26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Golflehden artikkeli ’Kenttätöissä’

Etusivu Foorumit Yleistä Golflehden artikkeli ’Kenttätöissä’

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • KL1

    Jeren kirjoittama artikkeli oli kiinnostava eikä vähiten siksi, että omasta mielestäni Suomen paras kenttämestari Teemu Lehtimäki oli mukana Jeren mentorina ja muutenkin osana kertomusta.

    Muuan asia minua jäi kuitenkin tuossa artikkelissa kummastuttamaan. Valvojan toimintaa koskevassa osiossa kirjoitettiin näin:

    ’Kilpailut ovat valvojille joskus haastavia. Ne ovat pelirytmiltään harjoituskierroksia hitaampia, mutta kynnys puuttua pelinopeuteen on suurempi, koska erityisesti kilpailuissa pelaajille on annettava rauha keskittyä omiin suorituksiinsa.’

    Erinäisiä kilpailuja tuomarin ominaisuudessa seuranneena ja niissä pelinopeuteen huomiotani kiinnittäneenä kummastelen moista ajatusta. On varsin tyypillistä, että kilpailuissa pelaajille annetaan peliaikaa enemmän kuin kentän normaali hupikierros keskimäärin vaatii, mutta siitä kyllä pidetään kiinni. Jos ryhmä jää jälkeen edellä menevistä, niin ryhmä pistetään kuromaan ero kiinni. Kas kun sen keskittymisrauhan pitää olla samanmittainen kaikille, eikä niin, että joku ryhmä keskitty pidempään ja laittaa takana tulevat jonottamaan.

    Siinä olen toki samaa mieltä, että kilpailut ovat pelinopeuden säilyttämisen kannalta haastavampia kuin tavalliset peruspäivät. Tosin kilpailuissa tuomarilla on keinonsa saada ryhmä eteenpäin vaikka väkisin, peruspäivässä voi olla vaikeata saada osakas liikkumaan ripeämmin…

    Kilpailut ovat valvojille joskus haastavia. Ne ovat pelirytmiltään harjoituskierroksia hitaampia, mutta kynnys puuttua pelinopeuteen on suurempi, koska erityisesti kilpailuissa pelaajille on annettava rauha keskittyä omiin suorituksiinsa.’

    Kilpailu/harjoituskierros jako on hankala, koska jokainen tasoituskierros on teoriassa kilpailukierros. Lisäksi aika monessa ryhmässä pelataan skinejä, silvereitä, jne – jotka kaikki ovat kilpailukierroksia. Sitten on yrityskilpailuja tai muita ryhmäpeleja – jotka nekin ovat enemmän tai vähemmän kilpailukierroksia. Raja ”tärkeiden” ja vähemmän tärkeiden kilpailujen välillä on vaikea, koska tärkeys on aika lailla subjektiivinen, ellei sitten ”tärkeiksi” luokitella kaikkia ry:n, Golfliiton tai SGS:n järjestämiä kilpailuja.

    KL1

    Kilpailut ovat järjestettyjä tapahtumia ja niille varataan riittävä aika, eikä niihin voi laskea mitään kavereiden skinejä eikä tasoituskierroksia. Mitä siitä tulisi, jos skinejä pelaava ryhmä vaatisi saada pelata puoli tuntia hitaammin kuin sosiaalikierroksia pelaavat?

    Otin siis kantaa siihen, että mielestäni kynnys puuttua jälkeen jäävän ryhmän toimintaan ei saa olla yhtään sen suurempi kilpailuissa kuin muutoinkaan, pikemminkin päin vastoin.

    Paljon eri kentillä pelanneena, on valitettavasti todettava valvonnan olevan kovin suunnittelematonta. Yleisesti kentälle kuin kentälle soveltuva malli, jossa valvoja kiertää kenttää pelisuuntaan vastaan väyliä (noin) 15->4, tuntuisi olevan harvassa järjestelmällisenä käytäntönä. Valvonnan pitäisi mielestäni olla myös näkymätöntä: ne ryhmät, joiden pelinopeuteen ei ole tarpeen puuttua eivät saisi havaita valvontaa olevankaan.

    Tarvittaessa valvojan täytyy olla myös hieman ”ikävä ihminen”, mitä useimmat eivät halua olla.

    Tietysti, kun valvonnasta ei makseta, kovin paljon ei voi vaatiakaan.

    Muuten, NRG:n Rock -kenttä on valvonnan kannalta poikkeuksellisen helppo. Valvoja voi asettua mäelle, jossa on väylien 6 ja 13 tiit ja josta näkee (tarvittaessa kiikaroiden) kentän lukuunottamatta väyliä 3 ja 15-16. Kun hän sitten havaitsee jossain ryhmän, jonka edessä on merkittävä aukko, mäeltä huristaa nopeasti ko ryhmän luo tai sitten ryhmää voi pyytää pelaaman noepammin/ päästämään takana tulevia ohitse, kun saapuvat tiille 6 tai 13. Silti en ole nähnyt kenenkään tekevän valvontaa näin.

    River -kenttä on hankalampi valvottava, joten sillä tuo vastavirtaperiaate on ensisijainen sovellus. Riverhän tulppaa lähes aina väylille 4 ja 5 ja hellposti väylälle 6 missä paljon syvää raffia, johon hukata pallonsa. Kun River lähtee tiiltä 1, valvonnan keskeinen kohde olisi katsoa ryhmien välejä siirryttäessä väylältä 6 väylälle 7. Toinen tähystyspaikka on kummulla, jossa on väylän 12 tii ja väylän 16 griini. Valvonta kannattaisi keskittää tänne silloin, kun Riverille lähdetään tiiltä 10.

    Tosin kaikkiaan peli NRG:ssä etenee pääosin hyvin, ottaen huomioon kenttien korkean täyttöasteen. Tämän lukisin ensisijassa pelaajien, en valvonnan ansioksi.

    KL1

    Valvonnan pitäisi mielestäni olla myös näkymätöntä: ne ryhmät, joiden pelinopeuteen ei ole tarpeen puuttua eivät saisi havaita valvontaa olevankaan.

    Tai ainakaan valvojan läsnäolo ei saisi häiritä noita(kaan) pelaajia.

    Mielestäni on kuitenkin hyvä, jos valvoja välillä näyttäytyy myös niille, jotka ovat oikealla paikallaan. Tietoisuus valvonnasta pitää pelaajat hieman varpaillaan, mikä yleensä parantaa pelinopeutta.

    Tosin kaikkiaan peli NRG:ssä etenee pääosin hyvin, ottaen huomioon kenttien korkean täyttöasteen. Tämän lukisin ensisijassa pelaajien, en valvonnan ansioksi.

    Voiko hyvän pelinopeuden ja olemassa olevan valvonnan välille kytkeä jonkinlaisen korrelaation? Pelaajathan sen pelinopeuden tekevät, valvoja ainoastaan katsoo, että homma toimii.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
Vastaa aiheeseen: Vastaus #1340403 kohteessaGolflehden artikkeli ’Kenttätöissä’

Etusivu Foorumit Yleistä Golflehden artikkeli ’Kenttätöissä’