23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista

Golfkenttien yhteistyö

Etusivu Foorumit Yleistä Golfkenttien yhteistyö

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 37)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Viime vuosina ollaan nähty yhteistyökuvioita golfkenttien kesken. Laajimpana ehkä Kultakortti, joka täyttää jo vuosia. Tänä vuonna nähtiin premiumkenttien Nordcenter, Linna ja Kytäjä -yhteistyö ja heti perään 4 laatukenttää Pickala, Vierumäki, Lohja ja Talma julkaisivat yhteistyökuvionsa. Samoin uusi artikkeli kertoo Keimola, Nurmijärvi, SHG -halliyhteistyöstä, joka käyttöasteen valossa näyttää olevan onnistunut.

    Kaikki näyttää hyvältä, mutta olisi kiva kuulla forumilaisten näkemyksiä yhteistyökuvioista ja myös niitten varjopuolista. Ja, jos kaikki toimii niin hyvin kuin näyttää, miksei yhteistyö leviä laajemmalle? Voittavatko kaikki kyseiset kentät, vai kuka on häviäjä. Entä kentät, jotka ovat yhteistyön ulkopuolella automaattisesti häviäjiä tai jopa niiden tuho?

    Edelleen näkemyksiä siitä, mikä voisi olla seuraava askel tässä yhteistyössä – olisiko esimerkiksi laajempi kymmenien kenttien yhteistyö (ja missä kohdin tulee Kilpailulainsäädäntö vastaan, jos yhteistyö kattaisi esim yli 50% kentistä) vai olisiko kenttien ristiinomistus tai fuusiot seuraava askel.

    Itse ehdotin taannoin ajatusta fuusiosta, jossa kentät yhdistyisivät vaiheittain: esim ”laatukenttien” osakkeet vaihdettaisiin uuden Laatugolf Oy:n osakkeisiin, joilla olisi täysin samat oikeudet kuin nykyisilläkin osakkeilla (tai joku voisi kieltäytyä vaihtamasta, ja pysyisi suoraan kentän omistajana), mutta Laatugolf Oy:llä olisi Super-osakesarja, johon jokainen osakas voisi vaihtaa oman osakkeensa maksamalla xxx € lisämaksun ja tämä Super-osakkeenomistaja olisi oikeutettu pelaamaan vapaasti kaikilla Laatugolf Oy:n 9,5 kentällä ja olisi ehkä myös vapautettu vastikepakosta (voisi siis ”lepuuttaa” ilmaiseksi).

    Minusta nämä yhteistyöhankkeet ovat lähtökohtaisesti positiivinen asia. Mukana olevien kenttien pitää olla kuitenkin ”tasavertaisia”. Kytäjä oli aiemmin mukana Talman, Pickalan, Vierumäen ja jonkun muun kentät kanssa, mutta jäi pois kun vierailijoita tuli Kytäjälle moninkerroin verrattuna Kytäjäläisten vierailuhin muilla kentillä.

    Nyt nuo P-P:n mainitsemat tämän kauden kenttäyhteistyöt ovat todennaköisesti paljon toimivampia.

    Kytäjä ja Linna ovat mukana myös kansainvälisessä Pacific Links verkostossa, jossa on mukana yli 500 kenttää tarjoten alennettua greenfeetä (tai ylipäätään pääsyä kentälle). Kytäjällä on muutenkin kansainvälistä yhteistyötä useiden kenttien kanssa.

    Hyvinkään Golf on mukana muutaman kentän poolissa, jossa kuukausittain vaihtuen voi vierailla toisella kentällä rajattomasti.

    Nämä kaikki (ja varamasti muut, joista en oletietoinen) ovat hyviä esimerkkejä eduista, joilla kentät voivat houkutella uusia osakkaita tai kausipelioikeuden hankkijoita.

    Mitä tulee yhteistyön laajentumiseen, mielestäni järkevä vaihtoehto olisi kenttien siirtyminen operaattorien haltuun. Kun operaattorilla olisi useita kenttiä, ei tulisi ongelmia epätasaisessa ”vierailusuhteeessa”. Operaattorin kannalta ei olisi väliä millä kentillä pelataan, kunhan pelataan vain omilla kentillä. Tässä mallissa myös kierrosten hinnoittelu toimisi helposti, yhdeltä luukulta saisi pelipaketin, joka kelpaisi usealle kentälle.

    Kenttien vapaaehtoiseen fuusioon en usko erilaisten yhtiöjärjestysten, taloustilanteen ja hajautuneen omistuksen vuoksi. Sen sijaan malli, jossa löytyisi taloudellisesti vahva taho, joka hankkisi kaikki fuusioituvien kenttien osakkeet, olisi paljon toimivampi ja ehkä jopa helpommin toteutettavissa, koska useilla kentillä valtaosa osakkeista on pelaamisen lopettaneiden hallussa. Ei puutu kuin taho. joka ottaisi aloitteen. Nykyhinnoin ei hankinta edes tulisi kovin kalliiksi.

    KL1

    Mitä tulee yhteistyön laajentumiseen, mielestäni järkevä vaihtoehto olisi kenttien siirtyminen operaattorien haltuun. Kun operaattorilla olisi useita kenttiä, ei tulisi ongelmia epätasaisessa ”vierailusuhteeessa”. Operaattorin kannalta ei olisi väliä millä kentillä pelataan, kunhan pelataan vain omilla kentillä.

    Voisitko selventää tuota lihavoitua?

    useilla kentillä valtaosa osakkeista on pelaamisen lopettaneiden hallussa

    Voitko antaa esimerkkejä moisista kentistä? Onko niitä myös täällä pk-seudulla?

    ”kunhan pelataan vain omilla kentillä” tarkoittaa sitä, että pelioikeuden haltija tai pelipaketin hankkinut pelaa operaattorin hallitsemilla kentillä. Operaattorin kannalta ei ole väliä mille kentälle asiakas menee.

    Kenttiä, joiden pelioikeutta käyttää joku muu kuin osakkeen omistaja, on suurella todennäköisyydellä valtaosa pääkaupunkiseudun kentistä. Aivan varmasti tiedän kaksi (Talma ja HyG), mutta moni muukin kenttä on aivan samassa tilanteessa. Kenttä perustettu 1980-90 luvuilla, osakkeet eivät liiku vaan ovat pääosin alkuperäisten omistajien hallussa, jotka eivät enää pelaa. Joku niitä pelioikuksia kuitenkin käyttää, eli ovat siis vuokrattuna. Esimerkiksi Talman osalta tieto löytyy tilinpäätöksestä. Kentät eivät tyypillisesti ole niin avoimia kuin Talma, mutta ei vaadi suurta viisautta yhdistää mainitsemani asiat, niin päätyy samaan lopputulemaan monen kentän osalta.

    KL1

    Kenttiä, joiden pelioikeutta käyttää joku muu kuin osakkeen omistaja, on suurella todennäköisyydellä valtaosa pääkaupunkiseudun kentistä.

    Kenties, mutta mistä tiedät, että nuo osakkaat ovat pelaamisen lopettaneita ihmisiä? Sitä minä kysyin. Vaikuttaa villiltä veikkaukselta enkä oikein usko tuohon, mutta ei sen väliä.

    Kenttien vapaaehtoiseen fuusioon en usko erilaisten yhtiöjärjestysten, taloustilanteen ja hajautuneen omistuksen vuoksi. Sen sijaan malli, jossa löytyisi taloudellisesti vahva taho, joka hankkisi kaikki fuusioituvien kenttien osakkeet, olisi paljon toimivampi ja ehkä jopa helpommin toteutettavissa, koska useilla kentillä valtaosa osakkeista on pelaamisen lopettaneiden hallussa. Ei puutu kuin taho. joka ottaisi aloitteen. Nykyhinnoin ei hankinta edes tulisi kovin kalliiksi.

    Miksi ”operaattorin” pitäisi olla jokin uusi taho? Eikö operaattorin omistajina voisi olla kyseisten yhtiöiden nykyiset osakkaat? Tässä mallissa, jossa vaihdon yksi seuraus olisi vastikevelvoitteen poistuminen, ei osakkaiden tarvitse olla golfin harrastajia. Aikaa myöden tällaisen yhtön omistus varmaan muuttuu ja keskittyy, mutta aika ja markkina näyttää, mitem käy

    KL1, 1980-90 luvuilla perustettujen kenttien osakkaista valtaosa on alunperin ollut pelaajia, jotka ovat rahoittaneet oman kenttänsä rakentamisen. Osakekauppa on viime vuosina ollut melko hiljaista, joten mihin nämä osakkaat olisivat osakkeensa saaneet myytyä ? Kyseessä ei ole villi veikkaus vaan valistunut arvio. Esim HyGin osalta valtaosa vuokrapelioikeuksista hankitaan kentän hallinnoiman poolin kautta, jolloin omistajalle ei tule mitään tuottoa (jos ei kulujakaan, jos kaikki saadaan vuokrattua). Ei oikein kuulosta sijoittajan toiminnalta.

    Tämä ei kuitenkaan ollut aloitetun keskustelun pääteema, mutta jotenkin nämä keskustelut vääntäytyvät aina asian viereen.

    Nykymallin mukainen yhtiö muuntuu aika huonosti operaattoriksi seuraavista syistä:
    – yhtiöt on alunperin perustettu aivan toisella logiikalla, jonka muuntaminen edes keskustelun tasolla on osoittautunut lähes mahdottomaksi
    – yhtiöiden omistus on liian hajanainen, joten yksittäisen omistajan taloudellinen intressi tuottomielessä ei ole riittävä
    – hajaantuneesta omistuksesta johtuen päätöksenteko voi olla vähintäänkin hankalaa ellei mahdotonta
    – jos ajatellaan kenttäfuusioita, kenttien erilaiset yhtiöjärjestykset ja taloustilanne tekevät fuusiot haastaviksi
    – operaattorin toiminta voi joskus olla tappiollista, joten pitää pystyä kerämään tarvittavat reservit elinkelpoisuuden varmistamiseksi, mikä nykyisten yhtiöjärjestysten vallitessa voi olla hankalaa

    Tässä muutama peruste ihan aluksi

    Vai että oikein yhteistyötä on tulossa! Ei taida golfosakkeet mennä kaupaksi, ei sitten millään.

    No yhteistyö kuvio Talma,Vierumäki,Pickala(Tuliko uutena tälle kaudelle?)ja St.laurens on ollut jo pari vuotta.,nyt näköjään myös pelioikeudet haltijat pääsevät sopuhintaan pelaamaan. Minusta aika positiivinen uutinen. Tämän kaltaista yhteistyötä vain lisää.

    KL1

    No yhteistyö kuvio Talma,Vierumäki,Pickala(Tuliko uutena tälle kaudelle?)ja St.laurens on ollut jo pari vuotta.,nyt näköjään myös pelioikeudet haltijat pääsevät sopuhintaan pelaamaan. Minusta aika positiivinen uutinen. Tämän kaltaista yhteistyötä vain lisää.

    Samaa mieltä. Meidän perheemme tulee mitä luultavimmin käyttämään nuo edut, olkoonkin että kentät ovat jokseenkin etäällä Talmasta.

    Olemme kuitenkin jo suunnitelleet tiettyjä salaamistoimenpiteitä, jottei Greta Thunberg saa tietää meidän kulkeneen polttomoottorikäyttöisellä ajoneuvolla pelaamaan golfia jopa satoja kilometrejä vain voidaksemme nauttia eräiden golfkenttäyhtiöiden yhteistyöstä, vaikka sadan metrin päässä kotoamme on nurmikenttä, jolla voisimme juosta pallon perässä tai ilman eikä polttomoottorikäyttöistä autoamme (tai siis kumpaakaan niistä…) tarvitsisi edes käynnistää.

    Älkää tekään kertoko Gretalle… koska jos saa tästä tietää, niin palkkaa jonkun soutamaan hänet Ruåtsista tänne paasaamaan ilmastonmuutoksesta. Soutaja ajaa sinne Gretan luo kuitenkin semmoiset 824 kilsaa dieselillä ja maailma pelastuu…

    KL1

    Klubipelaaja:

    ”kunhan pelataan vain omilla kentillä” tarkoittaa sitä, että pelioikeuden haltija tai pelipaketin hankkinut pelaa operaattorin hallitsemilla kentillä. Operaattorin kannalta ei ole väliä mille kentälle asiakas menee.

    No ei operaattorin kannalta varmaankaan ole, mutta niille kentille asialla on järisyttävän suuri merkitys.

    Kannattaisiko tuota konseptia vielä pikkaisen hioa? Meinaan, aika moni kenttäyhtiö on sanonut kiitos ei Kultakortille juurikin siksi, että ko. kentän käyttöaste lisääntyisi vieraskenttien pelaajien pelatessa enemmän ko. kenttää kuin mitä omien pelaajien vieraspelaaminen pienentäisi käyttöastetta.

    KL, kun sanot, että kentät kieltäytyvät kultakortista, koska käyttöaste lisääntyisi liikaa, niin mihin tämä mahtaa perustua? Onko joku kenttä kokeillut, ja vieraspelaajien massat ovat vieneet lähtöajat, vai onko kyseessä ns. valistunut arvaus?
    Ihan mielenkiinnosta kysyn, jos sinulla sattuu olemaan sisäpiirin tietoa. Järjestävän tahon, eli Golfkenttien yhdistyksen kyselyn mukaan osakkaat ovat voittopuolisesti olleet tyytyväisiä. Jokaisesta kultakorttikierroksesta kuitenkin jää jokunen ropo vierailukentälle.

    KL, kun operaattori omistaa mentät, ei ole kenellekään väliä millä operaattorin omistamalla kentällä pelaaja pelaa. Toki kapaisteetti määrittää rajat kunkin kentän osalta, mutta operaattorille (ja kentille) käyttöasteella ei ole suurta väliä.

    Tuo kovasti mainostettu Talma etc vierailumahdollisuus on ollut jo pari kautta olemassa. Kytäjäkin oli siinä mukana aiemmin, mutta siirtyi täksi kaudeksi ”parempaan” seuraan.

    PG

    Itse asiassa Talman, Pickalan ja Vierumäen yhteistyö alkoi jo viisi vuotta sitten. Vuodesta 2017 tuli mukaan myös St. Laurence. Kytäjä oli mukana 2018-2019, mutta kuten Klubipelaaja aiemmin kertoi

    jäi pois kun vierailijoita tuli Kytäjälle moninkerroin verrattuna Kytäjäläisten vierailuhin muilla kentillä

    Osakkaat ovat siis saaneet pelata yhteistyökentillä kaksi kierrosta ilmaiseksi.

    Uutena yhteistyömuotona nyt myös pelioikeuden vuokraajat saavat etuja. Vuokrapelioikeudella pelaavat saavat pelata kullakin kumppanikentällä kaksi kierrosta hintaan 30 euroa kierros.

    Lahden Golfilla on myös useamman kentän kanssa yhteistyössä kuukausittain vaihtuva vierailukenttä, jolle on rajaton pelioikeus. Mukana yhteistyössä Nurmijärven Golf, Hyvigolf, Tawast Golf ja Hirvihaaran Golf. Osakkaille etu on ilmainen, vuokrapelioikeudella pelaava joutuu siitä hieman kukkaron nyörejään avaamaan (79€). Itse pidän erittäin hyvänä tällaista etua missä mahdollistetaan pelaaminen eri kentillä. Tuo lisää mahdollisuuksia pelata halutessaan myös muilla kentillä osakevastikkeen (tai pienen korvauksen) hinnalla.

    KL1

    KL, kun sanot, että kentät kieltäytyvät kultakortista, koska käyttöaste lisääntyisi liikaa, niin mihin tämä mahtaa perustua?

    Parin kortista kieltäytyneen yhtiön johtoportaan näkemyksiin. Aika selkeästi tuo näkemys tulee ilmi myös kenttälistaa tarkastelemalla, huippukentät puuttuvat sieltä.

    Määrittele huippukenttä.

    (Tämä ei ole se postaus, jonka systeemi näkyy sensuroivan)

    Nimetön

    Aika pieniä etuja nämä 2 kertaa ilmainen vierailu… ei mitään värinää synny ostamaan osaketta.

    Sensijaan tuo operaattori malli olisi mielenkiintoinen. Operaattori hoitaisi toiminnan useammalla kentällä. Oyt voisi edelleen omistaa ne. Pelioikeus sisältäisi vapaan pelioikeuden kaikille. Operaattori tulouttaisi Oyille sen mukaisi miten on pelattu kullakin kentällä. Ei siis mitään pari ilmaista kiekkaa kesässä.

    Voisin olla niitä joten pelimäärä ei lisääntyisi mutta hajaantuisi useammalle kentälle. Voihan sitä nytkin ostaa pelioikeuksia useammalle kentälle, no prblm. Jospa nykyisten, esim kahden pelioikeuden hinnalla voisi käydä 3- 4 kentällä, niin.. no ei sellainen tule Suomeen koskaan. Ja kaikkihan näkevät ongelmia, ei mahdollisuuksia.

    KL1

    Aika pieniä etuja nämä 2 kertaa ilmainen vierailu… ei mitään värinää synny ostamaan osaketta.

    Kultakortti maksaa 165 euroa ja sillä saa oman kenttänsä rajattoman pelaamisen lisäksi pelata 175 kierrosta 25 eri kentällä. Ihan pikkaisen eri juttu kuin pari kertaa muutamalla kentällä. Tuossa voi jopa tulla pikkaisen kiire Suomen lyhyessä suvessa…

    Suoralla matikalla 165 € jaetuna 175 = 0,94 € kierros Tällä hinnalla ei kentät pysy kunnossa.

    KL1

    Nimimerkki ’kuka mitä hä’ on jälleen kerran asian ytimessä. Eivät kentät todellakaan pysy kunnossa noin epäinhimillisen edullisten tarjousten aiheuttaman hurrikaanin pyörteissä.

    Mutta ONNEKSI:
    1. Kaikilla osakkeenomistajilla EI ole Kultakorttia, eikä
    2. KUKAAN pelaa sataaseitsemääkymmentäviittä kierrosta vieraskentillä kauden aikana

    Nimimerkki ’kuka mitä hä’ voi siis edelleen keskittyä löytämään kenttien huonolle kunnolle aivan muita selityksiä kuin Kultakortti.

    on jälleen kerran asian ytimessä

    Ehkä ei kuitenkaan. Oletko kuullut käsitteistä ’rajakustannus’ ja ’rajatuotto’? Ne sopivat tähän oikein hyvin.

    KL1

    Oletko Veikko koskaan kuullut sarkasmista..?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 37)
Vastaa aiheeseen: Golfkenttien yhteistyö

Etusivu Foorumit Yleistä Golfkenttien yhteistyö