26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Golfvammat

Etusivu Foorumit Yleistä Golfvammat

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 48)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Nimetön

    Millaisista urheiluvammoista olette kärsineet golfissa? Ilmeisesti rannevammat ovat ainakin yleisiä. Itselläni ainakin sormien nivelet ovat kovan pelaamisen jälkeen olleet aika jäykät ja kipeät.

    Nimetön

    Lasketaanko psyykkiset?

    Nimetön

    Joo Bosco, minullakin vammat ovat sitä henkistä tasoa.

    Päävamma lienee se pahin ongelma, jonka golf on minulle aiheuttanut… 🙂

    No ei, hetken vaivaavia pieniä käsivammoja on ollut muutamia, mutta ehdottomasti inhottavin/kipein vamma oli vasemmalle puolelle lapaluun tietämille syntynyt lihasongelma. Tarkkaa diagnoosia en tiedä, mutta pitkään aikaan ei ilman buranaa voinut pelata. Ei se muuten ikävä ollut, mutta kun tuli pelattua aikoinaan suhteellisen paljon, niin vamma tuppasi oikutellessaan tuottamaan niin kovaa kipua, että hengitys salpaantui 🙂

    Ei siinä parantumisessa mennyt kuin 1,5 kk, mutta silti opetti että liikaa golfia pelaamallakin voi rikkoa itsensä. Tosin vamma oli luultavasti saanut alkunsa muiden harrastamieni urheilulajien parissa…

    Jaahas…Otetaampa +/- diagnoosi:

    – Sormet kipeillä känsillä.

    – Svingissä varottava vasenta lonkkaniveltä ja vasenta rannetta.

    + Ristiselkäkivut pysyvät kurissa Buranalla.

    + Nilkan teippausta pystyy jo höllentämään.

    Henkisille vammoille ei voi mitään, on vain sopeuduttava.

    Selkä + kyynärpää + kantapää

    Selkä… tuntuu että draivaamaan ei pysty enää ollenkaan..

    Vasen ranne… Hyvä alkulämmittely auttaa asiaan…

    Oikea kyynärpää.. lepo helpottaa kummasti, mutta kun millään ei malta olla harjoittelematta… Toisaalta syynä on myös rangen suhteellisen kova lyöntialusta.. vaikkaki nurmi, mutta kova kuitenkin..

    Akillesjänteet, sormien nivelet jäykähköt

    Oikean käden nimettömän ylimmän nivelen oikean puoleinen sivu tulee punaiseksi aina keväisin, kun ei ole kuukausiin hakannut ja interlock-otteella alkaa taas paukuttaa…

    Aika huikea vamma.

    Ristiselkä, vasen kylki, pitkät selkälihakset, vasen ranne, oikea kyynärvarsi (tenniskyynärpää), oikea nilkka… Mikään paikka ei ole isosti särkynyt, mutta välillä em. paikkoja kolottaa kovastikin.

    Kylkilihakset meni viime vuonna jumiin liiallisesta pelaamisesta ja kyyrystä asennosta bägiä vedettäessä. Homma ilmeni kyyrynä asentona ja jäykkyyttää kesti noin viikon.

    Jos muilla samaa ongelmaa niin sen saa pois jumppapallolla tekemällä seuraavia venytyksiä viikoittain:

    mene pallon päälle puolittain selällesi osittain kyljellesi, laita pallo noin navan kohdalle.

    Venytä kylkeä ristiin niin, että oikea käsi kurottaa vasemmalle ja vasen jalka oikealle. Käsi voi olla maassa ja jalka roikuu ilmassa. On erään fysioterapeutin mukaan lähes ainut venytys mikä relaksoi ko. lihakset.

    Säännöllinen venyttely 3-4 kertaa viikossa ehkäiseen kylkilihasten menemisen jumiin.

    Nimetön

    Olin vähän aika sitten fysioterapiassa hoitamassa ihan muuta kuin golfvammaa, ja kysyin häneltä minkälaisia vaivoja golffareilla on. Hän vastasi että melko vähän vammoja verrattuna muihin lajeihin, mutta piti lajin yksipuolisuutta pienenä uhkana selkärangan liikkuvuudelle. Eli golf on periatteessa hyvä laji selkärangan nikamien liikkeessä pitämiseen, mutta liikkuvuus tulee vain yhteen suuntaan (kun harvemmin sitä väärään suuntaan swingataan). Eli hänen hoitamiensa golfareiden selkä- ja niskarangan liike oli eriomainen swingin suuntaisesti, mutta toiseen suuntaan erittäin rajoittunut, ja tämä luonnollisesti aiheuttaa muita vaivoja. Tätähän voitte kokeilla omalla kohdalla pelkällä pään kääntämisellä sivulle, veikkaan että monella golffarilla pää kääntyy paremmin ’swingin suuntaan’.

    Eli muistetaan kunnollinen lämmittely erilaisilla kiertoliikkeillä ennen rundia, jotta myös toinen puoli selästä toimii tulevaisuudessa. Myös kierrosten jälkeen on hyvä venytellä välillä, jotta paikat pysyvät kunnossa.

    Erityisesti Svingarin viestiä lukiessa tuli mieleen, että samantyyppistä yläselän lihasongelmaa on silloin tällöin esiintynyt, joka on ulottunut hartioille ja niskalihaksiin asti. Jopa niin, että joskus on pelin jälkeisenä yönä herännyt päänsärkyyn, joka ei edes parilla Buranalla hellitä – saattaa jatkua suuren osan seuraavaa päivää. Venyttelyjä on toki tehty pelin jälkeen, mutta lähinnä vain jaloille, jotka muuten jäykistyisivät tuntuvasti jo kolmen vartin automatkalla kentältä kotiin.

    Olen myös epäillyt joskus, mahtaako päänsäryn syynä sittenkin olla se, että monasti tankkaan nestettä aivan liian vähän pelin aikana – lämpimänäkin päivänä saattaa jäädä puolen litran tuntumaan. Vaikka yritänkin tasapainottaa tätä puolta heti pelin jälkeen ja kotona, voisiko se heittää vajaan puolen vuorokauden kuluttua päänsäryn? (Eikä tuo tasapainotus ei ole mitenkään mennyt överiksi, siis 😉 ).

    Ehkä siis kuitenkin lihasongelma. Mitähän osaa tässä näyttelee svingin suoritus, stanssissa gripin puristus tai muu jännitys ja mitä bägin veto kärryillä? Pyrin kyllä aktiivisesti vaihtamaan vetävää kättä vähän väliä.

    Itselläni tuli selän kanssa ongelmia kun vetelin kärryä. Aina ei viitsi bägiä kantaa (esim. sateella), joten itse aloin vetämään kärryä samanaikaisesti molemmilla käsillä. Se ei rasita selkää läheskään yhtä paljon. Kärryn työntäminenkin on ihan hyvä selälle, mutta silloin kannattaa varoa, ettei vahingossa tökkää kärryn ’pohjaa’ maahan. Se kahva mahassa ei tunnu kauhean hyvältä…

    Nimetön

    Ei sitä golfmailaa kuulu lyödä voimalla, ei mitään vammoja, paitsi tosiaan henkisiä…

    Vammat oli aiemmin mulakin enämpi henkistä plaatua… paitti CG kurssilla Vierumäellä kun pääs vetelemään urakalla ilman minkäänlaista osaamista koppa tolkulla palloja. mistä seuraamuksena rakko kätteen.

    Eilen sitten innostuksissani tuli pamauteltua tutkaan ensteks noilla omilla normaaleilla mailoilla jotain räppäsyjä. No Lahtitolla oli sitten mukana sellanen reilummalla varrella varustettu kepukka, jota tietenkin pitää käskyttää kunnolla ja laittaa anteroa kunnolla… bad idea 🙁 Eihän tälläsillä pulkan naruilla pitäs lähteä riehumaan… kunnollinen taakkevienti tyyliin John Daly jossa mailanpää bäkärissä viistää vasenta tossua :o) ja sitten mailanpäätä liikeelle …. läpiviennissä kuului olkanivelestä melkosta rutinaa ja helvetillisen kivun saattelemana muutaman linnunradan tähtikuviot vilahtaa silmien editse… onneks maila pysy näpeissä muutoin se olis varmaan siirtynyt täältä tulevaisuuteen. Kuitenkin kipu oli vain hetkellinen, mutta annas olla kun kotiin ja sohvalle päästiin saatikka yö saapui, niin johan alkoi mukavasti jomottamaan… Tänään sitten lääkärille näyttämään jos vaikka kävi sitten pahastikin. Tutkittiin sitten oikein ultraäänelläkin ja katteltiin huolestuneena kuvaa… bicepsjänteen proksimaalipäässä kaikurakenne häiriintynyttä (olis tutkinu samalla pään niin olis nähny kunnolla häiriintynyttä)… ja osittaiseen ruptuuraan sopiva löydös. Tämä ilmeisesti sitten tarkotti selkokielellä, jotta kausi on tältä suvelta Kobon osalta lepo. Ja kattotaan sitten ortopedikyyrin kanssa keskiviikkona tarkemmin mitä asiantilalle pitää tahi voi tehdä…

    Tämä nyt varoittavana esimerkkinä kaikille… älkää alkako riehumaan jos ette prkl osaa, siittä ei hyvä heilu… ilon kautta ensi kauteen valmistautumaan :o)

    menee aiheen ohi vähän, mutta:

    Kyllä sitä palloa lyödään voimallakin, yhdistettynä hyvään tekniikkaan. Turha sanoa ettei golf ole missään määrin voimalaji.

    ”Maailmanhuiput ovat koko ajan vahvempia ja hyväkuntoisempia. Ei vielä 80-luvulla ollut tietoakaan voimaharjoittelusta golfissa”

    – Jack Nicklaus.

    Kun katsotaan world rankingia, niin ei kärkipäässä hirveästi kyhytlyöntisiä, fysiikaltaan heikkoja pelaajia ole.

    Tuohon saa kommentoida, mutta älkää provosoituko, semmoiseksi se ei ole tarkoitettu.

    Repiminen on sitten ihan toinen asia, sitä ei pidä sotkea tarkoittamaani voimaan. Ja voimasta on hyötyä todella vasta sitten kun tekniikka on edes jossain määrin kohdallaan. Sanonta ”voima korjaa virheet” ei ole myöskään ihan tuulesta temmattu. Suurempi mailanpäännopeus kompensoi jossain määrin puutteita tekniikassa. Tämäkään ei ole omasta hatusta vedytty ajatus, vaan sanojana taisi olla Butch Harmon(kaikki varmasti tietää kuka hän on).

    mitä golfvammoja mulla on?

    Krooninen fade, kukaan asiantuntija ei oo vielä pystynyt auttamaan.

    Mulla on ollut suuri ja vakava vamma: Heinäkuussa range-keikan jälkeen huomasin, että oikean käden (lyön leftiltä) nimettömän sormen viimeisin nivel oli lähes tunnoton. Tuntui ainoastaan pientä pistelyä (’ämmänneuloja’). Ajattelin, että homma hoituu parissa tunnissa itsestään. No, pari kuukautta siihen sitten melkein meni; nyt on alkanut taas tunto palaileen. Ilmeisesti jotkut hermoradat löivät itsensä tärähdyksen voimasta lukkoon.

    Tämän tason vammoilla kun aina selviäiskin, edellinen kesä meni pitkälti selkäkramppien ja venähdysten paranteluissa ja liian aikaisissa kentälle paluissa…

    Mukava kuulla, että muillakin on samanlaisia vammoja; tai siis eihän se tietenkään oo mukavaa, että on vammoja, mutta on mukava huomata ettei oo huonommista raaka-aineista kasattu, jos muillakin remppaa samat paikat.

    Toi hanskakäden nimettömän ylin nivel kipeytyy yleensä kerran kaudessa, sillon kun erehtyy menemään reenipaanalle duffin kanssa. Viime kesänä tuossa nivelessä oli sellanen pallura ja koko sormen pää oli kylmä ja tunnoton pitkään (=viikkoja) ja kun pelasin parin lääkärin kanssa, ne sanoi, että se on kanglio, vaaraton, mutta joskus hieman kivulias ja menee yleensä ittekseen pois. Ja se meni.

    Toissakesänä oli vasemman lapaluun alla puukko pystyssä aina kun löi. Kokeilin hoidoksi ankaraa hierontaa, ei auttanut, vamma poistui kun lumi satoi maahan.

    Jokunen vuosi siten kärsin myös ’etuiskiaksesta’, eli toi oikean puoleinen lonkankoukistaja vihloi jos teki äkillisiä kääntymisliikkeitä. Lumi poisti senkin vamman. On sillä kummallinen parantava vaikutus!

    Lisäksi vasen nilkka, tai oikeestaan toi jalkapöydän päällinen tosta nilkan kohdasta kipeytyy aina rasituksessa, eli kun on kierroksen jälkeen ottanut kierroksen klubilla, jalka jähtyy eikä sen päälle oikein tee mieli asettaa painoaan, vaan kävely autolle menee menee sillai jäykin nilkoin hoippuen, ja tää siis tapahtuu vaikka jois limpparia.

    Tässä 15 vuoden aikana kertynyt saldo, katotaan viiden vuoden kuluttua uudelleen. Jotain hyvää on kyllä talvessakin, saa selkä palautua seuraavaa kautta varten=)

    Jokunen vuosi siten kärsin myös ’etuiskiaksesta’, eli toi oikean puoleinen lonkankoukistaja vihloi jos teki äkillisiä kääntymisliikkeitä.

    —————————-

    Kävitkö lääkärissä tuon vammasi kanssa – tarkistamassa mistä oikein oli kyse?

    Minulle tuli tuo vamma (ja oireet) jokunen viikko sitten, ja olen elänyt siinä luullossa, että ’nivusessa’ on vain joku venähdys…

    En sitten niin minkäänlaisista (henkiset asia erikseen). Muistakaa hyvät immeiset lihaskunto! On paljon nautinnollisempi pelata kun paikat ei hajoo.

    Viime kesänä tuli kurja ja peliä haittaava nilkan venähdys, kun lähdin lämmittelemättä kierrokselle. Kakkosväylän avauksessa nilkkaan tuli kiertoliikkeen takia joku tuska. Sittemmin olen pystynyt välttämään saman hyvällä lämmittelyllä sekä seuran pron kommentin mukaan avaamalla lisää etummaista jalkaa. Tästä on useampikin hyöty: lantio pääsee paremmin kääntymään svingissä sekä lisäksi polveen ja nilkkaan kohdistuvat sivuttaissuuntaiset rasitukset ovat pienemmät.

    Toinen mikä on pariin otteeseen vaivannut parin viikon ajan on kipeytynyt kyynärpää. Ilmeisesti jonkin tyyppinen golf/tenniskyynärpää ei ole mitenkään harvinainen lajia harrastavien keskuudessa. Onko jollain tietoa, miksi ja miten se syntyy? Lämmitellen olen pystynyt tänä kesänä pystynyt välttämään sen.

    Minun mielestäni kenenkään ei muuten kannata luulla niin, että golffissa oikeaoppisella suorituksella paikat pysyvät parhaiten kunnossa. Lähes kaikki urheilulajit rasittavat elimistöä jostain kohdasta eniten, ainakin silloin kun harrastetaan/treenataan paljon. Parhaimmat esimerkit voi varmaankin ottaa heittolajeista keihäs, kiekko yms, sekä mm. juoksijoilla polvet ja muut nivelet. Listaa voi helposti jatkaa…

    Oikeassa kämmenessä kovettuneet känsät.

    Vasemman etusormen sivu kovettunut.

    Joskus harvoin kantapäässä ja/tai pottuvarpaan sivussa rakko.

    Nilkka kerran nuljahtanut.

    Värivammoja: valkoiset jalkaterät (ruskeat sääret), valkoinen vasen kämmenselkä, muutoin ruskeat kädet ja käsivarret yms.

    Paarmojen ja hyttysten pistoja.

    Joskus nestehukkaa (kun idiootti en ole muistanut juoda riittävästi vaikka mukana on aina juomaa yllin kyllin…)

    Muutoin pelaaminen tekee vain hyvää vanhan eukon kropalle, kunhan muistaa ettei revi ja pistä lyönteihin älyvapaata voimaa pienen kylän verran kun ei siitä kuitenkaan mitään hyötyä ole. Vaikka selkä on ihan risa, kesän pelaaminen vahvistaa lihaskuntoa ja vointi on hyvä. Ja nivelrikkoisten polvienkin kanssa pärjää kun ottaa välillä troppia.

    Ja varmuuden vuoksi aina on bägissä laastaria, rakkolaastaria ja ideaaliside…….

    Tennis/golfkyynärpäästa löytyy hyvin netistä tietoa, vaikkapa googlella hakemalla.

    Mutta tässä aluksi yksi sivu joka kertoo golfkyynärpäästä:

    http://www.hyvaterveys.fi/sivu.asp?path=1;617;775;1471

    En käyny lääkärissä sen ’etuiskiaksen’ kanssa, toi termikin on aivan omaa keksintöä, mutta mielestäni kuvaava. Vaiva katosi ajan ja lumen myötä ittekseen ja kauden aikana yritin iltasella venyttää lonkan koukistajia, vaikka niitten venyttely on kyllä ihan sieltä ittestään, eli pirun kivuliasta ja hankalaa.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 48)
Vastaa aiheeseen: Vastaus #369822 kohteessaGolfvammat

Etusivu Foorumit Yleistä Golfvammat