26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Ilosen pää ei kestä ?

Etusivu Foorumit Yleistä Ilosen pää ei kestä ?

Esillä 24 viestiä, 1 - 24 (kaikkiaan 24)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Tuskastuneena olen seurannut kuinka Mikko vaikeuttaa jatkoaan usein kierroksen ensimmäisen tai viimeisen reiän bogilla. Tutkailin tuossa tourin sivuja ja niiden mukaan Mikko on pelannut tänä vuonna 58 kierrosta. Tulokset löytyivät helposti 56 kierrokselta. Näiden 56 kierroksen yhteistulos on + 42. Kierroksen ensimmäisen reiän tulos on + 13 ja viimeisen reiän tulos samoin + 13. Väliin mahtuvien 16 reiän yhteistulos on + 16 eli keskimäärin + 1/reikä. Taitaisi Mikolla olla palkkapussi vähän enemmän euroja, jos olisi pystynyt aloitus ja lopetusreiänkin pelaamaan + 1 tasoon + 13 sijasta. Valmennuksessa olisi syytä painottaa myös henkistä kestävyyttä tekniikan ohella. Tietääkö kukaan Mikon henkisestä valmennuksesta tai sen puutteesta ?

    Olithan huomioinnut tuossa listassa, että osassa kilpailuja Mikko on lähtenyt kympiltä eikä ykköseltä. Lisäksi täytyisi varmaan verrata kohtuullisen isoon joukkoon muita pelaajia, jotta voisi vetää johtopäätöksiä Mikon henkisestä kantista verratuna muihin. Taisi olla viimekaudella, jolloin Mikko ’venyi’ viimeisillä reikäväleillä, jotta selvisi CUTista.

    Harva kaveri noilla Toureilla laskee tulostaa alokasmaisesti ja miettii miten pitää pelata pärjätäkseen. Ei niillä ole mielessä kuin miten löisi seuraavan lyönnin.

    Entäpä jos kyse ei olekaan henkimaailman asioista vaan siitä, että taidot ja kyvyt ovat pidemmällä aikavälillä juuri ne mitä tilastot osoittavat, ja satunnaiset hyvät kierrokset vain säännön vahvistavia poikkeuksia?

    Aika mielenkiintoinen analyysi. Jos pitää paikkansa, niin eiku mäkikotkilta oppia hakemaan. Lienevät nimittäin psyykkisen valmennuksen uranuurtajia Suomessa.

    Ilonpilaaj… anteeksi, Vieraspelaajalla on taas kommentit valmiina ja melkein aihettakin liipaten.

    Liekö vielä riepoo Mikon kommentit Faldon tavasta pelata ’vanhanaikaista golfia’ mutta muuten kyllä ihmetyttää ainaiset kommentit Mikon suorituksista, kyvyistä jne.

    Mikko itse on ollut ensimmäisenä myöntämässä, että varsinkin lähipeliin pitää kehittää potkua ja ideoita. Aikaa kuitenkin vielä on eikä tämäkään kausi ole pulkassa.

    Henkinen valmennus ei varmastikaan olisi pahasta tuolla tasolla. Kykyä ainakin näyttää riittävän, sillä ei niitä birdejä sellaisia määriä vahingossa synny.

    Timo Rauhala oli viime kaudella Tyryn vieraana ET:n lähetyksessä ja henkisestä valmennuksesta äijät jutteli pitkään. Varsinkin Rauhala tuntui olevan syvästi tietoinen henkisen puolen valmennusasioista joten on lupa olettaa asioden olevan tolallaan.

    Mikon historia Tourilla on kovin lyhyt käppyröitten piirtämiseen jos vertaa esim. Barry Laneen jonka voittojen väli on 10 vuotta ja pelattujen kisojen määrä +500. Siitä saisi jo mittavamman esityksen, mutta ketä kiinnostaa, hei, oikeesti?

    Ilosen peliä ja tekniikkaa ei oikein voi enää kommentoida, kun miestä ei televisiossakaan näe kuin satunnaisesti jossain taustalla putteriin nojailemassa pelimiesten putatessa. Julkisuuteen annetaan lausuntoja sponsoreiden ja järjestäjien tarpeen mukaan, ks. esim formulakuskit, jotka aina odottavat tiukkaa kisaa etukäteen ja kehuvat tiimiä jälkikäteen.

    Henkisestä valmennuksesta satun nyt vaan olemaan sitä mieltä, että siitä ei ole sen enempää haittaa kuin kuparisista ranneketjuista, homeopaattisesti henkistetystä vedestä tai lisäravinteista, joita kaupitellaan niin laimeina seoksina, että vaikutukset on mahdollista havaita lähinnä elektonimikroskoopilla.

    Olisiko Rauhalan antamassa henkisessä valmennuksessa sitten toivomisen varaa ?

    Tilastossa on huomioitu aloitusreikä, esim. viimeksi (Nissan Irish Open) 1 kierros aloitettiin bogilla reiältä 10 ja lopetettiin bogiin reiälle 9.

    Ei Rauhala mikään sateentekijä ole, hänen valmentamansa kaveri, tosin vielä nuorukainen, jäi viime vuoden lyöntipelin SM-kisoissa viimeiseksi.

    Rauhala on kuitenkin eturivin valmentajia näillä nurmikoilla. Muuten saatanan koppavan oloinen tyyppi.

    ts

    Minä kyllä uskon Rauhalan Timon vahvuuksien löytyvän tuolta henkiseltä puolelta. Haavoittuvaista tekniikkaa vaan ei voi henkisellä puolella korvata, ja paineen allahan tuo eina esiin pahimmin tulee.

    Mutta muuten, eiköhän mieluummin tueta Mikkoa eteenpäin ja anneta nuoren pelaajan kehittyä ja kypsyä vuosien saatossa. Mikon kovuus tulee löytymään lähivuosina ja kaveri tulee saavuttamaan lajin parissa vielä paljon menestystä.

    Nimetön

    Mielestäni analyysi osoittaa erittäin hyvin juuri henkistä valmiutta. Ei ne taidot kierroksen aikana noin suuresti vaihtele. Golfissa kuten muissakin urheilulajeissa pitää olla valmiina alusta loppuun asti. Asiaa on tutkittu esim. jääkiekossa, jossa on huomattu vastaavanlaista erien alussa, lopussa ja heti maalien jälkeen.

    Henkistä valmennusta ja valmiutta on tutkittu monella taholla ja on kiistattomasti osoitettu, että sillä on suuri merkitys urheilijan suoritukseen. Esim. Ruotsalaiset ovat käyttäneet mm. mielikuvaharjoittelua jo pitkään ja saavuttaneet sillä loistavia tuloksia.

    En tiedä mitään Mikon henkisen valmennuksen tasosta, enkä myöskään Mikon henkisistä valmiuksista. Siksi en ota siihen kantaa sen enempää. Mitä lähemmäs huippua pääsee, sitä enemmän sijoitus riippuu henkisistä kyvyistä.

    Välillä kyllä tuntuu, että näin voisi olla. Esim. Mikon ’kaikki tai ei mitään’ lausunnot lopussa pilattujen kisojen jälkeen. Huippusijoituksia oli tulossa ja riittävästi euroja…mutta ei. Golf on kyllä enemmän nöyrän miehen laji. Entä jos Kimi menisi joka mutkaan ohitus tai ulosajo periaatteella.

    Kyllä pelissäkin täytyy olla vikaa. Esim. ohessa Mikon keskiarvot par3 väylillä niissä kisoissa, joissa on missannut cutin: 3.125, 3.625, 3.125, 3.5, 3.375, 3.5, 3.75, 3.125. Välillä siis samaa tasoa kuin kärkipään keskiarvo par nelosilla. Johtuuko swingistä vai mistä.

    Tottakai uskotaan Mikkoon. Nuori mies. Ja Suomen paras.

    Arvatkaas millä Ilonen aloitti Skandinavian Mastersin?
    +1 ensimmäisen reiän jälkeen.

    Lue lisää: Ilosen tuloskortti

    Aloitusreikä 10 ja bogi, taas.

    No, ehkä alut ja loput vielä joskus sujuvat. Toivottavasti.

    Ei todista mitään; niin aloitti myös Brett Rumford, Irlannin voittaja. Sen sijaan ihmetyttää Ruotsin Ryder Cup-toivot: Jacobson I-päivä +3, Häggman I-päivä +4. Eikö pää (huvud) kestä?

    Noniin birkku. Siitä se lähtee!

    Tämän hetken kärkikaksikolla o kummallakin poki kortissaan…

    Nimetön

    Täytyy nyt toivoa, ettei Mikko aloittaa hänelle tyypillistä bogey/birdie peliä vaan pystyy pelamaan sillä tasolla mihin hän parhaimmillaan pystyy.

    Toisaalta lukuisat ’comebackit’ bogien jälkeen osoittaa henkistä kypsyyttä. Peliä ei helposti luovuteta vaan taistellaan melkein loppuun asti.

    Pähkäilin tätä alusta loppuun asti täysillä asiaa ja yritin löytää muista urheilulajeista vertauskohtia. En keksinyt yhtään sellaista lajia jossa voisi antaa otteen herpaantua alussa tai lopussa ja silti pärjätä huipulla kerta toisensa jälkeen. Vaikea on kuivtella Schumin löysäilevän startissa tai vilkuttelevam yleisölle 5 kierrosta ennen maalia vaikka hän tällä hetkellä onkin täysin ylivoimainen lajissaan. Tuskinpa Mattikaan olisi ollut niin ylivoimainen aikoinaan jos hän olisi vain keksittynyt ilmalentoon ja unohtanut ponnistuksen ja alastulon.

    Kaikki kai kulminoituu siihen, että täytyy olla henkisesti ja fyysisesti valmis kun koitos alkaa, ei vasta 5 reiällä (niin kuin moni meistä kiireisistä klubituuppareista…). Täytyy nyt toivoa, että Mikolla alkaa todelliset kyvyt tulla esiin ja viikonloppu menee kokonaisuutena hyvin. Loppukausi olisi sitten helpompaa pelata kaikkitaieimitään tyylillä kun pelipaikka ensi vuodelle olisi varma.

    Monty, kilpakenttien hymypoika, on aloittanut kahdella birkulla, mutta niin on pakko aloitaakin jos mielii Ryder Cup-teamiin. Sen vissiin pitäis vähintään voittaa nämä kekkerit, mutta kestääkö pää (head)?

    Pöljä teki tuplan kolmosella. Nyt voi olla lärvi happaman (sour) näköinen. Oh dear…

    Erään Suomen huippugolffarin sanoin ’Ilosen tekniikassa on kehitettävää, mutta päällään se pärjää….’

    Nimetön

    Minulla on erään toisen pallopelin valmentajan paperit junioritasolle ja en voi olla alleviivaamatta sitä, että henkinen niskalenkki on otettava heti pelin alussa ja sitten sitä vielä kiristetään ottelun loppominuuteilla.

    Kuten moni on todennut jo tässä ketjussa satsaaminen alkuun ja loppuun pätee myös golfin tapaisessa yksilölajissa.

    Monissa haastatteluissa on kysytty Mikon suhtautumista henkiseen valmennukseen ja vastaukset ovat tyyliin: ’En mä tollasista jutuista ole kiinnostunut’.

    Kuitenkin aivan huippumiehet kuten Els ja Woods luopuisivat varmaan mieluummin svingivalmentajastaan kuin henkisestä gurustaan.

    Ehkä putoaminen Challence Tourille saa mielen kääntymään.

    Suurin osa golfin pelaajista niin kuin muistakin urheilijoista on ymmärtänyt henkisen harjoittelun aivan väärin. Tärkeintä ei ole jonkin rentoutuskasetin kuuntelu tms. Henkisen valmentautumisen perusasiat ovat yksinkertaisia harjoitteita, joilla pyritään siihen, että ulkoiset häiriötekijät eivät pääse häiritsemään pelaajan suoritusta. Tähän päästään siten, että pelaaja harjoittelee esim. lyöntiin valmistautumisensa täysin automaatioasteelle. Jokaiseen lyöntiin pitää valmistautua aina sillä samalla rutiinilla. Tämä rutiini pitää hioa niin tarkaksi, että myös sen kesto on aina saman pituinen.

    Yleisurheilu on hyvä esimerkki em. rutiineista. Katsokaa vaikka korkeushyppääjiä. Heillä on aina samat rituaalit ennen jokaista hyppyä. Golflyönti on myös tällainen hetken kestävä ainutkertainen suoritus.

    Jotta em. rutiini todella saadaan automaatioasteelle, sitä pitää harjoitella rangella. Rangeharjoittelusta suurin osa pitäisi olla lyöntiin valmistautumisen harjoittelua eikä tekniikkaharjoittelua. Tämä ohje pätee kaikentasoisille pelaajille. Sen avulla voi parantaa taudin, jota kutsutaan nimellä ’Kyllä ne lyönnit siellä rangella kulki’. Rangella pitää siis harjoitella pelaamista koska kentällä pelataan eikä harjoitella.

    Henkiseen valmentautumiseen kuuluu myös pelisuunnitelman tekeminen. Pelikierros pitää suunnitella etukäteen ottaen huomioon myös sään vaihtelut. Hyvä pelaaja myös pysyy suunnitelmassaan eikä kesken kierroksen vaihda jonkin reiän pelistrategiaansa. Vasta viimeisellä kierroksella pitää joskus muuttaa etukäteissuunnitelmia, jos tilanne sitä vaatii.

    Myös ongelmatilanteissa toimiminen pitää päättää etukäteen, jos suinkin mahdollista. Tästä esimerkkinä voidaan ottaa tilanne, että pelaaja on lyönyt pallonsa metsään. Jos ennen kierrosta päättää, että ei kertaakaan yritä metsästä sankarilyöntiä lipulle vaan pelaa vain turvallisesti väylälle, säästää takuulla helposti pari lyöntiä kierroksella. Tärkeintä on siis päättää etukäteen miten toimii erilaisissa eteen tulevissa tilanteissa. Nopeasti tehdyt päätökset paineen alla kierroksen aikana ovat yleensä suurin syy tupliin ja triploihin. Huippugolf perustuu aina virheiden minimoimisen. Vain sitä kautta saadaan keskimääräiset kierostulokset alas. Riskiä voi ottaa silloin tällöin, mutta sille pitää olla erittäin hyvät perusteet. Riskinotto pitää siis suunnitella etukäteen.

    Koska huipputasolla jokainen lyönti on liikaa, em. keinoilla voidaan lyöntejä säästää toinen sieltä ja toinen täältä. Keskivertopelaajan mielestä kaikki em. on tylsää, mutta ammattimiehet ovat kentällä töissä eikä leikkimässä. Valitettavasti suomalaisilla miespelaajilla on vielä jäänyt se ymmärtämättä. Minea taas näyttää ymmärtäneen, tulokset puhuvat puolestaan. Suurin syy lienee ulkomaiset huippuvalmentajat, jotka varmasti osaavat painottaa henkisen valmentautumisen merkitystä golfissa.

    Mikä Mikon pelissä oikein mättää?

    1/ Mikko lyö pitkiä avauksia, mutta osuu huonosti väyliin ( 4 / 14 eilen )

    2/ Mikko puttaa huonosti ( 34 puttia eilen )

    Eikös kuulosta tyypilliseltä suomalaiselta nuorelta mieheltä? Minun mielestäni valmennuksessa tulisi keskittyä ongelmakohtien hiomiseen. Nyt on koko kesän puhuttu Mikon svingin hiomisesta, mutta tulosta voidaan tehdä vähän erikoisemmallakin svingillä ( Jim Furyk ). Mielestäni suomalaisen golfvalmennuksenkin pitäisi ottaa opikseen.

    Pään kestäminen on sitten enemmän henkimaailman juttu, mutta onhan noita kallonkutistajia muutkin käyttäneet menestyksellisesti ( Jacquelin ).

Esillä 24 viestiä, 1 - 24 (kaikkiaan 24)
Vastaa aiheeseen: Ilosen pää ei kestä ?

Etusivu Foorumit Yleistä Ilosen pää ei kestä ?