20.– 27.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][22]
KilpailuaSuomalaista

Golfyhtiön konkurssi ja osakas

Etusivu Foorumit Yleistä Golfyhtiön konkurssi ja osakas

Esillä 22 viestiä, 1 - 22 (kaikkiaan 22)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #1196398 Ilmoita asiaton viesti

  Jos golfosakeyhtiö tekee konkurssin, menettääkö osakas muuta kuin osakkeensa? Voiko joku taho periä konkurssin jälkeen hoito- tai rahoitusvastikkeita?

  #1196406 Ilmoita asiaton viesti

  Onkos tällaista pohdintaa menossa joissain yhtiökokouksissa?

  Nyt joku juristi voisi briljeerata ja kertoa faktat.

  Tässä miten itse kuvittelen asian menevän. Normaalisti ennen konkurssia syntyneet saatavat ovat perintäkelpoisia. Konkurssin jälkeen voit normaalina osakkeenomistajna joutua maksumieheksi vain joissain poikkeustapauksissa. Eli pitäisi esim. olla ennen konkurssia aktiivisesti vaikuttamassa siihen, että kolmannelle osapuolelle aiheutuu vahinkoa.

  #1196420 Ilmoita asiaton viesti

  Lähinnä teoreettisena esimerkkikysymyksenä: jos golfoy päättää kokouksessaan hoitovastikkeen määrän ja lähettää siitä laskun, jonka eräpäivä on helmikuussa ja jos konkurssipäätös tehdään huhtikuussa, pystyykö konkurssipesä perimään maksamattomat vastikkeet?

  #1196425 Ilmoita asiaton viesti

  Konkurssipesä tulee perimään saatavansa.

  #1196426 Ilmoita asiaton viesti

  Varsin hypoteettinen kysymys alun perin… Konkurssipesän tehtävähän on pyrkiä minimoimaan vahingot eli periä saatavat, jos niitä on. Realisoida omaisuutta siinä määrin kun se on mahdollista. Maksaa sitten laskuja niin paljon pois, kuin rahaa on saatu sisään. Yksi vaihtoehto on, että pesä jatkaa toimintaa ja pyrkii etsimään toiminnalle uuden omistajan, tai omistajia, esim.Ringside -90 luvulla. Tässä tapauksessa vastikkeen periminen on mahdollista. Jos taas pesä laittaa lapun luukulle, niin myöskään vastiketta ei voida periä. Myös osakkeet kuoleutuvat, kun yritys lakkaa olemasta ja poistetaan rekisteristä.

  #1196440 Ilmoita asiaton viesti

  Miten muuten vastikevelvollisuus säilyy yrityssaneerauksessa? Silloin käsittääkseni yritys jatkaa edelleen toimintaansa ja veloille tehdään maksu- ja leikkaussuunnitelma. Mitenköhän sellaisessa tilanteessa käy erääntyneille vastikkeille ja voiko yhtiö päättää uusista vastikekista?

  #1196521 Ilmoita asiaton viesti

  Jos vastikelasku tarkoittaa tulevaa pelikautta ja yhtiö menisi konkurssiin ennen kenttien avaamista, niin ei silloin voida pistää laskua perintään. Tilanne on sama kuin Anttilan konkurssissa. Ne jotka ehtivät maksaa ennenkuin saivat tavaransa käytännössä menettivät rahansa. Joutuivat jonoon muiden velkojien kanssa, yleensä jonon hännille. Jos lasku oli lähtenyt mutta tavara jäi tulematta niin ei mennyt perintään.

  #1196540 Ilmoita asiaton viesti

  Yrityssaneeraus ei vaikuta yksittäisen osakkaan maksuvelvollisuuksiin mitenkään.

  Konkurssi kenttäoyn kohdalla tilanne on toinen. Ennen konkurssia eräntyneet vastike – yms maksut konkurssipesä kyllä perii osakkailta. Konkurssiin päättyy osakkaan oikeudet ja myös velvollisuudet. Konkurssissa osakas on menettänyt vain sijoitetun pääoman. Luonnollisesti myös osakkeen tuottama pelioikeus lakkaa. Jos esimerkiksi konkka tulee kesken pelikauden loppuu myös pelaaminen osakkeen tuottamalla pelioikeudella. Kenttöoyn toiminta lakkaa konkurssissa siihen paikkaan ja alkaa uusi yhtiö toimintansa eli Kenttäoyn konkurssipesä. Konkurssipesä pyrkii perimään saatavat ja maksamaan velat, realisoimaan yhtiön omaisuuden ja/tai jatkamaan toimintaa sen verran että selvitetään koko kokonaisuuden eri eri osin myyntimahdollisuudet. Konkurssissa irtisanotaan kaikki oyn tyäntekijät 14 päivän irtisamosajalla – jos konkkapesä tarvitsee tyäntekijöitä niin tehdään lyhytaikaisia sopimuksia avainhekilöäiden kanssa – esim nyt vaikka kentänhoitajien kanssa jotta omaisuus eli kenttä pysyy jossain kunnossa. Anttilan tapauksessa myyjiä palkattiin jotta saatiin myytävät tavarat myytyä liikkeissä.

  Konkurssitapauksessa kesken pelikautta pelioikeuden vuokrannut on huonossa asemassa – ei voi pelioikeutta käyttää eikä varmaan saa rahojaan takaisin pelioikeuden vuokraajalta!

  Tässä lyhyesti periaatteet kenttäoyn konkurssitapauksessa – toki konkurssipesän asia siten näitä pelioikeusia miettiä miten annetaan pelata jne….

  #1196541 Ilmoita asiaton viesti

  Skuuppari kirjoitti:

  Jos vastikelasku tarkoittaa tulevaa pelikautta ja yhtiö menisi konkurssiin ennen kenttien avaamista, niin ei silloin voida pistää laskua perintään. Tilanne on sama kuin Anttilan konkurssissa. Ne jotka ehtivät maksaa ennenkuin saivat tavaransa käytännössä menettivät rahansa. Joutuivat jonoon muiden velkojien kanssa, yleensä jonon hännille. Jos lasku oli lähtenyt mutta tavara jäi tulematta niin ei mennyt perintään

  .

  Väärin meni skuuppari: Ennen konkurssia erääntyneet Oy:n vastike- yms osakkaan velvollisuuksiin kuuluvat maksut ovat perittävissä ja peritäänkin! Vain jos konkurssi tulee ennen kuin vastikelaskut erääntyvät niitä ei ehkä sitten peritä – tästä en ole ihan varma.

  #1196715 Ilmoita asiaton viesti

  Näiden kommenttien perusteella näyttäisi, että joidenkin / useiden golfyhtiöiden osakkeista ja ”pakkovastikkeista” pääsee eroon vain konkurssitapauksissa.

  #1196789 Ilmoita asiaton viesti
  PG

  Näiden kommenttien perusteella näyttäisi, että joidenkin / useiden golfyhtiöiden osakkeista ja ”pakkovastikkeista” pääsee eroon vain konkurssitapauksissa.

  Suomessa ei taida monta konkurssikypsää golfyhtiöitä olla. Useimmat pakkovastikkeelliset golfyhtiöt, joiden osakkeen arvo on lähellä nollaa tai negatiivinen ja vuokrapelioikeus vastiketta alempi, ovat täysin velattomia tai niillä on vain vähän velkaa. Yhtiön lopettaminen selvitystilamenettelyn kautta lienee kuitenkin aina mahdollinen, mikäli yhtiökokous niin päättää.

  Kurkissa pakkovastikkeesta päästiin eroon osakkeen negatiivisella kauppahinnalla (yhden pelioikeuden osake -1200 € ja kolmen pelioikeuden osake -3600 €). Osakkaat pääsivät pinteestä helpolla tavalla, joka oli kenties paras ratkaisu kokonaisuus huomioon ottaen. Yhtiön lopettaminen selvitystilamenettelyn kautta olisi kuitenkin saattanut olla osakkeenomistajille taloudellisesti hieman edullisempi ratkaisu? Kenttähän oli vasta muutama vuosi sitten peruskorjattu ja yhtiöllä velkaa vain 624000 € (lähde: Kurk Golf Oy tasekirja 2016) eli noin 700 €/po. Siis 500 €/po vähemmän mitä ostajalle maksettiin. Selvitystilamenettelyssä tarpeellinen omaisuuserä muutetaan rahaksi, velat maksetaan ja ylijäämä suoritetaan osakkeenomistajille. Kai Kurk Golf Oy:n omaisuus jonkin arvoinen oli?

  #1196800 Ilmoita asiaton viesti

  Taitaa kuitenkin tuo selvitysmenettely olla epärealistinen ajatus. Se vaatii yhtiökokouksessa määräenemmistöpäätöksen eli 2/3 äänistä. Samalla äänimäärällä voisi muuttaa yhtiöjärjestystäkin ja vaikkapa poistaa vastikepakon. Kun sitäkään ei onnistuta tekemään, ei sama porukka varmaan päätä selvitystilaan hakeutumisestakaan.

  #1196801 Ilmoita asiaton viesti

  Martti Mulligan

  Taitaa kuitenkin tuo selvitysmenettely olla epärealistinen ajatus. Se vaatii yhtiökokouksessa määräenemmistöpäätöksen eli 2/3 äänistä. Samalla äänimäärällä voisi muuttaa yhtiöjärjestystäkin ja vaikkapa poistaa vastikepakon. Kun sitäkään ei onnistuta tekemään, ei sama porukka varmaan päätä selvitystilaan hakeutumisestakaan.

  Selvitysmenettely on huonosti toimiva menettely jos kaikki maksavat vastikkeensa. Selvitystilaan asettaminen edellyttää määräenemmistöä ja eihän sitä tule, koska yli kolmasosa (aktiivi)osakkaista vastustaa sitä. Siinä vaiheessa kun vastikkeen maksu loppuu, jäljelle jäävien maksajien viisaus lisääntyy. Jäljelle jää lähinnä kolme vaihtoehtoa: Kurkissa nähtiin yksi, Kotojärvellä toinen ja kolmas on se, että 50% ääniosuudella voidaan vaihtaa yhtiön hallitus ja päättää talousarviosta. Jos talousarviota kutistetaan riittävästi, niin golfaktiivienkin joukossa viisaus lisääntyy.

  #1196810 Ilmoita asiaton viesti
  PG

  En ottanut kantaa siihen, onko selvitystilamenettely yleisesti ottaen huono vai hyvä menettely enkä siihen onko tällaista päätöstä helppo vai vaikea tehdä (”lienee kuitenkin aina mahdollinen, mikäli yhtiökokous niin päättää”). Luonnollisesti myös vastikevelvollisuus lakkaa, kun yhtiön toiminta loppuu.

  Aiemmin tuossa toisessa ketjussa sanoin kantani selvitysmenettelystä: ”Tuskinpa tällekään tielle kannattaa ryhtyä. Siihen Putti-Possulla oli erinomaiset perustelut”. Siis yleisesti ottaen. Kurkin tapauksessa, jossa yli 2/3 osakkeenomistajista myi osakkeensa negatiiviseen hintaan, jäin miettimään, olisiko selvitysmenettely ollut heille taloudellisesti edullisempi ratkaisu. On tietenkin mahdollista ja jopa todennäköistä, ettei ehdotus selvitystilamenettelystä olisi saanut Kurkin yhtiökokouksessa riittävää kannatusta.

  #1196818 Ilmoita asiaton viesti

  PG: Kurkin tapauksessa, jossa yli 2/3 osakkeenomistajista myi osakkeensa negatiiviseen hintaan, jäin miettimään, olisiko selvitysmenettely ollut heille taloudellisesti edullisempi ratkaisu.

  Mielenkiinnolla seuraan Gumbölen kehitystä ja erityisesti lunastusvelvoitetta ja -hintaa. Jos lunastushinta on 1€ velkaisesta osakkeesta ja velattomasta enemmän, saattaa olla, että 99% äänivallalla ry:n kannattaa hakea yhtiö selvitystilaan, jolla kaiketi välttyy ottamasta kantaakseen oy:n velkoja.

  #1196866 Ilmoita asiaton viesti

  Tuossa toisessa ketjussa oli juttua Vantaan Golfpuiston tilanteesta. Nykyisin samaan useiden yritysten ryppääseen kuuluu muun muassa Tikkurilan Golfkeskus Oy. Noiden yhtiöiden yhtiökokouksissa äänivalta on melko pienellä piirillä.

  #1196871 Ilmoita asiaton viesti

  Nämä keskustelut lähtee kivasti aina rönsyilemään ja viesteissä saadaan läpileikkaus lähes kaikista kentistä, joissa on taisteltu asiasta tai toisesta. Ja tämä ”pakkovastike” alkaa saamaan niin peikkomaisen leiman, että kohta lentää oksennus! Tosi asia kuitenkin on, että hyvin voivia, hyvin toimivia ja hyvän taloudellisen pohjan omaavia kenttiä tässä maassa on reilusti suurin osa, kiitos osakkeen omistajien ja hyvin hoidetun talouden! Se miten yhtiöissä asioita hoidetaan ja kuka käyttää äänivaltaa tai päätösvaltaa, niin ei pidä unohtaa, että missään yhtiössä ei saa toimia vastoin osakkeen omistajien etua (osakeyhtiölain suosimispykälä), eikä varsinkaan tehdä mitään rötöksiä, niistä joutuu vastuuseen! Älkää siis aliarvioiko osakkaiden, myöskään vähäisemmän määrän, valtaa ja kykyä vaikuttaa asioihin! En tiedä tässä maassa yhtään golfyhtiötä, joka olisi tehnyt osakkaiden vastuita tai velvotteita rikkovaa toimintaa (unohdetaan se Kotojärvi…) Joskus joudutaan tekemään kipeitä päätöksiä kun kentänhoito tai talous niin vaatii, mutta nekään ei sorra osakkaiden etuja ja oikeuksia. Näin ei myöskään voida toimia Hiekkaharjussa! Joten menkää yhtiökokouksiin ja käyttäkää ääntänne ja oikeuksianne!

  #1196872 Ilmoita asiaton viesti

  Menkää yhtiökokouksiin ja käyttäkää ääntänne! Juuri näin, hyvä hyvä! Ei tämä Hiekkaharjussa operoiva United Golf Group voi käyttää ääni-, tai mitään muutakaan valtaansa tehdäkseen kenttää tai osakkaita sortavia päätöksiä. Kannattaisi mielummin miettiä, että mitä he jättävät tekemättä osaamisen tai rahan puutteessa. Hiekkaharju ei mene konkurssiin tai muuhunkaan kurssiin näiden takia! Jos United Golf Group hoitaa leiviskänsä huonosti, niin heillä on laihat ajat edessä! Heidän omistuksensa siirtyy ajan kanssa toisiin omistuksiin, mutta toiminta jatkuu myös ilman heitä. Näin on myös monilla muilla kentillä missä yhden tai useamman tahon takana on isompia omistusosuuksia. Kulloo, Keimola, Peuramaa jne jne. Kukaan omistaja ei tee tarkoituksella taloudellisesti hölmöjä päätöksiä!

  #1196884 Ilmoita asiaton viesti

  Tosi asia kuitenkin on, että hyvin voivia, hyvin toimivia ja hyvän taloudellisen pohjan omaavia kenttiä tässä maassa on reilusti suurin osa, kiitos osakkeen omistajien ja hyvin hoidetun talouden!

  Näissä viimeaikaisissa ketjuissa ei juurikaan ole oltu huolissaan golfyhtiöiden tilanteesta. Sen sijaan huolta on kannettu siitä, että vaikka yhtiöt voivat pakkovastikkeiden suojissa hyvin, niin kasvava joukko pelaamisensa lopettavia osakkaita on pulassa.

  Maassa on kohta tuhansia entisiä pelaajia ja heidän perikuntiaan, jotka eivät löydä hyvässäkään hapessa olevan golfyhtiön osakkeelle ottajaa. Koska pelinsä lopettavien – ja pakkovastikkeiden kautta muiden pelaamista sponsoroivien – osakkaiden lukumäärä kasvaa koko ajan, heidän ahdinkoonsa (ei golfyhtiöiden!) on ehdoteltu erilaisia ratkaisuja.

  #1196946 Ilmoita asiaton viesti

  Kukaan omistaja ei tee tarkoituksella taloudellisesti hölmöjä päätöksiä!

  Mutta, jos on jo yritysryppäänsä kanssa tehnyt.

  #1197700 Ilmoita asiaton viesti
  GR

  No ei Keimolassa kellään ole suuria omistuksia. Suurimmalla yksittäisellä omistajalla taitaa olla alle 3 %. Ääntä hän toki pitää merkittävästi enemmän.

  pjs

  Konkurssilain 5 luvun 1 §:n mukaan ”konkurssipesään kuuluu tässä luvussa säädetyin poikkeuksin omaisuus, joka velallisella on konkurssin alkaessa ja jonka velallinen saa ennen konkurssin päättymistä”.

  Kannattaa huomata myös loppuosa. Konkurssipesään kuuluu siis myös omaisuus (kuten mahdollisesti osakeyhtiöoikeudelliset saamisoikeudet), joka saadaan konkurssiin asettamisen jälkeen. Konkurssi päättyy hyväksyttyyn lopputilitykseen. Konkurssihan voi kestää vaikkapa vuosia. Hyvä kysymys on, onko osakkeenomistaja vastikemaksuvelvollinen myös konkurssiin asettamisen jälkeen ja millä edellytyksillä näin voisi olla.

Esillä 22 viestiä, 1 - 22 (kaikkiaan 22)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit Yleistä Golfyhtiön konkurssi ja osakas