16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Golfseura (ry) ja golfosakeyhtiö (oy)

Etusivu Foorumit Yleistä Golfseura (ry) ja golfosakeyhtiö (oy)

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Viime päivien pitkistä ketjuista tuli mieleen, mikä on golfry:n tehtävä.
    Itsestään selvänä olen pitänyt jäsenten etujen ajamista.

    Vaikea tilanne näyttää olevan oy-ry-yhdistelmissä, joissa äänivalta on muilla kuin ”pelaajaosakkailla”. Joissakin golfseuroissa ry:n hallitus on miehitetty osakeyhtiön äänivallan käyttäjillä. Yhdistyksissä käsittääkseni jokaisella jäsenellä on vain yksi ääni. Siksi osakeyhtiön ”todellisten omistajien” pitäisi toimia seurojen hallituksissa lähinnä yhteistyökumpoaneina ja tiedonvälittäjinä.

    Tässä vähän alkuun:
    ry on sama kuin seura eli pelaajien yhteenliittymä, jossa jokaisella on yksi ääni. Seuralla on hallitus ynnä hallituksessa tai myös muuten erilaisia toimikuntia, kuten junioritoimikunta, kilpailutoimikunta jne. Joku jäsen on useimmiten kapteeni, jonka yksi tärkeimpiä tehtäviä on mm. tapojen seuraaminen ja sääntöjen opettaminen ynnä eriasteisten toimintojen ja tilaisuuksien järjestäminen. Vaihtelee seuroittain. Seura toimii jäsentensä puolesta ja eduksi. Seurat ovat Suomen Golfliitto ry:n jäseniä. Niillä ei ole suoraa tekemistä kenttien kanssa, joilla on oma yhdistys.

    OY on sen kentän omistava yhtiö, jolla yleensä seura toimii. Pääsääntöisesti on näin ja aiemmin oli jopa pakko olla kenttä, mutta nyttemmin liiton säännöt ovat muuttuneet ja seura voi toimia ilman omaa kenttää nimeämällä joku kenttä kotikentäksi.

    Oy on useimmiten yksittäisten pelaavien osakkaitten omistama. Osakkeet rakentuvat usein A/B/C osakkeisiin pelioikeuksien määrän mukaan, esim 3/2/1 tai sitten on erilaisia sarjoja kuten yritys- ja perhepelioikeudet. Nämä osakkeet olivat tai ovat velvolliset maksamaan kentän hoito- ja usein myös rahoituskuluja. Kenttäyhtiöllä on hallitus, jossa yhtenä jäsenenä on usein seuran puheenjohtaja.

    Tiettynä ajanjaksona rakennettiin useita kenttiä, joissa rakentavasta tahosta joku kehitteli oman erillisen osakesarjan, omistusosakkeet esim. E-osake, tai sitten tietyn määrän numeroituja osakkeita (ovat myös omistusosakkeita), joilla ei ole mitään maksuvelvoitteita, mutta kaikki oikeudet. Nämä osakkeet ovat siitä kiusallisia, että niillä voi täysin dominoida kenttää, koska äänimäärä riittää aina ylittämään kaikki muut. Silloin jos hallitukset menevät ”ristiin” moni kenttä toimii hienosti yhteen ry:n kanssa. Vaikeita ovat jotkut omistajaosakas kentät. Niissä omistajaosakkaaseen on iskenyt ahneus.

    Tiettynä ajanjaksona rakennettiin useita kenttiä, joissa rakentavasta tahosta joku kehitteli oman erillisen osakesarjan, omistusosakkeet esim. E-osake, tai sitten tietyn määrän numeroituja osakkeita (ovat myös omistusosakkeita), joilla ei ole mitään maksuvelvoitteita, mutta kaikki oikeudet. Nämä osakkeet ovat siitä kiusallisia, että niillä voi täysin dominoida kenttää, koska äänimäärä riittää aina ylittämään kaikki muut. Silloin jos hallitukset menevät ”ristiin” moni kenttä toimii hienosti yhteen ry:n kanssa. Vaikeita ovat jotkut omistajaosakas kentät.

    Ymmärsinkö oikein mielilipiteesi, että hallitusten tulisi mennä ”ristiin”, jotta homma toimisi? Myös omistajaosakaskentillä, jotta saataisiin ”ymmärtäväinen, kiltti ja kuuliainen” ry:n hallitus?

    KL1

    Ymmärsinkö oikein mielilipiteesi, että hallitusten tulisi mennä ”ristiin”, jotta homma toimisi? Myös omistajaosakaskentillä, jotta saataisiin ”ymmärtäväinen, kiltti ja kuuliainen” ry:n hallitus?

    Tuo ristiin meneminen on yksi tapa. Toinen on se, että nuo kaksi hallitusta aidosti keskustelevat keskenään ja miettivät miten kummankin toimet edesauttavat kentän toiminnan hyvinvointia.

    Mitä tulee tuohon ’kuuliaiseen’ ry:n hallitukseen, niin siihen ei tarvita mitään ristiinmenoja. Osakepohjaisella kentällä osakeyhtiö määrää ja seura, eli ry vikisee. Yhdistyksen hallitus voi päättää ihan mitä haluaa, mutta yhtiön hallitus lopulta päättää. Eikä tämä ole mitään haihattelua, vaan silkkaa faktaa. Asiasta on liiankin paljon omakohtaista kokemusta…

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
Vastaa aiheeseen: Golfseura (ry) ja golfosakeyhtiö (oy)

Etusivu Foorumit Yleistä Golfseura (ry) ja golfosakeyhtiö (oy)