16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Harjoitussvingi bunkkerissa?!

Etusivu Foorumit Yleistä Harjoitussvingi bunkkerissa?!

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Nimetön

    Olen aina tiennyt, että harjoitussvingin tekeminen bunkkerissa siten, että maila osuu hiekkaan on kiellettyä. Eilen eteeni tuli kuitenkin tilanne, jossa pelikaveri antoi toiselle rankun jokaisesta svingistä, jonka teki bunkkerissa, vaikkei siis hiekkaan osunutkaan, kunhan heilautteli mailaa. Oli kaverilla ihmettelemistä, kun toinen totesi varsinaisen lyönnin jälkeen, että neljäs lähti. (Avaus oli mennyt väyläbunkkeriin). Ainakin ammattilaisten näkee silloin tällöin svingailevan bunkkerissa ilman rankkuja. Huomauttajan tasoitus oli 4. Toinen kiinnostava tapaus sattui, kun pelattiin reikäpeliä ja kaveri oli lievästi ulkona greeniltä, mutta huomattavasti lähempänä lippua, että puttaa ensin olet kauempana. Minähän puttasin, vaikka ajattelin, että toisin on mulle opetettu eli kaikki ensin greenille ja sitten kauimmainen puttaa ensin. Väitti, että on vain suomalainen tapa. Pitäiskö vähän kerrata tuota sääntökirjaa vai mitä sanovat asiantuntijat näistä tapauksista?

    Bunkkerissa saa ottaa harjoitusswingejä ihan vapaasti, kunhan ei osu hiekkaan.

    Tämä kaikki pallot ensin greenille on vain tapa. Sääntöjen mukaan kauimmainen pelaa ensin.

    Nimetön

    Kyllä bunkkerissa saa huitoa niin paljon ,kuin vain haluaa,mikäli ei kosketa harjoitussvingillään bunkkerin pohjaa.Reikäpelissä aina kauimpana reiästä oleva lyö ensin.Ei ole merkitystä,missä pallo on.Lyötipelissä ei tällaista sääntöä ole,jos siitä ei ole jotenkin etukäteen sovittu tai sitä ei muutoin ole määrätty.Rankkuja ei näin ollen lyöntipelissä voi antaa väärällä vuorolla pelaamisesta.Reikäpelissä vastustaja voi vaatia uusimaan lyönnin,mikäli lyöt lähempää reikää ensin.Tämä on vain perisuomalainen tapa,että lyötipelissä kaikki lyövät ensin griinille,riippumatta siitä,kuka on kauimpana.Muuallapäin tätä harrastetaan vähemmän.

    Jaa-a. Jos mailan heiluttelusta bunkkerissa tulee rankkuja niin minun jokikiseen kierrostulokseen voipi lisätä arviolta 5-6 lyöntiä. Teen aina ennen bunkkalyöntiä muutaman wagglen/puolittaisen harjoitusswingin, ensin pari bunkan ulkopuolella raffin ruohossa ja sitten vielä bunkassa hiekkaan koskematta ennen addressin ottamista. Ei niitä rankkuja kyllä olisi tarvinnut ottaa vastaan sinunkaan pelikaverisi… Sitäpaitsi olettaen että rangaistuksia moisesta oikeasti jaettaisiin, mikä sitten on harjoitusswingi? Onko waggle harjoitusswingi? Lavan nouseminen polven, hartian, pään korkeudelle?

    Ja tuosta griiniasiasta, kyllä se oikeasti menee niin, että se kuka on kauimpana lyö ensin vaikka kyseessä olisi 25m putti vs 3 m chippi/bunkkerilyönti.

    Kyllä se niin on, että bunkassa saa tehdä harkkaswingejä, jos ne ei osu hiekkaan.

    Itsellenikin tulisi joka kierrokselle 2-3 lyöntiä lisää jos tällainen sääntö olisi voimassa. Ammattilaisetkin heiluttelee mailaa bunkkerissa. Huomauttaja taisi yrittää vain päästä loistamaan pätevyydellään, jota ei sitten loppujen lopuksi edes ollut.

    Toi bunkka-asia tulikin jo selväksi.

    Lyöntijärjestyksen tärkeydestä reikäpeleissä on esimerkki aivan huipputasoltakin. Taisi olla se naisten Ryder Cuppia vastaava joukkuekisa Solheim Cup, jossa joku eurooppalainen (Sörenstam?) chippasi sisään. Ja vastapuolen jenkki sitten hyvää urheiluhenkeä osoittaen mittailemaan ja vaatimaan lyönnin uusimista sillä perusteella, että sisään lyönyt oli pelannut väärällä vuorolla ollessaan lähempänä reikää kuin vastustaja, vaikka tämä olikin jo griinillä.

    Lyönti kai jouduttiin sitten uusimaan eikä birkkua tietysti enää tullutkaan.

    Niin, toki bunkkerissa saa ilmaa huitoa ilman rankkuja, jos sitä sitten ei katsota pelin turhaksi viivyttämiseksi. Tuskinpa kuitenkaan. ’Kaikki ensin griinille’ on kai tapa, jolla peliä nopeutetaan, kun ei tarvitse nostella lippua pois kupista ja uudelleen kuppiin, vaikka ei se ihan tarkkaan sääntöjen mukaan menekään. Muutenkaan harkkakiekoilla ei tarvinne niin orjallisesti lyöntijärjestystä noudattaa; putatkoon se ensin, joka on valmiina. Jos esim. yksi pelaaja lyö santalyönnin griinin reunalle ja jää haravoimaan, ei ole mitään järkeä koko lopun porukan suolapatsaina jäädä odottelemaan omaa vuoroaan. Eri asia on, kun verenmaku suussa pelataan reikäpeliä 😉

    Joo tuota mäkin muistelin, ja oli sitten ihan pakko kaivaa, kyseessä oli soheim Cup 2000, ja http://www.golf.fi kirjoittaa aiheesta näin :

    Annika Sörenstamin ja Janice Moodien häviöön päättyneessä ottelussa Pat Hurstiä ja Kelly Robbinsia vastaan nähtiin dramatiikkaa Sörenstamin lyötyä chippinsä sisään 13. reiällä. Sörenstam oli mielestään saanut Robbinsilta lyöntiluvan, mutta pallon upottua reikään yhdysvaltalaiset vaativat lyönnin uusimista, koska ruotsalainen ei ollut kauimpana reiästä. Yhdysvaltalaiset veivät reiän, Sörenstam ratkesi kyyneliin ja golfmaailma sai taas aiheen puida tällaisten otteluiden henkeä.

    Urheiluhenkihän tuosta oli tosiaan kaukana mutta ihan sääntöjen mukaan mentiin, reikäpelissä saa laittaa väärällä vuorolla lyöneen vastustajan uusimaan suorituksen. Ja kyllähän tuolla kieltämättä varmasti horjutetaan vastustajan henkistä tasapainoa, mikä tämän tyylisissä otteluissa on ilman muuta avuksi.

    Nimetön

    Reikäpelissähän on tämä oivallinen keino järkyttää vastustajan henkistä tasapainoa kysymällä vastustajalta,oletko varma,että pallosi on kauempana,kun hän valmistautuu lyöntiinsä.Toinen hyvä tapa on siirrättää merkkiä griinillä lavan verran ja toivoa sitten,että vastustaja unohtaa siirtää merkkinsä takaisin.Saattaa putata väärästä paikasta ja reikä menee.Etikettimielessä kyseenalaista,mutta kuitenkin sääntöjen mukaista.

    Nimetön

    Kyllä oli ihan selvää pätemisen tarvetta k, sillä joka rankkuja jakeli bunkkeri harkoista…
    Hirveesti yleistyny tollanen pätemisen tarve junteilla, pelatkoon yksin jos kerran ovat niin *itun hyviä.

    Säännöt löytyy parhaiten sääntökirjasta, yllättävän harvoin pelikaverin päästä. Etenkin näiden kaupunkilegendojen levittäjien päästä.

    Jos joku tarjoaa rankkuja tilanteesta mitä et tunne, kysy minkä säännön perusteella hän niitä tarjoaa ja tarkista sitten se sääntökirjasta. Sääntökirja kannattaa pitää bägissä aina mukana.

    Nimetön

    Kiitos selventävistä vastauksista ja erityiskiitos paksupekalle hyvästä vinkistä. Eli jos merkkari tarjoaa rankkuja, voin jatkossa kohteliaasti kysyä, että minkä säännön ja pykälän mukaan olet rankaisemassa.

    Avauksessa mainitsemieni esimerkkien lisäksi olen huomannut kirjavaa käytäntöä myös suhtautumisessa vesiesteessä tehtyin harjoitussvingeihin. Sääntö kaiketi sanoo, ettei maapohjaa saa koskettaa, mutta joillekin se tuntuu merkitsevän samaa kuin ruohoon tai heinään osuminen. Mutta jatkossa siis aina kohtelias kysymys, mihin sääntökohtaan vetoat ja jos pykälää ei löydy, niin asia jää pelaajan eduksi, niinkö?

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
Vastaa aiheeseen: Harjoitussvingi bunkkerissa?!

Etusivu Foorumit Yleistä Harjoitussvingi bunkkerissa?!