Aihe: Hartialinja karkaa - Golfpiste.com

5.11.–12.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][7]
KilpailuaSuomalaista

Hartialinja karkaa

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Hartialinja karkaa

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 28)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Otettiinpa sitten kaverin kanssa swingit videolle näin alkukesästä – ja järkytys oli suuri. Viimevuotinen ongelma on tuplaantunut, eli heti downswingiin lähdettäessä hartialinja karkaa alas ja eteen. Palloon tultaessa paino on vasemmalla jalalla ja vasen olkapää on karannut reilusti pallon etupuolelle. Lantiosta olen samalla ihan liian etunojassa. Tuloksena lyhyt ja feidaava lyönti…. Tiedän, prolle vaan ottamaan muutama tunti ja swingimuutos käyntiin. Vaan onko jollakin patenttiratkaisua, millä downswingiin lähdön saisi vakautettua – ettei hartialinja olisi karkuteillä?

    Vähän on jotenkin vaikea tajuta tuota kuvausta. Onko ne hartiat kuitenkin about 90 astetta kääntyneenä heti downswingiin lähdettäessä ja downswing liike alkaa lantion kiertämisellä jaloista. Ei oikein ymmärrä enkä anna muuta neuvoa kuin että jos tuo on iso ongelma niin älä sitten tee sellaista joka vie hartialinjaa alas ja eteen. Laita ne videot vaikka youtubeen niin saat paljon enemmän neuvoja ja asiallista keskustelua 🙂

    Hartiat on kääntyneenä ihan ok – mutta downswingiin lähtiessä ei tosiaan tapahdu jaloissa yhtään mitään, lantio laahaa perässä ja hartiat kiertyy edellä….nyt siis treenivinkki, miten saan noi jalat ja lantion aktivoitua downswingiin? Täytyy varmaan opetella nollatasosta uudestaan koko swingi…

    Edelläkin mainittiin että aika vaikea saada selkoa tuosta ongelmasta. Tuli tämä videoklippi mieleen Ben Hogan. En tiedä onko tuosta mitään apua tai liittyykö edes ongelmaasi.

    Itselläni on hieman taipumusta tohon samaan… varsinkin väsyneenä.
    Minua auttaa se, että ajattelen downswingin alkavan vasemman olkapään nostamisella. Tällöin (ainakin ajatuksissa) oikea olkapää tippuu pakosti alas ja mahdollistaa palloon tulemisen sisältä.

    Eli Vasen Olkapää Ylös.

    toimii tosin ehkä vain mulla.

    Ainakin nyt on tiedossa, mistä ongelma johtuu ja (periaatteessa) miten se pitäisi korjata.
    Nyt alkaa siis uuden swingin opettelu – lantion kierto kuntoon ja hartialinja vakaaksi…
    Vielä vinkkipyyntö – jos olette joutuneet laittamaan swingin remonttiin, niin mitä pron opetuksen ja rangella vietettyjen tuntien lisäksi – onko jotain hyvää ’kylmäharjoitteluvinkkiä’?

    Treenaa selvästi enemmän kuin pelaat: pelaaminen vahvistaa vanhoja virheitä, pääasiaksi nousee pallon saaminen tietyyn paikkaan.

    Treenien tarkoitus ei ole lyödä palloa hyvin vaan oppia. Uskalla lyödä huonosti jotta oppisit lyömään hyvin (Copyright ts)

    Älä luisu harjoittelurobotiksi. Kokeile välillä omia, hauskoja ja outojakin juttuja. Have fun!!

    Ole pitkämielinen, hyvät asiat eivät välttämättä toteudu nopeasti.

    Älä mittaa onnistumisiasi kierrostuloksella tai hcp:n kehittymisellä.

    ts

    Liikkuvuus?
    Mielikuva?
    Bacswingin käsi-vartalosuhde?
    Vasemman käden lihaskäskytyksen tunnistaminen?

    Mitä enemmän ymmärrän, sen vähemmän uskallan arvailla moisen syitä. Varmaan ainakin kannattaa itseltään kysyä, miksi teet noin. Liikehän ei tule lihaksista vaan mielikuvasta…

    Onkos tuo jonkin sorttinen sway (sivuttaisliike) tai muuten vain liian monen liikkuvan osan tasapainohäiriö, kevätinnon aiheuttama rynnistys tms.

    Yksi käytännön kikka on ottaa rautakolmonen kouraan, laittaa jalat yhteen ja lyödä siitä täysiä lyöntejä. Kuvauksestasi päätellen tällöin päätyy maahan vasemmalle kyljelleen tai sitten ei tee sitä mitä nyt kuvailet tekeväsi.

    Siinä jalat yhdessä lyöden voi sitten kokeilla, miten jakaa aktiivisuuden lantion pyörittämisen ja käsien (viivästetty release) välillä. Ja tästähän on tunnetusti monta koulukuntaa.

    Kun sitten on jalat yhdessä lyöden saanut tuntuman ja pallo lähtee suoraan ja mielellään pitkälle, voi ryhtyä hieman leventämään stanssia. varsin kapean kannattaa kuitenkin pysyä.

    Rautakolmosta kannattaa käyttää siksi, että se on maila, joka kertoo selvimmin, mitä osumassa tapahtui ja sen mukaan voi sitten hakea variaatioita. Tietysti rautakakkonen on vielä parmepi, mutta harvoin bagissä..ja rautaykkönen, mutta sitä en ole kokeillut itsekään. Tuo osuman lukeminen lentoradasta on sitä yksinkertaista fysiikkaa, josta täälläkin on peistä taitettu, mutta perusteet löytyy kyllä kirjasta kuin kirjasta.

    Jalat yhdessä lyöminen on tietysti aika pöljän näköistä. Yksi sidebonus siitä on se, että tuskin kenelläkään on valmiita mielikuvia sellaisesta lyönnistä, joten tällaiset kokeet auttavat ajattelemaan asioita uusiksi.

    Et kertonut tulivatko nämä ongelmat vastaan raudoilla (lyhyet/pitkät), draiverilla vai millä. Olen tullut siihen vakaaseen – kohta virheelliseksi osoitettavaan – käsitykseen, että svingit (nykyaikaisella) draiverilla ja raudalla ovat kovin kovin erilaiset.

    Jostain äskettäin ilmestyneestä golflehdestä luin vinkin, jota olen menestyksellä toteuttanut, kun pallo on hakeutunut jollekin kummalliselle lentoradalle: Pidä pää korostetusti paikallaan sekä pysty- että sivusuunnassa ja anna vartalon hartioineen kiertyä suoran selkärangan ympäri (kädet seuraa yleensä automaattisesti mukana!). On toiminut allekirjoittaneella, mutta kuten tunnettua, meillä on kaikilla omat ongelmamme.

    Kiitos hyvistä vinkeistä! Lisääkin saa laittaa….

    Pappa Tykki: sama ongelma maila kuin maila…pitää kokeilla tota rautakolmosta jalat yhdessä – luultavasti kaadun kyljelleni! Se varmaan pakottaa pitämään paketin kasassa – kokeiluun tulee!

    Parti: olen ihan samaa mieltä – itse asiassa tarkoitus saada nyt pala kerrallaan kuntoon, treeniä rangella paljon….kentälle seuraavan kerran vasta kun alkaa tuntumaan edes vähän luonnolliselta uusi swingi. Ja olen jo tottunut ajatukseen, että tänä kesänä ei välttämättä 90 hätyytellä – pääasia että saan uuden swingin pikkuhiljaa toimimaan.

    Ekat uuden swingin treenit on tänään jo takana – monen, monen soketin jälkeen aloin puoliswingillä jo osumaan palloon….ja ainakin puoliswingillä lyönti on suorempi kuin ennen ja voimakkaampi lantion kierto tuntuu tekevän swingistä rennomman kuin hartioilla ’pusertaminen’…

    Hoganin Beni se sanoi, että stanssi olisi syytä olla hartian levyinen ja se tarkoittaa aikas leveetä stanssia. Siis että stanssissa jalan sisäsyrjät ovat hartioiden ulkolinjalla. Ymmärrätkö. Liian kapea stanssi ei ole hyvä.
    Pään liiallinen paikallaan pitäminenkään ei ole kyllä mikään itsetarkoitus, vertaa vaikka David Duval.

    ts

    Husqvarna kirjoitti: (12.5.2009 21:16:29)
    Jostain äskettäin ilmestyneestä golflehdestä luin vinkin, jota olen menestyksellä toteuttanut, kun pallo on hakeutunut jollekin kummalliselle lentoradalle: Pidä pää korostetusti paikallaan sekä pysty- että sivusuunnassa .

    Just just…. Toi on varmaan hirvein ohje mitä ihmiselle voi golflyöntiin antaa.

    Mutta syyhän on lehden ja sen jutun kirjoittajan. Ei tavis harrastaja voi tietää mikä toimii hetken ja mikä johtaa suohon. Jalat yhdessä lyöminen menee aika samaan kategoriaan. Mitä hyötyä on siitä, että tasapaino ja liike kehittyvät täysin väärällä käskytyksellä toteutetussa swingissä.

    Voi että mä niin rakastan näitä irtotipsejä….

    ts kirjoitti: (13.5.2009 9:32:46)

    Husqvarna kirjoitti: (12.5.2009 21:16:29)
    Jostain äskettäin ilmestyneestä golflehdestä luin vinkin, jota olen menestyksellä toteuttanut, kun pallo on hakeutunut jollekin kummalliselle lentoradalle: Pidä pää korostetusti paikallaan sekä pysty- että sivusuunnassa .

    Just just…. Toi on varmaan hirvein ohje mitä ihmiselle voi golflyöntiin antaa.

    Mutta syyhän on lehden ja sen jutun kirjoittajan. Ei tavis harrastaja voi tietää mikä toimii hetken ja mikä johtaa suohon. Jalat yhdessä lyöminen menee aika samaan kategoriaan. Mitä hyötyä on siitä, että tasapaino ja liike kehittyvät täysin väärällä käskytyksellä toteutetussa swingissä.

    Voi että mä niin rakastan näitä irtotipsejä….

    Juu, irtotipseistä en minäkään tykkää.

    Vähän selitystä tuosta jalat yhdessä lyömisestä. Ensinnäkin tietenkään se ei ole kentällä lyötävä svingi vaan tasapainoharjoite. Koska olin lukevinai ylermin ongelman kuvauksesta jonkinlaista tasapaino-ongelmaa, suosittelin tätä harjoitetta. Harjoitteen ideana on yksinkertaisesti lisätä tasapainon haastavuutta niin, etttä harjoitteen toteuttaja ymmärtää tasapainon merkityksen.

    Tietysti svingitohtorointi pitäisi aloittaa kysymyksillä:
    – mikä on pitkän tähtäimen tavoitetasosi (ammattilainen, hcp 3)?
    – kuinka paljon olet valmis uhraamaan aikaa harjoitteluun?
    – minkä ikäinen olet?

    Useimmilla rehellisest/realistiset vastaukset johtavat siihen, että kannattaa hakea yksinkertaisia perusratkaisuja, jolloin vaikka tuollainen tasapainoharjoite voi olla yksi osa harjoittelua. Sitten jos tähdätään korkealle, tehdään jotain ihan muuta, mistä en tiedä mitään.

    Kuulin kyllä hiljattain, että tuota harjoitetta käytettäisiin kilpajunnujenkin valmennuksessa, mutta varmaan kuulin väärin.

    ts

    Pappa Tykki kirjoitti: (13.5.2009 10:11:40)

    Kuulin kyllä hiljattain, että tuota harjoitetta käytettäisiin kilpajunnujenkin valmennuksessa, mutta varmaan kuulin väärin.

    Varmaan käytetään. Ja monia muitakin, joista osa on ihan älyttömiä. Kyllä mäkin treenautan jopa yhdellä jalalla seisten lyömistä.

    Mutta se ei poista oikeesti tuota ongelmaa, että tasapaino karkaa oikeassa suorituksessa. Jos haluaa kehittää tasapainoa, voi hankkia tasapainolaudan tai bosu-pallon. Miksi pitäsi rakentaa kompenssaatioita ja pudottaa suorituksesta koko swingin ydin, eli oikea jalkatyö pois?

    Irtotipsien kirous on siinä, että ne eivät kehitä ymmärrystä omasta swingistä. Buranaa keuhkokuumeeseen ovat ne…

    ylermi kirjoitti: (12.5.2009 11:42:06)
    Hartiat on kääntyneenä ihan ok – mutta downswingiin lähtiessä ei tosiaan tapahdu jaloissa yhtään mitään, lantio laahaa perässä ja hartiat kiertyy edellä….nyt siis treenivinkki, miten saan noi jalat ja lantion aktivoitua downswingiin? Täytyy varmaan opetella nollatasosta uudestaan koko swingi…

    Kuvaus kuullostaa siltä että lyöt palloa, vähän kuten minä. Ajatus siitä että aletaan swingaamaan (huom ei ’palloa’ sanaa tähän kohtaan) voi antaa vähän vinkkiä mitä pitäisi alkaa tekemään: Kokonaisvaltainen kehon osien avulla saavutettu mailan oikein ajoitettu liikeratatapahtumasarja. Oliskohan tuo hyvä swingin määritelmä?:)

    Rauski kirjoitti: (13.5.2009 10:30:18)
    Ajatus siitä että aletaan swingaamaan (huom ei ’palloa’ sanaa tähän kohtaan) voi antaa vähän vinkkiä mitä pitäisi alkaa tekemään

    Tai mitä jos ei edes aleta swingata? Jospa vain ja ainoastaan pyritään vetämään sitä mailaa?

    Scoop kirjoitti: (13.5.2009 10:39:54)

    Rauski kirjoitti: (13.5.2009 10:30:18)
    Ajatus siitä että aletaan swingaamaan (huom ei ’palloa’ sanaa tähän kohtaan) voi antaa vähän vinkkiä mitä pitäisi alkaa tekemään

    Tai mitä jos ei edes aleta swingata? Jospa vain ja ainoastaan pyritään vetämään sitä mailaa?

    Vai ehkäpä pelkästään lapaa?

    kebax kirjoitti: (13.5.2009 13:18:44)

    Scoop kirjoitti: (13.5.2009 10:39:54)

    Rauski kirjoitti: (13.5.2009 10:30:18)
    Ajatus siitä että aletaan swingaamaan (huom ei ’palloa’ sanaa tähän kohtaan) voi antaa vähän vinkkiä mitä pitäisi alkaa tekemään

    Tai mitä jos ei edes aleta swingata? Jospa vain ja ainoastaan pyritään vetämään sitä mailaa?

    Vai ehkäpä pelkästään lapaa?

    Eikun nimenomaan mailaa, grippi edellä. Kyllä lapaa tulee (ja pitääkin tulla) perässä, ei siihen tarvitse erikseen keskittyä.

    Scoop kirjoitti: (13.5.2009 13:26:50)
    … Eikun nimenomaan mailaa, grippi edellä. Kyllä lapaa tulee (ja pitääkin tulla) perässä, ei siihen tarvitse erikseen keskittyä.

    Aattelin ihan samaa heti kun olin hölötellyt soopaa. Esmes meikän ongelma on pitkälti se että, ainakin alitajuisesti, pyrin manipuloimaan lapaa ja kaikenlisäks vieläpä tuomaan sitä palloon. Iso ongelma joskaan ei ainut. Jepjep, grippiä vaan vetelemään.

    Scoop kirjoitti: (13.5.2009 10:39:54)
    Tai mitä jos ei edes aleta swingata? Jospa vain ja ainoastaan pyritään vetämään sitä mailaa?

    Tota, miten swingaaminen eroaa mailan vedosta? Mun mielestä swingaamisessa mailalle saadan vauhtia just vetämällä sitä..

    ts

    detonum kirjoitti: (13.5.2009 15:20:22)

    Scoop kirjoitti: (13.5.2009 10:39:54)
    Tai mitä jos ei edes aleta swingata? Jospa vain ja ainoastaan pyritään vetämään sitä mailaa?

    Tota, miten swingaaminen eroaa mailan vedosta? Mun mielestä swingaamisessa mailalle saadan vauhtia just vetämällä sitä..

    Suurimmalle osalle swingaaminen luo mielikuvan, jossa mailaa heilautetaan vapaassa liikeessä. Vetohan tuonkin toki käynnistää, mutta iso ero on siihen, että maila vedetään myös läpi osuman.

    ts kirjoitti: (13.5.2009 15:55:30)

    detonum kirjoitti: (13.5.2009 15:20:22)

    Scoop kirjoitti: (13.5.2009 10:39:54)
    Tai mitä jos ei edes aleta swingata? Jospa vain ja ainoastaan pyritään vetämään sitä mailaa?

    Tota, miten swingaaminen eroaa mailan vedosta? Mun mielestä swingaamisessa mailalle saadan vauhtia just vetämällä sitä..

    Suurimmalle osalle swingaaminen luo mielikuvan, jossa mailaa heilautetaan vapaassa liikeessä. Vetohan tuonkin toki käynnistää, mutta iso ero on siihen, että maila vedetään myös läpi osuman.

    Veit jalat suustani.

    Pitäisiköhän swingejä alkaa nimittelemään erilaisin lisätermein:
    draw swing= veto swingi
    hit swing= lyönti swingi
    push swing= työntö swingi
    wrist swing= ranne swingi
    weight transfer swing=painonsiirto swingi:)
    rotation draw club lag swing= Ben Hogan swingi

    tms 🙂

    Yritin vain kertoa, että tuo tipsi on toiminut minulla. Teistä PROista sen verran, että olen vuosien varrella käynyt ainakin viiden eri PROn hoidossa, mutta kukaan ei koskaan huomannut/osannut kertoa mitä tein väärin. Yksikin ihan tunnettu sellainen vaan valitteli, että ’ihan hyvältä tuo näyttää, mutta jotain siinä varmaan on!’. Fukken jutuista sain sitten kiinni ajatuksesta ja nyt homma toimii ajoittain hyvin ja sain tasurin noin 24stä noin 16sta.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 28)
Vastaa aiheeseen: Hartialinja karkaa

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Hartialinja karkaa