kannettavissa laitteissa on, koska ne eivät saa maadoitusta vaikkapa auton katosta tai muusta metallista antennin alla), niin laitteen vastaanottokyky on heikko ja paikannukseen syntyy heijastumien kautta virheitä.

    Golfkentät ovat kuitenkin yleisesti ottaen aika ideaalisia paikkoja signaalin vastaanottoon, minkä takia epäilen miksi golfpaikantimet tai iPhone tyyppiset ratkaisut eivät voisi toimia täysin annettujen normaali virhemarginaalien puitteissa.

    Jos aletaan siirrellä pilkkua, niin golfkentillä olisi mahdollisuus luoda suhteellisen edullisesti oma sisäinen GPS pohjainen paikannussysteemi asentamalla RTK tyyppinen asema kentälle ja käyttämällä vaikka vuokrapäätteitä, joille on syötetty tämä ’tunnettu sijainti’. Kun käytössä on oikeanlaiset päätelaitteet, niin tällaisen avulla voidaan saavuttaa normaalisti 99% 60 sentin paikannustarkkuus ja tietyillä ratkaisuilla jopa muutamien senttien tarkkuus.

    Siihen miten näiden sovellusten ohjelmistot toimivat tai miten hyvin ne on suunniteltu en ota kantaa.

    GolfShot toimii aivan riittävän hyvin. Sen antamat mitat täsmäävät väyläkarttoihin. Tietysti jos on insinööri ja todella kykenee valitsemaan tarvitsemansa mailan 2 metrin tarkkuudella ja vielä todella lyömäänkin sillä samalla tarkkuudella on selvää, että GolfShotin tarkkuus ei ehkä aivan riitä.
    Ehdotankin että nämä joka asiaa arvostelevat insinöörit velvoittavat golfkenttiä asentamaan tuollaisen 1cm x1cm mittaruudukon jokaiselle kentälle. Vähempi ei nähtävästi herroille kelpaa…

    Huusaa kirjoitti: (12.5.2011 0:09:54)
    Juurikin näin mutta saman asetuksen voi tehdä ihan iPhonessa, ei tarvi kotikonetta.

    Valitsee Gamebookissa ’Gamebook clubhouse’, sieltä ’my profile’ ja ’collect statistics’ kohtaan YES

    Katsos vaan. Nyt mullekin oli tullut tuollainen toiminto. Ei sitä vielä eilen ollut….

    Kiitos vinkistä 😉

    EFC

    Parti kirjoitti: (12.5.2011 12:20:55)

    Huusaa kirjoitti: (12.5.2011 0:09:54)
    Juurikin näin mutta saman asetuksen voi tehdä ihan iPhonessa, ei tarvi kotikonetta.

    Valitsee Gamebookissa ’Gamebook clubhouse’, sieltä ’my profile’ ja ’collect statistics’ kohtaan YES

    Katsos vaan. Nyt mullekin oli tullut tuollainen toiminto. Ei sitä vielä eilen ollut….

    Kiitos vinkistä 😉

    Sama

    Golfbat kirjoitti: (12.5.2011 1:34:30)
    Olen hieman eri mieltä noiden varta vasten golfiin suunniteltujen laitteiden ja kännykän tarkkuuseroista. Kun puhut kellosta, tarkoitat selkeesti laitteen GPS moottoria, jonka suorituskyky määrää kuinka tiheästi laite voi päivittää sijaintiaan. .

    itseasiassa nyt toinen puhuu aidasta ja toinen aidanseipäästä, itse tarkoitin vastaanottimen kykyä määrittää signaalin saapumishetki, en niinkään noiden hetkien tiheydestä.

    Jooseppi kirjoitti: (12.5.2011 15:48:57)

    Golfbat kirjoitti: (12.5.2011 1:34:30)
    Olen hieman eri mieltä noiden varta vasten golfiin suunniteltujen laitteiden ja kännykän tarkkuuseroista. Kun puhut kellosta, tarkoitat selkeesti laitteen GPS moottoria, jonka suorituskyky määrää kuinka tiheästi laite voi päivittää sijaintiaan. .

    itseasiassa nyt toinen puhuu aidasta ja toinen aidanseipäästä, itse tarkoitin vastaanottimen kykyä määrittää signaalin saapumishetki, en niinkään noiden hetkien tiheydestä.

    Sorry, nyt en ymmärrä mitä tarkoitat? Luulin että kyse oli siitä, kuinka tarkasti nuo GPS:ään perustuvat laitteet kuten iPhone tai golfpaikannin pystyvät määrittämään pelaajan sijainnin ja sen perusteella kertomaan tallennettua karttapohjaa hyväksikäyttäen etäisyyden paikasta A paikkaan B eli pelaajasta lipulle?

    Jos laite A vastaanottaa signaalia tasaisesti ja tietyin väliajoin jatkuvasti, niin mitä merkitystä signaalin saapumishetkellä on paikkaa määrittäessä? Meinaatko että huonommilla GPS vastaanottimilla kuten iPhone jne. varustetut laitteet vastaanottavat sitä signaalia milloin sattuvat vai mitäköhän yritit kertoa tällä? Jos perustat tämän siihen että GPS mittaa paikkaa useista eri pisteistä laskemalla kuinka kauan signaali kestää matkalla, niin tähän vaikuttaa nimenomaan kellotaajuus eli päivitysnopeus. Jos kohde ei liiku merkittävästi, niin vaikka se päivittäisi vain kerran sekunnissa, ei tarkkuus eli signaalin saapumishetki voi muuttua niin merkittävästi että se generoisi jatkuvasti muuttuvia paikkatietoja. Jos näin on, niin kannattaa laittaa puhelin huoltoon.

    Golfbat kirjoitti: (12.5.2011 21:45:38)

    Jooseppi kirjoitti: (12.5.2011 15:48:57)

    Golfbat kirjoitti: (12.5.2011 1:34:30)
    Olen hieman eri mieltä noiden varta vasten golfiin suunniteltujen laitteiden ja kännykän tarkkuuseroista. Kun puhut kellosta, tarkoitat selkeesti laitteen GPS moottoria, jonka suorituskyky määrää kuinka tiheästi laite voi päivittää sijaintiaan. .

    itseasiassa nyt toinen puhuu aidasta ja toinen aidanseipäästä, itse tarkoitin vastaanottimen kykyä määrittää signaalin saapumishetki, en niinkään noiden hetkien tiheydestä.

    Jos laite A vastaanottaa signaalia tasaisesti ja tietyin väliajoin jatkuvasti, niin mitä merkitystä signaalin saapumishetkellä on paikkaa määrittäessä? Meinaatko että huonommilla GPS vastaanottimilla kuten iPhone jne.

    singnaalit saapuvat kyllä tasoisesti, mutta kun se huonolaatuinen siru merkaa vastaanoton aikakordinaatin esim satunnaisesti hajonnalla [ todellinen hetki -+ 20ns] (tai jopa huonommalla)… laske itse kuinka suuri hajonta tuosta syntyy, kun tuollaisesta datasta lähdetään laskemaan etäisyyksiä… ei lopputulos ole kovin kummoinen.( Iphonella taitaa tuo olla -+30ns?)

    joo totta että useimmissa nykuisissä kuluttaja gps piireissä tuo on luokkaa +-10ns, mutta se ei Iphonen tapauksessa lohduta, koska IPhone ei osaa hyödyntää ulkoisia gps vastaanottimia (ilman hackeja)

Esillä 22 viestiä, 1 - 22 (kaikkiaan 22)
Vastaa aiheeseen: Vastaus #306457 kohteessaiPhone golfsovellukset

Etusivu Foorumit Välineet iPhone golfsovellukset